faworki - 1746 przepisów (strona:29/117)

Faworki 343

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Ja tego dnia poza pączkami lubię pochrupać faworki. Pierwszy raz robiłam je razem z babcią i to było jakieś ćwierć wieku(...)temu (plus minus dwa lata :)). Robię je do dziś i to z tego samego przepisu. Korzystam z książki Kuchnia Polska z księgozbioru mojej mamy (książka jest starsza ode mnie). Faworki zawsze wychodzą perfekcyjne. Chrust smażę na smalcu, ale jeśli macie obiekcje lub jesteś wegetarianami można użyć oleju rzepakowego lub innego przystosowanego do smażenia. Nowy post Faworki pojawił się

Wypieki i Rumieńce
Faworki bez jajek 250

często rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem zagniatasz, a po powrocie np. z pracy wałkujesz i smażysz. Pewnie zastanawiacie się, czy bez jajek mogą być dobre faworki? Nie spróbujesz nie odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. z miodem 1 szklanka mąki 1 łyżka masła(...)lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki. Po wyjęciu odcinać nożem kawałki i rozwałkowywać na cienkie plastry. Wycinać małe prostokąty, które naciąć lekko na środku i wywijać faworki, przewlekając przez nacięcie  jeden koniec w dół lub w górę. Smażyć z obu stron w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia się (przeprowadzić test na jednym faworku). Po usmażeniu obsypać

Kuchcik gotuje
Faworki na piwie 152

blogu. Przez ten czas nazbierało mi się dosyć dużo zaległych przepisów, które postaram się uporządkować. Dzisiaj przepis na wspaniałe najbardziej kruche faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Są bardzo wciągające. Faworki na piwie. Przepis pochodzi z książki „. Domowe wypieki .” Składniki: 6 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki spirytusu 1 łyżeczka masła ( dałam margarynę) ½ szklanki jasnego piwa ( można dać odrobinę więcej(...)rozwałkowaniu wykrawamy prostokąty  o szerokości 2 – 2,5 cm i długości 8 – 9 cm. Każdy prostokąt nacinamy po środku, a następnie przewijamy przez koniec prostokątny do środka. Faworki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu suszymy na papierowych ręcznikach aby usunąć nadmiar tłuszczu, wystudzone posypujemy cukrem pudrem Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chrusty 200

Pewnie bez jakiegoś pączka się nie obejdzie, co? A może należycie do tych osób, które dużo bardziej od pączków wolą domowe faworki? Ja na pewno! Pączki lubię, ale faworki uwielbiam. Mogłabym je jeść bardzo często, choć najzdrowsze by to nie było. Choć ja w czwartej będę skromnie obchodziła ten dzień, to swojej rodzinie planuję przygotować coś smacznego. Może(...)również skusicie się na przygotowanie domowych Karnawałowych słodkości? Jeżeli nie faworki to może churros , albo domowe pączki hiszpańskie lub małe pączusie ? Jeżeli nie lubicie tych drożdżowych możecie zrobić takie pączki bez drożdży :) Jak widzicie, macie w czym wybierać :)  Składniki : 500 g mąki 5 żółtek 2 łyżeczki masła 8 łyżek śmietany około 300 g łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania

Słodkie Przyjemności
Faworki 183

czwartek, co jest takiego w tym dniu, że wszyscy sięgają po pączki lub faworki. Czy to tylko siła tradycji, nie wiem. Ja dziś też uległam tradycji i zrobiłam faworki. Skladniki: 4 żółtka, 2 szklanki mąki (przesianej przez sito), 5-6 łyżek kwaśnej śmietany, 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu, olej, cukier puder. Wykonanie: do miski(...)wyobraźnia podpowiada (wzór nie wpływa na smak). I smażymy na głębokim tłuszczu. Podajmy oprószone cukrem pudrem.  Uwaga ważne: 1.Tłuszcz musi być tak nagrzany, aby po wrzuceniu faworki nie opadały na dno tylko od razu zaczynały skwierczeć. 2. Jak tylko lekko zbrązowieją wyciągamy je. Chodzi o to, aby na wierzchu były chrupiące a w środku mięciutkie. 3. Zacznijcie

Kulinarna rozmowa
Najlepsze faworki świata! 275

życiu nie będzie mu się wiodło. Źródło Postaram się dodać 3 przepisy na pyszne pyszności z ciasta faworkowego.  Przepis pochodzi zaprzyjaźnionej babci Jadzi.  Tak pysznych i kruchych faworków nigdy nie jadłam i znając życie nigdy nie zjem.  Te są po prostu idealne.  Składniki : 4 żółtka 300 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek(...)papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią Kamis. Ja je zrobiłam bardziej po swojemu. Chodzi mi o same wykonanie. Faworki widoczne na zdjęciu nie widziały wałka. Brałam kawałek ciasta i składając przepuszczałam je w maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego.  Później wałkowałam je również

Malinowe Pocałunki
Przepisy na Tłusty Czwartek 213

amatorów słodkości – Tłustego Czwartku. Tłustym Czwartkiem zaś nazywa się ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją przygotowuje się w ten dzień pączki, faworki zwane zamiennie chruścikami, oponki oraz inne słodkości. To jedyny dzień w roku, w którym można zapomnieć o diecie, nie liczyć kalorii i bezkarnie zajadać się słodkim, lukrowanymi lub obsypanymi(...)zaś kupię w najlepszej lokalnej cukierni, gdyż dla 2 osób szkoda robić zaczynu drożdżowego Mini ptysie z czekoladą Przepis na pączki angielskie           Chruściki, czyli faworki Faworki vel chruściki           Pączki domowe z powidłami Serowe pączki nadziewane frużeliną Churros pomarańczowe             Mini pączki pomarańczowe Pączki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie faworki 50

Faworki z tego przepisu są kruche, mocno napowietrzone i co ważne, robi się je ekspresowo! Składniki 2 i pół szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 6 żółtek 2 pełne łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżka octu (spirytusu) Przygotowanie Składniki połączyć i wyrobić ciasto. Następnie wałkiem tluc ciasto do pojawienia sie pęcherzyków. Ciasto rozwałkować na grubość(...)wyciąć paski, następnie uformować faworki. Smażyć na smalcu z olejem do zarumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Małgorzata The post Szybkie faworki first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Faworki wegańskie 53

Powiem wam, że z pewna rezerwą podchodziłam do idei wegańskich faworków. Zupełnie niepotrzebnie! Te faworki są bardzo wciągające. Niestety jest z nimi ten sam problem co i z tymi tradycyjnymi. Są dosyć pracochłonne. Jeżeli macie maszynkę do makaronu, to polecam użyć jej do wałkowania. Znacznie  … The post Faworki wegańskie appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Tłusty Czwartek – historia i tradycje 61

słodka tradycja „Powiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” (staropolskie przysłowie) Już pojutrze tłusty czwartek. Wszyscy szalejemy na punkcie pączków, faworków i innych smakołyków. Cukiernie i supermarkety prześcigają się w ofertach, a my zajadamy się tłustymi słodkościami, często nie zdając sobie sprawy z bogatej historii tego zwyczaju. „Gdy w tłusty(...)tłuste, aby nasycić domowników przed 40-dniowym postem. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rzadkością, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i polewano skwarkami. NAJLEPSZY PRZEPIS NA FAWORKI Pierwotnie pączki były słone, nadziewane słoniną i okraszone stopionym sadłem ze skwarkami. Słodka wersja pączka pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale i wtedy nie zawierała konfitury różanej, lecz

Kate's Kitchen
Szybkie faworki 63

Faworki z tego przepisu są kruche, mocno napowietrzone i co ważne, robi się je ekspresowo! Składniki 2 i pół szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 6 żółtek 2 pełne łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżka octu (spirytusu) Przygotowanie Składniki połączyć i wyrobić ciasto. Następnie wałkiem tluc ciasto do pojawienia sie pęcherzyków. Ciasto rozwałkować na grubość(...)wyciąć paski, następnie uformować faworki. Smażyć na smalcu z olejem do zarumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Małgorzata The post Szybkie faworki first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Chrust / Faworki 67

Chrust, faworki, chruściki czy chrustek to jedne z najbardziej lubianych ciastek karnawałowych. Tajemnicą ich kruchości jest dokładne zbicie ciasta. Można też ciasto rozwałkować, złożyć na pół, znów rozwałkować, złożyć i tak czynność powtarzać przez 10-15 minut. Swoje ciasto przygotowałam właśnie drugim sposobem i faworki wyszły idealne, kruchutkie, z dużą ilością bąbelków :) Składniki: 250 g mąki(...)Radełkiem lub nożem wyciąć prostokątne paski, w każdym zrobić nacięcie i przez nie przewinąć jeden koniec ciasta.  4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec. Smażyć po kilka faworków z obu stron na złoto. Odsączyć na papierze kuchennym. Obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chrust (faworki) Siostry Anastazji 93

Faworki, chrust czy anielskie skrzydełka – jakkolwiek je nazwiesz, te pyszne smażone wypieki są podstawą wielu domów, zwłaszcza podczas specjalnych okazji, takich jak sezon karnawałowy. A dzisiaj chcę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na faworki, prosto z kuchni Siostry Anastazji, przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast. z podanych proporcji wychodzi bardzo dużo faworków. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Tradycyjne chrupiące faworki 71

Chrupiące, kruche i delikatne faworki, które zawsze się udają. Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Składniki 500 g mąki pszennej 5 żółtek 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka masła roślinnego 250 ml piwa szczypta soli himalajskiej tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wbijamy do środka żółtka, wsypujemy cukier, szczyptę soli i siekamy(...)rękami, dolewając piwo tak, aby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je bez trudu wyciągać i rozciągać. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy tradycyjne faworki i zawijamy je. Smażymy natychmiast w rozgrzanym głębokim tłuszcz. Dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy gotowe cukrem. Autor przepisu: Anna The post Tradycyjne chrupiące faworki first appeared

Wasze Przepisy
Idealne faworki 85

Prosty przepis na idealne faworki. Chrupiące, lekkie i delikatne. Rozpływają się w ustach. Składniki Ciasto 25 dkg mąki pszennej 1 całe jajko 2 żółtka 12 dkg kwaśnej śmietany 1 łyżeczka spirytusu Dodatkowo cukier puder do posypania Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść i wybić wałkiem. Rozwałkować, pokroić na paseczki i formować faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor(...)Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Danuta The post Idealne faworki first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania