faworki - 1708 przepisów (strona:37/114)

Chrusty rozpusty, czyli faworki 82

Wycinamy podłużne paski, o wymiarach ok 2 cm x 10 cm lub nawet dłuższe. Po środku każdego paska robimy nacięcie, i wywijamy do środka, naszego faworka, w ten faworkowy kształt. Gdy już kilka takich faworków stworzymy, wrzucamy je do garnka z gorącym olejem. Wyciągamy je dopiero, gdy nabiorą złocistego koloru, niczym włosy Małego Księcia. Gdy je wyciągniemy, polecam(...)ręczniki papierowe, żeby trochę się pozbyć nadmiaru tłuszczu, i żeby sumienie AŻ tak nie bolało, wszystkich tych którym tłusty czwartek wypadł w czasie diety :) Teraz wystarczy tylko oprószyć faworki cukrem pudrem,  i nic jak tylko zajadać

Pora na pora
Chrusty rozpusty, czyli faworki 85

Wycinamy podłużne paski, o wymiarach ok 2 cm x 10 cm lub nawet dłuższe. Po środku każdego paska robimy nacięcie, i wywijamy do środka, naszego faworka, w ten faworkowy kształt. Gdy już kilka takich faworków stworzymy, wrzucamy je do garnka z gorącym olejem. Wyciągamy je dopiero, gdy nabiorą złocistego koloru, niczym włosy Małego Księcia. Gdy je wyciągniemy, polecam(...)ręczniki papierowe, żeby trochę się pozbyć nadmiaru tłuszczu, i żeby sumienie AŻ tak nie bolało, wszystkich tych którym tłusty czwartek wypadł w czasie diety :) Teraz wystarczy tylko oprószyć faworki cukrem pudrem,  i nic jak tylko zajadać

Pora na pora
Faworki czekoladowe z cukrem pudrem cynamonowo-anyżowym 122

zajadania się nieograniczoną ilością pączków, nie zapomnijcie o faworkach . Muszą być! Te, które dzisiaj przygotowałam są czekoladowe z aromatycznym cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i anyżu. Spróbujcie Składniki: Faworki (chruściki): 2 szklanki mąki 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżka płynnego miodu 1 łyżka spirytusu szczypta soli Cukier puder

Oryginalny smak
FAWORKI MIGDAŁOWE 118

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Były już tradycyjne, z ciasta francuskiego, odchudzone a teraz pora na migdałowe faworki, krótko mówiąc warte przetestowania :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)spirytusem na jednolitą masę do masy dodajemy mąkę i szczyptę soli, wyrabiamy na gładkie ciasto ciasto cienko rozwałkowujemy, na blacie wysypanym mąką , tniemy na paski ,a następnie formujemy faworki olej rozgrzewamy do 175°C i smażymy na złoty kolor, gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, zimne posypujemy cukrem pudrem. Źródło: Książka” Kuchnia Polska

Słodkie zapomnienie
Tradycyjne faworki 136

wycinamy paski 2cm.x10cm., każdy pasek nacinamy w środku i przewijamy jeden koniec przez dziurkę. Gotowe faworki układamy na stolnicy, w garnku roztapiamy smalec, na gorący tłuszcz wrzucamy gotowe faworki i smażmy na złoty kolor z obydwu stron, układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, ostudzone posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Faworki (chrust) 78

Tłusty czwartek? A u mnie tłusty tydzień. Faworki, zwane także chrustem. Nobla temu, kto wymyślił, że ciasto można usmażyć. Jest takie wspaniałe. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka spirytusu lub ocetu 1/2 łyżeczki cukru 1/2łyżeczki soli 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie(...)prostokącie dziurkę. Mam nadzieję, że instrukcja jest czytelna. Jeśli nie, to zawińcie jak chcecie, albo smażcie bez zawijania. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.   Artykuł Faworki (chrust) pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Piwne kokardki 704

kokardki to coś a'la faworki na piwie. Jak się dobrze przyjrzycie zdjęciom, to zobaczycie, że mają mnóstwo widocznych bąbelków. To zasługa długiego, wymagającego odrobiny cierpliwości, zbijania ciasta. Im dłużej będziemy je zbijać, tym kokardki po usmażeniu będą lżejsze i bardziej napowietrzone. Takie cudeńka widziałam w książce "Słodkie Cztery Pory Roku".  Po modyfikacji przepisu dzielę się(...)mąką). Ciasto pozostawić na oprószonej mąką stolnicy, przykryć z góry miską i odstawić na 10 minut.     Po tym czasie zbijać wałkiem tak jak w przypadku faworków przez 20-30 minut, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza (uderzać wałkiem, rozwałkowywać, składać i znów uderzać...). Po dobrym zbijaniu ciasta cieniutko je rozwałkować

Nastoletnie Wypiekanie
Słodkie mrowisko 121

mniejszej porcji niż w przepisie, a przepis odrobinę zmodyfikowałam z jednej z gazetek magazynu Przyślij Przepis. Serdecznie polecam na Tłusty Czwartek. Świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków lub faworków.   Składniki: (na 3 talerze słodkiego mrowiska) Słodkie mrowisko: 4 jajka 2 szkl mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania olej rzepakowy do smażenia Polewa: 160 g masła 4 łyżki miodu(...)Słodkie mrowisko: Jajka wbić do miski, dodać przesianą mąkę. Składniki zagnieść w kulę, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto wyrabiać przez ok. 20-30 minut (tak jak w przypadku faworków), by wprowadzić do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza, dzięki czemu "mrowisko" po usmażeniu będzie lekkie i ładnie wybrzuszone.  Elastyczne ciasto bardzo cienko rozwałkować (ok. 3 mm) i pokroić

Nastoletnie Wypiekanie
CENCI – toskańskie faworki 139

Pączki , chrust , faworki(...)oponki i karnawałowe róże – genialne słodkości, które królują na naszych stolach w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Dziś mam dla Was przepis na Cenci – chrupiące, toskańskie faworki, które podbijają serca nie tylko Włochów! Usmażone mają przypominać powiewające na wietrze kawałki materiału, bo Cenci to po włosku szmaty, łachmany. Mimo tej niezbyt romantycznej nazwy są naprawdę smakowite

Ostra na Słodko
FAWORKI ( CHRUST) JAK U BABCI 772

karnawał to i musi być coś słodkiego. A cóż bardziej się kojarzy z karnawałem jak nie chrusty. Dziś przynoszę Wam przepis spod ręki mojej Babci, faworki zawsze wychodzą kruche i pyszne. Skła dniki: 500 g mąki tortowej 5 żóltek 1 jajko 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka wódki 2 łyżki cukru pudru 50 g masła Wykonanie: Do mąki dodać(...)dawało się wałkować.  Gotowe ciasto wałkujemy bardzo cienko, kroimy na paseczki, w których robimy dziurkę i przekładamy ciasto robiąc kształt faworka. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.  Dorosłym faworki podałam ze słodkim winem Monte Santi

Z Majeczką w kuchni
Faworki z piekarnika 99

Idąc za ciosem i falą pączkową przeprowadziłam eksperyment piekarniczy, pt.: Czy faworki można upiec? Wydaje się to niezłą alternatywą, gdy nie mamy litra oleju na zbyciu, by sobie ulżyć w tłustoczwartkowej nagonce.  Składniki: 5 + 1 łyżek mąki pszennej 2 żółtka 1/2 łyżki miękkiego masła 2 płaskie łyżki śmietany 12% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru(...)dopiero okaże się przy pieczeniu. I jednak nie był to błąd! Ciasto przy rozwałkowywaniu trzeba podsypać mąką. Później jest już z górki. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Faworków wyszło mi idealnie dla 2 osób. Hah! Oczywiście, że można zjeść więcej lub też nie podzielić się z nikim. : ) Piekłam ok. 10 minut z termoobiegiem. Nie będę ukrywać, że wersja smażona

Karczma Honorietty
Klasyczne faworki 152

Klasyczne faworki Składniki 0,4 kg mąki(...)żółtka i 1 jajko 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka octu lub spirytusu 0,5 l oleju do smażenia cukier puder … Czytaj dalej Klasyczne faworki

czarrna od kuchni
Faworki – ciasteczka dla znerwicowanych 130

Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać do domu więc postanowiłam usmażyć go sama. Nawet się nie spodziewałam, że to takie łatwe Faworki są ciastkami które należy piec w chwilach zdenerwowania- nie ma lepszego sposobu na wyżycie się niż walenie wałkiem ile sił w naszych rękach w Bogu ducha winne ciasto(...)przekładaniu jednego końca ciasteczka w nacięcie - to takie fajne i od razu humor się poprawia a jak po usmażeniu poczuje w ustach przyjemne chrupniecie to już jestem w niebie Faworki - "chrust" Składniki: 4 żółtka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki śmietany 1 łyżka octu lub spirytusu cukier puder kostka smalcu 250 g pół szklanki oleju Do dzieła

sierotka maRysia w kuchni
FAWORKI 124

Qchnia po prostu   Faworki to jeden z przyjemniejszych akcentów zimy. Złote, delikatne i bardzo kruche w karnawale śmiało konkurują z pączkami.  Ich wykonanie jest dość czasochłonne więc przed przystąpieniem do produkcji zazwyczaj organizuję sobie pomocników :)  Składniki: 4,5 szklanki mąki pszennej 12 żółtek 3 łyżki octu lub spirytusu 11 łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania(...)przeciągnąć przez nie jeden koniec.  W płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem. Qchnia po prostu Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Faworki (Chrust) 107

oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry.  Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym (1), żeby odsączyć tłuszcz, następnie obtaczać w cukrze pudrze z odrobiną cukru wanilinowego (2) (najlepiej zrobić to jeszcze gdy faworki są ciepłe). Z tego przepisu wychodzą 2 duże miski faworków (3).   Przepis

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania