faworki - 1708 przepisów (strona:14/114)

FAWORKI Z SERKIEM MASCARPONE 27

Już niedługo tłusty czwartek, jedni pieką pączki inni zaś faworki. A co powiecie na prosty i szybki przepis na faworki z serkiem mascarpone ? Mega chrupiące, lekkie i delikatne. Ich przygotowanie tak samo jak i pieczenie zajmuje niewiele czasu. Dodatkowo ciasta nie trzeba ani chłodzić w lodówce, ani też mocno wybijać wałkiem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście faworków z mascarpone to polecam :) Faworki z serkiem mascarpone - składniki: * 300 g mąki pszennej * 250 g serka mascarpone * 4 żółta * 1 łyżka octu * szczypta soli * olej do smażenia * cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, serek mascarpone, ocet i sól. Zagnieść ciasto. Drewnianym wałkiem bić ciasto kilka razy, po to, aby wtłoczyć w nie powietrze

Zrób to smacznie
Przepisy na Tłusty Czwartek 153

Tłusty czwartek to dzień, w którym ustawiają się długie kolejki do cukierni lub popularnych pączkarni. Trudno sobie wtedy odmówić słodkości, a kalorii nie warto liczyć. Tradycja jedzenia pączków i faworków jest w Polsce silnie zakorzeniona. Kiedy wypada tłusty czwartek? Jaka jest jego historia? W naszym artykule znajdziesz odpowiedzi oraz pyszne przepisy . Historia tłustego czwartku Tłusty czwartek jest świętem ruchomym(...)pączków konfiturą różaną. Nie może też zabraknąć lukru lub cukru pudru na wierzchu. Dziś przygotowuje się je na różne sposoby. W tłusty czwartek na talerzach pojawiają się często również faworki, chociaż trzeba zaznaczyć, że to pączki niezmiennie grają pierwsze skrzypce. Legenda głosi, że pierwsze faworki powstały już w średniowieczu i były efektem błędu cukiernika. Podobno wrzucił przypadkowo

Via Gusto
Owsiane faworki 66

Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku - raz w roku można więc pozwolić sobie na coś słodkiego. Oczywiście w granicach rozsądku - jeden pączek czy 3 faworki jeszcze nikogo nie zabiły. Problem zaczyna się wtedy, gdy na tym jednym pączku ciężko nam skończyć. Są też osoby, które jak ognia unikają białej mąki. Z różnych powodów, najczęściej zdrowotnych.  Takie osoby(...)często szukają zamienników. Najprostszym sposobem zazwyczaj jest zmiana mąki. Ja najbardziej lubię zastępować mąkę pszenną jej owsianym odpowiednikiem. Dlatego dziś postanowiłam przygotować faworki właśnie z mąki owsianej. Owsiane faworki - przepis Do przygotowania faworków będziesz potrzebować: 250g mąki owsianej, 2 żółtka 50g masła 2 łyżki ksylitolu, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka esencji waniliowej, mielony ksylitol do posypania

Z notatnika dietetyka
Mrowisko na chruście 64

zwykłe faworki zamieniają się w atrakcyjnie wyglądający smakołyk karnawałowy. Kalorii nieco więcej, ale któż by na to zwracał uwagę podczas ostatkowych zabaw, skoro mrowisko z ciasta na faworki tak świetnie smakuje. Udostępnij Składniki na mrowisko na chruście Chrust: 250 g mąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku

niecodziennikpary
Taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze 64

Taratuszki czyli rosyjskie faworki na kefirze to świetna przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. W odróżnieniu od naszych tradycyjnych faworków, wychodzą pulchne i puszyste wewnątrz, a chrupiące na zewnątrz. Najlepiej smakują na świeżo, natomiast na drugi dzień, jeśli nie trzymamy ich w nakrytym pojemniku mogą stwardnieć. Ratuję je wtedy wkładając na pół minuty do mikrofalówki, ewentualnie maczam(...)herbacie. Z podanych składników wyjdzie ich naprawdę dużo, nie liczyłam dokładnie ile sztuk, ale ułożone zostały na czterech talerzach.   https://youtu.be/SZ2_9sB_4Ys Składniki na taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze: 500 ml kefiru 500 g mąki pszennej + około 100 g do podsypywania 4 łyżki masła jajko pół łyżeczki sody łyżka wódki lub spirytusu 3 łyżki cukru szczypta soli

e-PrzepisyKulinarne
Najpyszniejsze faworki/chrust-na piwie i śmietanie +FILM 144

zewnątrz są chrupkie a w środku miękkie. Z podanych proporcji wychodzi ich bardzo dużo. Bardzo polecam ten przepis. Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne faworki "na żywo" SKŁADNIKI  CIASTO  -550g mąki pszennej tortowej -125ml piwa -4 żółtka -4 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -4 łyżki cukru -50g rozpuszczonego(...)patelni/garnka wlewamy olej, tyle by faworki swobodnie w nim pływały. Grzejemy, gdy olej jest dobrze rozgrzany (czyli jeśli po wrzuceniu faworka bulgocze a faworek zarz wypływa na powierzchnię to temperatur jest odpowiednia. Faworki smażą się bardzo szybko, napuszają się i rosną. Smażymy je na blado złoty kolor. Po usmażeniu dajemy na ręcznik kuchenny by usunąć nadmiar tłuszczu, chociaż

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Faworki lane vel. lany chrust – szybki przepis na karnawał 729

też chrust należą do obowiązkowego repertuaru karnawałowych słodkości. Dzisiejszy przepis jest łatwą i szybką wariacją na ten temat. Czas przygotowania: 30 min   Składniki: (na jeden duży talerz faworków) 1 szklanka mąki 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu (można pominąć) cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść(...)ciasto. Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka. Olej rozgrzej na patelni. Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto na rozgrzany tłuszcz tworząc koncentryczne kształty. Faworki smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem. Wskazówki: Faworki lane są tym smaczniejsze, im bardziej są chrupiące. Dlatego odetnij z woreczka naprawdę

Słodki Blog
Domowe faworki 103

Faworki zwane również chrustami to jeden z bardziej popularnych przysmaków na tłusty czwartek. Jakie powinny być idealne? Kruche oraz delikatne! Przedstawiam przepis na faworki, które zawsze mi wychodzą i są przepyszne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mąki pszenne 5 jajek (żółtka) 6 łyżek śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka spirytusu lub octu 6% 1 łyżeczka(...)szerokości. Każdy pasek dodatkowo nacinamy na środku. Kolejnym etapem jest przełożenie jednego końca paska przez nacięty na środku otwór i zawinięcie go, dzięki czemu otrzymujemy tradycyjny wygląd faworka. Tak przygotowane faworki smażymy na patelni na głębokim tłuszczu (oleju lub smalcu) do czasu aż się zarumienią. Wyciągamy faworki na papierowy ręcznik i czekamy aż ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypujemy

Blog kulinarny S9.PL
Faworki z mascarpone 127

Faworki z mascarpone Lekkie, kruche, delikatne i mega bąbelkowe faworki z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Idealny deser na tłusty czwartek. Z podanych składników wyjdą nam dwa duże talerze tych pysznych łakoci     Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej szczypta soli 250g serka mascarpone 4 żółtka 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: Olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania(...)kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki *** *** Tak przygotowane ciastka smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu – z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru *** *** Faworki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy

Blog z Apetytem
Pączki z białego sera 141

Pączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty przepis na faworki (chrust) 588

można też pokusić się o samodzielne ich wykonanie.   Ja znalazłam ostatnio w sekretnym pudełku mojej mamy przepis na faworki. Kartka z przepisem nieco pożółkła, ale smak faworków usmażonych przez nią przed wielu lat ciągle jest żywy w mojej pamięci. Teraz poznają go moje dzieci.   Składniki na proste i pyszne faworki (chrust) – z przepisu wychodzi(...)Dodać śmietanę i żółtka. Wyrabiać ciasto długo i starannie (podsypując sobie mąką). Można też brutalnie obić je na koniec wałkiem. Im więcej powietrza w nie wtłoczymy, tym delikatniejsze będą faworki. Podsypujemy stolnice mąką. Rwiemy ciasto na kawałki. Każdy kawałek rozwałkujemy na cienki placuszek. Później tniemy go na paski 3-4 cm. środek każdego z nich nacinamy wzdłuż (cięcie

Niunioki
Faworki na jogurcie naturalnym 247

macie pomysłu na słodkie przekąski to zachęcam do usmażenia faworków wraz z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jestem pewna, że nikt się nie zorientuję, że śmietana została zastąpiona jogurtem. Faworki z poniższego przepisu są idealnie - ciasto nie lepi się do blatu, a faworki po upieczeniu są chrupiące. Pamiętajcie o tym, że faworki przed podaniem należy obficie posypać cukrem(...)pudrem.  Składniki na 2 talerze faworków: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (220 g) 2 żółtka (z dużych jaj) 4 łyżki jogurtu naturalnego (100 g) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki wódki szczypta soli 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia olej lub smalec do smażenia cukier puder do dekoracji Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia

Ugotować
Faworki (chrust) na piwie 82

tłusty czwartek. Według mnie jest to najsłodszy dzień w roku, jedyny taki kiedy wszystkie diety i przekonania możemy bez wyrzutów porzucić w kąt i cieszyć się słodkim smakiem pączków, faworków i innych słodkich pyszności! Składniki (na 2-3 duże talerze pełne faworków): 500 gram mąki pszennej 7 żółtek ok. 150 ml piwa jasnego 1 litr oleju rzepakowego(...)resztą ciasta. W dużym rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewam olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładam jednego faworka, by sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany, jeśli ciasto od razu wypłynie na powierzchnie i zacznie nabierać złotej barwy oznacza to, iż tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Smażę resztę faworków, po 6-7 sztuk jednocześnie. Po usmażeniu przekładam chrust na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Tuż

Mango Papaja
Maślane pieczone faworki. 9083

czas mi na to pozwoli, staram się w tłusty czwartek albo przed tym dniem piec jakieś faworki lub pączki, aby zakończyć karnawał. W tym roku postanowiłam trochę odchudzić faworki piekąc je w piekarniku. Poszukałam trochę w necie i znalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam(...)efekt był o wiele lepszy. Do podstawowego ciasta dodałam trochę masła, Takie odchudzone faworki smakują też pysznie, choć myślę, że niektórzy się ze mną nie zgodzą i będą woleli te smażone na tłuszczu. Ale jak ktoś jest na diecie i chce w tłusty czwartek zaszaleć, to te faworki są ciekawą alternatywą. Wiem jedno, że te pieczone też

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chruściki, chrusty czy faworki? 707

tłusty czwartek, jedni nazywają je faworkami, inni chruścikami, a jeszcze inni chrustem, kryją się pod różnymi nazwami, ale każdy wie, że są rewelacyjne. Ostatnio będąc w cukierni zauważyłam faworki, wyglądały pięknie, wręcz książkowo, lecz cena za kilogram zwaliła mnie z nóg, 74 zł! Za 3 zł dostałam 5 faworków, ze smaku nie były wcale podobne do tych(...)środku każdego kawałka robimy nożem małe nacięcie i jeden koniec paska przekładamy przez nacięcie. W szerokim rondelku mocno rozgrzewamy tłuszcz, potem zmniejszamy ogień na minimalny i smażymy w nim faworki do złotego koloru z obu stron, wrzucamy tyle faworków, aby mogły swobodnie pływać. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Ważne jest

Piekę, bo lubię
Faworki z piekarnika 107

faworki . Tym razem nie będzie to taki klasyczny przepis, nie będą one smażone w głębokim tłuszczu, t ylko przygotowane w wersji mniej kalorycznej, czyli dziś zapraszam Was na faworki z piekarnika. Faworki z piekarnika Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 90 g śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka  domowego cukru(...)waniliowego cukier puder do posypania faworków Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na blat i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie ciasto napowietrzamy, czyli uderzamy wałkiem do ciasta przez kilka minut. Dzięki temu na faworkach w trakcie pieczenia pojawią się bąbelki i będą bardziej chrupiące. Ciasto dokładamy na 15 minut. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy go najcieniej

