faworki - 1708 przepisów (strona:26/114)

Róże karnawałowe i faworki :-) 135

czymże byłby tłusty czwartek bez pączków, faworków, czy innych łakoci.   Dziś chcę Wam pokazać mój przepis na pyszne róże karnawałowe. Z tego samego ciasta można też przygotować faworki. Róże wyglądają pięknie, są idealne na karnawał, tłusty czwartek czy walentynki :-) Ich przygotowanie jest niezwykle proste No to zaczynamy : SKŁADNIKI: 6 żółtek 8 łyżek gęstej śmietany 3 łyżki cukru(...)posypujemy cukrem pudrem a na górę do dziurki dajemy powidła. I gotowe :-) Piękne, pyszne i idealne na tłusty czwartek, walentynki, karnawał i nie tylko :-) Proste i bardzo pyszne, polecam!!! FAWORKI Jak wspominałam we wstępie ciasto na te róże idealnie nadaje się na faworki. Z części ciasta zrobiłam trochę chrustu. Myślę, że każdy wie jak robić chrust, rozwałkowujemy ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Faworki. 111

Witajcie :) moje skarby zażyczyły sobie faworki, no i cóż musiałam oczywiście zrobić.Pyszne mięciutkie, w sam raz do kawki. Do faworków użyła mąki tortowej pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów(...)łyżek ) około 450 g  mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław   2 łyżeczki proszku do pieczenia   3 łyżki oleju kokosowego olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Wykonanie : Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie podane składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm, następnie radełkiem wycinamy pasy o szerokości

Sama słodycz i szczypta chili
Faworki 122

oraz odrobiny spirytusu i smażone podobnie jak pączki. Dodanie spirytusu lub 6% octu pełni rolę spulchniacza, zapobiegającego nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu Mam szczęście, gdyż w moim domu przygotowywane były faworki, nie tylko od święta. Zresztą tak jak pączki czy oponki. Jestem za te kulinarne wspomnienia wdzięczna mojej Mamie i Babci. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne domowe(...)faworki. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 4 żółtka 40 g miękkiego masła 3 łyżki śmietany szczypta soli 1,5 łyżki spirytusu smalec do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, zagnieść ciasto. Następnie pokroić ciasto na plastry i rozwałkować cienkie placuszki. Z cieniutkich placuszków wycinać wąskie prostokąty, nacinać je wzdłuż nożem i przez powstałą szczelinę

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka bezglutenowe lane 168

Karnawał i Tłusty Czwartek! A jak ktoś ma ochotę zjeść tradycyjne chrusty vel faworki to przepis znajdziecie tutaj. Na blogu są też pieczone faworki: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Polecam. Składniki: 100 g – mąka kukurydziana 2 jajka 80 ml mleka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej lub rumu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cenci - włoskie faworki 144

Chwilę temu przedstawiłam włoskie faworki chiacchiere czyli cenci [ klik ] . Dziś przedstawiam inną wersję faworków włoskich ze skórką pomarańczową i z maleńką ilością alkoholu. Faworki nacina się aby pęcherzyki powstały małe i równiutkie natomiast ja nie nacięłam ich stąd moje małe poduszeczki. Są pyszne, pachnące pomarańczą i idealnie nadają się na karnawał, tłusty czwartek czy ostatki. Zachęcam(...)smażenia. Cenci - włoskie faworki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
FAWORKI, CHRUST 168

FAWORKI, CHRUST Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach faworki, chruściki - w rożnych rejonach kraju maja one inna nazwę. Idealne w trakcie karnawału. Są troszkę pracochłonne, ale przy zaangażowaniu całej rodzinki można szybko się z nimi uwinąć, a efekt wynagrodzi nam prace jaka w nie włożyliśmy.  Składniki: 3 szkl. mąki 6 żółtek 7 łyżek śmietany(...)radełka na paski i w każdym takim pasku robimy przecięcie (dziurkę) 7. Przeciągamy jeden koniec paska przez dziurkę i nasz faworek jest prawie gotowy. 8. Na patelni lub w garnku o szerokim dnie rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy nasze faworki. 9. Smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej strony 10. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony np. papierowym ręcznikiem

