faworki - 1570 przepisów (strona:3/105)

Faworki (chrusty) 117

Dawno, dawno temu, kiedy Ewa była mała, pomagała babci robić faworki. A właściwie jedyne co robiła to wywijała ciasto przez dziurkę. I tak mnie ostatnio naszło na te faworki sięgnęłam więc po babciny egzemplarz "Kuchni Polskiej" (autorstwa samych profesorów i inżynierów) i zabrałam się za faworki własne. Ciężko było przyznam:) Pierwsza partia była zbyt grubo rozwałkowana(...)Smażymy krótko na rozgrzanym smalcu (od razu po wrzuceniu powinny wypływać na wierzch), chwilkę z każdej strony. Wyciągamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 6. Kiedy faworki wystygną posypujemy cukrem pudrem i cieszymy się smakiem dzieciństwa

Kraina Tysiąca Smaków
Faworki babuni- chrusty 382

:) oby nam się wszystki dobrze działo :) Zaczynamy: Pączki  zrobiłam z przepisu wcześniejszego. Tutaj  - możecie znalezć. :)  Nadzienie oczywiście ulubione- truskawkowe , plus polewa - lukier. A teraz zaczynamy faworki :)  Składniki: 3 szkl mąki 50 gr masla 3 jaja 3 łyzki cukru sól 30 ml spirytusu , wódki lub innego alkoholu śmietana do podlania oliwa do smażenia Wykonanie: Wszystkie(...)Ciasto rozwałowujemy na cienki placek. Tniemy na paski wzdłuż na szerokość ok 2 palców, a pózniej na małe . Każdy mały paseczek, nacinamy na 1-2 cm. Przewijamy go. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy na jasnozłoty kolor.  Faworki przekładamy na talerz , wyłożony recznikami kuchennymi do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem :)  Wszystkim życzę pomyślności, szczęścia

Smaki Edyty
Wytrawne faworki 46

możemy zajadać. dodatki jakie można dodać zależą tylko i wyłącznie od waszego gustu ja zrobiłam wersję podstawową natomiast wam proponuję eksperymentować np. z dodatkiem kminku , czarnuszki, płatków chili. Przygotowane faworki zjdamy na gorąco a najlepiej smakują z różnego rodzaju dipami u mnie tym razem są bez dodatków podałam je z sosem czosnkowym ale syn uważa że jemu bardziej smakują(...)olej do smażenia Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki połączyć , podsypując mąką wałkujemy . Wycinamy 2 cm paski o długości około 10 cm nacinamy w środku i formujemy faworka. 2 Rozgrzewamy olej , wrzucamy faworki i obsmażamy na jasno-złoty kolor z obu stron. 3 Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy posypane żółtym serem albo z ulubionymi dipem . Życzę smacznego! Interesujesz

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 105

się ukryć – jest z nimi trochę zabawy. Ale są tak kruche, leciutkie i smaczne… Nie ma w naszym domu nikogo, kto faworkami pogardzi. No i faworki to ulubione chrupki mojego starszego kota. Od zawsze. Dawno, dawno temu, gdy moje śniadania to była kawa i ciastko, naszykowałam sobie kawę, sześć czy siedem faworków na deserowym talerzyku i poszłam(...)próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki wkładamy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły

Karo in the Kitchen
Faworki 117

Składniki: 1/2 kg mąki 5 żółtek 2 łyżki octu szczypta soli około 300 g śmietany 18%   Do smażenia: olej Do posypania: cukier puder Długo szukałam idealnego przepisu na faworki. Najbardziej istotne było dla mnie aby wyszły delikatne. cieniutkie i kruche. I w końcu się udało... taki właśnie przepis znalazłam na blogu White Plate .  Z mąki, żółtek, śmietany (najpierw(...)należy formować faworki: pociąć na paski długości 12 cm i szerokości 4 cm (fot.2) , w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlekać przez środek nacięcia (fot.3) . Rozgrzać olej do temp. 180ºC, i smażyć faworki na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor (fot.4) . Wyciągać patyczkiem i układać na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się zbędnego

Świat Ciasta
Najlepsze faworki - z przepisu babci 108

babci, zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe, nieco gumiaste (dopiero po chwili, gdy już wystygną, kruszeją). Są pyszne. Ja i moja mama właśnie ten przepis wykorzystujemy co roku podczas karnawału. Nasze faworki smażone są zawsze na Plancie (nie jest to może najzdrowszy tłuszcz, ale nie ma zapachu i nie pryska, więc świetnie się tu sprawdza) i koniecznie muszą być obsypane mnóstwem(...)gładkie ciasto. Stolnicę wysypać mąką i rozwałkować ciasto na cienkie płaty. Wycinać radełkiem paski, robić w środku nacięcie i przepleść jeden koniec faworka, aby utworzyć jego charakterystyczny kształt. Plantę rozpuścić w głębokiej patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać faworki i smażyć z każdej strony na jasnozłoty kolor. Trwa to chwilkę, więc nie można ich spuścić z oczu! Wyciągnąć na talerz

Magda Kucharzy
Faworki tradycyjne ( chrust ) 129

Tłusty Czwartek zobowiązuje ! A raczej mąż zobowiązuje żonę, by ta miała co robić w kuchni ;) I tak oto za jego życzeniem, usmażyłam porcję faworków... przyznać się muszę, że ten wyrób cukierniczy robiłam pierwszy raz... A przepis znalazłam w bardzo starym poradniku dla kobiet...  Książeczka nie ma okładki, więc autor nie znany. Składniki: około 2 szkl. mąki pszennej(...)tłuszcz. Zrobić próbę temperatury, wrzucając na tłuszcz jeden kawałek ciasta - jeśli zaraz wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy przystąpić do smażenia. Usmażone faworki kłaść na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki przekładać na talerz/ tacę i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Karnawałowe faworki 93

