przepis na faworki, nazywane też chrustem, mamy od naszej babci. Używała ona całych jajek, nie tylko żółtek. To duże ułatwienie, bo odpada problem tego, co zrobić z białek, nie zawsze chce nam się robić bezę a bardzo nie lubimy marnować składników. Jednocześnie faworki wychodzą lekkie i kruche, nasze ulubione. Przepis na faworki czyli chrust Składniki(...)łyżki cukru pudru, 3 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki spirytusu, szczypta soli, do smażenia olej pół na pół ze smalcem, do podania cukier puder. Przepis na faworki czyli chrust Do miski przełóż bardzo miękkie masło, miksując, wsypuj cukier, aż się połączą. Nadal miksując, dodaj jajka, 210 gramów mąki, śmietanę, cukier puder, spirytus i sól. Gdy składniki się
Kulinarna PolskaWszyscy uwielbiamy tę porę roku, dużo imprez, dużo pysznego jedzenia i zabawa do białego rana. Na karnawałowym stole nie może zabraknąć tradycyjnych łakoci, czyli pysznych pączków, oponek i kruchych faworków. Zapraszam do zainspirowania się moimi sprawdzonymi przepisami! Pączki Już niedługo Tłusty Czartek, a w tym dniu nikt, nawet będąc na restrykcyjnej diecie, nie odmówi sobie jednego czy dwóch pączków(...)pączki które smakują lepiej niż z cukierni . Chcesz odchudzić swoje pączki? Nic prostszego, użyj przepisu na pączki pieczone , które są równie pyszne i puszyste, a znacznie mniej kaloryczne. Faworki Kruche, delikatne z mnóstwem pęcherzyków powietrza – takie są właśnie faworki, zwane również chrustem. Można zastosować różne metody ich przyrządzenia, tradycyjnie ciasto wybija się wałkiem przez kilkanaście minut co powoduje
Słodki BlogTaratuszki to odmiana klasycznych faworków. Są one bardziej puszyste dzięki dodatkowi jogurtu. Są one szybsze i bardziej puszyste. Faworki jogurtowe to moje ulubione danie na Tłusty Czwartek, inspiracją był przepis na stronie Kulinarne Przeboje . Jeśli lubicie smażone słodkości to polecam również Pączki z serka homogenizowanego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taratuszki – Składniki 400 jogurtu greckiego bądź(...)około 3,5 szklanki 3 płaskie łyżki cukru niecała płaska łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli kilka kropel aromatu wanilinowego opakowanie cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taratuszki – faworki jogurtowe – Wykonanie Do przygotowania faworków jogurtowych potrzebujemy składników w temperaturze pokojowej. Dlatego jogurt i jajka wyciągnij z lodówki co najmniej kilka godzin wcześniej. Najlepszy jogurt to jogurt
To Musisz WiedziećCzas czytania: 2 min Po mini pączkach i oponkach serowych dziś przyszła pora na faworki. Faworki to kolejna obowiązkowa karnawałowa przekąska deserowa. Faworki, inaczej zwane chrustem. Jest to bardzo cieniutkie ciasto „oblepione” bąbelkami powietrza, które powstają podczas smażenia. Bardzo chrupiące i mega delikatne, leciutkie jak pióro. Chrust po całkowitym wystudzeniu koniecznie musicie posypać cukrem pudrem(...)Przepis nie jest skomplikowany, choć trzeba włożyć trochę pracy w „bicie” ciasta. Zabieg ten wpływa na kruchość gotowego wypieku oraz ilość pęcherzyków powietrza w faworku. Najważniejszą jednak sprawą jest grubość rozwałkowywanego ciasta. Ciasto powinno być rozwałkowane bardzo cieniutko, chrust będzie wtedy niesamowicie delikatny i chrupiący. Zbyt grubo rozwałkowane ciasto spowoduje, że lekki faworek zmieni się w gruby, twardy
SprawdzonaKuchnia.plżelki. Wysiłek się jednak opłacał, chrust wyszedł delikatny, kruchy i rozwarstwiony jak być powinien. Chyba aż umówię się na zawody się z Ciocią, od której przepis na te kruche faworki pochodzi. Udostępnij Składniki na faworki 250 g mąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)kawałki. Na środku każdego z nich zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden z końców. W garnku rozgrzać smalec do 170-180 o C, wkładać kilka faworków naraz. Gdy się od spodu zarumienią, odwrócić. Usmażone przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Faworki posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Faworki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparynieodłączną tradycją Tłustego Czwartku i obok pączków są najczęściej robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną . Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie(...)maszynki do makaronu, w której rozwałkowywaliśmy bardzo cienko kawałki ciasta. Jeszcze tylko chwila na gorącą kąpiel chrustu w smalcu i niebawem zasiądziemy do wielkiego stosu obłędnych w smaku domowych faworków. Udostępnij Składniki na faworki ze słodką śmietaną 450 g mąki pszennej 5 żółtek 250 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru 25 ml wódki 3-4 kropelki
niecodziennikparyFaworki pieczone – chrust z piekarnika Dziś zapraszam Was na filiżankę dobrej kawy i pyszne pieczone faworki. U mnie tak najczęściej się je nazywa, ale wiem że wiele osób mówi na nie chrust, dlatego stosuję dziś tą nazwę zamiennie Dzisiejsze faworki przygotujecie w piekarniku, bez smażenia na głębokim tłuszczu. A więc będą na pewno ciut lżejsze. Całe(...)pasy, następnie ucinamy w poprzek i na środku każdego kawałka wykonujemy nieduże nacięcie. Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek (chrust) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak z wszystkimi kawałkami ciasta. Faworki pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia. Upieczone faworki obsypujemy mieszanką cukru pudru
Słodkie okruszkipraktyczne przepisy...” są tylko dwa przepisy na faworki. Autorka przepisu daje kilka uwag, o których tak naprawdę wiemy od dawna. Ciasto nie może być za ścisłe i wycięte faworki nie powinny leżeć zrobione tylko od razu powinno się je smażyć. „Od tego zależy ich dobroć”, napisała. W przepisie nie ma nic na temat „walenia ciasta wałkiem”. Przy każdym(...)smażeniu faworków celowo sprawdzam i pozostawiam kilka sztuk aby obeschły i dopiero je smażę. Bardzo się różnią smakiem od tych zrobionych i natychmiast rzucanych na gorący tłuszcz. Nie dość, że wchłaniają tłuszcz to są twarde i po prostu niesmaczne. Walić w ciasto wałkiem też można, ale takie same efekty przynosi wałkowanie ciasta na placek, składanie placka i ponowne wałkowanie
Leśny ZakątekZastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać(...)urosną). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm grubości), nożem lub radełkiem wycinamy paski i w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (wystarczy około 1 minuty z każdej strony), przewracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej
CiastkozercyFaworki to karnawałowy przysmak i proponuję upiec je dla podtrzymania staropolskiej tradycji, oczywiście z najlepszego przepisu. Niezawodny przepis pochodzi z kuchni polskiej, jest prosty i nieprzekombinowany. Choć faworki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej 630, bądź co bądź mąki chlebowej są delikatne, kruche i doprawdy trudno im się oprzeć. Są słodkie, ale słodycz nie pochodzi z cukru(...)zmielonego na mączkę ksylitolu. Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, proszku do pieczenia, ani sody. Rośnie dzięki napowietrzeniu poprzez wielokrotne składanie i wybijanie ciasta wałkiem. Przygotowanie faworków jest dużo łatwiejsze niż przygotowanie pączków. Może się skusisz? Zapraszam na zdrowszą wersję tradycyjch faworków, bez mąki pszenicznej i cukru. Mące pszenicznej dziękujemy! Dzisiejsze hybrydowe odmiany pszenicy są niezniszalne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Faworki na piwie Rewelacyjne w smaku, bardzo kruche, lekkie i delikatne ciastka karnawałowe. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Polecam! Składniki: 6 żółtek 3 łyżki(...)desce *** *** W większym garnku lub na wysokiej patelni rozgrzewamy olej (do temperatury ok 180’C ). Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę (najlepiej włożyć najpierw jednego faworka i sprawdzić czy czy się usmaży) wkładamy faworki po kilka sztuk i smażymy przez około 1 minutę z każdej strony – do zrumienienia *** *** Usmażone faworki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik
Blog z ApetytemChociaż nie jestem ekspertką od pączków czy faworków, od kilku lat staram się przygotowywać te specjały na Tłusty Czwartek. Wiadomo, że co domowe, to domowe – mamy pełną kontrolę nad składnikami, tłuszczem na jakim smażymy, a do tego dochodzi jeszcze ta satysfakcja, że zrobiło się je samemu Mnie to cieszy! W zeszłym roku zrobiłam faworki na kwaśnej śmietanie(...)roku wykorzystałam słodką śmietankę. Oba warianty jak dla mnie godne polecenia. Dzisiejszy przepis zaczerpnięty jest z książki Marii Marciszewskiej „Kucharka szlachecka” z 1885 r. Faworki te charakteryzują się delikatnością, kruchością i lekkością. Ich ponadczasowy smak i technika przygotowania dowodzą, że niektóre kulinarne przepisy odporne są na zmieniające się trendy gastronomiczne i po latach wciąż są aktualne
Smaki Na TalerzuPączki i faworki – najlepsze przepisy na karnawał! Domowe pączki jak u babci Przepis tutaj (KLIK) Tradycyjny przepis na pyszne domowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Pączki pieczone Przepis tutaj (KLIK) Pączki z piekarnika to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu(...)pączusie z konfiturą i polewą czekoladową. Palce lizać! Oponki Przepis tutaj (KLIK) Są przepyszne, puszyste, lekkie i delikatne. Jednym słowem idealne. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Faworki karnawałowe Przepis tutaj (KLIK) Mój ulubiony przepis na ekstra kruche, cieniutkie i rozpływające się w ustach chruściki. Polecam! Taratuszki – puszyste faworki na kefirze Przepis tutaj (KLIK) Pyszna
Blog z Apetytemprzygotowywany jest często z okazji Tłustego Czwartku ale również na imprezy rodzinne jak wesele czy chrzest. Mrowisko to rodzaj ciasta czy deseru w którym układa się niczym wieżę faworki, które skleja się miksturą z miodu ( tutaj ta wersja ) lub po prostu płynnym miodem. Ozdabia się je rodzynkami i makiem, które mają przypominać tu mrówki. Jest z tym deserem sporo(...)pracy ale efekt jest moim zdaniem bardzo wyjątkowy. Mrowisko wspaniale się prezentuje i pysznie smakuje. PRZEPIS MROWISKO Z FAWORKÓW Składniki mrowisko z faworków: Faworki: 500g mąki szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka spirytusu 0,5 szkl kwaśnej śmietany ok 1 kg smalcu do smażenia 250g miodu płynnego mak suchy rodzynki Jak zrobić mrowisko
Dorota SmakujePączki i faworki karnawałowe – najlepsze przepisy na tłusty czwartek! Szukacie fajnych i sprawdzonych przepisów na tłusty czwartek? To zapraszam do mojego dzisiejszego wpisu! Zestawiłam w nim dla Was najlepsze przepisy na pyszne i puszyste pączki, kruche i delikatne faworki oraz rozpływające się w ustach oponki. Pączki ziemniaczane Przepis tutaj (KLIK) Ciekawy przepis na pyszne(...)już idzie raz dwa i zaraz możemy zajadać się przepysznymi gniazdkami. Pączusie z twarogu Przepis tutaj (KLIK) Szybkie, delikatne, puszyste i przepyszne mini pączki twarogowe. Tradycyjne faworki Przepis tutaj (KLIK) Cieniutkie, kruche i niezwykle smaczne. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam! Faworki na piwie Przepis tutaj (KLIK) Rewelacyjne w smaku, bardzo kruche, lekkie i delikatne ciastka
Blog z ApetytemChrusty czy faworki – jak wy nazywacie ten charakterystyczny dla karnawału wypiek? U mnie w domu rodzinnym mówiło się faworki. Chrusty to popularny w karnawale deser z ciasta smażonego w głębokim oleju, podawane oprószone cukrem pudrem. Dzisiaj mam dla was przepis na najlepsze, tradycyjne faworki, delikatne, kruche, pyszne a cały sekret tkwi w cieście, które poprzez bicie(...)warunkiem kruchości i delikatności wypieku (można posłużyć się maszynką do makaronu). W kolejnym kroku ciasto kroimy w prostokąty, w środku przecinamy dziurkę i przez nią przekładamy jeden koniec faworka. W końcu faworki smażymy krótko w rozgrzanym smalcu na złoto z obu stron, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Finalnie kiedy ostygną oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Chrusty czy faworki
Dorota Smakujezrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na chrusty – bez masła, bez śmietany, bez rzucania i okładania ciasta wałkiem. Lekkie i chrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się z mleka, ale ze śmietanki . Ser nie dojrzewa, jest serem świeżym(...)faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien opaść, szybko wypłynąć i dość szybko się napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić (bardzo szybko brązowieje) zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki smażymy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz
Karo in the KitchenFaworki 2016-04-08 19:23:59 Ilość porcji: 24 Każda potrawa ma swoją historię - faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu. Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak(...)środku każdego paska robimy nacięcie, nie dochodząc do brzegów. Jeden koniec przekładamy przez nacięcie i faworek gotowy. Smażymy na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju partiami, dokładnie kilka sekund z każdej strony na złoty kolor. Ja wrzucam po 3-4 żeby mieć czas na przekręcanie. Gotowe faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Wędrówki po kuchnipołudniu Polski chrustem, nie trzeba nikogo chyba namawiać. To charakterystyczne danie dla okresu karnawału, szczególnie lubiane w ostatki czy Tłusty Czwartek. Tym razem przepis zaczerpnięty od Doroty z Mojewypieki . Faworki wychodzą z niego bardzo dobre, kruche, chociaż jednak preferuję te z przepisu na faworki mojej mamy Może to tylko kwestia sentymentu, chociaż tym też nic nie brakuje. Oczywiście(...)obowiązkowo faworki muszę być posypane sporą ilością cukru pudru i przy ich jedzeniu zapominamy o kaloriach Tradycyjne faworki smażyło się na smalcu. Jednak ja od tego odchodzę. Smalec lubił się przypalać, szczególnie jeśli porządnie nie oczyściliśmy faworków z nadmiaru mąki. Antidotum na przypalanie smalcu, było wrzucenie kawałka ziemniaka. Mnie jednak nie przekonują takie zabiegi
Mieszam w GarnkuFaworki nieodłącznie kojarzą mi się z okresem karnawału czy też ostatków. W domu rodzinnym przez mamę nazywane faworkami, przez tatę, z południa Polski – chrustem. Podobnie w Krakowie, ich nazwa to chrust. Posypane kołderką z cukru pudru, rozpływającego się na języku. I te pęcherzyki ciasta pękające pod naciskiem zębów… To właśnie na faworki czekam cały(...)Zawsze pomagałam przy nich mamie w kuchni. Przeciąganie kawałków ciasta przez siebie, było zawsze moim zajęciem. Tata za to zajmował się smażeniem. Taki podział ról. Przepisów jak i smaków faworków jest kilka. Te są delikatne, jeśli dobrze wybijecie ciasto wałkiem, to bąbelków będzie całkiem sporo. Inne faworki jakie zdarzyło mi się jeść były a to bardziej miękkie
Mieszam w Garnkuobok pączków, powiał się w moim domu. Na szczęście gust smakowy z wiekiem ewoluuje, więc dziś z czystym sumieniem mogę Wam polecić przepis na smaczne, bardzo kruche i delikatne faworki. Przepis ten zapisałam w moim starym zeszycie, jak wiele innych, które były przygotowywane w domu rodzinnym, jednak w oryginale posiadał on w swoim składzie proszek do pieczenia(...)pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Jest to proces dość męczący i czasochłonny, warto do tej czynności zatrudnić domownika płci męskiej. Ciasto nie zawiera w swoim składzie cukru, więc faworki przed oprószeniem będą niesłodkie. Fanom słodkości polecam dodać 1-2 łyżki cukru pudru do ciasta, według mnie jest to zbędne, gdyż posypane cukrem faworki są wystarczająco słodkie
Smakołyki Berenikizostało. W piątek gdy otworzyłam lodówkę pierwsze co mi rzuciło się w oczy to zapakowane ciasto w woreczku, więc chcąc nie chcąc postanowiłam coś z niego przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej – Faworki z piekarnika . Przepis na klasyczne faworki znajdziecie tutaj: chruściki faworki A, że tym roku #karnawał trwa(...)przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru. Mimo to faworki są smaczne, chrupiące, złociste, delikatnie posypane cukrem pudrem. Aby je przygotować wystarczy 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, zagnieść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMimo nieskomplikowanego składu, przygotowanie idealnych faworków wymaga zastosowania kilku pomocnych rad. Wszystkie wskazówki znajdziecie poniżej, poczynając od odpowiednich proporcji przepisu, na tłuczeniu ciasta wałkiem skończywszy. Chruścik wyjdzie chrupiący, kruchy, pełen mikroskopijnych bąbelków powietrza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne faworki smażone na Tłusty Czwartek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 260 kcal Chrupiące, mocno napowietrzone bąbelkami powietrza faworki! Na tłusty czwartek chruścik to obowiązkowe słodkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mąki pszennej 6 żółtek jaj 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu szczypta soli morskiej 1500 ml oleju rzepakowego lub smalcu cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
ProstePesto.plprzypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.” Ponieważ nie pochodzę z południa, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej(...)wątpliwości, czy robiąc faworki nie robicie czasem chrustu lub odwrotnie, to dodam wypowiedź Jerzego Jagodzińskiego , mistrza cukiernika: „Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym”. Gorąco polecam na karnawał, tłusty czwartek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Faworki na piwie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodzień, w którym jemy różnego rodzaju pączki, oponki, gniazdka, faworki. Mówi się, że te zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą ;) Mamy dla was nasz sprawdzony przepis na faworki. Właśnie! Faworki czy chrust? Podobno zależy to tylko i wyłącznie od regionu, w którym mieszkamy. My - na północy wolimy mówić faworki, a mieszkańcy południa - chrust... A same ciasteczka(...)niczym się nie różnią :) Tajemnicą chrupiących faworków jest dobre wyrobienie ciasta, by do ciasta wbić dużo powietrza oraz smażenie na naprawdę dobrze rozgrzanym tłuszczu. A same faworki robi się błyskawicznie! I tak samo błyskawicznie znikają one z talerza ;) Faworki - chrust Składniki: 200 g mąki 3 łyżki gęstej śmietany 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu cukier puder
dobra gospodyni dom wesołym czyniprzypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.” Ponieważ nie pochodzę z południa, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej(...)wątpliwości, czy robiąc faworki nie robicie czasem chrustu lub odwrotnie, to dodam wypowiedź Jerzego Jagodzińskiego , mistrza cukiernika: „Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym”. Gorąco polecam na karnawał, tłusty czwartek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Faworki na piwie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoFaworki do tej pory przygotowywałam z przepisu: Faworki bez jajek , jednak postanowiłam tym razem zmienić i zrobić takie z jajkami. W tych z jajkami trzeba użyć więcej siły do ich wyrobienia, a kruchość w dużej mierze zależy od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto na faworki (im cieniej tym lepiej). Oprócz starannego wyrobienia ciasta i cienkiego wałkowania(...)których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec faworka, z góry lub od dołu. Na rozgrzany tłuszcz układać faworki i smażyć je z obu stron do zarumienienia się. Wykładać na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem
Kuchcik gotuje