faworki - 1465 przepisów (strona:7/98)

Faworki 9

Czas czytania: 2 min Po mini pączkach i oponkach serowych dziś przyszła pora na faworki. Faworki to kolejna obowiązkowa karnawałowa przekąska deserowa. Faworki, inaczej zwane chrustem. Jest to bardzo cieniutkie ciasto „oblepione” bąbelkami powietrza, które powstają podczas smażenia. Bardzo chrupiące i mega delikatne, leciutkie jak pióro. Chrust po całkowitym wystudzeniu koniecznie musicie posypać cukrem pudrem(...)Przepis nie jest skomplikowany, choć trzeba włożyć trochę pracy w „bicie” ciasta. Zabieg ten wpływa na kruchość gotowego wypieku oraz ilość pęcherzyków powietrza w faworku. Najważniejszą jednak sprawą jest grubość rozwałkowywanego ciasta. Ciasto powinno być rozwałkowane bardzo cieniutko, chrust będzie wtedy niesamowicie delikatny i chrupiący. Zbyt grubo rozwałkowane ciasto spowoduje, że lekki faworek zmieni się w gruby, twardy

SprawdzonaKuchnia.pl
Faworki 9

żelki. Wysiłek się jednak opłacał, chrust wyszedł delikatny, kruchy i rozwarstwiony jak być powinien. Chyba aż umówię się na zawody się z Ciocią, od której przepis na te kruche faworki pochodzi. Udostępnij Składniki na faworki 250 g mąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)kawałki. Na środku każdego z nich zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden z końców. W garnku rozgrzać smalec do 170-180 o C, wkładać kilka faworków naraz. Gdy się od spodu zarumienią, odwrócić. Usmażone przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Faworki posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Faworki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Faworki ze słodką śmietaną 18

nieodłączną tradycją Tłustego Czwartku i obok pączków są najczęściej robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną . Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie(...)maszynki do makaronu, w której rozwałkowywaliśmy bardzo cienko kawałki ciasta. Jeszcze tylko chwila na gorącą kąpiel chrustu w smalcu i niebawem zasiądziemy do wielkiego stosu obłędnych w smaku domowych faworków. Udostępnij Składniki na faworki ze słodką śmietaną 450 g mąki pszennej 5 żółtek 250 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru 25 ml wódki 3-4 kropelki

niecodziennikpary
Faworki pieczone – chrust z piekarnika 67

Faworki pieczone – chrust z piekarnika Dziś zapraszam Was na filiżankę dobrej kawy i pyszne pieczone faworki. U mnie tak najczęściej się je nazywa, ale wiem że wiele osób mówi na nie chrust, dlatego stosuję dziś tą nazwę zamiennie Dzisiejsze faworki przygotujecie w piekarniku, bez smażenia na głębokim tłuszczu. A więc będą na pewno ciut lżejsze. Całe(...)pasy, następnie ucinamy w poprzek i na środku każdego kawałka wykonujemy nieduże nacięcie. Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek (chrust) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak z wszystkimi kawałkami ciasta. Faworki pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia. Upieczone faworki obsypujemy mieszanką cukru pudru

Słodkie okruszki
Faworki bez bicia Lucyny Ćwierczakiewiczowej 575

praktyczne przepisy...” są tylko dwa przepisy na faworki. Autorka przepisu daje kilka uwag, o których tak naprawdę wiemy od dawna. Ciasto nie może być za ścisłe i wycięte faworki nie powinny leżeć zrobione tylko od razu powinno się je smażyć. „Od tego zależy ich dobroć”, napisała. W przepisie nie ma nic na temat „walenia ciasta wałkiem”. Przy każdym(...)smażeniu faworków celowo sprawdzam i pozostawiam kilka sztuk aby obeschły i dopiero je smażę. Bardzo się różnią smakiem od tych zrobionych i natychmiast rzucanych na gorący tłuszcz. Nie dość, że wchłaniają tłuszcz to są twarde i po prostu niesmaczne. Walić w ciasto wałkiem też można, ale takie same efekty przynosi wałkowanie ciasta na placek, składanie placka i ponowne wałkowanie

Leśny Zakątek
Faworki 752

Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać(...)urosną). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm grubości), nożem lub radełkiem wycinamy paski i w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (wystarczy około 1 minuty z każdej strony), przewracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej

Ciastkozercy
Faworki orkiszowe bez cukru. Zdrowsza wersja 67

Faworki to karnawałowy przysmak i proponuję upiec je dla podtrzymania staropolskiej tradycji, oczywiście z najlepszego przepisu. Niezawodny przepis pochodzi z kuchni polskiej, jest prosty i nieprzekombinowany. Choć faworki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej 630, bądź co bądź mąki chlebowej są delikatne, kruche i doprawdy trudno im się oprzeć. Są słodkie, ale słodycz nie pochodzi z cukru(...)zmielonego na mączkę ksylitolu. Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, proszku do pieczenia, ani sody. Rośnie dzięki napowietrzeniu poprzez wielokrotne składanie i wybijanie ciasta wałkiem. Przygotowanie faworków jest dużo łatwiejsze niż przygotowanie pączków. Może się skusisz? Zapraszam na zdrowszą wersję tradycyjch faworków, bez mąki pszenicznej i cukru. Mące pszenicznej dziękujemy! Dzisiejsze hybrydowe odmiany pszenicy są niezniszalne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faworki na piwie – bardzo kruche 64

Faworki na piwie Rewelacyjne w smaku, bardzo kruche, lekkie i delikatne ciastka karnawałowe. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Polecam!     Składniki: 6 żółtek 3 łyżki(...)desce *** *** W większym garnku lub na wysokiej patelni rozgrzewamy olej (do temperatury ok 180’C ). Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę (najlepiej włożyć najpierw jednego faworka i sprawdzić czy czy się usmaży) wkładamy faworki po kilka sztuk i smażymy przez około 1 minutę z każdej strony – do zrumienienia *** *** Usmażone faworki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik

Blog z Apetytem
Chrusty czy faworki 52

Chrusty czy faworki – jak wy nazywacie ten charakterystyczny dla karnawału wypiek? U mnie w domu rodzinnym mówiło się faworki. Chrusty to popularny w karnawale deser z ciasta smażonego w głębokim oleju, podawane oprószone cukrem pudrem. Dzisiaj mam dla was przepis na najlepsze, tradycyjne faworki, delikatne, kruche, pyszne a cały sekret tkwi w cieście, które poprzez bicie(...)warunkiem kruchości i delikatności wypieku (można posłużyć się maszynką do makaronu). W kolejnym kroku ciasto kroimy w prostokąty, w środku przecinamy dziurkę i przez nią przekładamy jeden koniec faworka. W końcu faworki smażymy krótko w rozgrzanym smalcu na złoto z obu stron, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Finalnie kiedy ostygną oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Chrusty czy faworki

Dorota Smakuje
Faworki z mascarpone 58

zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na chrusty – bez masła, bez śmietany, bez rzucania i okładania ciasta wałkiem. Lekkie i chrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się z mleka, ale ze śmietanki . Ser nie dojrzewa, jest serem świeżym(...)faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien opaść, szybko wypłynąć i dość szybko się napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić (bardzo szybko brązowieje) zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki smażymy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz

Karo in the Kitchen
Faworki 41

Faworki 2016-04-08 19:23:59 Ilość porcji: 24 Każda potrawa ma swoją historię - faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu. Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak(...)środku każdego paska robimy nacięcie, nie dochodząc do brzegów. Jeden koniec przekładamy przez nacięcie i faworek gotowy. Smażymy na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju partiami, dokładnie kilka sekund z każdej strony na złoty kolor. Ja wrzucam po 3-4 żeby mieć czas na przekręcanie. Gotowe faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Wędrówki po kuchni
Faworki – chrusty przepis II 89

południu Polski chrustem, nie trzeba nikogo chyba namawiać. To charakterystyczne danie dla okresu karnawału, szczególnie lubiane w ostatki czy Tłusty Czwartek. Tym razem przepis zaczerpnięty od Doroty z Mojewypieki . Faworki wychodzą z niego bardzo dobre, kruche, chociaż jednak preferuję te z przepisu na faworki mojej mamy Może to tylko kwestia sentymentu, chociaż tym też nic nie brakuje. Oczywiście(...)obowiązkowo faworki muszę być posypane sporą ilością cukru pudru i przy ich jedzeniu zapominamy o kaloriach Tradycyjne faworki smażyło się na smalcu. Jednak ja od tego odchodzę. Smalec lubił się przypalać, szczególnie jeśli porządnie nie oczyściliśmy faworków z nadmiaru mąki. Antidotum na przypalanie smalcu, było wrzucenie kawałka ziemniaka. Mnie jednak nie przekonują takie zabiegi

Mieszam w Garnku
Najlepsze faworki (chrust) – przepis mojej mamy 102

Faworki nieodłącznie kojarzą mi się z okresem karnawału czy też ostatków. W domu rodzinnym przez mamę nazywane faworkami, przez tatę, z południa Polski – chrustem. Podobnie w Krakowie, ich nazwa to chrust. Posypane kołderką z cukru pudru, rozpływającego się na języku. I te pęcherzyki ciasta pękające pod naciskiem zębów… To właśnie na faworki czekam cały(...)Zawsze pomagałam przy nich mamie w kuchni. Przeciąganie kawałków ciasta przez siebie, było zawsze moim zajęciem. Tata za to zajmował się smażeniem. Taki podział ról. Przepisów jak i smaków faworków jest kilka. Te są delikatne, jeśli dobrze wybijecie ciasto wałkiem, to bąbelków będzie całkiem sporo. Inne faworki jakie zdarzyło mi się jeść były a to bardziej miękkie

Mieszam w Garnku
Najlepsze, chrupiące faworki, chrusty i chruściki 54

wałkiem, ja z siostrą wywijałyśmy ciastka przekładając je w charakterystyczny sposób przez naciętą dziurkę, a mama smażyła. Mogliśmy raz do roku otwierać małą faworkową manufakturę. Przez lata przygotowywaliśmy faworki według tej jednej receptury, dlatego jest ona sprawdzona, a faworki wychodzą chrupiące i na prawdę najsmaczniejsze. Nasz przepis na najlepsze faworki pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i ciasteczka(...)długości około 10-15 cm (według upodobań). Po środku każdego faworka nacinać  i przekładać jeden z końców i przeciągać formując ciastko. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić jedną ćwiartkę ziemniaka, w celu ustabilizowania temperatury smażenia i wrzucać faworki. Smażyć na złoty kolor, odławiać patyczkiem lub widelcem. Usmażone faworki przekładać na ręcznik papierowy i osączać z tłuszczu

Pełna Lodówka
Faworki (chrust) 765

obok pączków, powiał się w moim domu. Na szczęście gust smakowy z wiekiem ewoluuje, więc dziś z czystym sumieniem mogę Wam polecić przepis na smaczne, bardzo kruche i delikatne faworki. Przepis ten zapisałam w moim starym zeszycie, jak wiele innych, które były przygotowywane w domu rodzinnym, jednak w oryginale posiadał on w swoim składzie proszek do pieczenia(...)pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Jest to proces dość męczący i czasochłonny, warto do tej czynności zatrudnić domownika płci męskiej. Ciasto nie zawiera w swoim składzie cukru, więc faworki przed oprószeniem będą niesłodkie. Fanom słodkości polecam dodać 1-2 łyżki cukru pudru do ciasta, według mnie jest to zbędne, gdyż posypane cukrem faworki są wystarczająco słodkie

