faworki - 1708 przepisów (strona:18/114)

Faworki idealne 24

Kompletnie nie wiem jak to się stało, że przepis na moje ukochane karnawałowe faworki jeszcze tu nie wylądował. Najwyższa pora to nadrobić. Chrust kojarzy mi się od zawsze z Tłustym Czwartkiem, ale tak naprawdę robię je nie tylko na zakończenie karnawału, ale cały rok. Może dlatego, że w smażeniu tradycyjnych pączków nie jestem najlepsza. Z resztą moim skromnym zdaniem(...)żaden pączek nie może równać się z delikatnym, kruchym i cieniutkim faworkiem, który rozpływa się w ustach. Większość osób uważa, że faworki są żmudne i trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego. Jedynym problemem może być dla niektórych cienkie rozwałkowanie ciasta, co jest sekretem idealnych faworków. No ale proszę Was, kogo odstraszy machanie wałkiem, stojąc w obliczu spróbowania najlepszych

Farmażony
Najlepsze faworki 108

słodkości, w ogóle nawet nie wiedząc, skąd ten zwyczaj. Ale Wy, moi Kochani Czytelnicy, nie dość, że będziecie w tę wiedzę wyposażeni, to jeszcze będziecie mogli pochwalić się najlepszymi faworkami na świecie Czym jest tłusty czwartek? Jest to święto ruchome, którego data jest ściśle związana z datą Świąt Wielkiej Nocy. Jest to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału – czyli ostatki(...)potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania. Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie pączki, a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Na pączki przyjdzie czas, szczególnie, że przymierzam się do tych tradycyjnych, staropolskich. Zobaczymy

Kate's Kitchen
Faworki w stylu włoskim 104

ciasto na cienkie ciasto i pokroić na dowolne kształty. Część w prostokąty nacięte w środku, część w prostokąty i następnie w środku zagnieść, formując wstążeczki lub jak nasz tradycyjne faworki. Pokroić ciasto na prostokąty o długości(...)szerokości 2,5 cm. Na środku zrobić nacięcie, ale nie do końca. Następnie przełożyć przez dziurę jeden z boków prostokąta. Formując ładny kształt faworka. Smażenie – rozgrzać olej i partiami wrzucać faworki. Smażyć do momentu aż nabiorą złotego koloru z dwóch stron. Trwa to błyskawicznie. Usmażone rozłożyć na kuchennych. Posypać cukrem pudrem i podawać. Najsmaczniejsze zawsze są tego samego

Kuchnia Pokoleń
Faworki 171

czyli klasyczne faworki - chrupiące, łamiące się idealnie na pół. Mamcia zawsze podawała je oprószając cukrem pudrem. Chyba wielu z nas ma takie wspomnienie wracając wstecz do czasów gdy faworki przygotowywały nasze mamy czy też babcie, więc tych smakołyków nie może zabraknąć i u nas. Faworki - domowy chrust Składniki : 300-350 g mąki pszennej 4 żółtka(...)następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacieńcie formując faworka. faworki  smażmy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z dwóch stron.  Wyciągamy łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik,  Odsączone z tłuszczy faworki oprószamy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Faworki z zeszytu mojej Mamy 101

Środą Popielcową). W okolicach Tłustego Czwartku ich zapach w moim rodzinnym domu było czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche – obowiązkowo z cukrem pudrem. Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru(...)dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg… Smaczne czasy:) Czemu faworki z zeszytu mojej Mamy? Bo do tej pory nie jadłam lepszych! Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu około 2 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjne, kruche faworki, czyli chrust 124

faworki z wielu przepisów. Jednak niezmiennie twierdzę, że te tradycyjne są najlepsze. Kruche, tak delikatne, że nawet w rękach potrafią mi się skruszyć. Przepis przekazała mi mama. Te faworki zachwycają wszystkich, których nimi częstuję. Zachęcam do zrobienia. Jestem pewna, że przepis zostanie z Wami na zawsze. Składniki: 230 g mąki pszennej ( ja używam(...)żółtka 1 łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 18% ------------------------------- cukier puder do posypania faworków olej rzepakowy do smażenia- około 1 litra Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk. Ilość śmietany zależy od wielkości żółtek. Wyrobione ciasto kładziemy na blacie (nie podsypujemy go mąką) i bijemy wałkiem, ile sił mamy

Smak mojego domu
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 130

kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. 2. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. 3. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo(...)białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt. 4. Garnek, o średnicy równej długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. 5. Smażymy na złoty kolor. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kruche faworki 125

blogu Moniki znalazłam przepis na faworki -spiralki ..ja jednak zrobiłam tradycyjne faworki..Te faworki są inne niż wcześniej robiłam.Kruche faworki dodaję do akcji  Faworki, chrust, chruściki  oraz Smażone w głębokim oleju . 2 szkl.mąki pszennej 3 żółtka 100 g zimnego masła 180 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru

Moje domowe kucharzenie
Włoskie faworki cytrynowe 242

czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :) Składniki: 700g mąki (+ ½ szklanki(...)czym koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie, by wytworzył nam się faworek. Najlepiej pierw rozwałkować i uformować wszystkie chrusty, a potem przystąpić do smażenia, bardzo usprawnia to pracę. Na rozgrzany tłuszcz najpierw rzucamy kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, by można przystąpić do smażenia. Faworki smażymy partiami, obustronnie na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy łyżką

Smakowy Raj
Puszyste chrusty / faworki 187

Faworki, inaczej chrusty kojarzą mi się z dużą ilością pracy, chudziutkimi, bąbelkowatymi ciasteczkami, ale również z puchatym ciastem. Były dwie metody, pierwsza, gdy było więcej czasu, a druga którą Wam dzisiaj przedstawię, gdy tego czasu mniej. Mimo wszystko zawsze zajmowało to sporo czasu, bo wykarmić tyle łasuchów nie było łatwym zadaniem. Ja robię chrusty z mniejszej ilości składników, gdyż(...)url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('b839ab99a26dbe56165f30f242fb5369').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: przepis na miękkie i puszyste faworki puszyste faworki chrusty puszyste chrustypuszyste puszyste chrusty puszyste faworki na smalcu The post Puszyste chrusty / faworki appeared first

dom-agi.pl
Faworki z Toskanii na Tłusty Czwartek 173

blogu słodkiej propozycji. Rok temu przygotowałam zmysłowe i bardzo słodkie tureckie pączki - hanım göbeği (kobiece pępki). Tym razem zapraszam Was na faworki w wydaniu toskańskim, tzw. cenci . Faworki lubię bardzo. Szczerze, to wolę je od pączków, jednak ich przygotowania podjęłam się po raz pierwszy. Zazdroszczę tym wszystkim, którzy mogli uczyć się tego od swoich mam i babć(...)rodzinie sekretne przepisy. W moim domu niestety nie było takiej tradycji. Sięgnęłam więc po recepturę znalezioną w książce "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia .  Cenci są podobno prostsze od faworków (nie trzeba zbijać ciasta wałkiem), jednak dla osoby, która pierwszy raz robi jakikolwiek chrust, przepis okazał się skomplikowany. Ciasto jest twarde, nie dodaje się do niego śmietany

Chilli Czosnek i Oliwa
Faworki - pyszne chrusty -szybkie i łatwe faworki 447

Faworki wychodzą rewelacyjne, chrupiące z milionem bąbelków, szybko się smażą a jeszcze szybciej znikają ;)  Zapraszam :)  Warto upiec, zamiast kupować pączki po 49 groszy :D  faworki 20 dag mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka spirytusu jakieś 600 ml oleju do smażenia polecam rzepakowy z    (KLIK(...)ciasto. Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił. Radełkiem wycinam paski, wielkość zależy od naszych upodobań, faworki sporo rosną. Paski dzielę na mniejsze, pod skos, w każdym robię nacięcie i przeciągam ciasto . Faworki smażę na rumiano na gorącym oleju, trzeba uważać bo szybko się przypalają

Takie tam pichcenie
Faworki 195

ruszyłam do kuchni. Pączków w tym roku nie robię, były rok temu >klik< , a dwa lata temu oponki >klik<  Tym razem będą faworki :)  Kruchutkie, aż łamią się, kiedy bierzemy je do ręki. Rozpływają się w ustach, a człowiek siedzi i podjada. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze......... ...a tymczasem dobiegł(...)sól na czubku noża, tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec). Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Czym dłużej ciasto jest wyrabiane, tym faworki wyjdą bardziej chrupiące i z widocznymi pęcherzykami po usmażeniu. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut, a następnie rozwałkowywać cieniutko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faworki zwane chrustem 10

