Karnawał, to słowo składa się z dwóch wyrazów łacińskich caro /mięso/ i vale / żegnaj /. Czyli żegnaj mięso:). W tym roku jest dość długi i przypada na czas od 6 stycznia do 2 marca. Jest to czas ruchomy, więc w każdym roku wypada w różnych terminach w zależności od daty świąt wielkanocnych. Ten czas kojarzy nam się z zabawą, radością i pysznym jedzeniem. Faworki, inaczej chrusty, chruściki należą do tego okresu, więc czas na pieczenie. Zrobiłam bardzo dobre ciasto na faworki z serkiem mascarpone. Nawet nie...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...