FAWORKI PIWNE

FAWORKI PIWNE

FAWORKI PIWNE

Faworki zwane inaczej chrustem to przysmak, który smaży się przede wszystkim w czasie karnawału i w Tłusty Czwartek ( w tym roku wypada 8 lutego). Tradycyjne faworki wyrabia się z ciasta śmietanowego i smażymy na głębokim tłuszczu. Kształtem przypominają złożoną wstążkę, stąd ich nazwa. Najczęściej wycina się romby i jeden koniec przewija przez wycięty otwór, ale widziałam też proste paski z przewiniętym jednym końcem, dlatego wykonałam oba kształty faworków. Dziś u mnie nie będzie przepisu na tradycyjne fa... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia MagdaLeny

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.