faworki - 1570 przepisów (strona:9/105)

Faworki z ciasta francuskiego – pieczone 60

Witam serdecznie, dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie, słodkie i smaczne. Do przygotowania będziemy potrzebowali: ciasto francuskie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Faworki z ciasta francuskiego(...)jeden z końców ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blasze środek faworka delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił. Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego do 200°C, na środkową półkę i piekę około 11 minut, tak żeby faworki się zrumieniły. Upieczone faworki

Uwaga Babcia Gotuje
Faworki. 79

karnawale przygotowałam już je dwa razy i za każdym razem wyszły mi pyszne i zostały zjedzone do ostatniego okruszka. Poniżej przedstawię Wam jak krok po kroku przygotować takie faworki. Dodam, że to dziecinnie proste. Kto jeszcze nie robił to zachęcam to spróbowania. Udanych wypieków życzę i smacznego :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 4 żółtka 1 łyżka octu(...)spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % Dodatkowo: cukier puder do oprószenia faworków olej do smażenia mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych faworków: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę

Izabelawkuchni
Niezawodne faworki mojej Mamy 83

tylko raz w roku a ja jako dziecko zawsze zastanawiałam się dlaczego... do momentu kiedy zaczęłam pomagać Mamie przy ich przygotowywaniu. Jest z nimi trochę zachodu, to prawda. Dobre faworki są wymagające. Jeśli chcecie uzyskać przepyszne, kruche, rozpływające się w ustach „chruściki” musicie trochę się z nimi pomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud(...)przygotowane wcześniej tace i przykryć ściereczką by nie obeschły. W garnku lub szerokim rondlu dobrze rozgrzać olej. Najlepiej zrobić test: jeśli faworek natychmiast wypłynie, olej ma właściwą temperaturę, jeśli nie, należy jeszcze chwile poczekać. Smażyć faworki na złoty kolor, partiami, nie wkładając zbyt wiele na jeden raz. Usmażone faworki osączyć na papierowym ręczniku. Następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego

maniapieczenia
Faworki 51

Tradycyjne faworki, takie, jakie robiły nasze mamy i babcie, to obok pączków przekąska bardzo popularna w karnawale, a w szczególności w Tłusty Czwartek. Chrupiące, tłuściutkie, z dużą ilością bąbelków, obsypane cukrem pudrem. Są tak lekkie, że można się zapomnieć podczas jedzenia i po chwili okazuje się, że cała porcja zniknęła! Kto ich nie uwielbia! Do deserów fit nie należą(...)dzieciństwa, przygotowywane są na bazie ciasta z kwaśną śmietaną, które później musi zostać solidnie zbite, a wszystko po to by te wspomniane bąbelki się rzeczywiście pojawiły. Dzięki temu faworki są napuszone i lekkie, ale jednocześnie chrupiące – idealne! Składniki 2 szklanki przesianej mąki pszennej duża szczypta soli i cukru łyżka octu lub spirytusu 4 żółtka 250 g kwaśnej śmietany

Analiza Smaku
Chrupiące faworki na piwie. 22

Karnawał bez faworków nie może się obejść. Dzisiaj wiec przychodzę do Was z przepisem na pyszne i chrupiące faworki z prostych składników. Przepisów na faworki jest mnóstwo, ten jest jednym z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 6 żółtek około 1/2 szklanki jasnego niepasteryzowanego piwa około 3 szklanek maki pszennej szczypta soli olej lub smalec do smażenia Zapraszam również(...)piwo i szczyptę soli wymieszać w misce. Następnie do wymieszanych składników powoli dodawać mąkę. Z podanej ilości mąki zużyć tyle aby uzyskać nieklejące się do rak i blatu ciasto. Faworki należy odpowiednio napowietrzyć. Podczas wyrabiania ciasta należy z całej siły uderzać je o blat stolnicy oraz tłuc wałkiem. Dzięki temu faworki będą miały lekką i delikatną strukturę. Gotowe

Pani M - kuchnia smakowita
Faworki wegańskie - orkiszowe! 48

Faworki orkiszowe dla wegan!         Jak się okazało faworki wyszły przepyszne i zanim Agnieszka posypała pudrem zjadłem już kilka...       Nawet w takiej formie bez pudru są rewelacyjne!      Zbliża się tłusty czwartek, więc mamy kolejny przepis zgodny z dietą rozdzielną. Link do filmu z przepisem(...)Najlepszy przepis na FAWORKI ORKISZOWE bez JAJEK! - Zgodny z Dietą Rozdzielną i dla WEGAN Składniki: 330g mąki (użyłam orkiszowej jasnej) 50ml spirytusu lub innego alkoholu 5 łyżek oleju 3/4 szkl mleka roślinnego (użyłam ryżowego) szczypta soli puder do posypania faworków (posypałam zmielonym erytrytolem) Przygotowanie:       Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, spirytus, olej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Faworki 31

Karnawał w pełni, więc w większości domów pewnie na stołach królują tradycyjne karnawałowe słodkości, czyli pączki lub faworki. U mnie ostatnio były pączki z białek (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek ), więc tym razem postanowiłam zrobić faworki. Faworki zwane również chruścikami czy chrustami to przysmak, który znam od dziecka. Nigdy ich jeszcze nie robiłam(...)samodzielnie, kiedyś jedynie pomagałam mamie w ich przygotowywaniu. Dziś jednak postanowiłam zrobić niespodziankę rodzicom i przygotowałam dla nich faworki. Muszę przyznać, że mimo iż robione pierwszy raz, to wyszły bardzo smaczne, napowietrzone, kruche i delikatne zarazem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 2 żółtka 2 łyżki spirytusu ok. 100ml śmietany 30% cukier puder

Waniliowe Improwizacje
PIECZONE FAWORKI DLA DIABETYKA 60

radełka, pokroić na w miarę równe paski. U mnie wyszło ich 25 sztuk. Na środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec faworka i delikatnie rozprostować (uważając, żeby się nie porwały). Faworki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Wyjąć i całość posypać łyżeczką cukru pudru przesianego(...)przez sitko. 1 faworek to ok. 19 kcal , węglowodany: 3g; białko: 0,7g; tłuszcz: 0,4g Informacje dla diabetyków: w 25 faworkach znajduje się 8 WW i 1,6 WBT SMACZNEGO!! Artykuł PIECZONE FAWORKI DLA DIABETYKA pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Faworki 825

przygotowujemy w karnawale. Charakteryzują się one tym, że są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Takie słodkości kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często robiła je moja babcia. Aby faworki były pulchne, musimy ciasto zagniatać około 10 minut, a podczas wałkowania nie należy dawać zbyt dużo mąki. Dodatek spirytusu sprawia, że faworki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia(...)przewracania faworków możemy użyć patyczków od szaszłyków lub widelca. Na koniec faworki posypujemy cukrem pudrem, do którego możemy dodać trochę cukru waniliowego, aby ciastka miały lepszy, waniliowy posmak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej

Danka Pichci
PIECZONE FAWORKI Z ŻURAWINĄ 112

zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy. Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa. Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem...  Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom. Czytając przepis wiem, że większość z was "bije" ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia nie pojawiły się pęcherzyki. Ja pominęłam(...)paski. Na środku nacinamy i przeplatamy jeden koniec. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10-12 min do zarumienienia. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !  Odpowiedzi na pytania: Co zrobić, żeby faworki były miękkie ?    Wystarczy zamknąć je szczelnie w pojemniku. Czy można dodać zwykły nabiał

Marcepanowa kuchnia
Faworki / chrust i "Podarunek" 238

podzielić na paski szerokości 3-4 cm i dowolnej długości. W każdym pasku zrobić nacięcie równoległe do boków pasków. Przełożyć jedną końcówkę paska przez nacięcie i uformować faworka (patrz zdjęcia obok). Faworki odkładać na duży ręcznik. W głębokiej patelni lub jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie rozgrzać olej. Smażyć faworki w mocno rozgrzanym oleju (olej jest dobrze rozgrzany(...)faworek po wrzuceniu szybciutko wypływa na wierzch) z obu stron na jasno złoty kolor. U mnie zazwyczaj zaraz po wypłynięciu faworków trzeba je od razu przewracać na drugą stronę. Wykładać faworki na ręcznik papierowy, a potem do miski. Po lekkim ostudzeniu faworki oprószyć cukrem pudrem. Świąteczna okładka "Podarunku" skusiła mnie, by sięgnąć ostatnio po tę książkę Cecelii

Weekendy w domu i ogrodzie
Faworki (chrust) które zasmakują nawet teściowej 105

mogliśmy się ich doczekać. Już samo ich tworzenie było wspaniałą zabawą, bo praca radełkiem (wiesz, takim kółeczkiem z karbowaniami) sprawiała maluchom radość. Potem przewijanie przez środek i czary-mary faworki gotowe Faworki (chrusty)- składniki: -400 g mąki pszennej -szczypta soli -5 żółtek -łyżka spirytusu (by zapobiec wciąganiu tłuszczu) – 200ml śmietany 18% -cukier puder do posypania -tłuszcz(...)smażenia (może być olej rzepakowy) Faworki- wykonanie: Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i dokładnie wyrobić. Odłożyć na około godzinę by ciasto trochę odpoczęło w temp. pokojowej. Rozwałkować, po czym wybić (uderzać) wałkiem. Złożyć ciasto na pół, znów rozwałkować, znów wybić wałkiem, itd. cały ten proces powtarzać przez mniej więcej 30 minut. Ma to na celu napowietrzenie ciasta- wtłoczenie

Arbuziaki
Faworki drożdżowe 59

cukrem pudrem smakują obłędnie. Jest to jeden z kolejnych łakoci, które chętnie robię i równie chętnie jem w Tłusty Czwartek, ale lubię je także o każdej innej porze roku. Faworki drożdżowe mają waniliowy smak, ale nie są zbyt słodkie. Ciasto jest bardzo puszyste i super smaczne, a przygotowana porcja znika błyskawicznie. Z dużym trudem udało mi się uratować kilka(...)sztuk, aby zrobić zdjęcie i pokazać te słodkości. Faworki drożdżowe Przepis na około 30 faworków drożdżowych.   SKŁADNIKI: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki mleka Ciasto: 1 jajko 2 żółtka szczypta soli 4 łyżki cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka aromatu waniliowego

WSZYSTKO SMACZNE
Faworki 1754

Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać(...)urosną). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm grubości), nożem lub radełkiem wycinamy paski i w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (wystarczy około 1 minuty z każdej strony), przewracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania