składniki: 200 g mąki 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1 szczypta soli 1 łyżka spirytusy dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą a następnie zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem, składamy na pół i ponownie ubijamy wałkiem, Czynność tą powtarzamy kilka razy. Gotowe ciasto dzielimy na 2-3 części. Jedną pozostawiamy a pozostałe części wkładamy do woreczka aby nie wyschły. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy (im cieniej tym lepiej). Tniemy na ...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...