faworki - 1708 przepisów (strona:36/114)

Karnawałowe propozycje 72

żadnym domu. To jedyny okres w roku, kiedy desery przyjmują zupełnie inny charakter i można sobie pozwolić na te bardziej tłuste. Nie martwcie się nadmiar kalorii spalimy na wiosnę Faworki na piwie Faworki, chrust, chruścik, chruściki, czy też kreple –ile regionów tyle nazw. Każda z nich oznacza jedno – tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej

Fascynacje Ani
FAWORKI 74

Przepyszne faworki z książki Siostry Anastazji Składniki: 6 żółtek 400 g mąki pszennej 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania   Wykonanie: Mąkę mieszamy z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną i spirytusem. Następnie starannie wyrabiamy ciasto, od czasu do czasu wybijamy(...)koniec. Smażymy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor (do tłuszczu można dodać odrobinę spirytusu), po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec układamy faworki na talerzu i posypujemy cukrem pudrem

RAROSSA
Miłosne węzły 75

skórką pomarańczową. W oryginalnym przepisie ciasto wałkowane jest bardzo grubo, ja je dużo cieniej wałkowałam. Zdecydowanie bardziej nam smakowały te z cieńszego ciasta. Węzły miłosne to takie grubsze faworki w kształcie węzłów. Kilkadziesiąt lat temu takie formowanie faworków było popularne.  220 g mąki pszennej, 5 żółtek, 10 g cukru pudru, skórka otarta z jednej pomarańczy, 1 łyżka

królestwo garów
Faworki 58

Proste do przygotowania ciasto bez potrzeby ubijania wałkiem. Bardzo smaczne faworki idealne na tłusty czwartek! Artykuł Faworki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Chrusty 54

paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez niego jeden koniec. W garnku rozgrzać tłuszcz. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i niezbyt gwałtownie rumieni tłuszcz ma właściwą temperaturę. Smażyć po kilka faworków jednocześnie. Wyjmować i kłaść na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone ale jeszcze ciepłe faworki posypać cukrem pudrem. Artykuł Chrusty pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Karnawałowe propozycje 43

żadnym domu. To jedyny okres w roku, kiedy desery przyjmują zupełnie inny charakter i można sobie pozwolić na te bardziej tłuste. Nie martwcie się nadmiar kalorii spalimy na wiosnę Faworki na piwie Faworki, chrust, chruścik, chruściki, czy też kreple –ile regionów tyle nazw. Każda z nich oznacza jedno – tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej

Fascynacje Ani
Faworki 52

Przepis na pyszne faworki. Ich smakiem można się cieszyć przez cały rok, a nie tylko okres karnawału i tłusty czwartek. Artykuł Faworki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Keto paluszki ptysiowe (Paleo, LowCarb) 127

Keto paluszki ptysiowe w czekoladzie Pożegnanie karnawałowych słodkości No nie będę ukrywać, że moim zamysłem wcale nie były keto paluszki ptysiowe, lecz keto faworki a raczej nawet keto churros… Korzystałam ponownie z przepisu z tej strony. Keto pączki wyszły świetne, więc kompletnie nie spodziewałam się nadejścia kulinarnej katastrofy… Tym bardziej, że ciasto jest praktycznie takie samo(...)churros... Przy okazji usłyszycie historię pewnej wpadki kulinarnej - z morałem i pozytywnym zakończeniem. Będzie zatem nie tylko smacznie, ale i pouczająco... Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword churros , czekolada , faworki , finger food , jajka Porcje 8 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 18 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Paluszki ptysiowe 50 g mąki kokosowej 1 łyżka łupin babki

Modern Cave Girl
Faworki vel chrust 69

Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie PĄCZKI , a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Składniki: 230 g mąki 4 żółtka 2 duże łyżki kwaśnej śmietany (100 ml) 20 g masła 25 ml (ok. 2,5 łyżki wódki lub spirytusu) szczypta soli(...)paska tak, aby utworzył się „węzeł” Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Uważajcie, gdyż na dobrze nagrzanym smalcu faworki smażą się błyskawicznie. Serwujemy posypane cukrem pudrem. PS. Do smażenia szeroko otwieramy okno i włączamy wyciąg na maksymalną siłę ciągu – gorący smalec nie pachnie najlepiej

Kate's Kitchen
Chrust z bitą śmietaną – faworkowe rurki z bita śmietaną 97

bitą śmietaną – faworkowe rurki z bitą śmietaną . Kto lubi rurki z bitą śmietaną? Kto lubi chrust czyli faworki? Pewnie większość odpowiedziała ja, ja, ja. Prawie wszyscy lubimy faworki i rurki z kremem. I jest sposób, aby to połączyć :) A znajdziemy go w książce Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Ciasto : 150 g mąki pszennej, 20 g masła

królestwo garów
Domowe faworki- jak u Mamy 160

Faworki, chrusty, a może maja jeszcze jakąś inną nazwę? Jeden z nieodłącznych elementów Tłustego Czwartku. W moim Rodzinnym Domu towarzyszyły nam od zawsze. Najlepiej smakowały te smażone w głębokim tłuszczu (smalcu), odsączane i obtaczane przeze mnie i moją młodszą Siostrę w cukrze pudrze. Chrupiące, cienkie i delikatne. Znikały w oka mgnieniu.  Zapraszam(...)chrusty mojej ukochanej Mamy :)   Składniki: 2 szklanki mąki 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Przygotowanie: Wyrobienie ciasta na faworki jest niezwykle proste. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut. Po tym czasie układamy ciasto na stolnicy i "bijemy" je wałkiem do ciasta z każdej

ChilliJemy
Cenci - włoskie faworki 144

Cenci -włoskie faworki , pomysł na nie podpatrzony tutaj .Dopiero teraz przypomniało mi się , że kiedyś robiłam podobne kruche cudeńka i tamte jak dla mnie były lepsze, ale też są smaczne. 250 g mąki 20 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody skórka starta z 1 pomarańczy  2 łyżki Vinsanto (lub innego alkoholu) szczypta soli cukier puder do posypania(...)minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich bardzo cienko rozwałkować. Ciasto pokroić w paski lub kwadraciki . Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone faworki układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu,a następnie oprószyć cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie