faworki - 1570 przepisów (strona:4/105)

Faworki light 1776

Faworki vel chrusty. Ostatnio z tego samego przepisu przygotowałam pyszne Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe z piekarnika . Odpada stanie przy garnku z tłuszczem i odsączanie faworków na ręczniku papierowym z jego nadmiaru. Wszystkie Faworki układamy za jednym zamachem i faworki light z piekarnika pieką się same Te Faworki są również wyjątkowo delikatne(...)lekkie, chrupiące i do tego dietetyczne. Nie smażone w głęboki tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Polecam też inny przepis na faworki z piekarnika. Ale jeśli ktoś ma ochotę na klasyczne faworki, to przepis znajdziecie tutaj i tutaj. Polecam Wam jednak przygotować Faworki light, można kilka zjeść bez wyrzutów sumienia. Składniki : ( około 40 faworków) 1 1/2 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faworki light 72

żadnych pączków itp. w tłusty czwartek . Od zeszłego roku przerwałam tę tradycję i w karnawał staram się odchudzić zwyczajowe przepisy, w zeszłym roku były to pączki a w tym faworki. Mam nadzieje, że przepis was zainteresuje.  Składniki na dwa duże talerze: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 6 żółtek 50 g oliwy 4 łyżki śmietany 2 łyżki fruktozy(...)długo tak aby napowietrzyć ciasto. Gotowe rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego podłużne prostokąty.  W środku prostokąta robimy podłużne przecięcie i przez nie przeplatamy jedną część faworka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.  Gdy ostygną można je posypać cukrem pudrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Faworki i róże 97

Dodać pozostałe składniki i zagnieść ja jednolite gładkie  , elastyczne ciasto. Wyrabiać ok 3 min. Gotowe ciasto rozwałkować porcjami na cienki placek (ok 1 milimetra )Im cieniej rozwałkujemy tym faworki będą bardziej chrupiące.   Każdy placek pociąć na paski ok 2 cm szerokości i długości ok 8 cm (chociaż to wg waszego uznania)     W każdym pasku zrobić(...)nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec paska W ten sposób otrzymamy zawiniętego faworka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony.     Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem     Z tego samego ciasta możemy wykonać bardzo dekoracyjnie wyglądające róże . Wystarczy wyciąć 3 różnej wielkości koła , ponacinać je na brzegach , nałożyć je na siebie i mocno

Malinowa Kawiarenka
Faworki 12

Faworki, zwane także jako chruściki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na Tłusty Czwartek, zaraz po tradycyjnych pączkach. Przygotowane są z mąki, żółtek oraz kwaśnej śmietany. Dodatkowo warto je wzbogacić także o odrobinę spirytusu, by podczas smażenia nie chłonęły tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić domowe faworki? Otóż przepis jest banalnie prosty. Jeśli tylko odpowiednio dobierzemy proporcje(...)składników, nasze faworki wyjdą wyśmienite. Co do samego ciasta, możemy wyrobić je ręcznie lub za pomocą robota. Do samego smażenia faworków możemy wybrać zarówno olej, jak i smalec. Należy odpowiednio dobrać temperaturę tłuszczu, by nie była zbyt niska, ani zbyt wysoka, co spowoduje zbyt szybkie rumienienie się faworków. Odpowiednia temperatura to około 180 stopni, warto

Przepiski.pl
Faworki na piwie 771

na piwie. Chrupiące i łatwe do zrobienia chrusty/faworki. Pyszny deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Karnawał to idealny czas na ich zrobienie. W okresie karnawału faworki przynajmniej kilka razy muszą pojawić się na moim stole. Tym razem zrobiłam je na bazie piwa. Wyszły bardzo chrupiące i łatwo się je robiło. Tradycyjnie faworki posypuję cukrem(...)długości 10 cm. Na środku każdego kawałeczka zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie w górę lub w dół  jeden koniec, aby powstał kształt faworka. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanej sporej ilości tłuszcz, do czasu przyrumienienia się obu stron. Faworki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu faworki oprószyć cukrem pudrem. Zobacz również

Kuchcik gotuje
Faworki 89

Faworki (chrust) robiłam pierwszy raz , musiałam oprzeć się na jakimś dobrym przepisie, szukałam, szukałam i znalazłam! Chrupiące, delikatne, postępowałam , co rzadko się zdarza, dokładnie tak jak w przepisie na blogu kwestia smaku . Nie widziałam sensu odmierzania prostokątów 12 x 3 cm, takie na oko mają swój urok . W ażne, że smakują wybornie. Składniki: 400 g mąki pszenne szczypta soli(...)pokrywają się pęcherzami powietrza). Po kilkunastu sekundach przekręciłam na drugą stronę drewnianym patyczkiem i smażyłam jeszcze przez chwilę do czasu aż lekko zrumieni ły się z drugiej strony.  Faworki układałam na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.  Smacznego