Smakołyki Bereniki
Faworki z piekarnika 2445

zostało. W piątek gdy otworzyłam lodówkę pierwsze co mi rzuciło się w oczy to zapakowane ciasto w woreczku, więc chcąc nie chcąc postanowiłam coś z niego przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej – Faworki z piekarnika . Przepis na klasyczne faworki znajdziecie tutaj: chruściki faworki A, że tym roku #karnawał trwa(...)przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru. Mimo to faworki są smaczne, chrupiące, złociste, delikatnie posypane cukrem pudrem. Aby je przygotować wystarczy 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, zagnieść

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem 4

Mimo nieskomplikowanego składu, przygotowanie idealnych faworków wymaga zastosowania kilku pomocnych rad. Wszystkie wskazówki znajdziecie poniżej, poczynając od odpowiednich proporcji przepisu, na tłuczeniu ciasta wałkiem skończywszy. Chruścik wyjdzie chrupiący, kruchy, pełen mikroskopijnych bąbelków powietrza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne faworki smażone na Tłusty Czwartek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 260 kcal Chrupiące, mocno napowietrzone bąbelkami powietrza faworki! Na tłusty czwartek chruścik to obowiązkowe słodkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mąki pszennej 6 żółtek jaj 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu szczypta soli morskiej 1500 ml oleju rzepakowego lub smalcu cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

ProstePesto.pl
Chrust czy faworki? Tradycyjnie na tłusty czwartek 66

dzień, w którym jemy różnego rodzaju pączki, oponki, gniazdka, faworki. Mówi się, że te zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą ;) Mamy dla was nasz sprawdzony przepis na faworki. Właśnie! Faworki czy chrust? Podobno zależy to tylko i wyłącznie od regionu, w którym mieszkamy. My - na północy wolimy mówić faworki, a mieszkańcy południa - chrust... A same ciasteczka(...)niczym się nie różnią :) Tajemnicą chrupiących faworków jest dobre wyrobienie ciasta, by do ciasta wbić dużo powietrza oraz smażenie na naprawdę dobrze rozgrzanym tłuszczu. A same faworki robi się błyskawicznie! I tak samo błyskawicznie znikają one z talerza ;) Faworki - chrust Składniki: 200 g mąki 3 łyżki gęstej śmietany 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu cukier puder

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Faworki na piwie 71

przypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.” Ponieważ nie pochodzę z południa, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej(...)wątpliwości, czy robiąc faworki nie robicie czasem chrustu lub odwrotnie, to dodam wypowiedź Jerzego Jagodzińskiego , mistrza cukiernika: „Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym”. Gorąco polecam na karnawał, tłusty czwartek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Faworki na piwie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Faworki kruche i chrupiące 32

Faworki kruche i chrupiące, a dokładniej to bardzo kruche i bardzo chrupiące faworki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które przygotowuję na Tłusty Czwartek, ale lubię do nich wracać również w innym czasie. Faworki z tego przepisu różnią się od takich tradycyjnych chrupkością - bardziej przypomina ona chipsy niż ciasteczka, ale smakują równie dobrze(...)pochrupania. Faworki kruche i chrupiące Przepis na dwa duże talerze faworków kruchych i chrupiących   SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania 1 szklanka wody szczypta soli 2 łyżki domowego cukru waniliowego extra lub 1,5 łyżki cukru i łyżeczka cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wódki lub spirytusu tłuszcz do głębokiego smażenia

WSZYSTKO SMACZNE
Faworki 55

Faworki do tej pory przygotowywałam z przepisu: Faworki bez jajek , jednak postanowiłam tym razem zmienić i zrobić takie z jajkami. W tych z jajkami trzeba użyć więcej siły do ich wyrobienia, a kruchość w dużej mierze zależy od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto na faworki (im cieniej tym lepiej). Oprócz starannego wyrobienia ciasta i cienkiego wałkowania(...)których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec faworka, z góry lub od dołu.  Na rozgrzany tłuszcz układać faworki i smażyć je z obu stron do zarumienienia się. Wykładać na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem

Kuchcik gotuje