Mrowisko, to faworki ułożone w kształt kopczyka, przypominającego domek mrówek, połączone polewą z masła, cukru i miodu. Taki pomysł podania faworków pochodzi z Suwalszczyzny, Podlasia i Litwy. Podawano je na stoły w czasie karnawału i na dużych, wystawnych uroczystościach. Przy okazji wakacyjnego pobytu na Suwalszczyźnie, zrobiliśmy wypad do Puńska. Ponoć tam powstają najlepsze sękacze i jak się później(...)okazało również i mrowiska. Miałam okazję obejrzeć wytwórnię tych ciast od zaplecza i przyjrzeć się jak one powstają. Zachwycił mnie kunszt pań układających faworki w misterne kopczyki. Już wtedy wiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje dzieło nie będzie tak piękne;( Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam faworki z ciasta, które
Codziennik Kuchennyprzepis na blogu na tradycyjne chruściki/faworki https://ugotujmyto.pl/przepis-na-faworki-chrusciki/ . Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Dla mnie rewelacja. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) Składniki(...)bardzo wchłaniają tłuszcz to zwiększyć. Usmażone układać na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i zajadać Smacznego Źródło: http://blog-babeczka.blogspot.co.uk/2013/11/chrusciki-drozdzowe.html Post Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPrzepis na tradycyjne faworki. Jedyne, co je rozróżnia to dodatek mąki krupczatki oraz cukru pudru, które dodają ciastu jeszcze większej chrupkości i kruchości. Faworki - "Chrust" - Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki 5 żółtek 5 kopiastych łyżek śmietany 18% łyżka spirytusu lub wódki pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru cukier puder olej lub smalec(...)smażenia Faworki - "Chrust" - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy (bardzo cienko). Kroimy pasy o wielkości ok. 12 cm x 3 cm i każdy z nich przecinamy
Słodka StronaPrzepis na te faworki znalazłam w zeszycie, który dostałam od teściowej. Spisała mi w nim kilka receptur na rodzinne przysmaki. Jest on dość „wiekowy” ,ale faworki wychodzą naprawdę rewelacyjne. Na początku przeraziłam się widząc, że ciasto przez godzinę trzeba „bić” wałkiem. Czas oczywiście skróciłam, co nie wpłynęło moim zdaniem na ich smak. Przy przygotowaniu ciasta można naprawdę(...)wyzwolić swoje wszystkie emocje, więc polecam wszystkim na odstresowanie J Tradycyjne faworki Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego szczypta soli 2 jajka 3 łyżki śmietany Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy 2 opakowania smalcu cukier puder Przygotowanie: Ciasto zagniatamy. Gdyby się lepiło możemy dodać więcej
Mania GotowaniaDawno, dawno temu, kiedy Ewa była mała, pomagała babci robić faworki. A właściwie jedyne co robiła to wywijała ciasto przez dziurkę. I tak mnie ostatnio naszło na te faworki sięgnęłam więc po babciny egzemplarz "Kuchni Polskiej" (autorstwa samych profesorów i inżynierów) i zabrałam się za faworki własne. Ciężko było przyznam:) Pierwsza partia była zbyt grubo rozwałkowana(...)Smażymy krótko na rozgrzanym smalcu (od razu po wrzuceniu powinny wypływać na wierzch), chwilkę z każdej strony. Wyciągamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 6. Kiedy faworki wystygną posypujemy cukrem pudrem i cieszymy się smakiem dzieciństwa
Kraina Tysiąca Smaków:) oby nam się wszystki dobrze działo :) Zaczynamy: Pączki zrobiłam z przepisu wcześniejszego. Tutaj - możecie znalezć. :) Nadzienie oczywiście ulubione- truskawkowe , plus polewa - lukier. A teraz zaczynamy faworki :) Składniki: 3 szkl mąki 50 gr masla 3 jaja 3 łyzki cukru sól 30 ml spirytusu , wódki lub innego alkoholu śmietana do podlania oliwa do smażenia Wykonanie: Wszystkie(...)Ciasto rozwałowujemy na cienki placek. Tniemy na paski wzdłuż na szerokość ok 2 palców, a pózniej na małe . Każdy mały paseczek, nacinamy na 1-2 cm. Przewijamy go. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy na jasnozłoty kolor. Faworki przekładamy na talerz , wyłożony recznikami kuchennymi do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem :) Wszystkim życzę pomyślności, szczęścia
Smaki Edytymożemy zajadać. dodatki jakie można dodać zależą tylko i wyłącznie od waszego gustu ja zrobiłam wersję podstawową natomiast wam proponuję eksperymentować np. z dodatkiem kminku , czarnuszki, płatków chili. Przygotowane faworki zjdamy na gorąco a najlepiej smakują z różnego rodzaju dipami u mnie tym razem są bez dodatków podałam je z sosem czosnkowym ale syn uważa że jemu bardziej smakują(...)olej do smażenia Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki połączyć , podsypując mąką wałkujemy . Wycinamy 2 cm paski o długości około 10 cm nacinamy w środku i formujemy faworka. 2 Rozgrzewamy olej , wrzucamy faworki i obsmażamy na jasno-złoty kolor z obu stron. 3 Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy posypane żółtym serem albo z ulubionymi dipem . Życzę smacznego! Interesujesz
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisysię ukryć – jest z nimi trochę zabawy. Ale są tak kruche, leciutkie i smaczne… Nie ma w naszym domu nikogo, kto faworkami pogardzi. No i faworki to ulubione chrupki mojego starszego kota. Od zawsze. Dawno, dawno temu, gdy moje śniadania to była kawa i ciastko, naszykowałam sobie kawę, sześć czy siedem faworków na deserowym talerzyku i poszłam(...)próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki wkładamy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły
Karo in the KitchenSkładniki: 1/2 kg mąki 5 żółtek 2 łyżki octu szczypta soli około 300 g śmietany 18% Do smażenia: olej Do posypania: cukier puder Długo szukałam idealnego przepisu na faworki. Najbardziej istotne było dla mnie aby wyszły delikatne. cieniutkie i kruche. I w końcu się udało... taki właśnie przepis znalazłam na blogu White Plate . Z mąki, żółtek, śmietany (najpierw(...)należy formować faworki: pociąć na paski długości 12 cm i szerokości 4 cm (fot.2) , w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlekać przez środek nacięcia (fot.3) . Rozgrzać olej do temp. 180ºC, i smażyć faworki na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor (fot.4) . Wyciągać patyczkiem i układać na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się zbędnego
Świat CiastaTłusty Czwartek zobowiązuje ! A raczej mąż zobowiązuje żonę, by ta miała co robić w kuchni ;) I tak oto za jego życzeniem, usmażyłam porcję faworków... przyznać się muszę, że ten wyrób cukierniczy robiłam pierwszy raz... A przepis znalazłam w bardzo starym poradniku dla kobiet... Książeczka nie ma okładki, więc autor nie znany. Składniki: około 2 szkl. mąki pszennej(...)tłuszcz. Zrobić próbę temperatury, wrzucając na tłuszcz jeden kawałek ciasta - jeśli zaraz wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy przystąpić do smażenia. Usmażone faworki kłaść na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki przekładać na talerz/ tacę i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowofaworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :) Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :) Przepis z gotujmy.pl Składniki 2,5 szkl. mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli(...)wedle swojego uznania .Każdy pasek nacięłam wzdłuż mniej więcej po środku i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. Rozgrzewamy smalec albo olej , musi być dobrze nagrzany , bo w innym przypadku faworki będą za bardzo wsiąkały tłuszcz. Olej albo smalec musi być tak nagrzany , aby po wrzuceniu faworka skwierczał. Ja wrzucam jeden na próbę , jeśli ładnie syczy :) to znak , że można
Słodkości i nie tylkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche, delikatne i mega smaczne faworki to przekąska, której nie da się nie lubić. Posypane słodkim cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. Faworki zazwyczaj przygotowuje się w karnawale, na tłusty czwartek, jednak te pyszne przekąski możemy serwować niezależnie od okazji, ponieważ są błyskawiczne w przygotowaniu. W tym wpisie zaprezentuję Wam szybkie faworki z ciasta(...)minut. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, podzielić je na małe prostokąty, następnie ponacinać każdy z nich na środku i pozawijać tak jak się to robi w przypadku tradycyjnych faworków. Początkowo sama byłam sceptycznie nastawiona, jednak jak przygotowałam faworki z ciasta francuskiego w swoim domu, zmieniłam zdanie. Smakują rewelacyjnie! Cała porcja zniknęła w mgnieniu oka! Faworki z ciasta
Przepiski.plFaworki W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile wciśniesz w siebie ;) Smacznego Tłustego Czwartku życzę ;) Składniki: (na średnią ilość) - 2 szklanki mąki pszennej - 200g śmietany 18% - 5 żółtek - 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie) - 1 łyżka octu spirytusowego - tłuszcz(...)długości 8-12cm. Nacinamy wzdłuż każdy środek paska i przewijamy jeden koniec przez nacięcie. Jak na zdjęciu: 3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami faworki. Czekamy aż się zarumienią z obu stron i wykładamy na ręczniczek papierowy. Następnie układamy na tacy/talerzu i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe ;) A dziś znowu kolejna piosenka
Gotuj Z MuzykąDziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu. Składniki, to: -oczywiście pierś z kurczaka -2 jajka -płatki kukurydziane -przyprawa do kurczaka -przyprawa barbecue -olej(...)Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy. Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka i przyprawą barbecue. Nacinamy plastry, jak do faworków, przekręcamy i gotowe. Płatki kukurydziane rozgniatamy, np. wałkiem. Rozbijamy 2 jajka, dodajemy po troszku przyprawy do kurczaka i barbecue. Rozgrzewamy olej. Faworki najpierw otaczamy w płatkach, następnie
Maminek kulinarnyInna wersja faworków, ponieważ zamiast smażenia w głębokim tłuszczu faworki wylądują w piekarniku. Składniki: -1,5 szklanki mąki pszennej -3 żółtka -3 łyżki gęstej śmietany -2 dkg margaryny lub masła -1 łyżka spirytusu Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 60 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki na stolnicę(...)Zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy. Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem
Maminek kulinarnyFaworki dla tych, którzy wolą wersję mięciutką. Smażone tradycyjnie na głębokim oleju. Składniki: -3,5 szklanki mąki -4 dkg świeżych drożdży -200 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -2 żółtka -2 łyżki roztopionego masła -szczypta soli -kieliszek alkoholu -2-3 krople aromatu Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. Ucieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy(...)zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamy i przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor. Wyjmujemy na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu
Maminek kulinarnyFaworki bezglutenowe to idealny sposób na coś słodkiego w karnawale dla osób na diecie bezglutenowej, aby cieszyć się smakiem tradycyjnego polskiego przysmaku, nie rezygnując przy tym z ograniczeń dietetycznych. Chrust bezglutenowy to przysmak dla osób celiakią, ale także tym, którzy szukają zdrowszych opcji. Faworki to bezglutenowe smakiem i konsystencja są identyczne jak faworki na mące pszennej(...)zawierają glutenu, co jest zabronione dla osób na diecie bezglutenowej. Faworki te mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnych faworków i może być podawane na przyjęciach lub jako okazjonalna przekąska w domu, szczególnie w okresie karnawału. Na moim blog kulinarnym znajdziesz też tradycyjny przepis na faworki oraz chyba najbardziej klasyczne danie karnawału czyli pączki. Jest też przepis na pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faworki vel chrusty. Ostatnio z tego samego przepisu przygotowałam pyszne Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe z piekarnika . Odpada stanie przy garnku z tłuszczem i odsączanie faworków na ręczniku papierowym z jego nadmiaru. Wszystkie Faworki układamy za jednym zamachem i faworki light z piekarnika pieką się same Te Faworki są również wyjątkowo delikatne(...)lekkie, chrupiące i do tego dietetyczne. Nie smażone w głęboki tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Polecam też inny przepis na faworki z piekarnika. Ale jeśli ktoś ma ochotę na klasyczne faworki, to przepis znajdziecie tutaj i tutaj. Polecam Wam jednak przygotować Faworki light, można kilka zjeść bez wyrzutów sumienia. Składniki : ( około 40 faworków) 1 1/2 szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężadnych pączków itp. w tłusty czwartek . Od zeszłego roku przerwałam tę tradycję i w karnawał staram się odchudzić zwyczajowe przepisy, w zeszłym roku były to pączki a w tym faworki. Mam nadzieje, że przepis was zainteresuje. Składniki na dwa duże talerze: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 6 żółtek 50 g oliwy 4 łyżki śmietany 2 łyżki fruktozy(...)długo tak aby napowietrzyć ciasto. Gotowe rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego podłużne prostokąty. W środku prostokąta robimy podłużne przecięcie i przez nie przeplatamy jedną część faworka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną można je posypać cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDodać pozostałe składniki i zagnieść ja jednolite gładkie , elastyczne ciasto. Wyrabiać ok 3 min. Gotowe ciasto rozwałkować porcjami na cienki placek (ok 1 milimetra )Im cieniej rozwałkujemy tym faworki będą bardziej chrupiące. Każdy placek pociąć na paski ok 2 cm szerokości i długości ok 8 cm (chociaż to wg waszego uznania) W każdym pasku zrobić(...)nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec paska W ten sposób otrzymamy zawiniętego faworka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem Z tego samego ciasta możemy wykonać bardzo dekoracyjnie wyglądające róże . Wystarczy wyciąć 3 różnej wielkości koła , ponacinać je na brzegach , nałożyć je na siebie i mocno
Malinowa Kawiarenka