nacięcie przełożyć jeden z końców ciasta. W wysokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić do niego faworki. Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Wyjęte z tłuszczu faworki ułożyć na serwetki, ab odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem. Przed podaniem ułożyć w piramidkę na małym talerzyku i podawać z gorącą herbatą
Przepisy i porady kulinarnepączki, faworki lub oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta(...)koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że aby nasze pączki, faworki czy oponki nie nasiąkały dużą ilością tłuszczu powinny być wrzucane na dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy ich na zimny tłuszcz bo będą wtedy twarde, ciężkie, mocno nasiąknięte tłuszczem, ciężko
Przepisy i porady kulinarnewyrosły duże, miękkie i puszyste - osobiście lubię takie Powierzchnia krucha, środek jak od pączków.. W końcu TŁUSTY CZWARTEK, całkiem przypadkiem chyba połączyłam środek od pączków górę od faworków .. Składniki : 2 szkl mąki pszennej 5 żółtek 4 łyżki gęstej śmietany lub 1/2 szkl maślanki 1 łyżka spirytusu 2 łyżki masła szczypta soli cukier puder - opcjonalnie tłuszcz do smażenia(...)Ostrym nożem przecinamy wzdłuż środek , tak aby przez powstała dziurkę przeciągnąć jedną z końcówek. Olej rozgrzewamy - najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, po jego wypłynięciu na powierzchnie olej jest gotowy. Faworki smażymy na głębokim tłuszczu
Garnkowe fanaberielżejszy tłusty czwartek Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, u nas zwane chrustem. Koniecznie smażone na smalcu. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś(...)się wiodło. Ja chcę Was jednak przekonać do wersji lżejszej. Z ciasta francuskiego bez dodatkowego tłuszczu. Chrust w wersji light Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie cukier puder do posypania Faworki z ciasta francuskiego robimy podobnie jak te tradycyjne. Tniemy na paski, w każdym robimy nacięcie i przewlekamy. Pieczemy w ok. 200 stopniach przez 10 minut. Aż zrobią się złote
Bon Appetit MałgorzatyKolejny mój wytwór z serii "tego w planach nie było". Zaczęło się od faworków - okazało się, że zostaną mi białka, a przecież szkoda wyrzucić. Postanowiłam więc przygotować kokosanki z dodatkiem cynamonu. Takim oto sposobem powstaną dziś dwa desery zamiast jednego. I wszystko okraszone niewinnym: "bo przecież jutro Tłusty Czwartek...". Tak, a za tydzień idąc tym tropem przestanę się mieścić(...)formujemy z masy kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 15 minut. A późnym wieczorem zapraszam na faworki
W poszukiwaniu inspiracjiOstatki. Słodki Tłusty czwartek Faworki, czyli chrust II Churros Donaty (donuts) Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Chrust czyli faworki Churros con chocolate
Kulinarne przygody Gatitypączki duże i małe, smażone i pieczone, czekoladowe, z nadzieniem różanym, bitą śmietaną a nawet z ajerkoniakiem. Ale Tłusty Czwartek to nie tylko pączki więc jest też przepis na faworki i obwarzanki. Pączki dla początkujących(...)super pączuszki pączki z ajerkoniakiem Pączki z różą Pączki z bitą śmietaną faworki pączusie w polewie czekoladowej obwarzanki
prawdziwe jedzeniektoś uwielbia faworki a jest na diecie z różnych powodów nie musi rezygnować całkowicie z tych przysmaków . Proponuję teraz zdrowszą wersję faworków. Szybko się robi a potem zamiast smażyć piecze się w piekarniku. Zapraszam gorąco na leciutkie chruściki, będzie pysznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTłusty czwartek zbliża się nie ubłaganie ...Dla wszystkich tych co mogą sobie pozwolić na takie 'słodkości" ja niestety nie ;( podaję podstawowy przepis na faworki... Składniki: wyszło około 50 faworków 2 szklanki mąki 4 żółtka 1 łyżeczka octu 3/4 szklanki śmietany u mnie 12% Wszystkie składniki wyrabiamy razem, bardzo dokładnie kilkakrotnie uderzając ciastem o blat ( pozbywamy się powietrza
