faworki - 1708 przepisów (strona:15/114)

Faworki drożdżowe (chrust) 60

Przepis na te faworki to przepis mojej mamy, która zawsze w okolicach karnawału robiła właśnie takie faworki, w moim domu zwane chrustem. Są miękkie i puszyste, a smakowo są połączeniem chrustu, pączków i oponek. Polecam ten nietypowy przepis, bo warto! Czas przygotowania: 50 min Czas rośnięcia ciasta: 60-90 min Czas smażenia: 20 min   Składniki(...)talerze faworków) 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 15 g drożdży świeżych (lub 5 g suszonych) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 120-150 ml ciepłego mleka (ok. 2/3 szklanki lub nieco mniej w zależności „ile mąka zabierze”) 2 żółtka 50 g zimnego masła Przygotowanie: Zrób zaczyn: drożdże rozdrobnij do szklanki lub miseczki, dodaj łyżeczkę

Słodki Blog
Domowe Faworki – TOP 8 Przepisów na Tłusty Czwartek 76

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiele z nas z okazji tłustego czwartku chce przygotować coś innego oprócz tradycyjnych pączków. Idealnym pomysłem będą oczywiście domowe faworki! Poniżej zgromadziliśmy dla Was 8 najlepszych przepisów na pyszne chrusty, które z pewnością Wam posmakują! Zapraszamy do zapoznania się z poniższymi przepisami. Który z nich wybierzecie? 1. Domowe faworki w 5 minut Przepis na: Przepiski.pl(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Chrust z piekarnika- faworki pieczone Przepis na: smacznapyza.blogspot.com 3. Delikatne faworki Przepis na: tapenda.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe Faworki – TOP 8 Przepisów na Tłusty Czwartek pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Faworki na jogurcie greckim 97

Zamiast na śmietanie polecam przygotować faworki na jogurcie naturalnym greckim. Zapewniam, że wyjdą również pyszne. Delikatne w smaku i mięciutkie. Mocno oprószone cukrem pudrem są idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapewniam, że zjecie je w tym samym dniu w którym będą usmażone. Polecam i słodkich inspiracji życzę.     Potrzebujemy:   Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej(...)żółtka 1 łyżeczka octu 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru kokosowego   Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków mąka pszenna do posypania stolnicy    Wykonanie pysznych faworków:   1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.     2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy

Izabelawkuchni
Faworki 66

Dziś tłusty czwartek, a więc żeby tradycji stało się zadość, wrzucam przepis na faworki. To przepis ze starej gazety, z którego korzystam od lat. Faworki są kruche i znikają baaardzo szybko. Zwykle przygotowuję je dzień wcześniej i chowam przed Smakoszem, żeby dotrwały chociaż do czwartkowego poranka :) A tym razem, wczoraj to Smakosz chował je przed naszym małym podjadkiem(...)jedzącym), żeby mu kilka zostało ;) A gdyby ktoś był ciekaw, to Niejadek konsekwentnie odmawia i faworków też nie je... cóż, więcej dla nas :D Faworki Składniki: 1)       2,5 szkl mąki pszennej 2)       3 żółtka 3)       1 jajko

Na kulinarnym poligonie
Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche! 93

Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche! Niedługo Tłusty Czwartek, więc już czas najwyższy rozejrzeć się za ciekawymi przepisami na pączki i faworki. Dziś polecam Wam super recepturę na cieniutkie, ekstra kruche i przepyszne chruściki jogurtowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!     Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania(...)kroimy w prostokąty i na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego prostokąta przekładamy przez środek i rozciągamy. Układamy na delikatnie podsypanej mąką deseczce *** *** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru *** *** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu

Blog z Apetytem
Tradycyjne faworki 114

kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki *** *** Tak przygotowane ciastka rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru *** *** Faworki wyjmujemy z oleju za pomocą łyżki cedzakowej(...)układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem *** *** Gotowe faworki przekładamy na talerz i od razu możemy jeść *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA

Blog z Apetytem
Chrust, czyli karnawałowe faworki 90

, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki na karnawałowe faworki 2 niepełne szklanki mąki(...)będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Ważne, żeby długość faworków była mniejsza niż średnica rondla do smażenia. Na środku każdego paska trzeba wykonać podłużne nacięcie o długości ok. 2 cm. Przez to nacięcie trzeba przełożyć jeden koniec faworka

Gotujemy i jemy
Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Bez Wybijania Ciasta 127

roku postanowiłam skorzystać z przepisu na faworki  Lucyny  Ć wierczakiewiczowej , XIX- wiecznej autorki książek kulinarnych. Faworki wyszły mega kruche i  delikatne,  dlatego przepis zagości u mnie na stałe :) Składniki na około 2 talerze faworków: 225 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 15 g masła 4 żółtka 2 jajka 1/2 łyżki mleka(...)bardzo cienkie placki, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował się ładny kształt. 3. Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz (tłuszcz jest wtedy gotowy kiedy wrzucimy mały kawałek ciasta, a on natychmiast odbije od dna i wypływa na wierzch

Gotowanie...to proste !
Pieczone faworki 124

Faworki z piekarnika to odchudzona wersja klasycznych faworków pieczonych na głębokim tłuszczu. Faworki fit są złociste, pachnące i bardzo chrupiące. Składniki: 400g mąki pszennej 6 żółtek 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki wódki szczypta soli cukier puder do posypania faworków Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, jogurt naturalny, wódkę, szczyptę soli i całość dokładnie(...)radełkiem na paski o szerokości 2,5 cm i długości około 13-15 cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek. 3. Wszystkie faworki układać partiami na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. 4. Gotowe faworki ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrust, czyli karnawałowe faworki 143

, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki na karnawałowe faworki 2 niepełne szklanki mąki(...)będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Ważne, żeby długość faworków była mniejsza niż średnica rondla do smażenia. Na środku każdego paska trzeba wykonać podłużne nacięcie o długości ok. 2 cm. Przez to nacięcie trzeba przełożyć jeden koniec faworka

Korniszonki
Faworki z krupczatką 197

Jest karnawał - muszą być faworki! :) Jest to drugi przepis na faworki na moim blogu, tylko tym razem z użyciem mąki krupczatki. Dzięki temu uzyskamy faworki, tak kruche i delikatne, że należy sięgać po nie bardzo ostrożnie, żeby się nie połamały. Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru(...)pociągnąć delikatnie, aby nadać faworkowi ładny, podłużny kształt  (fot.2) . Przed smażeniem sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę - wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie do góry, a wokół będzie pełno bąbelków - można smażyć. Należy również zwrócić uwagę, żeby tłuszcz nie był rozgrzany zbyt mocno, ponieważ będzie nam zbyt szybko przypalał faworki.  Na rozgrzany tłuszcz delikatnie

Świat Ciasta
Drożdżowe faworki (chrust). 209

propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam chrust na drożdżach. Jak się okazało faworki były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Cała rodzinka zachwycona! Ma ktoś ochotę? Zapraszam! Składniki na drożdżowe faworki (chrust): ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych(...)około 4x14 cm), w każdym z nich robimy na środku nacięcie (3 cm wzdłuż dłuższego boku), krótszy bok prostokąta łapiemy, przewlekamy przez dziurkę w środku i faworek gotowy ;) Gotowe faworki układamy na ściereczce, przykrywamy kolejną ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie we frytkownicy bądź garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej

Rozpustne gotowanie
Faworki 196

okazję robić je po raz pierwszy :) Od wczoraj zniknęła już większa część i to w bardzo szybkim tempie :)  To chyba dobra rekomendacja. Polecam ten przepis. Wszystko wychodzi idealnie :) Faworki to rewelacyjna alternatywa dla pączków, a może nawet dodatek do pączków - tak jak u mnie :) Wszystkim życzę smacznego. SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 50 g masła 1 jajko(...)nożem lub radełkiem przez środek, a następnie przewinąć jeden koniec paseczka przez nacięty kawałek ciasta. Ta czynność powtórzyć dwa razy. 5. Każdy faworek przekładamy na tackę, którą wcześniej zesypaliśmy mąką. Na rozgrzany olej wkładamy po kilka faworków. Staramy się aby każda strona była zrumieniona. Następnie przekładamy faworki na ręcznik papierowy - (zmieniamy go co drugą porcję), aby odsączyć dużą

Serce zamknięte w formie pyszności
Faworki, czyli chrust II 717

danie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Faworki, czyli chrust II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 450 1 łyżeczka(...)dużo. Następnie przy pomocy radełka wykrwawmy z ciasta faworki (zdjęcia poniżej). Każdy faworek przekładamy przez zrobioną w nim dziurkę i smażymy na tłuszczu. Ciasteczka smażymy z obydwu stron na delikatny złotawy kolor. Chrust przekładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem kuchennym do odsączenia. Przed podaniem faworki posypujemy obficie cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity