faworki - 1708 przepisów (strona:9/114)

Faworki 156

Faworki do tej pory przygotowywałam z przepisu: Faworki bez jajek , jednak postanowiłam tym razem zmienić i zrobić takie z jajkami. W tych z jajkami trzeba użyć więcej siły do ich wyrobienia, a kruchość w dużej mierze zależy od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto na faworki (im cieniej tym lepiej). Oprócz starannego wyrobienia ciasta i cienkiego wałkowania(...)których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec faworka, z góry lub od dołu.  Na rozgrzany tłuszcz układać faworki i smażyć je z obu stron do zarumienienia się. Wykładać na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem

Kuchcik gotuje
Kruche faworki 602

Ekstra kruche faworki Przepis na faworki idealne. Lekkie jak piórko, bąbelkowe i bardzo kruche. Nie może ich zabraknąć w karnawale!     Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej + mąka do podsypania 6 żółtek 200g gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru duża szczypta soli 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: około pół litra oleju lub smalcu do smażenia cukier puder(...)około pół godziny do lodówki *** *** Po leżakowaniu ciasto powinno się wybić – uderzając w nie tłuczkiem aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ja tego nie robię, a faworki i tak wychodzą mi kruche i bąbelkowe, ale może to dlatego, że dość długo wyrabiam ciasto za pomocą robota z hakiem i wówczas samo się napowietrza Następnie na stolnicy partiami

Blog z Apetytem
Faworki ze skyrem 104

tegoroczny Tłusty Czwartek przygotowaliśmy nowy przepis na faworki ze skyrem . Raz do roku lubimy zjeść te kruche ciastka, ale nie lubimy długiego procesu wyrabiania i ubijania wałkiem ciasta na faworki. W zeszłym roku sprawdził się przepis na faworki ze słodką śmietaną , zaś w tym roku hicior w postaci faworki ze skyrem . Ciasto na nie nie wymaga(...)siły, wystarczy podczas jego wyrabiania złożyć je kilka razy, dodatkowo można także rzucić nim o blat – tradycja tłuczenia powinna być zachowana. Udostępnij Faworki ze skyrem – składniki 150 g zimnego jogurtu skyr 220 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka wódki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 kg smalcu do smażenia cukier puder

niecodziennikpary
Faworki 92

Faworki pamiętam z dzieciństwa, zawsze robiłyśmy je w Sylwestra i często jeszcze w trakcie karnawału. Z tamtych czasów pamiętam ogrom pracy jaką ja i moja siostra wkładałyśmy w „bicie” ciasta, to najbardziej nielubiana przez nas część procesu tworzenia tych pysznych słodkości. A co lubiłyśmy najbardziej? Oczywiście jedzenie i zawijanie faworków, każda z nas później starała się(...)mini pączki serowe – bułeczki cynamonowe – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra FAWORKI Przygotowanie : około 3 h Składniki: – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 1 łyżka spirytusu – po 1/2 łyżeczki cukru i soli – 6 łyżek śmietany 18% – olej

nietylkopasta.pl
Faworki z ciasta francuskiego – pieczone 103

Witam serdecznie, dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie, słodkie i smaczne. Do przygotowania będziemy potrzebowali: ciasto francuskie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Faworki z ciasta francuskiego(...)jeden z końców ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blasze środek faworka delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił. Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego do 200°C, na środkową półkę i piekę około 11 minut, tak żeby faworki się zrumieniły. Upieczone faworki

Uwaga Babcia Gotuje
Faworki. 129

karnawale przygotowałam już je dwa razy i za każdym razem wyszły mi pyszne i zostały zjedzone do ostatniego okruszka. Poniżej przedstawię Wam jak krok po kroku przygotować takie faworki. Dodam, że to dziecinnie proste. Kto jeszcze nie robił to zachęcam to spróbowania. Udanych wypieków życzę i smacznego :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 4 żółtka 1 łyżka octu(...)spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % Dodatkowo: cukier puder do oprószenia faworków olej do smażenia mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych faworków: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę

Izabelawkuchni
Niezawodne faworki mojej Mamy 122

tylko raz w roku a ja jako dziecko zawsze zastanawiałam się dlaczego... do momentu kiedy zaczęłam pomagać Mamie przy ich przygotowywaniu. Jest z nimi trochę zachodu, to prawda. Dobre faworki są wymagające. Jeśli chcecie uzyskać przepyszne, kruche, rozpływające się w ustach „chruściki” musicie trochę się z nimi pomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud(...)przygotowane wcześniej tace i przykryć ściereczką by nie obeschły. W garnku lub szerokim rondlu dobrze rozgrzać olej. Najlepiej zrobić test: jeśli faworek natychmiast wypłynie, olej ma właściwą temperaturę, jeśli nie, należy jeszcze chwile poczekać. Smażyć faworki na złoty kolor, partiami, nie wkładając zbyt wiele na jeden raz. Usmażone faworki osączyć na papierowym ręczniku. Następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego

maniapieczenia
Faworki mojej mamy 41

Pokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne faworki- chrusty. Czas przygotowania:  30 minut Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  łatwe SKŁADNIKI: 320 g mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 6 łyżek śmietany 18% cukier puder 1l oleju do smażenia 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, sól, cukier oraz śmietanę. Wszystko(...)przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami , zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz YouTube . Artykuł Faworki mojej mamy pochodzi z serwisu

karolgotuje
Faworki na piwie 36

Przepis na faworki (chrust), które są tak kruche i lekkie, że wręcz rozpadają się pod każdym silniejszym dotykiem. Dodatek piwa sprawia, że mają jeszcze więcej bąbelków niż te tradycyjne! Czas przygotowania: 30 min Czas smażenia: ok. 2 min (jedna partia)   SKŁADNIKI (na dwa talerze faworków) 300 g mąki (niepełne 2 szklanki) 3 żółtka 2 łyżki śmietany kwaśnej(...)lagera) olej do smażenia ok. 1 l PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki zagnieć na zwarte i twarde ciasto * Dodaj tylko taką ilość piwa, aby składniki się połączyły. Nie dodaj więcej, bo faworki mogą nie wyjść odpowiednio kruche. Ciasto następnie wybijaj wałkiem lub w robocie kuchennym przez ok. 10-15 min, aż stanie się dobrze napowietrzone i plastyczne Owiń ciasto folią spożywcza

Słodki Blog
Szybkie i łatwe faworki lane 39

Amerykańskie lane faworki Chrust z butelki, czyli szybkie i łatwe faworki amerykańskie. Te banalnie proste faworki lane przyjęły się też na polskim stole. Funnel cakes to lany chrust, najtańsze słodkości na tłusty czwartek i nie tylko. Coś słodkiego w 5 – 10 minut, chrust z butelki sprawdzi się idealnie. Z małej ilości ciasta duża ilość chruścików. Lane(...)faworki szybkie i łatwe Nie masz czasu, chcesz zrobić coś słodkiego na przekąskę dla gości, dzieci czy tylko dla siebie. Lane faworki są szybkie i łatwe w wykonaniu, ciasto na faworki robi się minutę, a później tylko smażenie. Faworki na smalcu jak u Babci lub na oleju, tu nie ma presji na czym. Na lany chrust

Dieta moja pasja
Faworki 119

Tradycyjne faworki, takie, jakie robiły nasze mamy i babcie, to obok pączków przekąska bardzo popularna w karnawale, a w szczególności w Tłusty Czwartek. Chrupiące, tłuściutkie, z dużą ilością bąbelków, obsypane cukrem pudrem. Są tak lekkie, że można się zapomnieć podczas jedzenia i po chwili okazuje się, że cała porcja zniknęła! Kto ich nie uwielbia! Do deserów fit nie należą(...)dzieciństwa, przygotowywane są na bazie ciasta z kwaśną śmietaną, które później musi zostać solidnie zbite, a wszystko po to by te wspomniane bąbelki się rzeczywiście pojawiły. Dzięki temu faworki są napuszone i lekkie, ale jednocześnie chrupiące – idealne! Składniki 2 szklanki przesianej mąki pszennej duża szczypta soli i cukru łyżka octu lub spirytusu 4 żółtka 250 g kwaśnej śmietany

Analiza Smaku
Chrupiące faworki na piwie. 67

Karnawał bez faworków nie może się obejść. Dzisiaj wiec przychodzę do Was z przepisem na pyszne i chrupiące faworki z prostych składników. Przepisów na faworki jest mnóstwo, ten jest jednym z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 6 żółtek około 1/2 szklanki jasnego niepasteryzowanego piwa około 3 szklanek maki pszennej szczypta soli olej lub smalec do smażenia Zapraszam również(...)piwo i szczyptę soli wymieszać w misce. Następnie do wymieszanych składników powoli dodawać mąkę. Z podanej ilości mąki zużyć tyle aby uzyskać nieklejące się do rak i blatu ciasto. Faworki należy odpowiednio napowietrzyć. Podczas wyrabiania ciasta należy z całej siły uderzać je o blat stolnicy oraz tłuc wałkiem. Dzięki temu faworki będą miały lekką i delikatną strukturę. Gotowe

Pani M - kuchnia smakowita