faworki - 1708 przepisów (strona:16/114)

Faworki (chruściki) 96

Faworki czy chruściki? Jak je nazywacie?  Ten karnawałowy przysmak kojarzy się z odwiedzinami u babci, gdy z kubkiem malinowej herbaty zajadaliśmy najlepsze faworki na świecie. Zawsze myślałam, że ich zrobienie wymaga niezwykłego wysiłku i nadprzyrodzonych wręcz zdolności, żeby z ciasta powstały takie leciutkie, kruche chrusty. Odkąd robię je ze sprawdzonego przepisu - udają się za każdym razem(...)wcale nie ma potrzeby wybijania ciasta wałkiem, wystarczy zagniatać je kilkakrotnie składając.  Z podanych składników wyjdzie 3 duże talerze faworków.   Polecam również przepisy na inne karnawałowe słodkości: Mini pączki z twarogu Mini pączki z serkiem homogenizowanym Oponki twarogowe   Pączki karnawałowe Pączki ziemniaczane Pączki (najlepsze) Gniazdka - pączki hiszpańskie Pączki kresowe Pączki malinowe Najlepsze serowe pączki

Obiad gotowy
Taratuszki – puszyste faworki na kefirze 220

Taratuszki – puszyste faworki na kefirze Pyszna i prosta alternatywa dla klasycznych faworków. Wychodzą puszyste, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Są łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Palace lizać!     Składniki: 50g masła 400ml kefiru 3,5 szklanki mąki + mąka do podsypania 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) pół łyżeczki soli 1 płaska(...)grubość około 5 mm *** *** Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o długości około 6 – 7cm *** *** Każdy prostokąt nacinamy w środku wzdłuż *** *** Przez dziurkę przeplatamy jeden koniec ciasta tworząc faworki *** *** Na patelni rozgrzewamy olej na głębokość około 3 cm. Na rozgrzany olej wykładamy faworki *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni układamy

Blog z Apetytem
Faworki tradycyjne 27

Talerz z piętrzącymi się faworkami to tradycyjna  konkurencja dla talerza z pączusiami.  Na naszym karnawałowym stole, najczęściej stoją obok siebie. Pieczone są w tym samym czasie. Koniec karnawału stał się faktem, o faworkach i pączkach wspomnimy prawdopodobnie za rok,  ale przepis zamieszczam dziś. Niech czeka cierpliwie. Jestem wierną fanką pączków. I dziwię się, gdy kolejne(...)oblepiające palce cukrem pudrem faworki, u nas w domu znikają w tempie zachłanniejszym,  pączkom dając szansę na czerstwienie. Większość degustatorów jest po stronie faworkowej. Więc dziś, znów przepis, którego nie ja jestem specjalistką. To mama otwiera notes, który pamiętam od zawsze, i choć zna składników proporcje,  woli się upewnić, po kolejnym roku przerwy.. Nie przepadam

Kronika Piekarnika
Faworki na kefirze 122

Prosty i szybki przepis na faworki w sam raz na Tłusty Czwartek. Faworki przygotowane na kefirze smakują zupełnie inaczej niż tradycyjny chrust, który znamy. Nie są to faworki kruche i chrupiące, wychodzą natomiast pulchne i mięciutkie. Ich przygotowanie jest też znacznie prostsze i zajmuje mniej czasu. Jest to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek.  Najlepsze są zaraz(...)usmażeniu, gdyż jak trochę poleżą, to na drugi dzień twardnieją. Faworki na kefirze znane są też pod nazwą taratuszki. Składniki: 250 g kefiru 1 jajko 2 płaskie łyżki cukru 1 op. cukru z wanilią 40 g masła 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło rozpuszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Faworki na kefirze 122

Prosty i szybki przepis na faworki w sam raz na Tłusty Czwartek. Faworki przygotowane na kefirze smakują zupełnie inaczej niż tradycyjny chrust, który znamy. Nie są to faworki kruche i chrupiące, wychodzą natomiast pulchne i mięciutkie. Ich przygotowanie jest też znacznie prostsze i zajmuje mniej czasu. Jest to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek.  Najlepsze są zaraz(...)usmażeniu, gdyż jak trochę poleżą, to na drugi dzień twardnieją. Faworki na kefirze znane są też pod nazwą taratuszki. Składniki: 250 g kefiru 1 jajko 2 płaskie łyżki cukru 1 op. cukru z wanilią 40 g masła 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło rozpuszczamy

Kuchnia MagdaLeny
FAWORKI PIECZONE W PIEKARNIKU 25

Faworki pieczone w piekarniku bez smażenia to świetny pomysł na mniej kaloryczną wersję tych przepysznych słodkości. Faworki pieczone w piekarniku są pyszne, jak klasyczna wersja chrustu smażona na głębokim tłuszczu. Historia faworków. Tłusty czwartek obecnie świętujemy zajadając się pączkami, faworkami i innymi słodkościami. Faworki, zwane  … The post FAWORKI PIECZONE W PIEKARNIKU appeared

Smaczne Potrawy
Pyszne chrusty faworki. 60

Pyszne chrusty faworki. Te pyszności możemy znaleźć pod wieloma nazwami. Chrusty, chruściki, faworki, skrzydła anioła, jakkolwiek by nazwał te małe słodziaki pojawiają się one masowo przez ostatni tydzień karnawału w naszych dmach. Pyszne słodkości serwowane na Tłusty Czwartek , chociaż niektórzy jedzą je przez cały rok. Chrusty to chrupiące, rozpływające się w ustach kawałki ciasta , które smażone(...)ciasto na paski o długość około 15 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego prostokąta wytnij szczelinę i przeciśnij jeden koniec przez ten otwór. Olej rozgrzej i smaż faworki na złoty kolor z każdej strony. Posyp cukrem pudrem. Smacznego. Chrusty to jedna z najpyszniejszych i najważniejszych część Tłustego Czwartku . Poza pysznymi pączkami , oponkami warto też wykonać te pyszne

Zdrowy Styl Joanny
Tylko 2 składniki! Pieczone faworki z ciasta francuskiego. 38

Dzisiaj bardzo szybki i prosty przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego, które zrobicie w kilka minut. Potrzebne będą tylko 2 składniki. Fantastyczne jako alternatywa tradycyjnych faworków, przepis przyda się szczególnie tym, którzy maja mało czasu. Składniki: rulon ciasta francuskiego mój wazy 320 g cukier puder do posypania faworków Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok(...)mniejsze części o długości 5 cm, lub według uznania. Na każdym paseczku zrobić na środku nacięcie o długości 2 cm. Przez powstały otwór przełożyć jeden koniec ciasta, tworząc kształt faworka. Patrz film. Faworki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dobrze nagrzanym piekarniku, w 200 st C, przez około 15 – 20 minut. Funkcja piekarnika góra – dół

Pani M - kuchnia smakowita
Faworki drożdżowe (chrust) 35

Przepis na te faworki to przepis mojej mamy, która zawsze w okolicach karnawału robiła właśnie takie faworki, w moim domu zwane chrustem. Są miękkie i puszyste, a smakowo są połączeniem chrustu, pączków i oponek. Polecam ten nietypowy przepis, bo warto! Czas przygotowania: 50 min Czas rośnięcia ciasta: 60-90 min Czas smażenia: 20 min   Składniki(...)talerze faworków) 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 15 g drożdży świeżych (lub 5 g suszonych) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 120-150 ml ciepłego mleka (ok. 2/3 szklanki lub nieco mniej w zależności „ile mąka zabierze”) 2 żółtka 50 g zimnego masła Przygotowanie: Zrób zaczyn: drożdże rozdrobnij do szklanki lub miseczki, dodaj łyżeczkę

Słodki Blog
Domowe Faworki – TOP 8 Przepisów na Tłusty Czwartek 51

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiele z nas z okazji tłustego czwartku chce przygotować coś innego oprócz tradycyjnych pączków. Idealnym pomysłem będą oczywiście domowe faworki! Poniżej zgromadziliśmy dla Was 8 najlepszych przepisów na pyszne chrusty, które z pewnością Wam posmakują! Zapraszamy do zapoznania się z poniższymi przepisami. Który z nich wybierzecie? 1. Domowe faworki w 5 minut Przepis na: Przepiski.pl(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Chrust z piekarnika- faworki pieczone Przepis na: smacznapyza.blogspot.com 3. Delikatne faworki Przepis na: tapenda.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe Faworki – TOP 8 Przepisów na Tłusty Czwartek pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Faworki na jogurcie greckim 82

Zamiast na śmietanie polecam przygotować faworki na jogurcie naturalnym greckim. Zapewniam, że wyjdą również pyszne. Delikatne w smaku i mięciutkie. Mocno oprószone cukrem pudrem są idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapewniam, że zjecie je w tym samym dniu w którym będą usmażone. Polecam i słodkich inspiracji życzę.     Potrzebujemy:   Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej(...)żółtka 1 łyżeczka octu 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru kokosowego   Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków mąka pszenna do posypania stolnicy    Wykonanie pysznych faworków:   1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.     2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy

Izabelawkuchni
Faworki 49

Dziś tłusty czwartek, a więc żeby tradycji stało się zadość, wrzucam przepis na faworki. To przepis ze starej gazety, z którego korzystam od lat. Faworki są kruche i znikają baaardzo szybko. Zwykle przygotowuję je dzień wcześniej i chowam przed Smakoszem, żeby dotrwały chociaż do czwartkowego poranka :) A tym razem, wczoraj to Smakosz chował je przed naszym małym podjadkiem(...)jedzącym), żeby mu kilka zostało ;) A gdyby ktoś był ciekaw, to Niejadek konsekwentnie odmawia i faworków też nie je... cóż, więcej dla nas :D Faworki Składniki: 1)       2,5 szkl mąki pszennej 2)       3 żółtka 3)       1 jajko

Na kulinarnym poligonie
Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche! 76

Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche! Niedługo Tłusty Czwartek, więc już czas najwyższy rozejrzeć się za ciekawymi przepisami na pączki i faworki. Dziś polecam Wam super recepturę na cieniutkie, ekstra kruche i przepyszne chruściki jogurtowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!     Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania(...)kroimy w prostokąty i na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego prostokąta przekładamy przez środek i rozciągamy. Układamy na delikatnie podsypanej mąką deseczce *** *** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru *** *** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu

Blog z Apetytem
Tradycyjne faworki 96

kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki *** *** Tak przygotowane ciastka rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru *** *** Faworki wyjmujemy z oleju za pomocą łyżki cedzakowej(...)układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem *** *** Gotowe faworki przekładamy na talerz i od razu możemy jeść *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA

Blog z Apetytem
Chrust, czyli karnawałowe faworki 76

, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki na karnawałowe faworki 2 niepełne szklanki mąki(...)będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Ważne, żeby długość faworków była mniejsza niż średnica rondla do smażenia. Na środku każdego paska trzeba wykonać podłużne nacięcie o długości ok. 2 cm. Przez to nacięcie trzeba przełożyć jeden koniec faworka

Gotujemy i jemy
Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Bez Wybijania Ciasta 111

roku postanowiłam skorzystać z przepisu na faworki  Lucyny  Ć wierczakiewiczowej , XIX- wiecznej autorki książek kulinarnych. Faworki wyszły mega kruche i  delikatne,  dlatego przepis zagości u mnie na stałe :) Składniki na około 2 talerze faworków: 225 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 15 g masła 4 żółtka 2 jajka 1/2 łyżki mleka(...)bardzo cienkie placki, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował się ładny kształt. 3. Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz (tłuszcz jest wtedy gotowy kiedy wrzucimy mały kawałek ciasta, a on natychmiast odbije od dna i wypływa na wierzch

Gotowanie...to proste !
Pieczone faworki 108

Faworki z piekarnika to odchudzona wersja klasycznych faworków pieczonych na głębokim tłuszczu. Faworki fit są złociste, pachnące i bardzo chrupiące. Składniki: 400g mąki pszennej 6 żółtek 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki wódki szczypta soli cukier puder do posypania faworków Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, jogurt naturalny, wódkę, szczyptę soli i całość dokładnie(...)radełkiem na paski o szerokości 2,5 cm i długości około 13-15 cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek. 3. Wszystkie faworki układać partiami na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. 4. Gotowe faworki ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrust, czyli karnawałowe faworki 128

, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki na karnawałowe faworki 2 niepełne szklanki mąki(...)będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Ważne, żeby długość faworków była mniejsza niż średnica rondla do smażenia. Na środku każdego paska trzeba wykonać podłużne nacięcie o długości ok. 2 cm. Przez to nacięcie trzeba przełożyć jeden koniec faworka

Korniszonki
Faworki z krupczatką 177

Jest karnawał - muszą być faworki! :) Jest to drugi przepis na faworki na moim blogu, tylko tym razem z użyciem mąki krupczatki. Dzięki temu uzyskamy faworki, tak kruche i delikatne, że należy sięgać po nie bardzo ostrożnie, żeby się nie połamały. Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru(...)pociągnąć delikatnie, aby nadać faworkowi ładny, podłużny kształt  (fot.2) . Przed smażeniem sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę - wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie do góry, a wokół będzie pełno bąbelków - można smażyć. Należy również zwrócić uwagę, żeby tłuszcz nie był rozgrzany zbyt mocno, ponieważ będzie nam zbyt szybko przypalał faworki.  Na rozgrzany tłuszcz delikatnie

Świat Ciasta
Drożdżowe faworki (chrust). 186

propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam chrust na drożdżach. Jak się okazało faworki były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Cała rodzinka zachwycona! Ma ktoś ochotę? Zapraszam! Składniki na drożdżowe faworki (chrust): ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych(...)około 4x14 cm), w każdym z nich robimy na środku nacięcie (3 cm wzdłuż dłuższego boku), krótszy bok prostokąta łapiemy, przewlekamy przez dziurkę w środku i faworek gotowy ;) Gotowe faworki układamy na ściereczce, przykrywamy kolejną ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie we frytkownicy bądź garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej

Rozpustne gotowanie
Faworki 179

okazję robić je po raz pierwszy :) Od wczoraj zniknęła już większa część i to w bardzo szybkim tempie :)  To chyba dobra rekomendacja. Polecam ten przepis. Wszystko wychodzi idealnie :) Faworki to rewelacyjna alternatywa dla pączków, a może nawet dodatek do pączków - tak jak u mnie :) Wszystkim życzę smacznego. SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 50 g masła 1 jajko(...)nożem lub radełkiem przez środek, a następnie przewinąć jeden koniec paseczka przez nacięty kawałek ciasta. Ta czynność powtórzyć dwa razy. 5. Każdy faworek przekładamy na tackę, którą wcześniej zesypaliśmy mąką. Na rozgrzany olej wkładamy po kilka faworków. Staramy się aby każda strona była zrumieniona. Następnie przekładamy faworki na ręcznik papierowy - (zmieniamy go co drugą porcję), aby odsączyć dużą

Serce zamknięte w formie pyszności
Faworki, czyli chrust II 705

danie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Faworki, czyli chrust II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 450 1 łyżeczka(...)dużo. Następnie przy pomocy radełka wykrwawmy z ciasta faworki (zdjęcia poniżej). Każdy faworek przekładamy przez zrobioną w nim dziurkę i smażymy na tłuszczu. Ciasteczka smażymy z obydwu stron na delikatny złotawy kolor. Chrust przekładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem kuchennym do odsączenia. Przed podaniem faworki posypujemy obficie cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie FAWORKI na Tłusty Czwartek 130

Jutro Tłusty Czwartek. Mąż pragnie faworków. Nigdy nie robiłam faworków więc totalnie nie wiedziałam, jak się za to zabrać. W poszukiwaniu przepisu doskonałego natknęłam się na wpis na blogu Green Morning, który oczarował mnie prostotą składu ciasta i cudownym efektem końcowym, do którego dochodzi się już mniej prosto ale patrząc na zdjęcia... Niestety, poległam. Etap smażenia "khaja" przerósł(...)wpisu Autorki Green Morning tutaj .  Cintamani - szacunek, pokłony i od dziś podziwiam dodatkowo Twój charakter :)  Ja, po kolejnym nieudanym khaja, wykorzystałam ciasto na usmażenie najzwyklejszych w świecie faworków i wyszły one tak pyszne, że pozwolę sobie przytoczyć tutaj przepis na to ciasto - zupełnie bez cukru, chrupiące, smaczne  fawory cud! :) Potrzebne będą: - 1 szklanka mąki - 2 łyżki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Faworki z trzech mąk 103

ręki. Ciasto także jest świetne do wyrabiania, bardzo elastyczne i nie wysycha tak jak to było w przypadku ciasta na róże karnawałowe. Polecam szczególnie osobom które będą robiły faworki po raz pierwszy, z takiego ciasta musi się udać :-) Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże tace faworków. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej zwykłej(...)śmietany 18 % lub 22 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo Smalec lub olej do smażenia ( ja smażyłam na oleju) cukier puder do posypania usmażonych faworków. Sposób wykonania: Wszystkie mąki przesiać, dodać żółtka, śmietanę, spirytus, cukier waniliowy, sól i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gdy ciasto osiągnie aksamitną konsystencję należy je kilka razy dość mocno zbić