Kulinarne przygody Gatity
Lane faworki 213

Lane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe lub pączkowe zawijasy) to ciastka, które przygotujecie błyskawicznie – w czasie gdy olej się rozgrzewa, masa na nie już będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Lane faworki zdecydowanie różnią się w smaku od tych tradycyjnych, bardziej przypominają(...)pączki, jednak ich szybki sposób przygotowania sprawia, że warto czasem pójść na skróty i upiec pączko-faworki za jednym razem. Deser ma bardzo nietypowe kształty – esy-floresy, koła, zawijańce, ślimaki, ponieważ ciasto wylewa się przez lejek lub butelkę, a od naszej fantazji będzie zależał ich kształt – te grubsze będą bardziej puszyste, te cieńsze – chrupiące. Najważniejsze

Poezja smaku
Faworki (chruściki) 96

Faworki czy chruściki? Jak je nazywacie?  Ten karnawałowy przysmak kojarzy się z odwiedzinami u babci, gdy z kubkiem malinowej herbaty zajadaliśmy najlepsze faworki na świecie. Zawsze myślałam, że ich zrobienie wymaga niezwykłego wysiłku i nadprzyrodzonych wręcz zdolności, żeby z ciasta powstały takie leciutkie, kruche chrusty. Odkąd robię je ze sprawdzonego przepisu - udają się za każdym razem(...)wcale nie ma potrzeby wybijania ciasta wałkiem, wystarczy zagniatać je kilkakrotnie składając.  Z podanych składników wyjdzie 3 duże talerze faworków.   Polecam również przepisy na inne karnawałowe słodkości: Mini pączki z twarogu Mini pączki z serkiem homogenizowanym Oponki twarogowe   Pączki karnawałowe Pączki ziemniaczane Pączki (najlepsze) Gniazdka - pączki hiszpańskie Pączki kresowe Pączki malinowe Najlepsze serowe pączki

Obiad gotowy
Taratuszki – puszyste faworki na kefirze 217

Taratuszki – puszyste faworki na kefirze Pyszna i prosta alternatywa dla klasycznych faworków. Wychodzą puszyste, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Są łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Palace lizać!     Składniki: 50g masła 400ml kefiru 3,5 szklanki mąki + mąka do podsypania 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) pół łyżeczki soli 1 płaska(...)grubość około 5 mm *** *** Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o długości około 6 – 7cm *** *** Każdy prostokąt nacinamy w środku wzdłuż *** *** Przez dziurkę przeplatamy jeden koniec ciasta tworząc faworki *** *** Na patelni rozgrzewamy olej na głębokość około 3 cm. Na rozgrzany olej wykładamy faworki *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni układamy

Blog z Apetytem
Faworki tradycyjne 27

Talerz z piętrzącymi się faworkami to tradycyjna  konkurencja dla talerza z pączusiami.  Na naszym karnawałowym stole, najczęściej stoją obok siebie. Pieczone są w tym samym czasie. Koniec karnawału stał się faktem, o faworkach i pączkach wspomnimy prawdopodobnie za rok,  ale przepis zamieszczam dziś. Niech czeka cierpliwie. Jestem wierną fanką pączków. I dziwię się, gdy kolejne(...)oblepiające palce cukrem pudrem faworki, u nas w domu znikają w tempie zachłanniejszym,  pączkom dając szansę na czerstwienie. Większość degustatorów jest po stronie faworkowej. Więc dziś, znów przepis, którego nie ja jestem specjalistką. To mama otwiera notes, który pamiętam od zawsze, i choć zna składników proporcje,  woli się upewnić, po kolejnym roku przerwy.. Nie przepadam

Kronika Piekarnika
Faworki na kefirze 122

Prosty i szybki przepis na faworki w sam raz na Tłusty Czwartek. Faworki przygotowane na kefirze smakują zupełnie inaczej niż tradycyjny chrust, który znamy. Nie są to faworki kruche i chrupiące, wychodzą natomiast pulchne i mięciutkie. Ich przygotowanie jest też znacznie prostsze i zajmuje mniej czasu. Jest to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek.  Najlepsze są zaraz(...)usmażeniu, gdyż jak trochę poleżą, to na drugi dzień twardnieją. Faworki na kefirze znane są też pod nazwą taratuszki. Składniki: 250 g kefiru 1 jajko 2 płaskie łyżki cukru 1 op. cukru z wanilią 40 g masła 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło rozpuszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Faworki na kefirze 122

Prosty i szybki przepis na faworki w sam raz na Tłusty Czwartek. Faworki przygotowane na kefirze smakują zupełnie inaczej niż tradycyjny chrust, który znamy. Nie są to faworki kruche i chrupiące, wychodzą natomiast pulchne i mięciutkie. Ich przygotowanie jest też znacznie prostsze i zajmuje mniej czasu. Jest to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek.  Najlepsze są zaraz(...)usmażeniu, gdyż jak trochę poleżą, to na drugi dzień twardnieją. Faworki na kefirze znane są też pod nazwą taratuszki. Składniki: 250 g kefiru 1 jajko 2 płaskie łyżki cukru 1 op. cukru z wanilią 40 g masła 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło rozpuszczamy

Kuchnia MagdaLeny
FAWORKI PIECZONE W PIEKARNIKU 24

Faworki pieczone w piekarniku bez smażenia to świetny pomysł na mniej kaloryczną wersję tych przepysznych słodkości. Faworki pieczone w piekarniku są pyszne, jak klasyczna wersja chrustu smażona na głębokim tłuszczu. Historia faworków. Tłusty czwartek obecnie świętujemy zajadając się pączkami, faworkami i innymi słodkościami. Faworki, zwane  … The post FAWORKI PIECZONE W PIEKARNIKU appeared

Smaczne Potrawy
Pyszne chrusty faworki. 60

Pyszne chrusty faworki. Te pyszności możemy znaleźć pod wieloma nazwami. Chrusty, chruściki, faworki, skrzydła anioła, jakkolwiek by nazwał te małe słodziaki pojawiają się one masowo przez ostatni tydzień karnawału w naszych dmach. Pyszne słodkości serwowane na Tłusty Czwartek , chociaż niektórzy jedzą je przez cały rok. Chrusty to chrupiące, rozpływające się w ustach kawałki ciasta , które smażone(...)ciasto na paski o długość około 15 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego prostokąta wytnij szczelinę i przeciśnij jeden koniec przez ten otwór. Olej rozgrzej i smaż faworki na złoty kolor z każdej strony. Posyp cukrem pudrem. Smacznego. Chrusty to jedna z najpyszniejszych i najważniejszych część Tłustego Czwartku . Poza pysznymi pączkami , oponkami warto też wykonać te pyszne

Zdrowy Styl Joanny
Tylko 2 składniki! Pieczone faworki z ciasta francuskiego. 38

Dzisiaj bardzo szybki i prosty przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego, które zrobicie w kilka minut. Potrzebne będą tylko 2 składniki. Fantastyczne jako alternatywa tradycyjnych faworków, przepis przyda się szczególnie tym, którzy maja mało czasu. Składniki: rulon ciasta francuskiego mój wazy 320 g cukier puder do posypania faworków Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok(...)mniejsze części o długości 5 cm, lub według uznania. Na każdym paseczku zrobić na środku nacięcie o długości 2 cm. Przez powstały otwór przełożyć jeden koniec ciasta, tworząc kształt faworka. Patrz film. Faworki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dobrze nagrzanym piekarniku, w 200 st C, przez około 15 – 20 minut. Funkcja piekarnika góra – dół

Pani M - kuchnia smakowita
Faworki drożdżowe (chrust) 35

Przepis na te faworki to przepis mojej mamy, która zawsze w okolicach karnawału robiła właśnie takie faworki, w moim domu zwane chrustem. Są miękkie i puszyste, a smakowo są połączeniem chrustu, pączków i oponek. Polecam ten nietypowy przepis, bo warto! Czas przygotowania: 50 min Czas rośnięcia ciasta: 60-90 min Czas smażenia: 20 min   Składniki(...)talerze faworków) 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 15 g drożdży świeżych (lub 5 g suszonych) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 120-150 ml ciepłego mleka (ok. 2/3 szklanki lub nieco mniej w zależności „ile mąka zabierze”) 2 żółtka 50 g zimnego masła Przygotowanie: Zrób zaczyn: drożdże rozdrobnij do szklanki lub miseczki, dodaj łyżeczkę

Słodki Blog
Domowe Faworki – TOP 8 Przepisów na Tłusty Czwartek 51

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiele z nas z okazji tłustego czwartku chce przygotować coś innego oprócz tradycyjnych pączków. Idealnym pomysłem będą oczywiście domowe faworki! Poniżej zgromadziliśmy dla Was 8 najlepszych przepisów na pyszne chrusty, które z pewnością Wam posmakują! Zapraszamy do zapoznania się z poniższymi przepisami. Który z nich wybierzecie? 1. Domowe faworki w 5 minut Przepis na: Przepiski.pl(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Chrust z piekarnika- faworki pieczone Przepis na: smacznapyza.blogspot.com 3. Delikatne faworki Przepis na: tapenda.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe Faworki – TOP 8 Przepisów na Tłusty Czwartek pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Faworki na jogurcie greckim 82

Zamiast na śmietanie polecam przygotować faworki na jogurcie naturalnym greckim. Zapewniam, że wyjdą również pyszne. Delikatne w smaku i mięciutkie. Mocno oprószone cukrem pudrem są idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapewniam, że zjecie je w tym samym dniu w którym będą usmażone. Polecam i słodkich inspiracji życzę.     Potrzebujemy:   Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej(...)żółtka 1 łyżeczka octu 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru kokosowego   Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków mąka pszenna do posypania stolnicy    Wykonanie pysznych faworków:   1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.     2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy

Izabelawkuchni
Faworki 49

Dziś tłusty czwartek, a więc żeby tradycji stało się zadość, wrzucam przepis na faworki. To przepis ze starej gazety, z którego korzystam od lat. Faworki są kruche i znikają baaardzo szybko. Zwykle przygotowuję je dzień wcześniej i chowam przed Smakoszem, żeby dotrwały chociaż do czwartkowego poranka :) A tym razem, wczoraj to Smakosz chował je przed naszym małym podjadkiem(...)jedzącym), żeby mu kilka zostało ;) A gdyby ktoś był ciekaw, to Niejadek konsekwentnie odmawia i faworków też nie je... cóż, więcej dla nas :D Faworki Składniki: 1)       2,5 szkl mąki pszennej 2)       3 żółtka 3)       1 jajko

Na kulinarnym poligonie
Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche! 76

Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche! Niedługo Tłusty Czwartek, więc już czas najwyższy rozejrzeć się za ciekawymi przepisami na pączki i faworki. Dziś polecam Wam super recepturę na cieniutkie, ekstra kruche i przepyszne chruściki jogurtowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!     Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania(...)kroimy w prostokąty i na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego prostokąta przekładamy przez środek i rozciągamy. Układamy na delikatnie podsypanej mąką deseczce *** *** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru *** *** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu

Blog z Apetytem
Tradycyjne faworki 96

kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki *** *** Tak przygotowane ciastka rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru *** *** Faworki wyjmujemy z oleju za pomocą łyżki cedzakowej(...)układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem *** *** Gotowe faworki przekładamy na talerz i od razu możemy jeść *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA

Blog z Apetytem
Chrust, czyli karnawałowe faworki 76

, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki na karnawałowe faworki 2 niepełne szklanki mąki(...)będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Ważne, żeby długość faworków była mniejsza niż średnica rondla do smażenia. Na środku każdego paska trzeba wykonać podłużne nacięcie o długości ok. 2 cm. Przez to nacięcie trzeba przełożyć jeden koniec faworka

