faworki - 1708 przepisów (strona:11/114)

Faworki drożdżowe 33

Faworki drożdżowe Rumiane, mięciutkie i przepyszne. W smaku przypominają pączki, a z wyglądu tradycyjne chruściki. Niebiańsko smaczne, idealna na karnawał!       Składniki: Ciasto: 50g świeżych drożdży 0,5 kg mąki + mąka do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka (ale nie gorącego) 2 łyżki cukru 100g masła 2 jajka 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder(...)partiami rozwałkowujemy na grubość około 6-7 mm. Rozwałkowane ciasto dzielimy nożem lub radełkiem na prostokąty *** *** W każdym prostokącie robimy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska tworząc zgrabne faworki *** *** Uformowane faworki układamy na patelni z rozgrzanym olejem *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, bo faworki zaczną nam się

Blog z Apetytem
Faworki karnawałowe 70

Faworki karnawałowe Mój ulubiony przepis na ekstra kruche, cieniutkie i rozpływające się w ustach chruściki. Polecam!       Składniki: Ciasto: 200 g mąki + mąka do podsypania 5 żółtek 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: ok 1 litr oleju do smażenia (można także smażyć na smalcu) cukier puder do posypania faworków(...)masę *** *** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy, lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym bardziej kruche faworki uzyskamy. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Przez dziurkę przekładamy jeden koniec trapezu

Blog z Apetytem
Faworki z ciasta francuskiego 64

Faworki to tradycyjny wypiek karnawałowy. Wypiek w nie do końca tego słowa znaczeniu, bo jest to łakoć z reguły smażony w głębokim tłuszczu. Ja dziś również przygotowałam faworki, ale w wersji bardziej nowoczesnej, a przede wszystkim łatwiejszej i szybszej. Taki faworki wyjdą każdemu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i cukier puder. Za pomocą tych dwóch składników można wyczarować(...)przecinając przy tym brzegów ciasta. Przez ten otwór przewinęłam jeden koniec ciasta otrzymując w ten sposób charakterystycznego faworka. Postąpiłam tak ze wszystkimi kawałkami ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim połowę faworków, zachowując między nimi nieduże odstępy. Faworki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam

Waniliowe Improwizacje
Kakaowe faworki 112

łyżki ciemnego kakao 1 cukier waniliowy 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka octu Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia faworków Wykonanie pysznych faworków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.  2. Formowanie faworków: Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.  3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron przez kilka minut.  4. Odsączanie: Usmażone faworki

Izabelawkuchni
Faworki na cydrze 92

okazję. (co prawda jutro miałam coś upiec, ale … :D), a dodatkowo w lodówce stoi butelka cydru, wieć żeby się nie zmarnowałą, trzeba coś z niej zrobić – faworki na cydrze , tego jeszcze nie próbowałam I tak zamiast zmagać się z zadaniami z mowy zależnej i niezależnej, zabrałam się za zagniatanie ciasta, wykrawanie i pieczenie faworków Mega rozluźniające(...)uspokajające zajęcie A i w sumie wałkowanie ciasta na faworki na cydrze , można już zaliczyć jako trening rąk Faworki na cydrze przepis na ok. 40 faworków 400 g mąki pszennej ok. 100 ml cydru 3 żółtka tłuszcz do smażenia + cukier puder do posypania Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij do niego żółtka oraz

365 dni dookoła kuchni
Kserotigana - greckie faworki z Krety 221

mamy nowe wycinki z gazet i w jednym znalazłam ciekawy przepis na greckie faworki z Krety. Bardzo zaciekawił mnie przepis ze względu na produkty wchodzące w skład tych faworków jak i sposób wykonania.   Jak się je wykonuje podpatrzyłam na tym filmie .  Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać(...)żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło mi 30 faworków. Składniki na syrop: 320 ml wody 1 kg cukru 1 czubata łyżka miodu Składniki na faworki: 1 kg mąki 130 ml oliwy 50 g mocnego alkoholu 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli

Na słodko lub wytrawnie
Faworki robione mikserem 180

wyschły) i kroimy radełkiem na paski. W środku każdego robimy nacięcie, jeden koniec przekładamy i go przewlekamy. Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu (ok. 190°C). Usmażone faworki odsączamy na papierowych ręcznikach, następnie posypujemy cukrem pudrem. Wałkujemy kolejną porcję i postępujemy, jak przy pierwszej. Przy okazji smażenia faworków możemy też zrobić róże karnawałowe. Wycinamy kółka w trzech(...)rozmiarach. Każde nacinamy, środki dwóch największych lekko smarujemy białkiem i składamy. Smażymy tak samo, jak faworki. Faworki robione mikserem wyszły przepyszne – bardzo kruche, delikatne, z dużą ilością pęcherzy – naprawdę rozpływają się w ustach. Niemożliwe jest powstrzymanie się przed sięgnięciem po kolejne i ciągle jest mało… mało… Na takie faworki, warto było czekać do Tłustego

mojewypiekiinietylko
Faworki serowe 14

Faworki serowe Ten delikatny i kremowy smak rewelacyjnie łączy tradycję z nowoczesnością. Przepis jest bardzo prosty, a faworki wychodzą kruche i przepyszne. Warto wypróbować!     Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (300g) 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 4 żółtka szczypta soli pół łyżeczki sody 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: Olej lub smalec do smażenia cukier puder(...)tniemy na mniejsze prostokąty, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki *** *** Gotowe ciasta układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce i zaczynamy rozgrzewać tłuszcz *** *** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej *** *** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch

Blog z Apetytem
Chrupiące faworki / chrust 38

Przepis na pyszne i niesamowicie kruchutkie faworki. Idealne na karnawał i tłusty czwartek. Klasyka, która nigdy się nie znudzi, tradycja, którą wszyscy kochamy. Składniki: 250 g maki pszennej szczypta soli 4 łyżki cukru pudru kieliszek wódki 1 lyzka masła 3 żółtka 50 – 100 g śmietany 18% cukier puder do posypania 500 g smalcu lub olej do smażenia Zapraszam(...)szerokości ok. 3- 4 cm, a następnie na prostokąty o długości około 7 cm. (lub według uznania). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować z tłuszczu łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć je z z tłuszczu. Gdy ostygną posypać je cukrem pudrem

Pani M - kuchnia smakowita
SPRAWDZONE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK- PĄCZKI, OPONKI, FAWORKI... 54

Tłusty Czwartek chyba w każdym domu goszczą pączki , oponki , faworki lub inne wypieki. Dlatego dziś postanowiłam przygotować dla Was w jednym miejscu zbiór sprawdzonych przepisów na te wszystkie słodkości . SZYBKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO-  przepis tutaj Szybkie, domowe małe pączusie bez wyrabiania. Przyrządza się je szybko, wystarczy wymieszać tylko kilka składników. Pączki te są hitem w moim domu(...)koniecznie muszą być oponki, chruściki , pączki. Dziś przygotowałam dla mojej rodzinki chruściki drożdżowe . Pyszne, pulchniutkie, przepis nie jest skomplikowany a w wykonaniu naprawdę bardzo proste. Polecam, koniecznie spróbujcie :) PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI-  przepis tutaj Najlepsze faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Jest karnawał i nie wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Pyszne, delikatne, kruche , po prostu rozpływają się

Zrób to smacznie
Faworki na piwie 49

Faworki na piwie to troszkę inny rodzaj faworków- zamiast spirytusu jest piwo. Smak jak zawsze-boski! Co nam trzeba? 6 żółtek 3 łyżki cukru Pół kg mąki pszennej + do podsypania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100ml szklanki piwa- najlepiej jasne. Smalec do smażenia-3 kostki cukier puder do posypania   Robimy! Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne(...)każdej strony, by lekko napowietrzyć. Ciasto podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać je na cieniutkie placki. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą aby nie obeschło. Z rozwałkowanego ciasta wycinać faworki (ścięte na końcach prostokąty), pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez wycięcie, złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Uformowane faworki przykryć ściereczką

Latosiowydom
Faworki (chrust) które zasmakują nawet teściowej 100

mogliśmy się ich doczekać. Już samo ich tworzenie było wspaniałą zabawą, bo praca radełkiem (wiesz, takim kółeczkiem z karbowaniami) sprawiała maluchom radość. Potem przewijanie przez środek i czary-mary faworki gotowe Faworki (chrusty)- składniki: -400 g mąki pszennej -szczypta soli -5 żółtek -łyżka spirytusu (by zapobiec wciąganiu tłuszczu) – 200ml śmietany 18% -cukier puder do posypania -tłuszcz(...)smażenia (może być olej rzepakowy) Faworki- wykonanie: Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i dokładnie wyrobić. Odłożyć na około godzinę by ciasto trochę odpoczęło w temp. pokojowej. Rozwałkować, po czym wybić (uderzać) wałkiem. Złożyć ciasto na pół, znów rozwałkować, znów wybić wałkiem, itd. cały ten proces powtarzać przez mniej więcej 30 minut. Ma to na celu napowietrzenie ciasta- wtłoczenie

Arbuziaki
CYNAMONOWE CHRUSTY Z MAKARONU CZYLI FAWORKOWE WARIACJE 105

rządzą pączki, tarty, serniki, makowce czy faworki. Każdego roku wymyślamy pączki z twarogu, z serka czy z maślanki. Dodajemy ulubione przyprawy aby pączek czy faworek nie był tradycyjnym chrustem.  Mąż lubi faworki (aż dziwię się, że nie oczekuje ode mnie przygotowania faworków o smaku schabowym)... ja lubię faworki... rodzice lubią faworki... przyjaciele też(...)lubią. A wczoraj wpadli rodzice bo powiedzieli, że Nowy Rok dobrze jest zacząć od wizyty u córki więc przygotowałam pyszne i szybkie faworki... z makaronu. Tak z makaronu... Faworki mają cynamonową nutę. Wyszły pyszne, zwłaszcza kiedy się je świeże prosto z patelni. Składniki: 1/2 op. makaronu rurek 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu olej Cukier mieszamy z cynamonem

Kuchnia w oparach
Faworki kryzysowe – z przepisu mojej Babci 168

jaki wykorzystywała moja Babcia, wykorzystują mama, siostra i teraz ja – chociaż przyznam, że jako najmłodsza z dorosłych w rodzinie najczęściej przychodzę na gotowe. Faworki są delikatne, obłędnie kruche, rozpływają się w ustach. Mają też jedną zasadniczą wadę: sprawiają, że żadne inne, z najlepszej nawet cukierni, już mi nie smakują(...)Nazwę “Faworki kryzysowe” wymyśliła moja siostra Kasia, która parę lat temu prowadziła blog kulinarny “ Tarzynkowo “. Bardzo mi się ta nazwa podoba i postanowiłam ją zacytować, z zachowaniem praw autorskich oczywiście. Bo jak inaczej nazwać przepis na ciastka z octem zamiast spirytusu, bo tego pierwszego w sklepach było

Patchwork
FAWORKI PIWNE 145

Faworki zwane inaczej chrustem to przysmak, który smaży się przede wszystkim w czasie karnawału i w Tłusty Czwartek ( w tym roku wypada 8 lutego). Tradycyjne faworki wyrabia się z ciasta śmietanowego i smażymy na głębokim tłuszczu. Kształtem przypominają złożoną wstążkę, stąd ich nazwa. Najczęściej wycina się romby i jeden koniec przewija przez wycięty otwór, ale widziałam też proste(...)paski z przewiniętym jednym końcem, dlatego wykonałam oba kształty faworków. Dziś u mnie nie będzie przepisu na tradycyjne faworki, lecz faworki piwne - kruche i chrupiące, zaledwie z 4 składników! Nie zawierają ani śmietany, ani alkoholu jak w tradycyjnych faworkach i w smaku są dużo lżejsze. Nie trzeba też ciasta długo ugniatać, aby się napowietrzyło, gdyż gazowane

Kuchnia MagdaLeny
Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) 3498

Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki – chruściki. Z podanych poniżej składników wyszło mi 20 faworków. Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) – Składniki: 1 opakowanie ciasta(...)post Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
FAWORKI (CHRUST) 169

pyszne faworki. Poniżej podaję Wam tradycyjny przepis, który dostałam wiele lat temu od mojej Mamy i z niego smażę chrust co roku. Od kilku lat w produkcji faworków towarzyszą mi moje Dzieci i muszę przyznać, że świetnie im idzie przewijanie ciasta przez dziurkę, tak aby powstał ten charakterystyczny kształt :) Uwielbiają to i zawsze się kłócą, kto zrobił więcej(...)wracając do przepisu, to wyrobione ciasto na faworki koniecznie zawińcie w folię i pozostawcie na pół godzinki, aby odpoczęło. Dzięki temu ciasto zrobi się miękkie i będzie fajnie się z nim pracowało. Ważną również rzeczą jest odpowiednie napowietrzenie ciasta, aby późniejszy chrust miał te piękne, charakterystyczne bąbelki powietrza i był chrupki oraz delikatny. W przepisie podałam Wam dwie tradycyjne

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania