Ciut o ciasteczkach…. Faworki, chruściki….. to polskie i litewskie, także niemieckie tradycyjne, chrupkie, charakterystyczne w kształcie złożonej kokardki słodkie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Inaczej ich sobie nie wyobrażam. Są najczęściej spożywane w czasie Karnawału i Tłustego Czwartku lub na Ostatki (we wtorek przed Środą Popielcową). W okolicach Tłustego Czwartku ich zapach w moim rodzinnym domu było czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche R... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...