Kulinarnie z Polką na Kresach
Chrusty vel Faworki 136

Grabinie i muszę przyznać, że chrusty wyszły rewelacyjne. Ja bardzo lubię chrupkie i te są właśnie takie, zatem przepis nie dla tych, którzy lubią mięciutkie ciapciaczki. Chrusty vel Faworki 3/4 kg mąki pszennej 12 żółtek 6 łyżki śmietany 1/3 szklanki wódki do smażenia - ok 2.5 kostki tłuszczu (najlepiej smalec ale może być i Planta) do posypania cukier puder wymieszany(...)cukrem z wanilią Jako, że jest nas tylko dwoje, a planowała nas odwiedzić tylko jedna znajoma, zrobiłam faworki z połowy składników. Na początek przesiałam mąkę przez sitką i połączyłam ją z żółtkami, następnie zagniotłam i zaczęłam dodawać po jednej łyżce śmietany. Co jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tłusty czwartek, czyli faworki 131

jednak tegoroczny przepis na pączki umieściłam już jakiś czas temu, żeby go zobaczyć wystarczy kliknąć . Dziś natomiast postanowiłam wrzucić przepis na faworki, równie pyszny przysmak karnawałowy. Przepisów na faworki jest tak samo dużo jak na pączki, mają też różne kształty, od klasycznych, poprzez kokardki, aż po węzełki. W tym roku chciałabym Wam zaproponować bardzo prościutki i naprawdę smaczny(...)przepis, zawierający w sobie piwo. Tak, tak, panowie będą zachwyceni, choć samego piwa w cieście raczej nie czuć. Faworki z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne, chrupkie i nabomblowane. Faworki na piwie   2,5 -3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżeczka masła 1/2 do 3/4 szklanki jasnego piwa szczypta soli smalec do smażenia cukier puder do posypania

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faworki vel chrust 140

ukrywano orzechy, a ich znalezienie stanowiło zapowiedź szczęścia w nowym roku. W XIX w. pączki nabrały dzisiejszego smaku i na trwałe wpisały się do ostatkowego menu. Powróćmy jednak do faworków. Legenda mówi, że jeden z cukierników przypadkiem wrzucił do tłuszczu pasek ciasta na pączki i tak narodziły się faworki. Z czasem próbowano robić je z innych rodzajów ciasta(...)nawet z biszkoptu, ale ostatecznie przyjęło się ciasto, które znamy do dzisiaj. Oto przepis :) FAWORKI VEL CHRUST Składniki: - 6 żółtek - 2 szklanki mąki - szklanka kwaśnej śmietany - kieliszek wódki - łyżka masła - łyżeczka startej skórki cytryny - odrobina cukru - olej do smażenia - 150 gram cukru pudru - cukier wanilinowy Przygotowanie: Z żółtek, mąki, śmietany, masła, cukru – dodając skórkę z cytryny i wódkę - zagniatamy

Życie zamknięte w smaku
faworki! tłusty czwartek tuż tuż... 116

jest  trudne :) Kto wie, może wezmę się też za pączki? :) Od razu po usmażeniu są bardzo smakowite, aczkolwiek dla mnie i mojej mamy bardziej smakowały drugiego dnia :) FAWORKI przepis autorski, ułożony na podstawie kilku przepisów z innych blogów // 25-30 faworków ~220g mąki pszennej ~2 żółtka ~szczypta soli ~łyżeczka spirytusu/wódki ~80-90g śmietany 18% ~łyżka(...)prostokąty (użyłam noża do pizzy :)), w których na środku zrobić nacięcie, następnie przez otwór przewlec boki ciasta (instrukcja poniżej).  W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz wrzucać faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Pieczone faworki 146

podpisuje. Ostatnio na urodzinach jednego z moich podopiecznych rodzice przynieśli do przedszkola znakomite ciasteczka kruche w smaku przypominające mi jednak coś bardzo nie oczywistego. A dokładniej właśnie faworki,, tylko uwaga. One nie były smażone, ale smakowały wyśmienicie! Dlatego postanowiłam poeksperymentować w domu i stworzyć swoją wersję. Nie znajdziecie w nich ciężkiej śmietany czy dużej ilości masła. A mimo wszystko(...)cieniutkie, smakują prawie identycznie - choć na pewno znajdą się osoby, które powiedzą, że w tej wersji smakują lepiej od oryginału. No to co, próbujecie i Wy? :) Składniki na pieczone faworki: 280 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki mielonego cukru waniliowego 5 żółtek 3 białka 50 g ostudzonego rozpuszczonego tłuszczu łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania ciasteczek

Słodkie Przyjemności
Faworki - smak dzieciństwa 109

Faworki i róże karnawałowe lubię chyba jeszcze bardziej niż pączki. Pamiętam, jak w dzieciństwie z siostrą zawsze męczyłyśmy babcię, a później mamę o faworki albo róże. Te drugie były trudniejsze, nam po dwóch egzemplarzach już się robota nudziła, ale babcia wytrwale lepiła je aż do ostatniego kawałka ciasta. Dziś nawet nie próbowałam się zabierać za róże, z rodzinnego(...)przepisu na ciasto przygotowałam całą paterę chrupiących, delikatnych faworków. Pycha! Składniki: 2 pełne szklanki mąki pszennej 1 szklanka gęstej śmietany 18% 3 żółtka proszek do pieczenia (odrobina, tyle co na czubek łyżeczki) 1-1,5 łyżki spirytusu cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, żółtka i spirytus. Zagnieść gładkie ciasto

Kulinarne Inspiracje
Faworki ( chrust ) na karnawał. 168

tłuszczu posypujemy cukrem pudrem. Następnie układamy na kloszu lub płaskim talerzu w piramidkę. Jest to przepis z mojej bardzo starej książki , ale jest bardzo dobry. Polecam go wszystkim smakoszom faworków. Można też z niego zrobić róże karnawałowe(...)Rada - Gdy na naszych faworkach jest zbyt dużo mąki możemy ją zmieść za pomocą pędzelka, aby nam nie kipiały faworki podczas smażenia. Najlepiej jest smażyć w wysokim rondlu ponieważ tłuszcz nie będzie nam wtedy kipieć

Przepisy i porady kulinarne
Faworki 243

Czwartek, czyli święto każdego Słodziaka :) Pączki, pączusie z różnymi nadzieniami, z lukrem, z cukrem pudrem... A ja w tym roku porzuciłam pączki na rzecz chrustu zwanego faworkami lub faworków zwanych chrustem :) Uwielbiam... szczególnie świeżo smażone, cieplutkie, a do tego kubeczek kawy ;) Ech.. nic tylko jeść ;) Tylko kto policzył kalorie dnia dzisiejszego? Faworki   Składniki(...)trzeba wysiekać, a następnie wyrobić je ręcznie. Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać paski, z dziurką na środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę i ładnie zakręcić. Gotowe faworki smażymy w głębokim tłuszczu, najsmaczniejsze są smażone na smalcu. Usmażone posypujemy cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia

Lawendowe Niebo
Faworki 135

, zwane w moim domu pieszczotliwie chruścikami są jednym z moich ulubionych przysmaków. Chrupiące, leciutkie, delikatnie słodkie i rozpuszczające się w ustach. Absolutny karnawałowy must bake ! Prawdziwym specem od faworków w moim domu był zawsze tato. Chyba tylko on ma tyle siły by wtłoczyć w nie odpowiednią ilość powietrza. Ja po pięciu minutach tłuczenia wałkiem już się poddałem(...)czasie następuje mój ulubiony etap, czyli bicie ciasta wałkiem (można się teraz wyżyć!). Powinniśmy robić to dość długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, bo tylko wtedy faworki będą cudownie chrupiące.  Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na kuchennym blacie, a następnie kroimy w długie i wąskie prostokąty. Każdy pasek na środku przecinamy i przewlekamy go przez otwór

Food Square

Proponowane wyszukiwania