propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam chrust na drożdżach. Jak się okazało faworki były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Cała rodzinka zachwycona! Ma ktoś ochotę? Zapraszam! Składniki na drożdżowe faworki (chrust): ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych(...)około 4x14 cm), w każdym z nich robimy na środku nacięcie (3 cm wzdłuż dłuższego boku), krótszy bok prostokąta łapiemy, przewlekamy przez dziurkę w środku i faworek gotowy ;) Gotowe faworki układamy na ściereczce, przykrywamy kolejną ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie we frytkownicy bądź garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej
Rozpustne gotowanieokazję robić je po raz pierwszy :) Od wczoraj zniknęła już większa część i to w bardzo szybkim tempie :) To chyba dobra rekomendacja. Polecam ten przepis. Wszystko wychodzi idealnie :) Faworki to rewelacyjna alternatywa dla pączków, a może nawet dodatek do pączków - tak jak u mnie :) Wszystkim życzę smacznego. SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 50 g masła 1 jajko(...)nożem lub radełkiem przez środek, a następnie przewinąć jeden koniec paseczka przez nacięty kawałek ciasta. Ta czynność powtórzyć dwa razy. 5. Każdy faworek przekładamy na tackę, którą wcześniej zesypaliśmy mąką. Na rozgrzany olej wkładamy po kilka faworków. Staramy się aby każda strona była zrumieniona. Następnie przekładamy faworki na ręcznik papierowy - (zmieniamy go co drugą porcję), aby odsączyć dużą
Serce zamknięte w formie pysznościdanie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Faworki, czyli chrust II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 450 1 łyżeczka(...)dużo. Następnie przy pomocy radełka wykrwawmy z ciasta faworki (zdjęcia poniżej). Każdy faworek przekładamy przez zrobioną w nim dziurkę i smażymy na tłuszczu. Ciasteczka smażymy z obydwu stron na delikatny złotawy kolor. Chrust przekładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem kuchennym do odsączenia. Przed podaniem faworki posypujemy obficie cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityJutro Tłusty Czwartek. Mąż pragnie faworków. Nigdy nie robiłam faworków więc totalnie nie wiedziałam, jak się za to zabrać. W poszukiwaniu przepisu doskonałego natknęłam się na wpis na blogu Green Morning, który oczarował mnie prostotą składu ciasta i cudownym efektem końcowym, do którego dochodzi się już mniej prosto ale patrząc na zdjęcia... Niestety, poległam. Etap smażenia "khaja" przerósł(...)wpisu Autorki Green Morning tutaj . Cintamani - szacunek, pokłony i od dziś podziwiam dodatkowo Twój charakter :) Ja, po kolejnym nieudanym khaja, wykorzystałam ciasto na usmażenie najzwyklejszych w świecie faworków i wyszły one tak pyszne, że pozwolę sobie przytoczyć tutaj przepis na to ciasto - zupełnie bez cukru, chrupiące, smaczne fawory cud! :) Potrzebne będą: - 1 szklanka mąki - 2 łyżki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEręki. Ciasto także jest świetne do wyrabiania, bardzo elastyczne i nie wysycha tak jak to było w przypadku ciasta na róże karnawałowe. Polecam szczególnie osobom które będą robiły faworki po raz pierwszy, z takiego ciasta musi się udać :-) Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże tace faworków. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej zwykłej(...)śmietany 18 % lub 22 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo Smalec lub olej do smażenia ( ja smażyłam na oleju) cukier puder do posypania usmażonych faworków. Sposób wykonania: Wszystkie mąki przesiać, dodać żółtka, śmietanę, spirytus, cukier waniliowy, sól i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gdy ciasto osiągnie aksamitną konsystencję należy je kilka razy dość mocno zbić
Na słodko lub wytrawnieKruche, chrupiące, lekkie jak piórko czyli faworki karnawałowe idealne! Jaki przepis w tym roku wybierzesz? Tradycyjny, na piwie a może bez żmudnego wybijania ciasta? FAWORKI TRADYCYJNE Czyli takie jak robiły nasze babcie i prababcie. Wymagają wybijania ciasta, które jednak można przeprowadzić za pomocą robota kuchennego bądź maszynki do mielenia mięsa. FAWORKI NA PIWIE Mają jeszcze więcej pęcherzyków(...)dzięki dodaniu bąbelków w postaci piwa. Po usmażeniu alkohol oczywiście całkowicie paruje więc będą odpowiednie także dla dzieci. FAWORKI BEZ WYBIJANIA CIASTA Jeden z moich ulubionych przepisów, który nie wymaga wybijania ciasta, ani nawet posiadania robota kuchennego. Wychodzą piękne, kruche i pełne bąbelków powietrza. FAWORKI NAJSZYBSZE Zrobisz je w parę chwil dosłownie siedząc i oglądając serial w telewizji