NaKońcuJęzykaSzybkie i proste mini pączki gotowe ! Smacznego :) Zapraszam też na proste pączki z serka homogenizowanego , ekspresowe pączki bananowe, faworki Babci Stasi i faworki błyskawiczne
Moje Kuchenne Rewelacjejednym. Po jednego, to nawet nie warto sięgać. Trudno sobie bez nich wyobrazić karnawał, czy Tłusty Czwartek (w tym roku wypada 12 lutego). Dla jednych chrusty, dla innych faworki. A u mnie – chrusty na winie. Tym razem nie z tego „co się nawinie”, tylko z ciasta z dodatkiem wina. Wykorzystałam przepis na cannoli . Ciasto było wspaniałe i nie wymagało(...)obracamy. Chrusty nie mogą być zbyt mocno przysmażone, gdyż będą niesmaczne. Wyjmujemy je, osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Chrusty, czy dla innych faworki to jedne z pierwszych ciastek, które przygotowałam z moją siostrą, z czym się wiąże pewna anegdota. W przepisie była mowa o dodaniu spirytusu, czy octu. No cóż, przepis chyba
mojewypiekiinietylkoDomowe faworki (źródło: almamarket.pl) Składniki: 600 mąki pszennej 2 łyżki smalcu 15 żółtek 200 g cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu 1 łyzka araku 500g smalcu do smażenia 100 g cukru pudru wanilia Sposób przygotowania: Utrzeć smalec do konsystencji śmietany. Do smalcu dodać 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto bardzo(...)mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Chwycić za jeden koniec i przeciągnąć go 2-3-krotnie przez nacięcie i zawijając faworka. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Wrzucić testowo kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć a temperatura tłuszczu jest odpowiednia. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Wyjąć i odsączyć
WojnaNaSmaki.plNajprostsze i najsmaczniejsze faworki, jakie do tej pory jedliśmy. Nie można im się oprzeć i pomimo tego, że wychodzi ok. 130 szt. - -znikają błyskawicznie. Składniki: -3 szklanki mąki -5 żółtek -3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% -łyżka spirytusu lub octu -olej do smażenia(...)Wybijamy je wałkiem na stolnicy a następnie dzielimy na porcje i cienko rozwałkowujemy. Nacinamy paseczki, robimy nacięcie w środku i przekręcamy. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy porcjami faworki i smażymy do zrumienienia. Wyjmujemy na papier, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyDzień dobry! Karnawał trwa w najlepsze, a Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Zatem dzisiaj prezentuję Wam idealny przepis na te okazje. Faworki w formie kokardek, przygotowane nieco nietypowo, bo na piwie. Czy to piwo zmienia ich smak? Nie wydaje mi się, bo mimo(...)tego, że wybrałam dość wyraźne, ciemne piwo, to nie było wyczuwalne. Na pewno za to powoduje, że ciasto jest trochę bardziej "puszyste". Jeśli szukacie alternatywy do tradycyjnych faworków, to możecie spokojnie sięgnąć po ten przepis. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki , zmodyfikowałam jedynie rodzaj piwa. Pozostałe przepisy na Tłusty Czwartek . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćkarnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe z piekarnika . Są wyjątkowo delikatne, lekkie, chrupiące i do tego dietetyczne. Nie smażone w głęboki tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Polecam też faworki z piekarnika. Składniki : ( około 20 róż karnawałowych(...)szklanki mąki, szczypta soli 1 żółtko 16 g cukru wanilinowego, ½ szklanki jogurtu greckiego, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Wszystkie czynności można wykonać ręcznie, ale ja robię różę i faworki mechanicznie. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę z solą, mieszamy hakiem robota. Dodajemy jogurt, żółtko i cukier wanilinowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Na podsypanej mąką macie silikonowej rozwałkujemy ciasto bardzo cienko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię