Dieta dietą, ale Tłusty Czwartek bez pączków, chrustu czy faworków? No nie może być.... ale żeby nie przeginać z kaloriami zrobiłam w tym roku dla moich odchudzających się domowników lany chrust. Ma on swoje plusy, mianowicie robi się bardzo szybko, po drugie nie wychodzi go dużo, szybko się zjada, więc szybko znika, nie kusi zbyt długo, po trzecie ciasta
Bernika - moj kulinarny pamietnikTłusty Czwartek gardzę pączkami, bo po prostu ich nie lubię. Za to uwielbiam faworki! Chrupiące, delikatne a zarazem bardzo sycące. Idealne do szatańsko mocnej kawy. Obficie posypane cukrem pudrem idealnie komponują się z nią komponują. Jak powszechnie wiadomo w Tłusty Czwartek wszystko jest wybaczone i dodatkowe kalorie nie odkładają się tu i tam, więc śmiało róbcie podwójną porcje
wegetalerzeroku od jakiegoś czasu mamy walentynki. Jedni obchodzą drudzy nie. Dla tych co czekają na ten dzień mam smaczne serduszka do zjedzenia. Faworki tylko miłosny kształt :) Z racji tego że mam chłopaka hihi faceta, męża ,kochanka.Wszystko w jednym, normalnie rewelacja. Myślę, że takie łakocie mu się spodobają. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 0.75 szklanki
Różowa kuchniaOprócz przepysznych, włoskich Cenci, klasycznych polskich faworków , tłuściutkich pączków czy też serowych oponek na Tłusty Czwartek przygotowuję genialne, chrupiące kokardki. Są niesamowicie delikatne i błyskawiczne do zrobienia. Smakują obłędnie! Swoim smakiem i wyglądem zaskoczą zarówno dzieci, jak i dorosłych – może nie tylko w Tłusty Czwartek! Koniecznie spróbujcie! Idealny pomysł na słodkie szaleństwo! SKŁADNIKI: * mąka pszenna
Ostra na Słodkowygląda zwykły chrust / faworki to każdy wie i każde pewnie jadł już kilka ( albo i naście ) razy w życiu. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną karnawałową ( i nie tylko ) przekąskę, tzn. chrust lany. Fantazyjne „esy floresy” wylewany na gorący tłuszcz tworzą chrupiące przekąski, idealne do zajadania na imprezie czy przed tv. Spróbujcie! Nie tylko w Tłusty
Ostra na Słodkopudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić. Z tego samego ciasta zrobiłam też tradycyjne faworki
Moje domowe kucharzeniedłońmi rozpłaszczyć na grubość 1 cm. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto - jak faworki. W rondlu rozgrzać olej, wkładać ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyć na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony). Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Przed
Moje domowe kucharzeniedługości ok. 15 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż w środku (ok. 1/3 długości) i przewinąć przez dziurkę. Tłuszcz rozgrzać w rondlu bardzo mocno i wrzucać po kilka faworków, smażąc na jasnozłoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem:) SMACZNEGO:) źródło:http://margarytka.blogspot.com
Moje Słodkie PiekiełkoMoja propozycja na Dzień Zakochanych. Totalna wariacja z ciastem na faworki i sernikiem na zimno. Składniki ciasto 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżka spirytusu 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli sernik 2 serki homogenizowane 1 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyOstatki...i ostatnie smażenie ..tym razem faworków ..ponoć norweskich...pomysł na dodatek kardamonu podpatrzyłam tutaj . 1 50 ml mleka 50 g drożdży 125 g masła 2 duże jajka 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 500 g mąki tortowej Młynomag Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić
Moje domowe kucharzeniekilka minut uderzać ciasto z kilku stron. Podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać paski. Środek każdego paska przeciąć i jeden koniec przeciągnąć ciasto, tak by powstał kształt faworka. Gdy wszystkie faworki będą już zrobione, dopiero teraz rozgrzać tłuszcz. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u MonikiSłodziutkie, róże karnawałowe, to chrupiące ciasteczka, są z przygotowywane z takiego samego ciasta jak faworki, i tak samo smażone w głębokim tłuszczu. Są zjadane w ostatki, karnawale i na tłusty czwartek. Smakują i wyglądają kapitalnie;) Polecam, warto przygotować je dla bliskich. Na blogu też inne słodkości na Tłusty Czwartek ;) 20 dag mąki pszennej
Takie tam pichcenietygodniu Tłusty Czwartek, czyli dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Oprócz pączków i faworków można przygotować również inne smażone słodkości. Jednymi z nich są kwiatuszki serowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto je przygotować, gdyż znikają z talerza w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka
Tradycyjna kuchnia KasiKarnawałowe faworki w nieco innym wydaniu. Ciasto wzbogaciłam mielonym młodym jęczmieniem. Nadał mu zielonego koloru nie zmieniając za bardzo smaku. Dzieci nie zauważyły nawet różnicy i zajadały z wielkim apetytem. Składniki 250 g mąki 20 g masła 3 żółtka 1/4 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyUwielbiam zapach i smak cytryn. Kwaśny, ale orzeźwiający. Ponieważ wiele jest już przepisów na faworki postanowiłam zrobić coś odmiennego. Tak, tak to bomba kaloryczna, ale w końcu jest karnawał i można sobie pofolgować. Przyznam, że po raz pierwszy robiłam smażone ciastka, ale jestem zachwycona ich strukturą i smakiem. Już w trakcie smażenia zauważycie, że podwajają objętość i wyglądają
Niebieski kubek z kawa