jajko 1 szt drożdże świeże 50 g ksylitol 3 łyżki Kłos-Pol masło 100 g sól szczypta Lukier: Mielimy pół szklanki cukru na cukier puder sok z połowy pomarańcza Krok 1 Do misy wsypuje przesianą mąkę i robię w niej dołek. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodaje drożdże rozkruszone i 2 łyżeczki cukru, mieszam do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewam(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Krok 4 Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańcza, mieszamy i mamy lukier. Polewamy nim ostudzone rogaliki. Polecam bo smaczne i fajnie wyglądają
Różowa kuchniaskoro kupiłam, to w mojej kuchni będą się pojawiać różnorodne koktajle i soki. Pierwszy z nich serwuję już dzisiaj. Smacznego. Składniki: • 2 dojrzałe kiwi • ½ cytryny • ½ limonki • 1 jabłko • ½ pomarańczy • ½ łyżeczki miodu • kilka kostek lodu Sposób przygotowania: 1. ½ obranego kiwi zmiksować w blenderze na pulpę owocową. 2. W sokowirówce wycisnąć sok, dodając po kolei owoce. 3. Sok dosłodzić miodem (opcjonalnie
W mojej kuchniKtóregoś poranka, podczas rutynowego spaceru z moim psem uzbierałam z przydomowych drzew w moim sąsiedztwie, najróżniejsze cytrusowe owoce. Z zadowoleniem przyniosłam je do domu. Najwyraźniej cytrusy
Jem więc JestemTo mój prototyp jedynej w swoim rodzaju, ekologicznej, biodegradalnej torby na zakupy. Torba zaprojektowana i ręcznie wykonana przeze mnie, w Kalifornii Zajrzyjcie na moją stronę w
Jem więc Jestemdojrzałe) 1 słoiczek czarnych oliwek 150 g mozzarelli (użyłam sera typu podpuszczkowego z ziołami z gospodarstwa rolnego) 4 łyżki ziaren słonecznika Dressing: 1/3 szklanki oliwy 1/2 szklanki sosu z pomarańczy 3 łyżki sosu z cytryny sól, pieprz cytrynowy Sałatę poszatkować, mozzarellę i obrane mango pokroić w kostkę. Wymieszać z odsączonymi oliwkami, słonecznikiem i dressingiem. Podawać do mięsa, z pieczywem
Czerwień i błękitkońcu trzeba je przetestować :) Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja jest lekko kwaśna, ale do posłodzenia ciasteczek użyłam ksylitolu i niewielkiej ilości ekstraktu ze stewii (można wykorzystać sam cukier brzozowy(...)dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka
FitKotpołudniu, też się nadaje. Do tego przygotowuje się go w kilka minut. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 banan 1/2 łyżeczki karobu (ew. kakao) pomarańcza Wykonanie: W garnku uprażyć kaszę, aż zacznie pachnieć lekko orzechowo. Zalać 1 szklanką wrzątku (uwaga, bo może zacząć mocno bulgotać, warto więc na moment wlewania wrzątku, zdjąć garnek(...)kaszę przełożyć do kielicha blendera. Dodać pokrojonego banana i karob (lub kakao). Zmiksować. Można dolać odrobinę mleka jaglanego, żeby masa nie była zbyt gęsta. Udekorować pomarańczą
Sto kolorów kuchniDziś proponuję coś zupełnie innego. Pyszny i zaskakujący tort z blatami pieczonymi na bazie gotowanego, brązowego ryżu, bez dodatku cukru, o delikatnym, cynamonowym zapachu i z nutką pomarańczy. Krem jest równie lekki, na ugotowanej jaglance. Gdyby nie mały dodatek kajmaku pozostałego z innego wypieku, można by rzec, że to tort iście dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła
Cakes By Kejtwrzucić do blendera i zmiksować na gładko, rozlać do szklanek i delektować się smakiem pysznego domowego warzywnego koktajlu. Polecam też: Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango dietetyczny koktajl z buraka Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem The post kefir Veggie ogórkowo-czosnkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomarańczowy. Całość gotować na średnim ogniu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać ze startą skórką z limonki i cytryny. Słodko ostry sos do żeberek Składniki: sok z dwóch pomarańczy 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ¼ łyżeczki czosnku w proszku sól
naRuszciegranatem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 ml tłustego mleka 200 ml kremówki 30 lub 36% 6 żółtek 150 g cukru 1 laska wanilii ziarenka granatu plasterki pomarańczy Wykonanie: Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy połowę cukru i wyłuskane ziarenka wanilii. Doprowadzamy do zagotowania po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy żółtka
Kulinarne przygody GatityCiasto, które w smaku przypomina słynne ciastka "Delicja". Biszkopt nasączony Limocello, konfitura z pomarańczy, gęsta galaretka i lekko wytrawna polewa z czekolady. Przepyszne ciasto na weekend. Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm): biszkopt z tego przepisu 2 galaretki pomarańczowe 3-4 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki Limoncello 50 gram mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao
Mango PapajaDosłownie " Niebiańska Sałatka " !!!Bardzo ją polecam na dietę.Porcja czyli 150g.ma 119 kcal. Przepis podaję dla 2 osób. 1/2 główki sałaty 1 pomarańcza 2 łyżki miodu 1łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich ************************************************** Do miski włożyć umytą i poszarpaną sałatę.Pomarańczę sparzyć , obrać i podzielić na cząstki.Układamy na sałacie.Miód mieszamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki500g orzechów nerkowca 180ml świeżego soku pomarańczowego 120ml syropu z agawy lub syropu klonowego 150ml roztopionego oleju kokosowego sok wyciśnięty z 1 cytryny szczypta soli skórka starta z 1/2 pomarańczy Wierzch: 150g jagód świeżych lub mrożonych Spód: 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie osączamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia
Mała Cukierenkakoktajl, w którym znalazło się kilka składników z listy superfoods. Napijcie się ze mną na zdrowie i pięknej wiosny Wam życzę! Składniki: 1 garść jarmużu sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 jabłko, obrane i pokrojone na kawałki 1/2 szklanki wody 3 łyżeczki sproszkowanej młodej pszenicy, młodego jęczmienia, spiruliny i chlorelli Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Wypijamy zaraz po przygotowaniu
Smakowity Blog Kulinarny