Słodki BlogZainspiruj się, co zrobić na Tłusty Czwartek! Sprawdź przepisy na pączki, faworki i oponki. Tłusty Czwartek jest popularnym świętem karnawałowym obchodzonym w wielu krajach, w tym w Polsce. Tradycja sięga czasów średniowiecza i jest związana z katolickim okresem Wielkiego Postu przed Wielkanocą. W Polsce Tłusty Czwartek jest dniem, w którym ludzie jedzą tłuste, słodkie potrawy, zanim rozpocznie się okres(...)postu i abstynencji. Typowe potrawy przygotowywane na Tłusty Czwartek to m.in.: pączki, faworki, chrust, oponki. W wielu regionach Polski na Tłusty Czwartek przygotowuje się także specjalne dania. Co zrobić na Tłusty Czwartek – sprawdź pyszne przepisy! Pączki cynamonowe z brązowym cukrem Przepis na cynamonowe pączki – miękkie, pulchne pączki z brązowym cukrem. ZOBACZ PRZEPIS Pączki pieczone bez jajek z nutą
Via GustoKarnawał w pełni, a tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Zawsze przed Tłustym Czwartkiem staram się podrzucić Wam jakiś nowy przepis karnawałowy. Tym razem drożdżowe faworki. Są miękkie i pulchne, będą idealne na Tłusty Czwartek. Jest jeszcze kilka dni, więc zdążycie zrobić na próbę. Myślę, że będą Wam smakowały. Spróbujcie koniecznie. Z podanych składników(...)zrobiłam 30 faworków. Składniki: 1 szklanka mleka (moja szklanka 240 ml.) 30 g. drożdży 50 g. cukru 500 g. mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 60 g. masła Dodatkowo: cukier puder do posypania faworków 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże. Wymieszać
Agusiowe smakołykikarnawałowe inspiracje i sprawdź najlepsze przepisy na imprezę. Trudno znaleźć uniwersalne karnawałowe menu. W tym czasie na polskich stołach goszczą bowiem zarówno potrawy tradycyjne takie jak sałatka śledziowa czy faworki, jak i przekąski, które mają niewiele wspólnego z tradycyjną kuchnią polską, np. sałatka z tortellini, koreczki z oliwkami czy sałatka gyros. Planując karnawałowe menu, nie można zapomnieć także(...)ukłon gospodarzy w stronę kierowców, kobiet w ciąży, matek karmiących oraz wszystkich tych, którzy z różnych powodów nie planują pić alkoholu, ale zamierzają świetnie się bawić. *Artykuł sponsorowany Faworki czy chrusty? Nie ma znaczenia! Dla jednych tylko faworki, dla innych wyłącznie chrusty, chruściki, czasami nawet kreple. Mowa o tradycyjnych polskich, litewskich i niemieckich chrupkich ciastkach przygotowywanych w czasie
Pasja SmakuFaworki z ciasta francuskiego czyli inaczej też zwane odchudzonymi faworkami . Do przygotowania dosłownie w 10 minut plus kilka minut pieczenia. Wiem, że nie dorównują smakiem tym tradycyjnym faworkom, jednak to świetna alternatywa na szybkie, pieczone ciastka . Wystarczy je zawinąć upiec, a potem tylko posypać cukrem pudrem. Doskonała przekąska do pracy, dla dziecka do szkoły(...)piknik lub spacer rodzinny. Faworki z ciasta francuskiego - składniki na około 21 faworków: * 1 arkusz ciasta francuskiego * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Przy pomocy noża lub radełka ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 7 równych pasków. Następnie paski pociąć wzdłuż krótszego boku na 3 równe części. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie
Zrób to smaczniePyszne taratuszki na jogurcie. Słodziutkie, pulchne faworki to nieco inna wersja tradycyjnych chruścików. Faworki to pyszna słodka przekąska i łatwa do zrobienia. Chrupiące i idealne wychodzą z tego sprawdzonego przepisu. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faworki na jogurcie – składniki: 400 g jogurtu gęstego naturalnego 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej (+ trochę mąki do posypania ) 3 łyżki cukru(...)jajo rozmiar L 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 paczuszka cukru waniliowego kilka kropli aromatu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faworki na jogurcie- sposób wykonania: Wszystkie składniki koniecznie szybciej wyjąć z lodówki, aby się ociepliły. Jajo łączymy z jogurtem. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną, sól, cukier waniliowy i zwykły oraz aromat waniliowy. Ponownie dobrze mieszamy
Olcia gotuje!Zbliża się Tłusty Czwartek, trwa Karnawał i wiadomo, że w tym okresie na stole nie może zabraknąć chrustu zwanego też inaczej faworkami. Z poniższego przepisu otrzymacie bardzo kruche faworki, bez konieczności ubijania i dodatkowego napowietrzania ciasta. Czas przygotowania: 40 min Czas smażenia: 15 min Składniki: (na jeden talerz faworków) 2 żółtka 1 łyżka cukru szczypta soli(...)każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Przed podaniem posyp cukrem pudrem Moje uwagi i wskazówki
Słodki BlogFaworki, chrust lub chruścik. Zwał jak zwał, wiadomo o jakie pyszności chodzi. Wczoraj, kilka dni przed Tłustym Czwartkiem podjęłam się zrobienia testu smaku faworków. Każdy z nich zrobiony jest z tego samego przepisu jednak z różnych mąk. Użyłam mąki pszennej typ 500 oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Jedna porcja została zrobiona pół na pół z mąki pszennej i mąki(...)środku. Zawijamy. SMAŻONE : Do oleju wrzucamy kawałek ziemniaka i chrust. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. PIECZONE : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy faworki. Pieczemy ok. 15 min (aż delikatnie się zarumienią). Chrust podajemy opruszony cukrem pudrem. W przepisie nie ma ani grama cukru - celowo. Chrust możemy posypać cukrem pudrem zrobionym
Czarnawisienka