cała tacka, jest ich tyle, że są w sam raz do kawy dla 2 osób na Karnawał lub Tłusty Czwartek! A jak ktoś ma ochotę zjeść tradycyjne chrusty vel faworki to przepis znajdziecie tutaj. Na blogu znajdziecie też przepis na faworki z ciasta francuskiego: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Gotowe ciasto wyciska się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSamo ciasto i technika jego wyrabiania czy smażenia bardzo podobna do naszych faworków . To czym się te ciasteczka wyróżniają to niezwykły smak i aromat, który nadają im korzenne przyprawy takie jak kardamon, cynamon, imbir oraz aromatyczna woda różana. Sam kształt tego chrustu też zasługuje na uwagę – ciasteczka mają przypominać słoniowe uszy. Upieczone ciacha obsypuje się mieszanką cukru pudru(...)składniki idealnie połączą się (ja używam robota planetarnego z końcówką – hakiem do wyrabiania ciasta). Następnie ciasto trzeba napowietrzyć, by potem przy pieczeniu powstawały pęcherzyki powierza w nim, nadając faworkom kruchość. Należy ciasto składać na pół i na pół kilka razy a potem tłuc wałkiem do ciasta kilka minut. Potem ciasto napowietrzone wałkujemy jak najcieniej – to również jest warunkiem kruchości
Dorota SmakujeFaworki kruche, maślane bo z dodatkiem masła. Bardzo fajne elastyczne ciasto, które idealnie się rozwałkowuje. Pyszne, mega cienkie bo takie lubię najbardziej. Spróbujcie a sami się przekonanie. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 75 g masła szczypta soli 7 żółtek 4 łyżki śmietany gęstej 18 % 3 łyżki spirytusu olej rzepakowy do smażenia cukier puder(...)mniejsze kawałki, lepiej potem się rozwałkowuje bardzo cienko. Moje ciasto jest bardzo elastyczne nie podsypuję mąką bo nie mam takiej potrzeby. Nie zalecam podsypywać w trakcie wałkowania bo faworki będą się paliły, a olej będzie kipiał z garnka. W głębokim garnku rozgrzewam litr oleju. Jak osiągnie temperaturę 180 stopni wkładam po kilka faworków. Temperaturę smażenia można
wesoła kuchniaPrzepis mojej mamy, na mega tanie i szybkie faworki. Im cieńsze tym lepsze, dlatego pamiętajcie aby ciasto rozwałkować, aż będzie prześwitywał blat. Wtedy w smaku będą najlepsze Składnik: ciasto 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 2,5 łyżki śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia(...)wybić, aby powstały pęcherzyki). Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy za pomocą noża lub wykraweczki faworki. Faworki kładziemy na ściereczkę, aby się nie skleiły. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju temperatura ok 180 C z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią
Niezły MłynekPrzepis mojej mamy, na mega tanie i szybkie faworki. Im cieńsze tym lepsze, dlatego pamiętajcie aby ciasto rozwałkować, aż będzie prześwitywał blat. Wtedy w smaku będą najlepsze Składnik: ciasto 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 2,5 łyżki śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia(...)wybić, aby powstały pęcherzyki). Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy za pomocą noża lub wykraweczki faworki. Faworki kładziemy na ściereczkę, aby się nie skleiły. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju temperatura ok 180 C z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią
Niezły MłynekPyszne, kruche i delikatne faworki, pożerane nie tylko wzrokiem w okolicy tłustego czwartku. Przysmak, który w połączeniu z pierzynką z cukru pudru jest prawdziwym rarytasem. Przepisów na faworki jest cała masa, jedne nazywane są chrustem inne po prostu faworkami. Dla jednych to równica w nazwie dla innych również w przepisie. Z podanego przepisu wychodzi(...)duże talerze cienkich, kruchych faworków. Przygotowanie: 2 szklanki mąki 2 łyżki mękkiego masła 1/3 szklanki śmietany 1 jajko 3 żółtka 1 łyżka octu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajko i żółtka ubijamy mikserem na jasną puszystą masę, dodajemy ocet, sól, cukier, śmietanę. Ciągle miksując dodajemy masło i mąkę
Życie zaczyna się w kuchniFaworki te odkryłam zupełnie przypadkiem gdy szukałam w internecie pomysłu na mascarpone... Nie chciałam żadnych ciast z kremem, deserów i tym podobnych. Wpadłam na bloga I love bake i znalazłam tam przepis właśnie na to cudo. Ja wszelkie tłustoczwartkowe wypieki uwielbiam, więc wiedziałam, że i te będą strzałem w dziesiątkę. No chyba że wyszłyby twarde, zbite i istniałoby ryzyko(...)gryząc połamię zęby. Nic jednak takiego się nie stało ;) Mało tego, faworki są tak kruche, że łamały się jak próbowałam po upieczeniu ułożyć jedne na drugich... Sekret w pysznych chruścikach jest ciągle ten sam- odpowiednie napowietrzenie ciasta i bardzo cienkie rozwałkowanie. Ja przez swoje rozwałkowane ciasto widziałam linie papilarne palców, więc możecie się domyślać jak cienko to było ;) Składniki
Kuchnia w czekoladzieposypania Żółtka i jajka zmiksować z cukrem i ciepłym masłem, następnie dodać spirytus, mąkę i śmietanę, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto odcinać po kawałeczku, i cienko rozwałkowywać. W przypadku faworków ciąć na 1.5 cm paseczki z nacięciem w środku i przeplatać. Tak przygotowane faworki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym smalcu lub oleju. Należy pamiętać, iż smażymy tylko(...)kilka sztuk na raz, ponieważ jeżeli wrzucimy na raz za dużo faworków, tłuszcz będzie miał za zimną temp. Po usmażeniu osączamy ciasteczka na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem .Smacznego
Krylowa Kuchniaprzepisów na słodkości, które możecie przygotować na Tłusty Czwartek. 1. Faworki na bazie jogurtu naturalnego. Jestem pewna, że nikt się nie zorientuję, że śmietana została zastąpiona jogurtem. Faworki z poniższego przepisu są idealnie - ciasto nie lepi się do blatu, a faworki po upieczeniu są chrupiące. Pamiętajcie o tym, że faworki przed podaniem należy obficie posypać
Ugotowaćłyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka wódki (użyłam brandy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz około 5 łyżek mąki do podsypywania 2-3 łyżki cukru pudru do oprószenia faworków Na blacie (stolnicy) wymieszaj przesianą przez sitko mąkę z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj na drobne kawałeczki. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, żółtka(...)cieniutkie placki. Im cieńsze tym lepiej. Wykrawaj radełkiem lub nożem paski o szerokości około 3 cm. W środku rób nacięcie nożem i jedną końcówkę paska przekładaj przez otwór. Faworki układaj w odstępach od siebie na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 12-13 minut, do zrumieniania. Po upieczeniu oprócz cukrem pudrem... i smacznego!:) Fat Thursday
Delicious PlaceJuż niedługo tłusty czwartek, jedni pieką pączki inni zaś faworki. A co powiecie na prosty i szybki przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone? Mega chrupiące, lekkie i delikatne. Ich przygotowanie tak samo jak i pieczenie zajmuje niewiele czasu. Dodatkowo ciasta nie trzeba ani chłodzić w lodówce, ani też mocno wybijać wałkiem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście faworków(...)Każdy pasek delikatnie naciąć w środku i przełożyć przez niego jeden koniec. W garnku rozgrzać olej, nie może być ani za zimny, ani zbyt gorący. Partiami wkładać faworki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyciągać je na ręcznik papierowy a następnie przekładać do miski. Schłodzone posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniegrubość do 1 mm, przekroiłam po środku i przełożyłam jeden ogonek przez dziurkę i tak powstał surowy chrust. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz, faworki zachowują się identycznie jak popularny dość Przysmak Świętokrzyski. Puchną i bieleją, ale chrust musi zarumienić się na złoto. Z moich obserwacji: * kupić dobry smalec, który pachnie podczas smażenia * najpierw wykroić chrust a dopiero smażyć, faworki(...)bardzo szybko się rumienią i naprawdę jest łatwo przypalić. Trzeba zwyczajnie pilnować podczas smażenia jaki mają kolor * jeśli nie mamy śmietany, to można dodać np. maślanki Smacznego! Lidka Artykuł Faworki -chrusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąoczywiście nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na wspaniałe, delikatne i kruche faworki, które dla mnie są kwintesencją karnawałowych smaków. Z podanych składników wychodzi 1 duża miska faworków, ale polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Faworki znikają błyskawicznie. Składniki: 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 4 łyżki śmietany, 20 ml spirytusu, tłuszcz do smażenia (olej bądź(...)porcji i rozwałkować na cieniutkie placki. Pokroić w paski o wymiarach około 12x3 cm. Pośrodku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden z końców. Faworki smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na ręczniku papierowym, Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem
Moja kraina smaków