Karnawałowe wypieki czas zacząć. Na pierwszy ogień idą faworki. Faworki 250g mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżka spirytusu szczypta soli 1/2 szklanki kwaśnego mleka tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się(...)Następnie cienko je rozwałkowuj, pokrój w szerokie pasy o długości ok 4-5cm.  Na środku każdego z  nich zrób przecięcie i przełóż jeden koniec paska. Gotowe faworki smaż na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.  Po wyjściu osusz je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posyp cukrem pudrem

365 dni dookoła kuchni
Faworki 106

faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :)  Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :)  Przepis z  gotujmy.pl Składniki 2,5 szkl. mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli(...)wedle swojego uznania .Każdy pasek nacięłam wzdłuż mniej więcej po środku i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. Rozgrzewamy smalec albo olej , musi być dobrze nagrzany , bo w innym przypadku faworki będą za bardzo wsiąkały tłuszcz. Olej albo smalec musi być tak nagrzany , aby po wrzuceniu faworka skwierczał. Ja wrzucam jeden na próbę , jeśli ładnie syczy :) to znak , że można

Słodkości i nie tylko
Faworki w 15 Minut 32

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche, delikatne i mega smaczne faworki to przekąska, której nie da się nie lubić. Posypane słodkim cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. Faworki zazwyczaj przygotowuje się w karnawale, na tłusty czwartek, jednak te pyszne przekąski możemy serwować niezależnie od okazji, ponieważ są błyskawiczne w przygotowaniu. W tym wpisie zaprezentuję Wam szybkie faworki z ciasta(...)minut. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, podzielić je na małe prostokąty, następnie ponacinać każdy z nich na środku i pozawijać tak jak się to robi w przypadku tradycyjnych faworków. Początkowo sama byłam sceptycznie nastawiona, jednak jak przygotowałam faworki z ciasta francuskiego w swoim domu, zmieniłam zdanie. Smakują rewelacyjnie! Cała porcja zniknęła w mgnieniu oka! Faworki z ciasta

Przepiski.pl
Najlepszy przepis na faworki 77

Czas przygotowania: 1h 20 min Czas przyrządzania: 40 minut Drukuj Najlepszy przepis na faworki By Piotr 12 lutego 2018 Wypróbuj mój najlepszy przepis na faworki i zachwyć się wspaniałym smakiem tego bardzo prostego deseru nie tylko w Tłusty Czwartek! ;) Składniki: Faworki: mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki żółtka - 6 spirytus - 1,5 łyżki śmietana(...)Długość może być dowolna, ja preferuję gdy nie są one zbyt duże. Na środku każdego z pasków tworzymy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec tworząc charakterystyczny kształt faworków. 3. Faworki smażymy po kilka sztuk, na dosyć mocno rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy na kilka chwil do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Następnie

COOKUJ
Faworki 151

Faworki     W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile wciśniesz w siebie ;) Smacznego Tłustego Czwartku życzę ;)     Składniki: (na średnią ilość)   - 2 szklanki mąki pszennej - 200g śmietany 18% - 5 żółtek - 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie) - 1 łyżka octu spirytusowego - tłuszcz(...)długości 8-12cm.   Nacinamy wzdłuż każdy środek paska i przewijamy jeden koniec przez nacięcie. Jak na zdjęciu:         3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami faworki. Czekamy aż się zarumienią z obu stron i wykładamy na ręczniczek papierowy. Następnie układamy na tacy/talerzu i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe ;)       A dziś znowu kolejna piosenka

Gotuj Z Muzyką
Faworki z piersi kurczaka 151

Dziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu. Składniki, to: -oczywiście pierś z kurczaka -2 jajka -płatki kukurydziane -przyprawa do kurczaka -przyprawa barbecue -olej(...)Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy.    Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka i przyprawą barbecue. Nacinamy plastry, jak do faworków, przekręcamy i gotowe. Płatki kukurydziane rozgniatamy, np. wałkiem. Rozbijamy 2 jajka, dodajemy po troszku przyprawy do kurczaka i barbecue.    Rozgrzewamy olej. Faworki najpierw otaczamy w płatkach, następnie

Maminek kulinarny
Faworki z piekarnika 90

Inna wersja faworków, ponieważ zamiast smażenia w głębokim tłuszczu faworki wylądują  w piekarniku. Składniki: -1,5 szklanki mąki pszennej -3 żółtka -3 łyżki gęstej śmietany -2 dkg margaryny lub masła -1 łyżka spirytusu    Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 60 minut do lodówki.    Wyjmujemy z lodówki na stolnicę(...)Zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.    Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.    Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut.    Gotowe posypujemy cukrem pudrem

Maminek kulinarny
Faworki drożdżowe 86

Faworki dla tych, którzy wolą wersję mięciutką. Smażone tradycyjnie na głębokim oleju. Składniki: -3,5 szklanki mąki -4 dkg świeżych drożdży -200 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -2 żółtka -2 łyżki roztopionego masła -szczypta soli -kieliszek alkoholu -2-3 krople aromatu    Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. Ucieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy(...)zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Ciasto wyrosło. Dzielimy je na dwie części.    Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamy i przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę.    W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor.    Wyjmujemy na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania