Faworki zwane inaczej chrustem to przysmak, który smaży się przede wszystkim w czasie karnawału i w Tłusty Czwartek ( w tym roku wypada 8 lutego). Tradycyjne faworki wyrabia się z ciasta śmietanowego i smażymy na głębokim tłuszczu. Kształtem przypominają złożoną wstążkę, stąd ich nazwa. Najczęściej wycina się romby i jeden koniec przewija przez wycięty otwór, ale widziałam też proste paski z przewiniętym jednym końcem, dlatego wykonałam oba kształty faworków. Dziś u mnie nie będzie przepisu na tradycyjne fa... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Uwielbiam eksperymentować w kuchni, która zamienia się w małe laboratorium...a ja mieszam, próbuję, przyprawiam, miksuję, zmieniając popularne przepisy lub tworząc własne autorskie.