NA MOIM TALERZU
Faworki: tradycyjnie i bez mleka 117

solą na stolnicy. Na środek ciasta dodajmy żółtka i podlewamy spirytusem. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie.  Jeśli się zbyt sypie dodajemy odrobinę tłuszczu.  Najważniejsze przy wyrobie faworków jest rozwalkowanie ciasta na bardzo cienkie. Ciasto(...)tniemy na paski ok. 3 na 10 cm. Na środku każdego paska robimy podłużne nacięcie przez które przewlekamy jeden z końców.  Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem

prawdziwe jedzenie
Faworki 77

Tłusty czwartek już dawno za nami, ale chcę jeszcze przedstawić przepis na faworki, może komuś się przyda. W końcu czasem każdemu przyda się coś słodkiego :) Składniki: 20 dkg mąki 3 żółtka  sól 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 50 dkg tłuszczu do smażenia 10 dkg cukru pudru do posypania bibuła(...)podsypywać mąką. 3. Pokroić nożem na paski szerokości 3 cm, długości 15 cm. 4. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na długości 5-6 cm i przewinąć.  5. Faworki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron do uzyskania jasnozłotego koloru. 6. Wyjąć, odsączyć na bibule, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 211

Chrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej, oryginał był na mące pszennej (po prawej stronie składników wersja oryginału), moje są na orkiszowej, obficie obsypane mielonym ksylitolem. Pychotka... ;-) Składniki: - 650g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)     / lub  600g mąki pszennej(...)pośrodku. Przez nacięcie w środku przewlekamy koniec ciasta, by uzyskać odpowiedni kształt. Po przygotowaniu wszystkich kawałków ciasta rozgrzewamy w garnku olej , podgrzewamy go do temp.ok180*C i smażymy nasze faworki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku kuchennym. Obficie posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem i zajadamy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 266

chruściki, które moja rodzinka uwielbia, a ostatnio bywały same pączki. By tradycji stało się zadość, choć na koniec karnawału, szybciutko zarobiłam ciasto i w oka mgnieniu powstały pyszne, pulchniutkie faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem(...)braku czasu). Robiłam z połowy przepisu na pączki. Porcja na jeden podwieczorek dla mojej żarłocznej Rodzinki. ;-) Wyrabianie, wyrastanie, smażenie i jedzenie łącznie - zajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą zupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-) Składniki: - 550g

Smaczne Zdrowe
Najlepsze domowe faworki 120

Cześć! Faworki, chrust, chruścik, chruściki, kreple lub jaworki - tak, tyle nazw, a jeden karnawałowy smakołyk. Polska tradycja przygotowywania tego specjału sięga wiele, wiele lat wstecz. Przygotowuje(...)się je w szczególności na karnawał, jednak to nie jest reguła. My przeważnie jemy je w towarzystwie pączków w Tłusty Czwartek, który już za kilka dni! Wracając jeszcze do faworków... Wiecie jaki jest ich największy sekret? :) Przepis tradycyjnie z "Elementarza gotowania" Izy Frycz. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Faworki cioci Zosi 42

Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy, podsypując mąką wałkujemy bardzo cienko ciasto. Wycinamy 2 cm paski o długości około 10 cm, które nacinamy na środku i formujemy faworka. 2 Rozgrzewamy smalec, wrzucamy faworki i obsmażamy na jasno-złoty kolor z obu stron. 3 Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę(...)Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Faworki cioci Zosi pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Faworki (chrust) – prosty przepis 41

Faworki (chrust) – prosty przepis Faworki czy chrust? Jak się u was mówi na ten klasyczny tłustoczwartkowy smakołyk? U nas to faworki Pyszne i proste w przygotowaniu.  Spójrzcie sami na przepis. Korzystam z niego od lat. Mam też inny taki babciny, ale te smakują nam równie dobrze I są tak proste w przygotowaniu Z podanych proporcji(...)wyjdzie wam talerz faworków. Jeśli chcecie przygotować ich więcej, to wystarczy podwoić składniki. Faworki (chrust) zawsze się sprawdzą. Idealne na Tłusty Czwartek, ale też i na każde przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi lub rodziną. A jeśli już o przyjęciach mowa… To na zdjęciu z faworkami możecie też dostrzec uroczy mini koszyczek do serwowania . Ostatnio

Słodkie okruszki
Chrupiące faworki , chruściki 2170

Post Chrupiące faworki , chruściki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania