faworki - 1708 przepisów (strona:18/114)

Faworki w stylu włoskim 122

ciasto na cienkie ciasto i pokroić na dowolne kształty. Część w prostokąty nacięte w środku, część w prostokąty i następnie w środku zagnieść, formując wstążeczki lub jak nasz tradycyjne faworki. Pokroić ciasto na prostokąty o długości(...)szerokości 2,5 cm. Na środku zrobić nacięcie, ale nie do końca. Następnie przełożyć przez dziurę jeden z boków prostokąta. Formując ładny kształt faworka. Smażenie – rozgrzać olej i partiami wrzucać faworki. Smażyć do momentu aż nabiorą złotego koloru z dwóch stron. Trwa to błyskawicznie. Usmażone rozłożyć na kuchennych. Posypać cukrem pudrem i podawać. Najsmaczniejsze zawsze są tego samego

Kuchnia Pokoleń
Faworki 193

czyli klasyczne faworki - chrupiące, łamiące się idealnie na pół. Mamcia zawsze podawała je oprószając cukrem pudrem. Chyba wielu z nas ma takie wspomnienie wracając wstecz do czasów gdy faworki przygotowywały nasze mamy czy też babcie, więc tych smakołyków nie może zabraknąć i u nas. Faworki - domowy chrust Składniki : 300-350 g mąki pszennej 4 żółtka(...)następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacieńcie formując faworka. faworki  smażmy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z dwóch stron.  Wyciągamy łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik,  Odsączone z tłuszczy faworki oprószamy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Faworki z zeszytu mojej Mamy 120

Środą Popielcową). W okolicach Tłustego Czwartku ich zapach w moim rodzinnym domu było czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche – obowiązkowo z cukrem pudrem. Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru(...)dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg… Smaczne czasy:) Czemu faworki z zeszytu mojej Mamy? Bo do tej pory nie jadłam lepszych! Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu około 2 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjne, kruche faworki, czyli chrust 140

faworki z wielu przepisów. Jednak niezmiennie twierdzę, że te tradycyjne są najlepsze. Kruche, tak delikatne, że nawet w rękach potrafią mi się skruszyć. Przepis przekazała mi mama. Te faworki zachwycają wszystkich, których nimi częstuję. Zachęcam do zrobienia. Jestem pewna, że przepis zostanie z Wami na zawsze. Składniki: 230 g mąki pszennej ( ja używam(...)żółtka 1 łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 18% ------------------------------- cukier puder do posypania faworków olej rzepakowy do smażenia- około 1 litra Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk. Ilość śmietany zależy od wielkości żółtek. Wyrobione ciasto kładziemy na blacie (nie podsypujemy go mąką) i bijemy wałkiem, ile sił mamy

Smak mojego domu
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 185

kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. 2. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. 3. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo(...)białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt. 4. Garnek, o średnicy równej długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. 5. Smażymy na złoty kolor. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kruche faworki 142

blogu Moniki znalazłam przepis na faworki -spiralki ..ja jednak zrobiłam tradycyjne faworki..Te faworki są inne niż wcześniej robiłam.Kruche faworki dodaję do akcji  Faworki, chrust, chruściki  oraz Smażone w głębokim oleju . 2 szkl.mąki pszennej 3 żółtka 100 g zimnego masła 180 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru

Moje domowe kucharzenie
Włoskie faworki cytrynowe 261

czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :) Składniki: 700g mąki (+ ½ szklanki(...)czym koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie, by wytworzył nam się faworek. Najlepiej pierw rozwałkować i uformować wszystkie chrusty, a potem przystąpić do smażenia, bardzo usprawnia to pracę. Na rozgrzany tłuszcz najpierw rzucamy kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, by można przystąpić do smażenia. Faworki smażymy partiami, obustronnie na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy łyżką

Smakowy Raj
Puszyste chrusty / faworki 216

Faworki, inaczej chrusty kojarzą mi się z dużą ilością pracy, chudziutkimi, bąbelkowatymi ciasteczkami, ale również z puchatym ciastem. Były dwie metody, pierwsza, gdy było więcej czasu, a druga którą Wam dzisiaj przedstawię, gdy tego czasu mniej. Mimo wszystko zawsze zajmowało to sporo czasu, bo wykarmić tyle łasuchów nie było łatwym zadaniem. Ja robię chrusty z mniejszej ilości składników, gdyż(...)url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('b839ab99a26dbe56165f30f242fb5369').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: przepis na miękkie i puszyste faworki puszyste faworki chrusty puszyste chrustypuszyste puszyste chrusty puszyste faworki na smalcu The post Puszyste chrusty / faworki appeared first

dom-agi.pl
Faworki z Toskanii na Tłusty Czwartek 192

blogu słodkiej propozycji. Rok temu przygotowałam zmysłowe i bardzo słodkie tureckie pączki - hanım göbeği (kobiece pępki). Tym razem zapraszam Was na faworki w wydaniu toskańskim, tzw. cenci . Faworki lubię bardzo. Szczerze, to wolę je od pączków, jednak ich przygotowania podjęłam się po raz pierwszy. Zazdroszczę tym wszystkim, którzy mogli uczyć się tego od swoich mam i babć(...)rodzinie sekretne przepisy. W moim domu niestety nie było takiej tradycji. Sięgnęłam więc po recepturę znalezioną w książce "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia .  Cenci są podobno prostsze od faworków (nie trzeba zbijać ciasta wałkiem), jednak dla osoby, która pierwszy raz robi jakikolwiek chrust, przepis okazał się skomplikowany. Ciasto jest twarde, nie dodaje się do niego śmietany

Chilli Czosnek i Oliwa
Faworki - pyszne chrusty -szybkie i łatwe faworki 471

Faworki wychodzą rewelacyjne, chrupiące z milionem bąbelków, szybko się smażą a jeszcze szybciej znikają ;)  Zapraszam :)  Warto upiec, zamiast kupować pączki po 49 groszy :D  faworki 20 dag mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka spirytusu jakieś 600 ml oleju do smażenia polecam rzepakowy z    (KLIK(...)ciasto. Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił. Radełkiem wycinam paski, wielkość zależy od naszych upodobań, faworki sporo rosną. Paski dzielę na mniejsze, pod skos, w każdym robię nacięcie i przeciągam ciasto . Faworki smażę na rumiano na gorącym oleju, trzeba uważać bo szybko się przypalają

Takie tam pichcenie
Faworki 226

ruszyłam do kuchni. Pączków w tym roku nie robię, były rok temu >klik< , a dwa lata temu oponki >klik<  Tym razem będą faworki :)  Kruchutkie, aż łamią się, kiedy bierzemy je do ręki. Rozpływają się w ustach, a człowiek siedzi i podjada. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze......... ...a tymczasem dobiegł(...)sól na czubku noża, tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec). Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Czym dłużej ciasto jest wyrabiane, tym faworki wyjdą bardziej chrupiące i z widocznymi pęcherzykami po usmażeniu. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut, a następnie rozwałkowywać cieniutko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faworki zwane chrustem 36

Powoli zbliża się koniec karnawału i przed nami najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek. W związku z tym u nas też tłusto i słodko – faworki, potocznie zwane chrustem! Właściwie powinny być również pączki, ale robiłam je tylko raz w życiu i jeszcze nie „dorosłam” do nich ponownie. Może za rok. Składniki: ? 1/2 szklanki żółtek(...)przykleiło się do stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. ? Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości i ok. 10 cm długości, w środku każdego nacięcie aby przewinąć faworki. ? Smażyć po kilka sztuk w gorącym smalcu z obu stron. ? Wyjmować na ręcznik papierowy, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z połowy tej porcji zrobiłam faworki, a z drugiej

To co kocham
Taratuszki, faworki na kefirze. 69

Dzisiaj przepis na faworki przygotowane na kefirze. Faworki te smakują nieco inaczej niż tradycyjny chrust, są pulchne i miękkie w środku, a na zewnątrz otoczone są chrupiącą skórką. Taratuszki z pewnością warto przygotować, zwłaszcza w karnawale, są pyszne, łatwe do zrobienia i szybko się je smaży. Najlepiej smakują zaraz po zrobieniu, posypane cukrem pudrem. Składniki: 400 g kefiru(...)ciasto podzielić radełkiem lub nożem na paski o wielkości 2 cm x 7 cm. Każdy z paseczków naciąć na środku na długość 2 cm. Z tak przygotowanych paseczków uformować faworki, przekładając jeden koniec paska przez nacięcie na środku. Patrz film. Taratuszki smażyć na gorącym oleju o temperaturze 170 st. C. Smażyć je po obu stronach na złoty kolor. Gotowe

Pani M - kuchnia smakowita
Bardzo Kruche Faworki Na Mące Krupczatce 336

Przepyszne, bardzo kruche faworki które rozpływają się w ustach. Będą idealne na tłusty czwartek i ostatki. Poniżej linki do dwóch innych przepisów na faworki:   - faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej bez wybijania ciasta - tradycyjne faworki       Składniki na 3 niepełne talerze:   100 g mąki krupczatki 100 g mąki tortowej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)Zagniatamy wszystko szybko, obtłukujemy wałkiem aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza. Następnie chowamy do lodówki na 30-60 minut  2. Po tym czasie wałkujemy na cieniutko i wycinamy faworki. 3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Taratuszki, faworki na kefirze. 222

Dzisiaj przepis na faworki przygotowane na kefirze. Faworki te smakują nieco inaczej niż tradycyjny chrust, są pulchne i miękkie w środku, a na zewnątrz otoczone są chrupiącą skórką. Taratuszki z pewnością warto przygotować, zwłaszcza w karnawale, są pyszne, łatwe do zrobienia i szybko się je smaży. Najlepiej smakują zaraz po zrobieniu, posypane cukrem pudrem. Składniki: 400 g kefiru(...)ciasto podzielić radełkiem lub nożem na paski o wielkości 2 cm x 7 cm. Każdy z paseczków naciąć na środku na długość 2 cm. Z tak przygotowanych paseczków uformować faworki, przekładając jeden koniec paska przez nacięcie na środku. Patrz film. Taratuszki smażyć na gorącym oleju o temperaturze 170 st. C. Smażyć je po obu stronach na złoty kolor. Gotowe

Pani M - kuchnia smakowita