tabeli jest przedstawiony %RDA dla kobiet 19-30 lat RDA - rekomendowane dzienne spożycie ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH: SKŁADNIK MINERALNY MANDARYNKI POMARANCZE SÓD 0,1 0,2 POTAS 4,0 3,9 WAPN 3,0 3,3 FOSFOR 2,6 3,9 MAGNEZ 5,5 2,2 ZELAZO 1,7 1,5 CYNK 0,9 1,9 MIEDZ(...)tabeli jest przedstawiony %RDA dla kobiet 19-30 lat RDA - rekomendowane dzienne spożycie INNE: MANDARYNKI POMARANCZE IG 30 35 ŁG 100g owocu 3 (niski) 3 (niski) ORAC* 1627 2103 *jednostka w jakiej mierzona jest zawartość antyoksydantów w poszczególnych produktach żywnościowych Podsumowując: Zawartość energii i makroskładników jest niemalże identyczna w tych owocach. Zwracając jednak uwagę na witaminy i minerały
Vroblewska-fitlifetwarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków skórka starta z połowy pomarańczy 1 łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej Na masę czekoladową : 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki
vaniliowoczekoladowajako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...) 200 g masła 175 g brązowego cukru 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki
zadanie-gotowaniepoza tradycyjnymi smakołykami pojawi się także mała nowość, czyli urocze i zaskakujące w smaku galaretki podane na sosie waniliowym Składniki: Wersja 1: 300 ml soku z czerwonych pomarańczy* 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżeczki przyprawy do grzańca (w wersji dla dorosłych można dodać tochę alkoholu, należy wtedy zwiększyć ilośc żelatyny) Wersja 2: 300 ml tłoczonego soku
Malinowo w kuchnizapewniamy! Składniki: 1 szklanka cukru 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do pierników 2 szklanki mąki 1 mały kubek śmietany 18 % pół łyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao
kgwjanczewokolejny przepis na Święta, tym razem coś słodkiego. Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru - ciasto jest fajną alternatywą dla wszystkich ciast czekoladowych z pomarańczami, bo choć smaczne - mogą się w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :) Składniki (na ciasto): 1 kostka masła 82% (200 gramów
Garniec Magalieprzepisem, co czynię dzisiaj. Źródło Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki soli 300 g miękkiego masła 1 szklanka cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko w temperaturze pokojowej Wymieszaj razem mąkę, kardamon i sól. Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę pomarańczową i jajko i dokładnie ubij. Porcjami dodawaj
Czerwień i błękitjest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę. Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady! Tak! Od święta pozwalam sobie na odrobinę rozpusty! Nie zważam na tłuszcze
Jeść, by żyć w zdrowiunaprawdę smaczny. Kiedy za oknem panuje ponurość, taka kolorowa, lekko anyżkowa surówka, może nam poprawić humor. Polecam! A tu inne sałatki i surówki z fenkułem: - Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka - Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami - Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki - Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami składniki 1 fenkuł - koper
Stare Garywięcej dni, żeby w pełni nadawać się do jedzenia (choć chrupiące też dają radę). Jeśli weźmiecie się za nie teraz i dodatkowo umieścicie w pojemniczku kawałek cytryny lub pomarańczy, ciasteczka spokojnie zdążą wam jeszcze zmięknąć i będziecie mogli się nimi zajadać podczas świąt Co do samego ciasta – jest bardzo elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno pójść
Powiedz dietom nieniedoceniany, ale również produkt, którego wielu się „boi”. Niesłusznie – dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski. Na dwa filety używam jedną pomarańczę. Wyciśnięty z niej
MarcinCheforzechów włoskich 0,5 szkl żurawiny 0,5 szkl rodzynek 3 łyżki chipsów kokosowych Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku pomarańczowego Viktoria Cymes skórka z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Mąkę, kakao, cynamon,proszek do pieczenia i sodę przesiać. Jajka
Ala piecze i gotujegospodarzy na zamorskie bakalie, zastępowano je rodzimymi suszonymi owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami. Jak widać krótka, szybko i po sprawie. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy i odrobinę soku dla złamania słodyczy miodu. Ta prosta potrawa nie ustępuje niczym, tym złożonym i wyszukanym. Mamy takie perełki w tradycji, świszcz, makiełki, śliszki i wiele
Dieta moja pasjatakże dla wegan i wegetarian , a użyte składniki są ekologiczne. Podsumowując - bardzo smaczna! :) Sezamki Składniki SEZAMKÓW Z ŻURAWINĄ : żurawina, siemię lniane, sezam, kasza gryczana, daktyle, sok z pomarańczy Składniki SEZAMKÓW Z BURAKIEM I IMBIREM : siemię lniane, sok z buraka, żurawina, daktyle, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, sok z cytryny, imbir W każdym opakowaniu znajduje się 5 sezamków
Zdrowie na języku :Pcyklu nie lubię marnować żywności.Pomyślałam sobie,że taka aromatyczna skórka pomarańczowa będzie świetnym dodatkiem np. do masy makowej lub drożdżówki.I wiecie co?Jest super dodatkiem!!! Składniki: 1 pomarańcza Przygotowanie: Myjemy pomarańczę i osuszamy.Następnie obieramy owoc.Środek zjadamy a ze skórki odcinamy białą część-jest gorzka.Następnie kroimy skórkę bardzo drobno i suszymy.Ja wysypałam do metalowej miseczki
słodkie i nie tylko historie kulinarne