Na słodko lub wytrawnie
Faworki na Tłusty Czwartek 10

Kruche, chrupiące, lekkie jak piórko czyli faworki karnawałowe idealne! Jaki przepis w tym roku wybierzesz? Tradycyjny, na piwie a może bez żmudnego wybijania ciasta? FAWORKI TRADYCYJNE Czyli takie jak robiły nasze babcie i prababcie. Wymagają wybijania ciasta, które jednak można przeprowadzić za pomocą robota kuchennego bądź maszynki do mielenia mięsa. FAWORKI NA PIWIE Mają jeszcze więcej pęcherzyków(...)dzięki dodaniu bąbelków w postaci piwa. Po usmażeniu alkohol oczywiście całkowicie paruje więc będą odpowiednie także dla dzieci. FAWORKI BEZ WYBIJANIA CIASTA Jeden z moich ulubionych przepisów, który nie wymaga wybijania ciasta, ani nawet posiadania robota kuchennego. Wychodzą piękne, kruche i pełne bąbelków powietrza. FAWORKI NAJSZYBSZE Zrobisz je w parę chwil dosłownie siedząc i oglądając serial w telewizji

Słodki Blog
Co zrobić na Tłusty Czwartek? Pomysły i przepisy! 29

Zainspiruj się, co zrobić na Tłusty Czwartek! Sprawdź przepisy na pączki, faworki i oponki. Tłusty Czwartek jest popularnym świętem karnawałowym obchodzonym w wielu krajach, w tym w Polsce. Tradycja sięga czasów średniowiecza i jest związana z katolickim okresem Wielkiego Postu przed Wielkanocą. W Polsce Tłusty Czwartek jest dniem, w którym ludzie jedzą tłuste, słodkie potrawy, zanim rozpocznie się okres(...)postu i abstynencji. Typowe potrawy przygotowywane na Tłusty Czwartek to m.in.: pączki, faworki, chrust, oponki. W wielu regionach Polski na Tłusty Czwartek przygotowuje się także specjalne dania. Co zrobić na Tłusty Czwartek – sprawdź pyszne przepisy! Pączki cynamonowe z brązowym cukrem Przepis na cynamonowe pączki – miękkie, pulchne pączki z brązowym cukrem. ZOBACZ PRZEPIS Pączki pieczone bez jajek z nutą

Via Gusto
Faworki drożdżowe. 35

Karnawał w pełni, a tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami.  Zawsze przed Tłustym Czwartkiem staram się podrzucić Wam jakiś nowy przepis  karnawałowy. Tym razem drożdżowe faworki. Są miękkie i pulchne, będą idealne  na Tłusty Czwartek. Jest jeszcze kilka dni, więc zdążycie zrobić na próbę.  Myślę, że będą Wam smakowały. Spróbujcie koniecznie.  Z podanych składników(...)zrobiłam 30 faworków. Składniki: 1 szklanka mleka (moja szklanka 240 ml.) 30 g. drożdży 50 g. cukru 500 g. mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 60 g. masła Dodatkowo: cukier puder do posypania faworków 1 litr oleju do smażenia  Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże.  Wymieszać

Agusiowe smakołyki
Tylko 2 składniki! Pieczone faworki z ciasta francuskiego. 28

Dzisiaj bardzo szybki i prosty przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego, które zrobicie w kilka minut. Potrzebne będą tylko 2 składniki. Szybki do zrobienia smakołyk na każdą okazje. Składniki: Rulon ciasta francuskiego Cukier puder do posypania faworków Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć i delikatnie rozwałkować na cienki placek(...)paski, następnie każdy z długich pasków podzielić na 5 cm kawałki. Patrz film. Na środku każdego paska, nożem zrobić 2 cm nacięcie i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec tworząc faworki. Uformowane faworki odłożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Faworki piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. C przez 15 – 20 minut. Upieczone faworki wystudzić

Pani M - kuchnia smakowita
Karnawałowe inspiracje: najlepsze przepisy 50

karnawałowe inspiracje i sprawdź najlepsze przepisy na imprezę. Trudno znaleźć uniwersalne karnawałowe menu. W tym czasie na polskich stołach goszczą bowiem zarówno potrawy tradycyjne takie jak sałatka śledziowa czy faworki, jak i przekąski, które mają niewiele wspólnego z tradycyjną kuchnią polską, np. sałatka z tortellini, koreczki z oliwkami czy sałatka gyros. Planując karnawałowe menu, nie można zapomnieć także(...)ukłon gospodarzy w stronę kierowców, kobiet w ciąży, matek karmiących oraz wszystkich tych, którzy z różnych powodów nie planują pić alkoholu, ale zamierzają świetnie się bawić. *Artykuł sponsorowany Faworki czy chrusty? Nie ma znaczenia! Dla jednych tylko faworki, dla innych wyłącznie chrusty, chruściki, czasami nawet kreple. Mowa o tradycyjnych polskich, litewskich i niemieckich chrupkich ciastkach przygotowywanych w czasie

Pasja Smaku
FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 43

Faworki z ciasta francuskiego czyli inaczej też zwane odchudzonymi faworkami . Do przygotowania dosłownie w 10 minut plus kilka minut pieczenia. Wiem, że nie dorównują smakiem tym tradycyjnym faworkom, jednak to świetna alternatywa na szybkie, pieczone ciastka . Wystarczy je zawinąć upiec, a potem tylko posypać cukrem pudrem. Doskonała przekąska do pracy, dla dziecka do szkoły(...)piknik lub spacer rodzinny.  Faworki z ciasta francuskiego - składniki na około 21 faworków: * 1 arkusz ciasta francuskiego * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Przy pomocy noża lub radełka ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 7 równych pasków. Następnie paski pociąć wzdłuż krótszego boku na 3 równe części. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie

Zrób to smacznie
Faworki na jogurcie 44

Pyszne taratuszki na jogurcie. Słodziutkie, pulchne faworki to nieco inna wersja tradycyjnych chruścików. Faworki to pyszna słodka przekąska i łatwa do zrobienia. Chrupiące i idealne wychodzą z tego sprawdzonego przepisu. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faworki na jogurcie – składniki: 400 g jogurtu gęstego naturalnego 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej (+ trochę mąki do posypania ) 3 łyżki cukru(...)jajo rozmiar L 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 paczuszka cukru waniliowego kilka kropli aromatu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faworki na jogurcie- sposób wykonania: Wszystkie składniki koniecznie szybciej wyjąć z lodówki, aby się ociepliły. Jajo łączymy z jogurtem. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną, sól, cukier waniliowy i zwykły oraz aromat waniliowy. Ponownie dobrze mieszamy

Olcia gotuje!
Chrust (faworki) bez ubijania ciasta 64

Zbliża się Tłusty Czwartek, trwa Karnawał i wiadomo, że w tym okresie na stole nie może zabraknąć chrustu zwanego też inaczej faworkami. Z poniższego przepisu otrzymacie bardzo kruche faworki, bez konieczności ubijania i dodatkowego napowietrzania ciasta. Czas przygotowania: 40 min Czas smażenia: 15 min   Składniki: (na jeden talerz faworków) 2 żółtka 1 łyżka cukru szczypta soli(...)każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Przed podaniem posyp cukrem pudrem Moje uwagi i wskazówki

Słodki Blog
Test faworków! Najlepsze faworki pieczone i smażone 57

Faworki, chrust lub chruścik. Zwał jak zwał, wiadomo o jakie pyszności chodzi. Wczoraj, kilka dni przed Tłustym Czwartkiem podjęłam się zrobienia testu smaku faworków. Każdy z nich zrobiony jest z tego samego przepisu jednak z różnych mąk. Użyłam mąki pszennej typ 500 oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Jedna porcja została zrobiona pół na pół z mąki pszennej i mąki(...)środku. Zawijamy. SMAŻONE : Do oleju wrzucamy kawałek ziemniaka i chrust. Smażymy z każdej strony do zarumienienia.  PIECZONE : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy faworki. Pieczemy ok. 15 min (aż delikatnie się zarumienią). Chrust podajemy opruszony cukrem pudrem. W przepisie nie ma ani grama cukru - celowo. Chrust możemy posypać cukrem pudrem zrobionym

Czarnawisienka
Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) 55

Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki The post Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Faworki 70

inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania     Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać żółtka , śmietanę, łyżkę cukru pudru, spirytus i szczyptę soli . Wyrabiać ciasto na faworki do momentu kiedy będzie zwarte i miękkie. Czytałam wiele przepisów, w tym momencie były takie historie jak tłuczenie wałki, leżakowanie ciasta 40 min w lodówce i tym podobne(...)już wyrobione, należy brać małe porcje i wałkować tak, aby było jak najcieńsze. Kroimy je wtedy na szerokie pasy, w środku każdego krojąc jeden otwór. Koniec faworka należy przełożyć przez rozcięcie. Gotowe faworki można wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz – najlepiej rozgrzać go wcześniej, w międzyczasie. Smażymy je, aż się lekko zarumienią, z jednej i drugiej strony. Następnie przekładamy

Za drzwiami kuchni
Faworki 170

pączków ale również chrustu. Jeśli do tej pory jeszcze nie robiliście w domu sami faworków może skusicie się, żeby w tym roku nadrobić zaległości kulinarne Przepis na pyszne faworki których smak pamiętam już od najmłodszych lat znajdziecie poniżej ! Smacznego tłustego czwartku Składniki /ok 50 sztuk: – 30 dkg mąki – 4 żółtka – 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)nasze chrusty były lekkie). Rozwałkowane ciasto kroimy w podłużne paski (prostokąty) a następnie w mniejsze .Na środku każdego mniejszego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju/smalcu, uważając aby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Ostudzone gotowe chrusty posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Faworki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Faworki 108

trzeba kilkanaście minut ubijać, potem wałkować, kroić i smażyć, ale proporcje nie są duże, na 2 talerze, więc myślę iż można im trochę czasu poświęcić. A niestety faworki znikają bardzo szybko. Są kruche i delikatne, ciężko im się oprzeć. Do ciasta zamiast spirytusu można dodać ocet spirytusowy 6%, zapobiegnie to wchłanianiu nadmiernej ilości tłuszczu. Warto kontrolować(...)temperaturę oleju, w którym smażymy faworki. Powinien mieć temperaturę 175 stopi, dzięki temu faworki nie będą się zbyt szybko rumieniły. Przepis ze strony Domowe Wypieki. SMACZNEGO!       Faworki   Składniki na 2 talerze:   2 szklanki mąki 4 żółtka łyżka spirytusu 5 pełnych łyżek kwaśnej śmietany pół łyżeczki soli olej do smażenia

Smak mojej kuchni
Fwaorki ( Chrust ) 161

tłusty czwartek to oczywiście ,, Faworki'' czyli chrust :) Zapraszam do przepisu! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Faworki ( Chrust ) Smacznego! Składniki : 200 g mąki ( Wrocławska typ 500 ) 3 żółtka 2-3 szczypty soli 4 łyżki gęstej śmietany 18%   1 łyżeczka (płaska)  proszku do pieczenia 1 łyż ka spirytusu lub octu Smalec lub olej(...)ciasto dodajemy do miseczki i wstępnie wyrabiamy mikserem. Następnie wyrabiamy ciasto rękami na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta kluskowego. Następnie należy ciasto bardzo cienko rozwałkować, robimy faworki i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Faworki smażą się bardzo szybko, kilka sekund z jednej strony i kilka z drugiej. Po przestygnięci oprószamy obficie cukrem pudrem. Smacznego !   Wszystkie składniki

Sprawdzone przepisy kulinarne
Faworki z ciasta francuskiego 208

którzy są zabiegani, leniwi, mają dwie lewe ręce w kuchni lub tych, którzy cały czas się odchudzają (pozdrawiam koleżanki z pracy! ). Wystarczy 15 minut, aby przygotować talerz takich pysznych faworków, dużo mniej kalorycznych, niż tradycyjne. Zobaczcie też: Najlepsze przepisy z blogów na Tłusty Czwartek Przepis na faworki z ciasta francuskiego Drukuj przepis Porcji: 21 faworków Czas gotowania(...)nich kroimy na 3, aby wyszło nam z ciasta 21 prostokątów. 3 W każdym prostokącie nacinamy środek i przekładamy przez niego ciasto - tak samo, jak byśmy robili tradycyjne faworki. 4 Kładziemy na blachę (wyjdą nam dwie) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zrumienienia. 5 Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Faworki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu

Kuchnia Bazylii
Faworki cake pops (faworki na patyku) i faworki dwa kolory (black&white) 342

wykonania - by były oryginalne i w łatwy sposób zaskakiwały gości 😊  Te typowo karnawałowe wypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe i kakaowe) i w dwóch formach podania, aby urozmaicić wieloletnią tradycję 😌.    JAK MYŚLICIE(...)każdy pas cięłam mniej więcej na pół, znów na pół, itd.). W każdym rombie ostrym nożem robimy na środku nacięcie i przeplatamy przez nie jeden róg, formując faworka (patrz filmik poniżej!). Faworki pieczemy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (jasna strona na słomkowy kolor i też należy pilnować temperatury, by nie przesadzić i nie spalić). Wyjmujemy

Kolorowy Przepisownik
Szampańskie faworki 90

faworki są jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam. Kruchutkie, delikatne, po prostu doskonałe! A ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury ulatniają się wszystkie procenty, faworki mogła jeść również Oliwka ;) Zresztą nie trzeba było jej namawiać, jeszcze ciepłe podkradała z talerza ;) Faworki podałam na Porcelanie Bogucice . "Agawa Gold" 4 szkl mąki pszennej 6 żółtek 1 szkl wina(...)była taka potrzeba można dodać jeszcze odrobinę więcej mąki). Ciasto schłodzić w lodówce ok 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na kilka części i bardzo cienko rozwałkować. Radełkiem wykrawać faworki o wymiarach 8x2cm. Nie większe bo faworki podczas smażenia sporo urosną. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Karnawalowe szalenstwo - Faworki 84

chrustu" .  Niby zwykłe suchelce ale jednak kojarzą się  z karnawałem i dobrą zabawą. Więc jak tylko minęły święta...rzuciłam się w wir kulinariów karnawałowych.... Zaczęłam właśnie od faworków.  Przepis niby prosty, ale wystarczy tylko dodać jakąś tańszą  mąkę...  nie przesiać jej ... i można okna faworkami wybijać ;)  Tak więc, z ważniejszych uwag : - koniecznie(...)cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem. Przekładamy jedną część paska faworkowego przez nacięcie.  W garnku z grubym dnem nagrzewamy olej, wrzucamy po kilka sztuk faworków - czekamy do zezłocenia. Odsączamy na ręcznikach papierowych - ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Po wykonaniu wszelkich wyżej wymienionych czynności - możemy już zasiąść do stołu i zajadać się pysznymi faworkami

dlaSmaQ
Mrowisko - góra faworków (przysmak z Suwalszczyzny) 126

zapakować w celofan. Nie wiem ile wytrzyma taki gotowy kopiec, bo u mnie zniknął podczas jednego wieczoru :).  Dla kogo: dla szukających alternatywy dla zwykłych faworków dla lubiących faworki pod każdą postacią dla chcących podać chrust w nowatorski sposób Składniki na faworki: Najlepiej wykonać ok. 500g faworków. Polecam ten przepis . Faworków musi wystarczyć, by usypać(...)Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta. Z faworków układamy kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami

Mania Wypiekania
Faworki 87

inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania     Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać żółtka , śmietanę, łyżkę cukru pudru, spirytus i szczyptę soli . Wyrabiać ciasto na faworki do momentu kiedy będzie zwarte i miękkie. Czytałam wiele przepisów, w tym momencie były takie historie jak tłuczenie wałki, leżakowanie ciasta 40 min w lodówce i tym podobne(...)już wyrobione, należy brać małe porcje i wałkować tak, aby było jak najcieńsze. Kroimy je wtedy na szerokie pasy, w środku każdego krojąc jeden otwór. Koniec faworka należy przełożyć przez rozcięcie. Gotowe faworki można wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz – najlepiej rozgrzać go wcześniej, w międzyczasie. Smażymy je, aż się lekko zarumienią, z jednej i drugiej strony. Następnie przekładamy

Za drzwiami kuchni