faworki - 1735 przepisów (strona:19/116)

Faworki z mąki jęczmiennej 159

Faworki, nazwa ta została zapożyczona z języka francuskiego. Faveur, znaczy wąska wstążeczka, tasiemka. Jak donoszą niektóre źródła, faworki przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. Mogą mieć różne kształty począwszy od wstążeczek po różyczki. W oryginalnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mąka pszenna, ja zmieniłam na jęczmienną i zamiast araku, dodałam kieliszek spirytusu. Dodatkowo musiałam dosypać 100g mąki, ponieważ(...)ciasto było zbyt luźne, a to pewnie za sprawą jajek. Przyznam, że te faktycznie były dość duże. Po połączeniu składników sami zdecydujcie, czy dosypać mąki czy nie. Kilka faworków smażyłam na oleju, pozostałe na smalcu, tak dla porównania. Zdecydowanie lepsze na smalcu! Tyle moich zmian. Reszta jak w przepisie. Co zrobić z pozostałych białek? L. Ćwierczakiewiczowa w swojej książce

Leśny Zakątek
Kruche faworki, chrust na żółtkach 104

nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu oka. A wcale ich tak mało nie wyszło Składniki (przepis na ok.3 talerze faworków) : – 0,5 kg mąki pszennej – 6 żółtek – 4 łyżki śmietany 18% – 2 łyżki cukru pudru – 50g masła (rozpuszczonego) – 4 łyżki spirytusu – 4 łyżki(...)minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz i smażyć

CookYourself
CHRUST MAKARONOWY NA OSTRO Z DIPEM Z PIECZONEJ PAPRYKI 151

użyje płatków chilli dzięki czemu makaron będzie piekielnie ostry. Makaron podałam z dipem z pieczonej papryki z dodatkiem fety Paprykowy CHRUST MAKARONOWY podany z dipem z pieczonej papryki czyli faworki makaronowe o smaku paprykowym FAWORKI: 1/2 op makaronu świdry papryka słodka sól olej z chilli do smażenia DIP DO FAWORKÓW: 2 papryki 80 g feta 4 ząbki(...)ząbkami czosnku. Dodajemy ser feta, suszone pomidory oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg potrzeby Przygotowujemy faworki makaronowe: Makaron gotujemy al dente w wodzie z solą i odrobiną papryki w proszku. Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną wodą. Smażymy do momentu aż makaron będzie delikatnie złoty

Kuchnia w oparach
Faworki na krupczatce z mascarpone 217

roku doszłam już chyba do tego najlepszego. Ciasto z dodatkiem mąki krupczatki i mascarpone. Idealna konsystencja ciasta bez "bicia" wałkiem. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje a faworki są tak kruche, że po prostu rozsypują się w ustach. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana i Weronica Platin Składniki: 5 żółtek 250 g mascarpone Łowicz 1 łyżka cukru pudru 1/3 łyżeczki soli(...)paski o szerokości około 2 cm i długie około 15 cm. Na środku każdego paska zrobić na środku wzdłuż nacięcie około 2 cm i przewinąć jeden z boków. Faworki układać na bawełnianym ręczniku.  W patelni z wysokim brzegiem rozgrzać olej  do temperatury około 180 stopni. Smażyć faworki po około 40 sekund z każdej strony na złoto

Ala piecze i gotuje
PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI 128

Najlepsze faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Jest karnawał i nie wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Pyszne, delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach i gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;)  Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie.  Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche(...)każdą cienko rozwałkować. Radełkiem lub nożem ciąć z ciasta nieduże prostokąty, każdy naciąć lekko w środku. Przez nacięcie przełożyć jeden koniec ciasta. Olej lub smalec rozgrzać w garnku. Faworki wkładać partiami do garnka. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy. Schłodzone faworki solidnie posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 40 faworków

Zrób to smacznie
Faworki Mamy - najlepsze na świecie (przepis z lat 80-tych lub starszy + kilka wskazówek) 118

zrobi. Pamiętam jak z bratem wykrawaliśmy i formowaliśmy chruściki, aby potem móc nimi bezkarnie się objadać. Wspaniałe wspomnienia..., dlatego teraz odszukałam stary przepis mamy i postanowiłam samodzielnie przygotować przepyszne faworki.  Dzięki idealnym proporcjom składników i paru trikom (podałam je w opisie przygotowywania) zawsze wychodzą kruchutkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach.  Pyyyyycha!  500g mąki pszennej(...)ciasto o konsystencji plasteliny. Gotowe ciasto uderzać/wybijać wałkiem  z każdej ze strony - do momentu powstania pęcherzyków, a następnie bardzo cienko je rozwałkować. (To dwie tajemnice kruchości faworków.) Ciasto pokroić na paseczki (około 3-4 x 10-15 cm) i w każdym z nich zrobić (po środku) nacięcie, przez które należy poprzekładać końce pasków. (Robić to partiami

Di gotuje
FAWORKI 141

Wyborne faworki przygotowane ze sprawdzonego ciasta, które jest niezwykle plastyczne i równocześnie mięciutkie i delikatne. Wałkowanie ciasta jest naprawdę łatwe i przyjemne. Możne je rozwałkować tak cienko, że prześwituje, ale nadal bez problemu da się wywijać i wykładać na rozgrzany tłuszcz. Chrusty szybko się smażą, i ładnie rosną, a gotowe są pełne pęcherzyków powietrza. Bardzo lekkie i kruche. Polecam(...)12x3 cm. W środku każdego paska , ostrym nożem robimy nacięcie przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Lekko naciągamy oba końce faworka, aby nadać mu bardziej podłużny kształt. Odkładamy na bok i trzymamy pod przykryciem, do czasu, aż uformujemy pozostałe faworki. W szerokim garnku, o średnicy większej niż długość faworków rozgrzewamy olej do 180℃. Wkładamy po około 4 faworki

cool and minty
Tradycyjne faworki karnawałowe 213

Faworki, zwane inaczej chrustem to ciastka, które – obok pączków... Artykuł Tradycyjne faworki karnawałowe pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chrust z piekarnika. Faworki pieczone 225

razy w roku. Lubimy je, ale jednak smażone ciastka mają sporo kalorii. Jeśli też unikacie ich z powodu tłuszczu to mam dla Was dobrą wiadomość - mam przepis na faworki z piekarnika! Takie faworki są bardzo kruche , mimo braku spulchniacza ciasto ładnie rośnie podczas pieczenia i pojawiają się charakterystyczne bąbelki a unikamy smażenia w głębokim tłuszczu. Koniecznie musicie spróbować(...)tych faworków i powiedzieć mi czy Wam smakują. Nie jestem zwolenniczką odchudzania karnawałowych smakołyków a pączki pieczone , chociaż smaczne, mają dla mnie urok zwykłej, słodkiej bułki, ale w przypadku tego chrustu polubiłam wersją pieczoną. Specjalnie podaję składniki na niezbyt dużą ich ilość żeby nikt mi nie zarzucił, że zmarnował przeze mnie składniki. Pieczcie faworki ze Smaczną Pyzą

Smaczna Pyza
Faworki 156

trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Tak przygotowane ciasto trzeba jeszcze cienko rozwałkować i powycinać ciastka, a następnie je usmażyć. Gwarantuję, że smak własnoręcznie zrobionych faworków(...)obsychało). Ciasto kroimy najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przekładamy jeden koniec.  Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche faworki, chrust na żółtkach 174

roku jest inaczej. Pierwsza tura za nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu oka. A wcale ich tak mało nie wyszło ;) 'faworki, chrust' (przepis na ok.3 talerze faworków) Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej - 6 żółtek - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki cukru pudru - 50g masła (rozpuszczonego) - 4 łyżki spirytusu(...)minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz

CookYourself
Faworki z zeszytu mojej Mamy 162

okolicach Tłustego Czwartku ich zapach w moim rodzinnym domu było czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche - obowiązkowo z cukrem pudrem.  Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru(...)dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg... Smaczne czasy:) Czemu faworki z zeszytu mojej Mamy? Bo do tej pory nie jadłam lepszych!   Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu około 2 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Sposób przygotowania: Mąkę

Zasmakuj Kuchni
Faworki bezglutenowe 203

bardzo je lubimy. Jest to wersja z mąką bezglutenową. Przekonałam się i bardzo często korzystam z uniwersalnej mąki firmy Schar.  Jaka nazwa się u Was przyjęła: chrusty czy faworki? Zapraszamy. Składniki:  - około 2 pełne szklanki mąki - 30g masła - 3 żółtka - szczypta soli - 220 ml gęstej śmietany 18% - 2 łyżeczki octu jabłkowego - cukier puder do posypania Sposób przygotowania(...)twarde to dodajemy śmietany.  Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki.  Po środku robimy nacięcie. Jeden brzeg ciasta przekładamy przez środek nacięcia. Faworki smażymy z obu stron na złoty kolor.  Usmażone faworki odsączamy na papierowym  ręczniku.  Kiedy faworki przestygną posypujemy je cukrem pudrem

Pan i Pani Smith w kuchni
Faworki angielskie 243

placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia(...)należy przewinąć pasek. Na patelni z wysokim brzegiem rozpuścić smalec dodając rum (rum dodać do jeszcze letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania