faworki - 1661 przepisów (strona:10/111)

PIECZONE FAWORKI DLA DIABETYKA 134

radełka, pokroić na w miarę równe paski. U mnie wyszło ich 25 sztuk. Na środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec faworka i delikatnie rozprostować (uważając, żeby się nie porwały). Faworki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Wyjąć i całość posypać łyżeczką cukru pudru przesianego(...)przez sitko. 1 faworek to ok. 19 kcal , węglowodany: 3g; białko: 0,7g; tłuszcz: 0,4g Informacje dla diabetyków: w 25 faworkach znajduje się 8 WW i 1,6 WBT SMACZNEGO!! Artykuł PIECZONE FAWORKI DLA DIABETYKA pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Faworki 837

przygotowujemy w karnawale. Charakteryzują się one tym, że są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Takie słodkości kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często robiła je moja babcia. Aby faworki były pulchne, musimy ciasto zagniatać około 10 minut, a podczas wałkowania nie należy dawać zbyt dużo mąki. Dodatek spirytusu sprawia, że faworki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia(...)przewracania faworków możemy użyć patyczków od szaszłyków lub widelca. Na koniec faworki posypujemy cukrem pudrem, do którego możemy dodać trochę cukru waniliowego, aby ciastka miały lepszy, waniliowy posmak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej

Danka Pichci
PIECZONE FAWORKI Z ŻURAWINĄ 143

zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy. Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa. Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem...  Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom. Czytając przepis wiem, że większość z was "bije" ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia nie pojawiły się pęcherzyki. Ja pominęłam(...)paski. Na środku nacinamy i przeplatamy jeden koniec. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10-12 min do zarumienienia. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !  Odpowiedzi na pytania: Co zrobić, żeby faworki były miękkie ?    Wystarczy zamknąć je szczelnie w pojemniku. Czy można dodać zwykły nabiał

Marcepanowa kuchnia
Faworki / chrust i "Podarunek" 262

podzielić na paski szerokości 3-4 cm i dowolnej długości. W każdym pasku zrobić nacięcie równoległe do boków pasków. Przełożyć jedną końcówkę paska przez nacięcie i uformować faworka (patrz zdjęcia obok). Faworki odkładać na duży ręcznik. W głębokiej patelni lub jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie rozgrzać olej. Smażyć faworki w mocno rozgrzanym oleju (olej jest dobrze rozgrzany(...)faworek po wrzuceniu szybciutko wypływa na wierzch) z obu stron na jasno złoty kolor. U mnie zazwyczaj zaraz po wypłynięciu faworków trzeba je od razu przewracać na drugą stronę. Wykładać faworki na ręcznik papierowy, a potem do miski. Po lekkim ostudzeniu faworki oprószyć cukrem pudrem. Świąteczna okładka "Podarunku" skusiła mnie, by sięgnąć ostatnio po tę książkę Cecelii

Weekendy w domu i ogrodzie
Faworki (chrust) które zasmakują nawet teściowej 119

mogliśmy się ich doczekać. Już samo ich tworzenie było wspaniałą zabawą, bo praca radełkiem (wiesz, takim kółeczkiem z karbowaniami) sprawiała maluchom radość. Potem przewijanie przez środek i czary-mary faworki gotowe Faworki (chrusty)- składniki: -400 g mąki pszennej -szczypta soli -5 żółtek -łyżka spirytusu (by zapobiec wciąganiu tłuszczu) – 200ml śmietany 18% -cukier puder do posypania -tłuszcz(...)smażenia (może być olej rzepakowy) Faworki- wykonanie: Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i dokładnie wyrobić. Odłożyć na około godzinę by ciasto trochę odpoczęło w temp. pokojowej. Rozwałkować, po czym wybić (uderzać) wałkiem. Złożyć ciasto na pół, znów rozwałkować, znów wybić wałkiem, itd. cały ten proces powtarzać przez mniej więcej 30 minut. Ma to na celu napowietrzenie ciasta- wtłoczenie

Arbuziaki
Faworki 1813

Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać(...)urosną). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm grubości), nożem lub radełkiem wycinamy paski i w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (wystarczy około 1 minuty z każdej strony), przewracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej

Ciastkozercy
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 134

pojawi się tu niebawem, tymczasem fotorelacja :) Wałkowała, wycinała, wywijała Ja smazyłam Podjadała Ona... ... i nasz domowy królik Różowa też :) A potem posypywała wszystko cukrem pudrem :) Faworki Neli Rubinstein 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka (15 ml) octu 2 łyżki (30 ml) rumu 2 łyżki (30 g) drobnego cukru 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki(...)bardzo miękkiego masła 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej tłuszcz do smażenia (smalec, planta, olej - u mnie mieszanina smalcu i oleju) mąka do podsypywania blatu cukier do obsypania faworków Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajko z żółtkami, solą i cukrem. Dodajemy ocet i rum. Miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy masło i śmietanę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Faworki drożdżowe 17

Faworki drożdżowe Rumiane, mięciutkie i przepyszne. W smaku przypominają pączki, a z wyglądu tradycyjne chruściki. Niebiańsko smaczne, idealna na karnawał!       Składniki: Ciasto: 50g świeżych drożdży 0,5 kg mąki + mąka do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka (ale nie gorącego) 2 łyżki cukru 100g masła 2 jajka 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder(...)partiami rozwałkowujemy na grubość około 6-7 mm. Rozwałkowane ciasto dzielimy nożem lub radełkiem na prostokąty *** *** W każdym prostokącie robimy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska tworząc zgrabne faworki *** *** Uformowane faworki układamy na patelni z rozgrzanym olejem *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, bo faworki zaczną nam się

Blog z Apetytem
Faworki karnawałowe 60

Faworki karnawałowe Mój ulubiony przepis na ekstra kruche, cieniutkie i rozpływające się w ustach chruściki. Polecam!       Składniki: Ciasto: 200 g mąki + mąka do podsypania 5 żółtek 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: ok 1 litr oleju do smażenia (można także smażyć na smalcu) cukier puder do posypania faworków(...)masę *** *** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy, lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym bardziej kruche faworki uzyskamy. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Przez dziurkę przekładamy jeden koniec trapezu

Blog z Apetytem
Faworki z ciasta francuskiego 55

Faworki to tradycyjny wypiek karnawałowy. Wypiek w nie do końca tego słowa znaczeniu, bo jest to łakoć z reguły smażony w głębokim tłuszczu. Ja dziś również przygotowałam faworki, ale w wersji bardziej nowoczesnej, a przede wszystkim łatwiejszej i szybszej. Taki faworki wyjdą każdemu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i cukier puder. Za pomocą tych dwóch składników można wyczarować(...)przecinając przy tym brzegów ciasta. Przez ten otwór przewinęłam jeden koniec ciasta otrzymując w ten sposób charakterystycznego faworka. Postąpiłam tak ze wszystkimi kawałkami ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim połowę faworków, zachowując między nimi nieduże odstępy. Faworki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam

Waniliowe Improwizacje
Kakaowe faworki 104

łyżki ciemnego kakao 1 cukier waniliowy 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka octu Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia faworków Wykonanie pysznych faworków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.  2. Formowanie faworków: Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.  3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron przez kilka minut.  4. Odsączanie: Usmażone faworki

Izabelawkuchni
Faworki na cydrze 83

okazję. (co prawda jutro miałam coś upiec, ale … :D), a dodatkowo w lodówce stoi butelka cydru, wieć żeby się nie zmarnowałą, trzeba coś z niej zrobić – faworki na cydrze , tego jeszcze nie próbowałam I tak zamiast zmagać się z zadaniami z mowy zależnej i niezależnej, zabrałam się za zagniatanie ciasta, wykrawanie i pieczenie faworków Mega rozluźniające(...)uspokajające zajęcie A i w sumie wałkowanie ciasta na faworki na cydrze , można już zaliczyć jako trening rąk Faworki na cydrze przepis na ok. 40 faworków 400 g mąki pszennej ok. 100 ml cydru 3 żółtka tłuszcz do smażenia + cukier puder do posypania Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij do niego żółtka oraz

365 dni dookoła kuchni
Kserotigana - greckie faworki z Krety 206

mamy nowe wycinki z gazet i w jednym znalazłam ciekawy przepis na greckie faworki z Krety. Bardzo zaciekawił mnie przepis ze względu na produkty wchodzące w skład tych faworków jak i sposób wykonania.   Jak się je wykonuje podpatrzyłam na tym filmie .  Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać(...)żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło mi 30 faworków. Składniki na syrop: 320 ml wody 1 kg cukru 1 czubata łyżka miodu Składniki na faworki: 1 kg mąki 130 ml oliwy 50 g mocnego alkoholu 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli

Na słodko lub wytrawnie
Faworki robione mikserem 159

wyschły) i kroimy radełkiem na paski. W środku każdego robimy nacięcie, jeden koniec przekładamy i go przewlekamy. Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu (ok. 190°C). Usmażone faworki odsączamy na papierowych ręcznikach, następnie posypujemy cukrem pudrem. Wałkujemy kolejną porcję i postępujemy, jak przy pierwszej. Przy okazji smażenia faworków możemy też zrobić róże karnawałowe. Wycinamy kółka w trzech(...)rozmiarach. Każde nacinamy, środki dwóch największych lekko smarujemy białkiem i składamy. Smażymy tak samo, jak faworki. Faworki robione mikserem wyszły przepyszne – bardzo kruche, delikatne, z dużą ilością pęcherzy – naprawdę rozpływają się w ustach. Niemożliwe jest powstrzymanie się przed sięgnięciem po kolejne i ciągle jest mało… mało… Na takie faworki, warto było czekać do Tłustego

mojewypiekiinietylko