Ostatni raz robiłam faworki z mamą, kiedy miałam mniej więcej 15 lat. Oczywiście pisząc "robiłam" mam na myśli, że przekładałam ciasto przez naciętą w nim dziurkę. Smażyć mi ich mama nie pozwalała, bo zawsze mówiła, że tłuszcz za mocno pryska. A tłuszcz nie pryskał wcale. Dziś tak sobie myślę, że ona najzwyczajniej w świecie się o mnie
bistro mamamnie mówimy na nie chrust, ale doskonale wiem, że w wielu domach nazywane są faworki. Jak zwał tak zwał – nie ważne. Ważne jest to, że chyba każdy za nimi przepada! Przepyszne, chrupiące „ ciasteczka „, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu
Ostra na Słodkodługości ok. 5 cm i ostrożnie przewinąć. W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć. Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie posypać cukrem pudrem
Mix smakupalcem, aby wszystkie środki się ze sobą skleiły. W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć. Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie na środki położyć nieco marmolady i posypać cukrem pudrem
Mix smakudługości ok. 12 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę. Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy obficie cukrem pudrem
Ostra na Słodkogłębokim oleju na rumiano, wyjmujemy usmażone na ręcznik papierowy. Sos miodowy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podpalamy gaz i mieszamy do momentu połaczenia się składników. Gotowe usmażone faworki układamy dowolnie, ale warstwowo na talerzu. Każdą z warstw obficie polewjąc sosem i posypując makiem i rodzynkami. Gotowe mrowisko odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż sos delikatnie stwardnieje
Malinowe PocałunkiCzęsto się szukając przepisy na chrusty, zastanawiamy się czym się różnią od faworków. Ja powiem szczerze że do dzisiejszego dnia nie wiem, wiem że są różne przepisy z różna zawartością żółtek, masła czy śmietany. Cechą wspólną tych przepisów jest to że, zawsze wychodzą kruche. Chrusty Składniki: 250 g mąki 4 żółtka 100 ml kwaśnej śmietany 20 g masła szczypta
Pomysłowa kuchniazrobić z białek? Co można wyczarować z samych białek jaj? Otóż pyszne bezy, babki, serniki i torciki. Zostały Wam białka po wypieku pączków lub faworków? Żaden problem, wpadajcie po super przepisy na ich wykorzystanie! Zapraszam Torcik bezowy z owocami Przepis tutaj (KLIK) Słodka rozpusta. Torty bezowe są niezwykle dekoracyjne i przepyszne. Słodycz bezy idealnie przełamuje lekka kwaskowatość
Blog z Apetytemmigdałów, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Można go przygotować na Walentynki czy inną wyjątkową okazję. Będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie zamrożonych białek, który pozostają np. po przygotowywaniu pączków czy faworków. Składniki na Tort Bezowy z bitą śmietaną: Beza: 8 białek 350 g cukru (1 i 3/4 szklanki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu winnego szczypta soli
e-PrzepisyKulinarnedzień odbywały się też ostatnie uczty i przyjęcia karnawału poprzedzające czas 40 dni wstrzemięźliwości postu. Tradycyjnie ludzie obchodzą ten dzień poprzez spożywanie tłustych, kalorycznych potraw, takich jak pączki, faworki, racuchy, naleśniki, czy inne smażone i słodkie przysmaki. Jedną z najbardziej charakterystycznych tradycji Tłustego Czwartku jest spożywanie pączków. Tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek występuje również w innych krajach europejskich
Dorota SmakujeCześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na pyszne, łatwe ciasteczka krucho drożdżowe-cygaretki z marmoladą różaną. Są super alternatywą dla faworków czy pączków na Tłusty Czwartek. Uzależniają :) Zapraszam serdecznie zapraszam też na film Z tych proporcji wyszło mi ok 30 dużych ciasteczek -używam szklanki 250ml SKŁADNIKI -2-2,5 szkl mąki pszennej tortowej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuGdyby nie Tola i moje deserowe wspomnienia z dzieciństwa, nie publikowałabym dzisiejszego posta. Część z Was pewnie wie, że nie jestem fanem smażenia na tonach oleju. Próbowałam pączków, faworków, no nie, nie ogarniam ilości tłuszczu. I to nawet nie chodzi o kaloryczność, po prostu nasze brzuchy nie czują się po takim smażeniu najlepiej. Z kolei pieczenie tego typu rzeczy
KardamonovyDziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i do tego dość zdrowy pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek. Jeśli usmażyliście pączki, lub faworki i macie dylemat co zrobić z białek, bo nie lubicie klasycznej bezy to mam dla Was doskonały przepisy na ich przetworzenie. Wystarczy ubić pianę, dodać ulubione składniki, wymieszać i upiec. Prawda, że prosto? Ponadto nadmiar białek
Cynamonowe szczęścieantenie. Ja przekazuję go Wam. Przepis ze stycznia 2009r. Zdjęcie zachowało się tylko jedno. Wspaniałe, kruche, r e w e l a c y j n e !!! Faworki Składniki: 1żółtko, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka spirytusu, Mąki tyle, aby po wyrobieniu ciasto było elastyczne. Zrobiłam z 5 porcji wychodzi naprawdę dużo. Ciasto musi być wyrobione
Leśny Zakątekcynamonową posypkę cukrową, ale możecie też polać donuty lukrem lub polewą czekoladową. Sprawdź też inne przepisy na tłusty czwartek: Mini pączki z serka homogenizowanego Pączki tradycyjne jak u babci Faworki – tradycyjny przepis Szybkie oponki serowe Bomboloni – włoskie pączki z kremem patisierre Drukuj Puszyste oponki z piekarnika, czyli pieczone donuty cynamonowe #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating
Na-talerzu.pl