pomarańcze - 5663 przepisów (strona:196/378)

Piernik marchewkowy i świąteczne życzenia 131

duże marchewki 200 g cukru 250 ml oleju 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody skórka z 1 pomarańczy + 100 g czekolady deserowej kilka łyżek śmietany 30% Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać. Cukier dokładnie zmiksować z olejem i jajkami(...)Dodać marchewkę startą na małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować polewą. Smacznego :) Polewa czekoladowa - połamaną czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu

Domowa cukiernia Ewy
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Keks z bakaliami 212

potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 140 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,5g, Węglowodany -16g, IG – 36 100 g oliwy/oleju ½ szklanki cukru erytrytol 4 jajka 1 łyżka skórki pomarańczy 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonych moreli 50 g suszonych fig ½ szklanki rodzynek(...)szklanka mleka roślinnego 30g czyli duża garść orzechów włoskich 2/3 szklanki migdałów sok z ½ cytryny Oliwę/olej ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy. Kolejno wbijajmy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Korzenna granola 160

pomysłów na.." też nie zniknie, może będzie rzadziej, może potem na kilka pomysłów będzie osobny wpis, zobaczę jak to wyjdzie "w praniu".  Tym czasem próbuję przywołać święta zapachem pomarańczy, cynamonu i wszystkiego co się z nimi może kojarzyć, w kuchni trochę mniej mnie niż zwykle, bo też praktycznie świąt w domu nie spędzam, część zrobiłyśmy razem z mamą wcześniej(...)posmakiem świąt, chrupiąca.. UWAGA!  znika w dziwnych okolicznościach ze słoiczka!!  Przepis: 100g płatków owsianych  10-20g reperowanej kaszy jaglanej  sok z połówki pomarańczy (ok.60ml) 2-3 łyżki syropu klonowego (30-40ml) 40g masła orzechowego 2-3 łyżki wody łyżka kakao 1/2 przyprawy korzennej  cynamon  kilka daktyli  1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

More food, love and dreams
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur 283

szklanka - 140g 30 g jagód inkaskich miód pszczeli lub cukier kokosowy 4 łyżki olej/oliwa 2 łyżki 1 szklanka orzechów – 100g (najwięcej włoskich) 1 szklanka płatów migdałowych sok ze świeżej pomarańczy lub skórka suszona 2 łyżki opcjonalnie laska wanilii Amarantus/kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mak zalewamy wodą i zostawiamy aż napęcznieje i gotujemy do miękkości, odcedzamy. W między

Przepysznik - BLW i nie tylko
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 221

białka zostawiamy!) 1/4 szklanki gęstej śmietany 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny DODATKI do masy makowej 2-3 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny 2-3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2-3 łyżki posiekanych migdałów 1 łyżka rumu 1 białko ubite na sztywno DO DEKORACJI 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny

Karo in the Kitchen
Kluski z makiem 101

mąki 1 łyżka oleju 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g maku mielonego 1 szklanka gorącego mleka 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich skórka z 1 pomarańczy 1 szklanka wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mak sparzyć  gorącym mlekiem odstawić na 1/2 godziny. Orzechy kroimy w grubsze kawałki przekładamy do miski. Rodzynki(...)zalać  wrzącą wodą. po paru minutach odcedzamy na sitku. Skórkę z pomarańczy włożyć  do rondelka wlać 1 szklankę  wody,dodać cukier, gotować  około 15 minut. Sparzony mak odcedzić . Do makutry wkładamy miód i mak ucieramy pałką, aż miód połączy się z makiem dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie

kgwjanczewo
Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 180

mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4  - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 70 gram czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem 50 gram masła lub oleju kokosowego stałego  podprażone orzechy włoskie  Kaszę(...)ugotuj w mleku ze szczyptą soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj i wystudź. Następnie dodaj olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę  pomarańczy, rum. Całość wymieszaj dobrze łyżką. Na koniec dodaj masę makową i wymieszaj. Tortownicę  (24 cm) wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60  minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Pomarańczowe naleśniki 158

Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 4 jajka szklanka mleka 3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (można zastąpić sokiem z kartonika) 3 łyżki masła tłuszcz do smażenia Farsz: 2 kostki twarogu (25 dag) pół kostki masła 4 łyżki cukru 4 żółtka 10 dag rodzynek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy(...)twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na połowę naleśników wykładamy farsz. Składamy. Można podać polane kwaśną śmietaną i ozdobione kawałkami pomarańczy. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 szt Czas wykonania: 1 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's 160

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej otarta skórka z 1/2 pomarańczy Do dekoracji: lukier lub czekolada masa plastyczna cukrowe lub czekoladowe posypki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając. Mąkę wymieszać(...)kakao, proszkiem do pieczenia, sodą kawą oraz przyprawą do piernika. Do masy maślano-jajecznej dodać skórkę otartą z pomarańczy, następnie dodawać na zmianę mąkę i likier. Formę do muffinek wyłożyc papilotkami. W każdą papilotkę wyłożyć porcję ciasta, do wysokości 3/4. Piec w 170 stopniach C przez 25 minut. Ostygnięte babeczki udekorować. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierogi z twarogiem, ricottą i rodzynkami z musem malinowym 138

przez noc w gorącej wodzie (lub whisky, rumie albo Amaretto jeśli pierogów nie będą jadły dzieci) 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie, ta sama zasada co powyżej) skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii maliny świeże do podania (lub mrożone, tak jak na zdjęciu) 300 gram mrożonych malin + 150 ml wody na mus malinowy jogurt(...)naturalny do podania Z podanego przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg przepuszczam przez praskę dwukrotnie, mieszam z ricottą, jajkiem, drobno posiekanymi (i odcedzonymi z płynu) rodzynkami, skórką pomarańczy, Amaretto, jajkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ciasto na pierogi wałkuję cienko, wykrawam kółka i na każde nakładam po łyżeczce farszu. Następnie sklejam pierogi i przekładam na deskę. Po przygotowaniu pierogów gotujemy

Mango Papaja
Najlepszy chrzan domowy 155

wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod oraz chlor. W chrzanie ilość witaminy C przewyższa tę, która znajduje się w cytrynach i pomarańczach! Ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. W szczególności jest stosowany przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych. Stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych

mojewypiekiinietylko
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 176

miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli skórka starta z jednej pomarańczy 100 g gorzkiej czekolady o jak najwyższej zawartości kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W dużej misce za pomocą miksera ubijamy miękkie masło, ksylitol i ekstrakt waniliowy do czasu, aż uzyskamy puszystą(...)masę. 2. Następnie do masy dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. 3. Do ciasta dodajemy przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto

W kuchni Katie
Jak się nie przejeść w Święta? 162

również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą ich słodzone napoje, soki i alkohole. Warto więc zastąpić je domową lemoniadą, czyli wodą z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy, kawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol, to lepiej sięgnąć po kieliszek czerwonego wina niż słodkiego

Szybko Tanio Smacznie
Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym 182

Proponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego. Niech Wam smakuje. Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Masa makowa - najlepsza! 270

sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego suchego maku 180 g cukru 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g posiekanych na małe kawałki migdałów bez skórki 75 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Mak wrzucić

maniapieczenia