Jak karnawał, to muszą być faworki (zwane inaczej chrustem od chrupkości tych słodkości przypominającej chrupkość chrustu) i pączki . Teraz można sobie pozwolić na puste kalorie, potem przyjdzie Wielki Post i czas na zrzucanie zbędnych kilogramów teraz wyhodowanych. Karnawału, tłustego czwartku lub ostatków w Polsce nie wyobrażam sobie bez faworków. Składniki : 600 g mąki pszennej + mąka do posypania szczypta soli łyżka cukru waniliowego 100 g masła 4 jajka 2 łyżki spirytusu litr oleju do smażenia cukier p... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)