Powoli zbliża się koniec karnawału i przed nami najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek. W związku z tym u nas też tłusto i słodko – faworki, potocznie zwane chrustem! Właściwie powinny być również pączki, ale robiłam je tylko raz w życiu i jeszcze nie „dorosłam” do nich ponownie. Może za rok. Składniki: ? 1/2 szklanki żółtek(...)przykleiło się do stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. ? Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości i ok. 10 cm długości, w środku każdego nacięcie aby przewinąć faworki. ? Smażyć po kilka sztuk w gorącym smalcu z obu stron. ? Wyjmować na ręcznik papierowy, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z połowy tej porcji zrobiłam faworki, a z drugiej

To co kocham
Taratuszki, faworki na kefirze. 19

Dzisiaj przepis na faworki przygotowane na kefirze. Faworki te smakują nieco inaczej niż tradycyjny chrust, są pulchne i miękkie w środku, a na zewnątrz otoczone są chrupiącą skórką. Taratuszki z pewnością warto przygotować, zwłaszcza w karnawale, są pyszne, łatwe do zrobienia i szybko się je smaży. Najlepiej smakują zaraz po zrobieniu, posypane cukrem pudrem. Składniki: 400 g kefiru(...)ciasto podzielić radełkiem lub nożem na paski o wielkości 2 cm x 7 cm. Każdy z paseczków naciąć na środku na długość 2 cm. Z tak przygotowanych paseczków uformować faworki, przekładając jeden koniec paska przez nacięcie na środku. Patrz film. Taratuszki smażyć na gorącym oleju o temperaturze 170 st. C. Smażyć je po obu stronach na złoty kolor. Gotowe

Pani M - kuchnia smakowita
Bardzo Kruche Faworki Na Mące Krupczatce 317

Przepyszne, bardzo kruche faworki które rozpływają się w ustach. Będą idealne na tłusty czwartek i ostatki. Poniżej linki do dwóch innych przepisów na faworki:   - faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej bez wybijania ciasta - tradycyjne faworki       Składniki na 3 niepełne talerze:   100 g mąki krupczatki 100 g mąki tortowej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)Zagniatamy wszystko szybko, obtłukujemy wałkiem aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza. Następnie chowamy do lodówki na 30-60 minut  2. Po tym czasie wałkujemy na cieniutko i wycinamy faworki. 3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Taratuszki, faworki na kefirze. 191

Dzisiaj przepis na faworki przygotowane na kefirze. Faworki te smakują nieco inaczej niż tradycyjny chrust, są pulchne i miękkie w środku, a na zewnątrz otoczone są chrupiącą skórką. Taratuszki z pewnością warto przygotować, zwłaszcza w karnawale, są pyszne, łatwe do zrobienia i szybko się je smaży. Najlepiej smakują zaraz po zrobieniu, posypane cukrem pudrem. Składniki: 400 g kefiru(...)ciasto podzielić radełkiem lub nożem na paski o wielkości 2 cm x 7 cm. Każdy z paseczków naciąć na środku na długość 2 cm. Z tak przygotowanych paseczków uformować faworki, przekładając jeden koniec paska przez nacięcie na środku. Patrz film. Taratuszki smażyć na gorącym oleju o temperaturze 170 st. C. Smażyć je po obu stronach na złoty kolor. Gotowe

Pani M - kuchnia smakowita
Faworki babuni 180

stolnicę wsypać mąkę i położyć część ciasta. Rozwałkować cienko tworząc kształt prostokąta. Następnie pociąć w pasy o szerokości 3 cm. Teraz już pociąć na mniejsze kawałki. W środku każdego faworka naciąć . Złapać za jedną końcówkę faworka i wywinąć go przez środek. Tak postępować ze wszystkimi faworkami. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki, czas 3 minuty, interwał(...)Smażenie – w głębokiej patelni rozgrzać smalec i olej. Na gorący tłuszcz wrzucać faworki. Podczas smażenia zmniejszyć już lekko ogień . Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Faworki położyć na papierze kuchennym. W ten sposób pozbędziecie się nadmiernego tłuszczu. Na koniec posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
RÓŻE KARNAWAŁOWE 82