Gotujemy i jemy
Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Bez Wybijania Ciasta 110

roku postanowiłam skorzystać z przepisu na faworki  Lucyny  Ć wierczakiewiczowej , XIX- wiecznej autorki książek kulinarnych. Faworki wyszły mega kruche i  delikatne,  dlatego przepis zagości u mnie na stałe :) Składniki na około 2 talerze faworków: 225 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 15 g masła 4 żółtka 2 jajka 1/2 łyżki mleka(...)bardzo cienkie placki, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował się ładny kształt. 3. Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz (tłuszcz jest wtedy gotowy kiedy wrzucimy mały kawałek ciasta, a on natychmiast odbije od dna i wypływa na wierzch

Gotowanie...to proste !
Pieczone faworki 108

Faworki z piekarnika to odchudzona wersja klasycznych faworków pieczonych na głębokim tłuszczu. Faworki fit są złociste, pachnące i bardzo chrupiące. Składniki: 400g mąki pszennej 6 żółtek 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki wódki szczypta soli cukier puder do posypania faworków Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, jogurt naturalny, wódkę, szczyptę soli i całość dokładnie(...)radełkiem na paski o szerokości 2,5 cm i długości około 13-15 cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek. 3. Wszystkie faworki układać partiami na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. 4. Gotowe faworki ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrust, czyli karnawałowe faworki 128

, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki na karnawałowe faworki 2 niepełne szklanki mąki(...)będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Ważne, żeby długość faworków była mniejsza niż średnica rondla do smażenia. Na środku każdego paska trzeba wykonać podłużne nacięcie o długości ok. 2 cm. Przez to nacięcie trzeba przełożyć jeden koniec faworka

Korniszonki
Faworki z krupczatką 177

Jest karnawał - muszą być faworki! :) Jest to drugi przepis na faworki na moim blogu, tylko tym razem z użyciem mąki krupczatki. Dzięki temu uzyskamy faworki, tak kruche i delikatne, że należy sięgać po nie bardzo ostrożnie, żeby się nie połamały. Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru(...)pociągnąć delikatnie, aby nadać faworkowi ładny, podłużny kształt  (fot.2) . Przed smażeniem sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę - wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie do góry, a wokół będzie pełno bąbelków - można smażyć. Należy również zwrócić uwagę, żeby tłuszcz nie był rozgrzany zbyt mocno, ponieważ będzie nam zbyt szybko przypalał faworki.  Na rozgrzany tłuszcz delikatnie

Świat Ciasta
Drożdżowe faworki (chrust). 186

propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam chrust na drożdżach. Jak się okazało faworki były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Cała rodzinka zachwycona! Ma ktoś ochotę? Zapraszam! Składniki na drożdżowe faworki (chrust): ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych(...)około 4x14 cm), w każdym z nich robimy na środku nacięcie (3 cm wzdłuż dłuższego boku), krótszy bok prostokąta łapiemy, przewlekamy przez dziurkę w środku i faworek gotowy ;) Gotowe faworki układamy na ściereczce, przykrywamy kolejną ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie we frytkownicy bądź garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej

Rozpustne gotowanie
Faworki 179

okazję robić je po raz pierwszy :) Od wczoraj zniknęła już większa część i to w bardzo szybkim tempie :)  To chyba dobra rekomendacja. Polecam ten przepis. Wszystko wychodzi idealnie :) Faworki to rewelacyjna alternatywa dla pączków, a może nawet dodatek do pączków - tak jak u mnie :) Wszystkim życzę smacznego. SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 50 g masła 1 jajko(...)nożem lub radełkiem przez środek, a następnie przewinąć jeden koniec paseczka przez nacięty kawałek ciasta. Ta czynność powtórzyć dwa razy. 5. Każdy faworek przekładamy na tackę, którą wcześniej zesypaliśmy mąką. Na rozgrzany olej wkładamy po kilka faworków. Staramy się aby każda strona była zrumieniona. Następnie przekładamy faworki na ręcznik papierowy - (zmieniamy go co drugą porcję), aby odsączyć dużą

Serce zamknięte w formie pyszności