się składa, że korzenie mojej rodziny sięgają Podlasia więc ta polska kuchnia regionalna jest mi trochę znana. Mrowisko to rodzaj ciasta czy deseru w którym układa się niczym wieżę faworki, które skleja się miksturą z miodu. Ozdabia się je rodzynkami i makiem, które mają przypominać tu mrówki. Jest z tym deserem sporo pracy ale efekt jest moim zdaniem bardzo(...)warunkiem kruchości i delikatności wypieku (można posłużyć się maszynką do makaronu). W kolejnym kroku ciasto kroimy w prostokąty, w środku przecinamy dziurkę i przez nią przekładamy jeden koniec faworka. W końcu faworki smażymy krótko w rozgrzanym smalcu na złoto z obu stron, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Teraz czas na klej. Wszystkie składniki na klej gotujemy w małym
Dorota SmakujePodobno świat dzieli się na dwie grupy – obóz faworkowców i pączkowców. Ja zdecydowanie zaliczam się do grupy pierwszej J Gdyby ktoś postawił przede mną miskę pączków i drugą miskę faworków to wybrałabym tę pierwszą (choć na pączka też bym się skusiła :)). Jest tutaj tylko jeden warunek – wypieki te musza być domowe – zupełnie nie smakują mi faworki i pączki(...)kupne. To nie jest to. Na szczęście faworki robi się bardzo łatwo i szybko I jest na ich temat wiele wariacji: tutaj na blogu znajdziecie przepis na: faworki tradycyjne , faworki na cydrze , faworki na piwie , pieczone faworki , czy też włoskie chiacchierare. A dziś kolejny przepis do kolekcji – faworki drożdżowe – wersja bardziej czasochłonna
365 dni dookoła kuchniwiększość z nas je lubi, bo łatwo się je robi, bo kiedy wysmaży się ich całą górę to kuszą swoim wyglądem i znikają w oka mgnieniu. Ale... jakie teraz faworki smażymy? Które są najlepsze? Które królują na naszych stołach? Jakie są najbardziej popularne? Co się kryje pod nazwą: faworki wyśmienite, chrust, faworki drożdżowe, faworki domowe(...)wiadomo. Wszystkie smakują wyjątkowo i pięknie wyglądają. Ja dzisiaj zapraszam Was na ... faworki luksusowe. Dlaczego tak je nazwałam? Jak już spróbujecie, z pewnością zagadka się wyjaśni. Podpowiem, że zawierają dużo dobrych składników: dużo żółtek, śmietanę, masło, rum... Natomiast nie zawierają cukru. Ale co tam, nie będę trzymać Was w niepewności. Po prostu zapraszam do przepisu na moje luksusowe faworki
Kuchnia u KrysiFaworki, chrust – ciastka z ciasta zbijanego (od zbijania ciasta wałkiem, w celu dobrego wyrobienia go), smażone w głębokim tłuszczu. Dobry faworek powinien mieć powierzchnię pokryta pęcherzykami powstałymi w trakcie smażenia. Faworki maja być kruche i delikatne. I raczej nie powinny być podobne do tego co często jest sprzedawane w sklepach, czy niektórych kawiarniach pod nazwą „faworki”. Zawsze przygotowywałam faworki według sprawdzonego przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej
królestwo garówprzepadłam! Żeby zrozumieć o czym mówię to musicie tam zajrzeć …i przeczytać całą historię z nimi związaną. Kiedy jednak zobaczyłam, z czego przygotowuje się te wegańskie faworki to pomyślałam, że nie mogą być smaczne… ale tak mnie zachwyciły w wykonaniu Kingi, że jednak koniecznie chciałam je zrobić. Okazały się rewelacyjne w smaku, dodatkowo nawet(...)dzień ciągle są chrupiące (zostawiłam Bratu do posmakowania a że nie mógł być u mnie wcześniej, dlatego też miałam szanse posmakować je trzeciego dna). Co do wykonania faworków w wersji zwijanej… za pierwszym razem wyszła mi całkowita klapa ale będę jeszcze próbować. Chyba za grubo rozwałkowałam ciasto a dodatkowo za bardzo zgniotłam… i wyszły mi gnioty
UgotujmyTo.plWitam serdecznie i zapraszam na faworki, przygotowane w tradycyjny i babciny sposób, czyli walenie wałkiem po cieście 😉 Podczas zbijania ciasta, można spalić kilka kalorii, które uzupełnimy usmażonymi faworkami 😊 Faworki polecam i życzę smacznego. Do przygotowania faworków będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej – około 2 ½ szklanki 250 ml 6 żółtek (rozmiar L) 6 kopiastych łyżek śmietany(...)jest około 220 gramów – troszkę mniej jak szklanka – zamiast śmietany możemy dodać gęsty jogurt naturalny 2 łyżki spirytusu lub wódki szczypta soli cukier puder do oprószenia gotowych faworków olej lub smalec do smażenia Link do filmiku z przepisem na: Faworki Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, mieszam łyżką żeby wstępnie się połączyły, następnie zagniatam dłonią
Uwaga Babcia Gotujeistnieje przepis na kruche i lekkie faworki bez ubijania? Owszem istnieje, faworki czy też chrust wychodzą z niego naprawdę znakomite. Dla mnie to najlepszy przepis na faworki z jakiego do tej pory korzystałam. Zapraszam! Czas przygotowania: 60 min Czas oczekiwania: 30 min Czas smażenia: ok. 60 min Składniki: (na trzy duże talerze faworków(...)dwie lub trzy części, w zależności od pożądanej długości faworków. W środku każdego faworka wytnij otwór. Przeplataj jeden koniec faworka przez wycięty otwór wywijając go na drugą stronę. Olej rozgrzej do temp. 175°C i smaż faworki na złoty kolor z obu stron. Usmażone ciastka odsącz na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem
Słodki BlogZbliża się tłusty czwartek, czyli pora wielkiego łasuchowania. Jak dla mnie pączki mogłyby nie istnieć, ale za faworkami przepadam. Dlatego też przygotowałam dla was przepis na faworki bez śmietany i alkoholu, które spokojnie możemy podać też dzieciom. Jeśli chcecie, by faworki nie chłonęły tłuszczu można do nich dodać zamiast alkoholu łyżkę octu – także spełni swoje zadanie(...)bardzo cienko wałkujemy i kroimy w długie paski o szerokości ok. 3 cm. Na środku robimy podłużne nacięcie i przeciągamy jeden koniec przez środek kształtując w ten sposób nasze faworki. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec na średnim ogniu. Faworki smażymy partiami z obu stron. Faworki smażą się bardzo szybko, więc dobrze jest uformować wszystkie ciasteczka
Dieta bez mlekainna wersja popularnego chrustu – bez śmietany, troszkę grubsze, ale równie pyszne, a nawet śmiem twierdzić że łatwiejsze w przygotowaniu od tradycyjnych (choć i tamte nie są skomplikowane). Choć faworki trydenckie nie są niskokalorycznym smakołykiem postanowiłam z okazji moich urodzin (dziś kolejne … lat ) je przygotować. Były naprawdę pyszne i jak zawsze znikły w błyskawicznym tempie. Każdy(...)przez przecięcie jak w tradycyjnych faworkach). Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po wrzuceniu ciasta na tłuszcz, faworek powinien szybko wypłynąć na wierzch. Nie smażymy na zbyt mocnym tłuszczu, aby ich mocno nie spiec. Warto sprawdzić np. na 3 faworkach jak się smażą, aby dobrze dostosować moc płomienia pod garnkiem. (Ja miałam niestety małą ilość oleju, dlatego smażyłam
Słodkie okruszkiWszystkim dobrze znane i chyba przez wszystkich lubiane, przeze mnie zwłaszcza :) Przepis pochodzi od moich rodziców, którzy nie wiem skąd go mają, w każdym razie chrusty
Smakowy RajTłusty czwartek co raz bliżej moja pierwsza propozycja to ukochane smaki dzieciństwa chrusty , za dziecka wszyscy się nimi zajadaliśmy nie licząc kalorii , smażony , posypany cukrem pudrem
Wypieki UliTak jak pączki, chruściki są najczęściej przygotowywane w „tłusty czwartek”. Nie ma z nimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?…
Oryginalny smakGdy zostają nam nieco nie świeże banany zawsze nie wiemy co z nimi zrobić. Oto więc pomysł! Koktajl bananowy którego przygotowanie zajmuje nieco mniej 1 minute
Kuchnia ŁukaszaSkładniki : 150 g mąki 1 łyżka smalcu 3 żółtka 60 ml spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieFaworki drożdżowe. Chrusty drożdżowe. Karnawał i Tłusty Czwartek to okres na jedzenie słodkości bez liczenia kalorii. Miałam już dzisiaj nic nie dodawać, ale przy okazji pieczenia pączków usmażyłam faworki drożdżowe. Przepisu na blogu nie ma, więc dodaję ten przepis, może się przyda w Tłusty Czwartek. Te faworki to połączenie tradycyjnych pączków oraz chruścików. Są puszyste i pyszne(...)pączki, a kształtem przypominają faworki. Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne faworki to przepis jest TUTAJ A przepisy na najlepsze pączki lub pączki z lukrem cynamonowym . Polecam też zbiór naszych przepisów na słodkości idealne na Karnawał i Tłusty Czwartek: najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek przepisy na Tłusty Czwartek składniki na faworki drożdżowe : 250 g mąki, ½ szklanka mleka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarnawałowe faworki (chrust) bezglutenowe Jako, że mamy karnawał i kocham faworki (chrust) nie mogło ich zabraknąć na moim ostatnim spotkaniu ze znajomymi. Tym razem, ze względu na dwie koleżanki będące na diecie bezglutenowej, musiałam sięgnąć po inny przepis. Jak wiecie u mnie raczej króluje mąka pszenna, ale co się nie robi dla koleżanek I muszę Wam przyznać(...)efekt samą mnie zadziwił. Bezglutenowe faworki wyszły naprawdę pyszne Polecam i Wam spróbować tej wersji chrustu. Przepis jest naprawdę prosty i warto go zachować. A gdzie znalazłam inspirację do przygotowania faworków? W poszukiwaniu przepisu na bezglutenowy chrust trafiłam na stronę ZaplanujZdrowie.pl , gdzie znalazłam wiele ciekawych inspiracji na bezglutenowe smakołyki. Jeśli więc szukacie przepisów i ciekawostek związanych ze zdrowiem
Słodkie okruszkiChurros vel faworki Faworki- symbol Karnawału Pozostajemy w klimacie karnawałowym. A skoro Karnawał , to i faworki. Przeszukałam chyba cały Internet w poszukiwaniu przepisu na Keto & Paleo faworki. A raczej na churros, bo to taka wersja faworków bardziej znana i rozpoznawalna za granicą. Niestety, większość przepisów bazowała na mące migdałowej, której nie poddaję obróbce termicznej(...)wiadomo, faworki się smaży, więc wszystkie te przepisy nie nadawały się do moich potrzeb. Potrzebowałam przepisu, który uwzględnia użycie mąki kokosowej , a ta ze względu na brak właściwości wiążących nie jest specjalnie użyteczna w tego rodzaju wyrobach. Gdybym chciała zrobić churros tylko w wersji Paleo, to nie byłoby problemu, bo tu możliwości jest wiele, chociażby mąka z manioku (cassava
Modern Cave Girlzacierają już ręce i przygotowują się na małą ucztę. Faworki A będzie w czym wybrać bo tłusty czwartek to nie tylko pączki. Z okazji tłustego czwartku pieczone są faworki, oponki czy róże karnawałowe. W moim domu na pewno jak co roku nie zabraknie pączków. Jak będzie u Was? Małym minusem pączków jest czas jaki trzeba poświęcić(...)przygotowanie. Jeśli na czasie właśnie Wam zależy to może postawicie na faworki czy róże karnawałowe. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania faworków. 30 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania ciasta
mecookscudownie kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek lub chrust, spotykana jest też nazwa jaworek. Panny na wydaniu piekły faworki celem pokazania swojego talentu. To jednak zostawimy, bo znowu ktoś zarzuci mi służalczość wobec mężczyzn Przed Państwem najlepsze faworki na świecie. Potrzebujemy(...)paski dzielimy na mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni. I tak jak przy pączkach, przyda nam się termometr i duży garnek lub frytownica. Faworki smażymy partiami. Szybko rosną i robią się pęcherzyki powietrza, więc nie oddalamy się na ploty. Wystarczy
ladykitchenWitam serdecznie Propozycja na proste i smaczne faworki bez smażenia , pieczone w piekarniku .Można powiedzieć że są to faworki fit :) dla osób dbających o figurę . Będziemy potrzebować : 250 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 2 jajka 25 g roztopionego masła 20 g cukru pudru 3 łyżki rumu ( lub innego alkoholu ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Cukier puder(...)pomocą radełka o szerokości około 2 centymetrów . Środek faworka nacinam radełkiem i przeplatam ciasto , biorę jeden koniec faworka i przeplatam przez środek nacięcia. Tak uformowany faworek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczenie faworków : Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
Uwaga Babcia Gotuje