Róże karnawałowe, to pyszne, delikatne faworki w bardziej subtelnej formie. Z ciastem postępujemy dokładnie tak samo, do momentu wycinania kształtów. Bazujemy na ulubionym przepisie na faworki, ja wykorzystałam mój ostatni przepis na ten przysmak . Ciasto jest bardzo delikatne, idealnie sprawdziło się zarówno przy różach karnawałowych  jak i przy faworkach. Choć raz w roku warto się pokusić(...)przygotować faworki w innej formie. Składniki: - 300g mąki orkiszowej tortowej typ450  (lub pszennej) - 4 żółtka - 4 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 150g) - 1 łyżka spirytusu lub wódki - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo: - tłuszcz do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy) - mielony ksylitol lub puder do posypania - konfitura (u mnie domowa, bez cukru) - mąka do podsypania

Smaczne Zdrowe
Lany chrust czyli faworki inaczej 43

cuda chodzą za mną od dłuższego czasu i mam wrażenie oglądając fejsa i instagram, że chyba w każdym polskim domu nic się nie robi poza smażeniem pączków i robieniem faworków. Musiałam prędzej czy póżniej coś niezdrowego zrobić i ja. A, że sił i czasu coraz częściej brak, musiało być to zrobione szybko. Lany chrust to w Polsce mam wrażenie(...)sztuk. Tymczasem funnel cakes możecie spotkać w rozmiarze na całą średnicę patelni czy garnka. Takie gigantyczne już nie spiralki a wręcz gniazda Ten chrust nie smakuje jak tradycyjne faworki. W ogóle spróbujcie go na różnych etapach stygnięcia. Jeszcze ciepłe są miękkie, po ostygnięciu stają się chrupiące. Samo ciastko nie jest słodkie, dlatego lany chrust podajemy oczywiście z cukrem

Mieszam w Garnku
Orkiszowe faworki – chrusty w zdrowszej wersji 105

mama przygotowywała kilogramy tego przysmaku, a w całym domu pachniało smażącymi się kawałkami ciasta. Jednak teraz to ja przejęłam ten słodki „obowiązek” i od kilku lat smażę faworki dokładnie według przepisu mojej mamy. Spróbujcie go, a pokochacie go tak samo bardzo jak ja! Składniki: – 320g mąki orkiszowej typ 700 – 5 porządnych łyżek śmietany(...)przykrywamy ściereczką i rozwałkowujemy na blacie lekko podsypanym mąką. Następnie kroimy na paski o szerokości 3 cm, a następnie na prostokąty 10 cm lub 5 cm (jeśli wolimy mniejsze faworki). Każdy kawałek nacinamy w środku, a następnie jeden koniec przekładamy przez środek. Podgrzewamy tłuszcz do 170 stopni (jeśli nie mamy termometru, odpowiednio rozgrzany olej poznamy po włożeniu do niego

Be Fit Be Strong
7 przepisów na Tłusty Czwartek 110

Znajdziecie tu zarówno klasyczne pączki z różą, jak i mini serowe pączusie czy też pączki bananowe. Dla każdego coś słodkiego. Miłego i smacznego dnia Jestem ciekawa ile pączków i faworków dziś zjecie? 7 przepisów na Tłusty Czwartek: *Wystarczy kliknąć w nazwę (tytuł), by przejść do pełnego przepisu. Pączki z nadzieniem adwokatowym Pyszne domowe pączki z nadzieniem adwokatowym. Oczywiście nadzienie(...)serowe w kilka chwil Moje ulubione małe pączki. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wspaniały. Polecam. Smażone banany w kokosowym cieście Prosty pomysł na słodki smażony deser. Spróbujcie. Faworki bez zawijania, czyli tzw. faworki trydenckie Proste, pyszne, puchate faworki

Słodkie okruszki
FAWORKI, CHRUSTY, CHRUŚCIKI 103

mnie w tym roku...) polecam przygotowanie faworków. I choć są trochę czasochłonne (czym cieńsze, tym smaczniejsze), to zapewniam, że ich smak wynagrodzi trudy wałkowania. Jak dla mnie te faworki (chruściki) są w wersji dietetycznej, cukru w nich niewiele (można też użyć zamienników: ksylitol, erytrytol, itp), tłuszczu prawie wcale- tyle co w śmietanie. Za to zawierają mnóstwo żółtek. Smażone(...)ubijamy ciasto wałkiem , a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki, na min. 30 minut. Następnie odrywamy nieduże kawałki ciasta i wałkujemy na cieniutkie placki, czym cieńsze faworki, tym smaczniejsze. Radełkiem lub nożem odcinamy paski ok.3cm. W każdym pasku robimy nacięcie, a następnie przez otwór przewijamy  jedną część ciasta. Odkładamy na blaszkę. Najlepiej przygotować sobie wszystkie

Smaczne Zdrowe
Faworki z mąki jęczmiennej 134

Faworki, nazwa ta została zapożyczona z języka francuskiego. Faveur, znaczy wąska wstążeczka, tasiemka. Jak donoszą niektóre źródła, faworki przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. Mogą mieć różne kształty począwszy od wstążeczek po różyczki. W oryginalnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mąka pszenna, ja zmieniłam na jęczmienną i zamiast araku, dodałam kieliszek spirytusu. Dodatkowo musiałam dosypać 100g mąki, ponieważ(...)ciasto było zbyt luźne, a to pewnie za sprawą jajek. Przyznam, że te faktycznie były dość duże. Po połączeniu składników sami zdecydujcie, czy dosypać mąki czy nie. Kilka faworków smażyłam na oleju, pozostałe na smalcu, tak dla porównania. Zdecydowanie lepsze na smalcu! Tyle moich zmian. Reszta jak w przepisie. Co zrobić z pozostałych białek? L. Ćwierczakiewiczowa w swojej książce

Leśny Zakątek
Kruche faworki, chrust na żółtkach 74

nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu oka. A wcale ich tak mało nie wyszło Składniki (przepis na ok.3 talerze faworków) : – 0,5 kg mąki pszennej – 6 żółtek – 4 łyżki śmietany 18% – 2 łyżki cukru pudru – 50g masła (rozpuszczonego) – 4 łyżki spirytusu – 4 łyżki(...)minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz i smażyć

CookYourself
CHRUST MAKARONOWY NA OSTRO Z DIPEM Z PIECZONEJ PAPRYKI 115

użyje płatków chilli dzięki czemu makaron będzie piekielnie ostry. Makaron podałam z dipem z pieczonej papryki z dodatkiem fety Paprykowy CHRUST MAKARONOWY podany z dipem z pieczonej papryki czyli faworki makaronowe o smaku paprykowym FAWORKI: 1/2 op makaronu świdry papryka słodka sól olej z chilli do smażenia DIP DO FAWORKÓW: 2 papryki 80 g feta 4 ząbki(...)ząbkami czosnku. Dodajemy ser feta, suszone pomidory oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg potrzeby Przygotowujemy faworki makaronowe: Makaron gotujemy al dente w wodzie z solą i odrobiną papryki w proszku. Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną wodą. Smażymy do momentu aż makaron będzie delikatnie złoty

Kuchnia w oparach
Faworki na krupczatce z mascarpone 193

roku doszłam już chyba do tego najlepszego. Ciasto z dodatkiem mąki krupczatki i mascarpone. Idealna konsystencja ciasta bez "bicia" wałkiem. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje a faworki są tak kruche, że po prostu rozsypują się w ustach. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana i Weronica Platin Składniki: 5 żółtek 250 g mascarpone Łowicz 1 łyżka cukru pudru 1/3 łyżeczki soli(...)paski o szerokości około 2 cm i długie około 15 cm. Na środku każdego paska zrobić na środku wzdłuż nacięcie około 2 cm i przewinąć jeden z boków. Faworki układać na bawełnianym ręczniku.  W patelni z wysokim brzegiem rozgrzać olej  do temperatury około 180 stopni. Smażyć faworki po około 40 sekund z każdej strony na złoto

Ala piecze i gotuje
PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI 100

Najlepsze faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Jest karnawał i nie wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Pyszne, delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach i gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;)  Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie.  Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche(...)każdą cienko rozwałkować. Radełkiem lub nożem ciąć z ciasta nieduże prostokąty, każdy naciąć lekko w środku. Przez nacięcie przełożyć jeden koniec ciasta. Olej lub smalec rozgrzać w garnku. Faworki wkładać partiami do garnka. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy. Schłodzone faworki solidnie posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 40 faworków

Zrób to smacznie
Faworki Mamy - najlepsze na świecie (przepis z lat 80-tych lub starszy + kilka wskazówek) 81

zrobi. Pamiętam jak z bratem wykrawaliśmy i formowaliśmy chruściki, aby potem móc nimi bezkarnie się objadać. Wspaniałe wspomnienia..., dlatego teraz odszukałam stary przepis mamy i postanowiłam samodzielnie przygotować przepyszne faworki.  Dzięki idealnym proporcjom składników i paru trikom (podałam je w opisie przygotowywania) zawsze wychodzą kruchutkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach.  Pyyyyycha!  500g mąki pszennej(...)ciasto o konsystencji plasteliny. Gotowe ciasto uderzać/wybijać wałkiem  z każdej ze strony - do momentu powstania pęcherzyków, a następnie bardzo cienko je rozwałkować. (To dwie tajemnice kruchości faworków.) Ciasto pokroić na paseczki (około 3-4 x 10-15 cm) i w każdym z nich zrobić (po środku) nacięcie, przez które należy poprzekładać końce pasków. (Robić to partiami

Di gotuje
FAWORKI 116

Wyborne faworki przygotowane ze sprawdzonego ciasta, które jest niezwykle plastyczne i równocześnie mięciutkie i delikatne. Wałkowanie ciasta jest naprawdę łatwe i przyjemne. Możne je rozwałkować tak cienko, że prześwituje, ale nadal bez problemu da się wywijać i wykładać na rozgrzany tłuszcz. Chrusty szybko się smażą, i ładnie rosną, a gotowe są pełne pęcherzyków powietrza. Bardzo lekkie i kruche. Polecam(...)12x3 cm. W środku każdego paska , ostrym nożem robimy nacięcie przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Lekko naciągamy oba końce faworka, aby nadać mu bardziej podłużny kształt. Odkładamy na bok i trzymamy pod przykryciem, do czasu, aż uformujemy pozostałe faworki. W szerokim garnku, o średnicy większej niż długość faworków rozgrzewamy olej do 180℃. Wkładamy po około 4 faworki

cool and minty
Tradycyjne faworki karnawałowe 168

Faworki, zwane inaczej chrustem to ciastka, które – obok pączków... Artykuł Tradycyjne faworki karnawałowe pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chrust z piekarnika. Faworki pieczone 201

razy w roku. Lubimy je, ale jednak smażone ciastka mają sporo kalorii. Jeśli też unikacie ich z powodu tłuszczu to mam dla Was dobrą wiadomość - mam przepis na faworki z piekarnika! Takie faworki są bardzo kruche , mimo braku spulchniacza ciasto ładnie rośnie podczas pieczenia i pojawiają się charakterystyczne bąbelki a unikamy smażenia w głębokim tłuszczu. Koniecznie musicie spróbować(...)tych faworków i powiedzieć mi czy Wam smakują. Nie jestem zwolenniczką odchudzania karnawałowych smakołyków a pączki pieczone , chociaż smaczne, mają dla mnie urok zwykłej, słodkiej bułki, ale w przypadku tego chrustu polubiłam wersją pieczoną. Specjalnie podaję składniki na niezbyt dużą ich ilość żeby nikt mi nie zarzucił, że zmarnował przeze mnie składniki. Pieczcie faworki ze Smaczną Pyzą

Smaczna Pyza
Faworki 129

trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Tak przygotowane ciasto trzeba jeszcze cienko rozwałkować i powycinać ciastka, a następnie je usmażyć. Gwarantuję, że smak własnoręcznie zrobionych faworków(...)obsychało). Ciasto kroimy najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przekładamy jeden koniec.  Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche faworki, chrust na żółtkach 147

roku jest inaczej. Pierwsza tura za nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu oka. A wcale ich tak mało nie wyszło ;) 'faworki, chrust' (przepis na ok.3 talerze faworków) Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej - 6 żółtek - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki cukru pudru - 50g masła (rozpuszczonego) - 4 łyżki spirytusu(...)minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz

CookYourself
Faworki z zeszytu mojej Mamy 119

okolicach Tłustego Czwartku ich zapach w moim rodzinnym domu było czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche - obowiązkowo z cukrem pudrem.  Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru(...)dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg... Smaczne czasy:) Czemu faworki z zeszytu mojej Mamy? Bo do tej pory nie jadłam lepszych!   Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu około 2 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Sposób przygotowania: Mąkę

Zasmakuj Kuchni
Faworki bezglutenowe 174

bardzo je lubimy. Jest to wersja z mąką bezglutenową. Przekonałam się i bardzo często korzystam z uniwersalnej mąki firmy Schar.  Jaka nazwa się u Was przyjęła: chrusty czy faworki? Zapraszamy. Składniki:  - około 2 pełne szklanki mąki - 30g masła - 3 żółtka - szczypta soli - 220 ml gęstej śmietany 18% - 2 łyżeczki octu jabłkowego - cukier puder do posypania Sposób przygotowania(...)twarde to dodajemy śmietany.  Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki.  Po środku robimy nacięcie. Jeden brzeg ciasta przekładamy przez środek nacięcia. Faworki smażymy z obu stron na złoty kolor.  Usmażone faworki odsączamy na papierowym  ręczniku.  Kiedy faworki przestygną posypujemy je cukrem pudrem

Pan i Pani Smith w kuchni
Faworki angielskie 213

placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia(...)należy przewinąć pasek. Na patelni z wysokim brzegiem rozpuścić smalec dodając rum (rum dodać do jeszcze letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony

królestwo garów
Faworki zwane chrustem 88

stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. • Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości i ok. 10 cm długości, w środku każdego nacięcie aby przewinąć faworki. • Smażyć po kilka sztuk w gorącym smalcu z obu stron. • Wyjmować na ręcznik papierowy, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z połowy tej porcji(...)zrobiłam faworki, a z drugiej róże karnawałowe. Wyszła naprawdę imponująca ilość. Obdarowałam rodzinę i przyjaciół, a i tak w domu została cała sterta. Moje faworki po wrzuceniu do tłuszczu rosły jak wariaty. Pierwszy raz zdarzyło mi coś takiego, że do smażenia do dużej miski wchodziło mi tylko

To co kocham
Przepis na pyszne faworki na jogurcie 130

Dziś mam dla Was przepis na pyszne faworki (chrust) na jogurcie. Chrupkie, złote, idealnie kruche faworki, które udają się zawsze. Możecie je przygotować na Tłusty Czwartek, na spotkanie ze znajomymi (chrusty cieszą się zawsze dużą popularnością) lub od tak, gdy po prostu macie ochotę na coś słodkiego i pysznego. Spróbujcie popularnych faworków w jogurtowej odsłonie. Przepis(...)pyszne faworki na jogurcie 2016-04-14 00:35:35 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total

Słodkie okruszki
Skąd pochodzą pączki i faworki? 91

dodatkiem do różnego rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł(...)płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się w fantazyjny kształt przypominający tasiemkę. Tak powstały faworki. Przepis od tego czasu był wielokrotnie modyfikowany. Ponieważ ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego i biszkoptowego. Ostatecznie faworki najlepiej smakowały wykonane z tzw. zbijanego ciasta śmietanowego. Polska nazwa faworków

Moja smaczna kuchnia
Migdałowe faworki 149

Bardzo lubię faworki, często smażę je w karnawale, tym razem postanowiłam zrobić faworki z dodatkiem mielonych migdałów. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, polecam na tłusty czwartek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 50 gram mielonych migdałów 2 łyżki spirytusu 7-8 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę(...)ciasto. Dzielimy na mniejsze części, stolnicę posypujemy mąką, każdą część ciasta wałkujemy bardzo cienko. Radełkiem wycinamy cienkie paski (4x10cm), każdy pasek nacinamy w środku, przekładamy jeden koniec przez nacięcie. Faworki układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku rozgrzewamy tłuszcz, przygotowane faworki smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Kleinur czyli islandzkie faworki 166

sobie listę pączków, pączusiów i faworków które wykorzystam i usmażę. Karnawał krótki i nie dam rady wszystkich zaplanowanych pokazać i usmażyć ale kilka propozycji już wykonałam. Dziś islandzkie faworki. Do ciasta dodaje się tutaj amoniak czyli kwaśny węglan amonu który "pachnie" podczas smażenia i chwilę po ale potem dzięki niemu faworki są pulchne i smakowite(...)Amoniak do nabycia w marketach, ostatnio widziany w Lidlu i Tesco. Faworki te nazywane są w Islandii również zakręconymi pączusiami. Zapraszam do smażenia. Kleinur czyli islandzkie faworki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Łatwe faworki (chrust, chruściki, chrusty) 183

Bardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.  Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek.  A jak Wy je nazywacie?  Faworki, chrust, chruściki, chrusty? A może jeszcze inaczej?   SKŁADNIKI 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka + 1 żółtko 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu szczypta soli olej(...)placki, kroimy nożem lub radełkiem na paski 10x2 cm. Każdy pasek przecinamy wzdłuż w środku i jeden koniec przewijamy przez powstały otwór. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy faworki na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniki i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Faworki dla leniwych 101

Idealny przepis na faworki dla osób, które nie mają czasu, siły ani chęci by wyrabiać długo ciasto i robić tradycyjnym sposobem faworki. Ten przepis jest zdecydowanie dla leniwych, nie mniej jest bardzo smaczny i wychodzi z niego cała góra smacznych, chrupiących faworków. Składniki: 3 jajka 1 kg mąki pszennej 125 gram masła 1 szklanka śmietanki 36% szczypta(...)każdego prostokąta robimy nacięcie i przewlekamy przez dziurkę jeden róg prostokąta. Postępujemy tak samo z resztą ciasta. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki po kilkanaście sekund z każdej strony. Następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Zaraz po usmażeniu faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Faworki po włosku czyli chiacchiere 106

alkohol grappa a ja niestety takowego nie posiadałam. Dlatego dodałam winiak ale o podobnej mocy 38%, może przez ten winiak także nie zrobiły mi się takie charakterystyczne poduszki na faworkach co nie zmienia faktu że faworki są rewelacyjne. Polecam gorąco, warte wypróbowania chociażby w Tłusty Czwartek a jak macie włoską grappę to użyjcie jej koniecznie. Faworki upieczone(...)ramach wspólnego wypiekania Ciasto na niedzielę tym razem "smażymy w głębokim tłuszczu" [ klik ] Faworki po włosku czyli chiacchiere. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Faworki 148

jajko 4 żółtka  4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki spirytusu lub octu około 1 kg smalcu, frytury lub olej do smażenia cukier puder do posypania faworków Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Mąkę dodać do jajek i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić(...)długie nacięcie. Chwycić jeden z końców prostokąta i przeciągnąć go przez otwór w środku. Tłuszcz rozgrzać w dużym płytkim garnku do temperatury około 200 o C. Smażyć po kilka faworków z każdej strony aż zrobią się złociste. Jeśli włożymy za dużo faworków do garnka to za bardzo wychłodzą tłuszcz i będą tłuste. Odcedzić usmażone faworki i położyć

Mama Gotuje
Kruche faworki, chrust na żółtkach 183

roku jest inaczej. Pierwsza tura za nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu oka. A wcale ich tak mało nie wyszło ;) 'faworki, chrust' (przepis na ok.3 talerze faworków) Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej - 6 żółtek - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki cukru pudru - 50g masła (rozpuszczonego) - 4 łyżki spirytusu(...)minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz

CookYourself
Chrusty (faworki) 128

Tłusty czwartek już jutro. Prawie co roku piekę faworki (chruściki) jednak w tym roku mój mężuś zażyczył sobie również pączusie. A więc dzisiaj upiekłam faworki (dla moich szkrabów) a jutro pączki. Oczywiście przepis i fotki pączków pojawią się jutro. Dzisiaj zachęcam do przepisu na te faworki, ponieważ są bardzo kruche, wręcz rozpływają się w ustach :) Składniki(...)chcemy długie chrusty czy krótkie) i szerokości około 1-2 cm.. Środek każdego paska nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę aby powstał faworek. Pieczemy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Upieczone faworki kładziemy na ręcznik kuchenny aby ociekły z tłuszczu. Chrusty posypujemy cukrem pudrem

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania