oliwy 1/3 szklanki letniej wody z łyżeczką octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki na ciasto przełożyć do miski, lub malaksera i wyrobić tak aby nie było
Kuchnia Pani Wiosnyricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owsiank a z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano
Moja smaczna kuchniaformy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę ubić na sztywno, twarożek wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny, pomarańczy i grejpfruta. Do serka wlać zimną galaretkę i wstawić na chwilkę do lodówki, aż zacznie lekko gęstnieć. Następnie wylać masę na dno wypełnione ciastkami. Wstawić do lodówki na co najmniej
Kuchnia PokoleńSkładniki: 200 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki miąższ z 1 owocu mango bez skórki 1-2 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 pomarańczy i miąższ z jednego owocu 2 łyżki nasion chia Wszystkie składniki, oprócz chia umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na mus, dodać nasiona chia i pozostawić do napęcznienia. Mus można potraktować jako
Czerwień i błękitpostanowiłam zjeść z czymś słodkim więc akurat miałam dżem truskawkowy od cioci i grzanka z takim dżemem smakuje wybornie. Co prawda kusił mnie prezent od Oksany czyli dżem z pomarańczy ale pomyślałam, że go zachowam na specjalną okazję, bo jest tak pyszny, że od razu cały słoik bym pożarła!!! Dziękuję Oksano
sierotka maRysia w kuchniwłożyć do zamrażarki. Nadzienie ok 1/2 kg jabłek pokrojonych w kostkę 1 budyń waniliowy (śmietankowy) ugotowany według przepisu na opakowaniu (można dodać trochę mniej mleka) cynamon skórka starta z pomarańczy Do każdego wgłębienia muffinkowego wkładamy łyżkę jabłek posypanych cynamonem ( lubię dużo cynamony - każdy niech doda według własnych upodobań)i skórką pomarańczową, łyżkę budyniu i dokładnie przykryć startym na tarce
sierotka maRysia w kuchnikażdej strony na niedużym ogniu w formie niedużych placuszków. Podajemy z ulubionym dżemem, powidłami lud sosem. Wspaniale też będą smakować polane gorącą polewą czekoladową. Ja podałam z karmelizowaną pomarańczą - smakowało idealnie - pancakes były delikatnie słodkie natomiast pomarańcza (smażyłam ją ze skórką) delikatnie cierpka - idealne połączenie. Polecam!!! Smacznego!!! A teraz na poprawę humoru - zdjęcia pięknej roztoczańskiej wiosny autorstwa Rysia
sierotka maRysia w kuchnibardzo często jednak zwykle tylko w rosole... i gdy ostatnio dostałam taką śliczną. tłuściutką tuszkę kaczą pomyślałam, że tym razem koniecznie ją trzeba upiec! Ale jak? Z imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym? Nie... tym razem postawiłam na klasykę gatunku czyli kaszę gryczaną, jabłka i żurawinę. I z ręką na sercu - taka kaczka smakuje mi najbardziej! Kaczka
sierotka maRysia w kuchnipysznego dzięki czemu nasz wigilijny stół obfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą
sierotka maRysia w kuchnibazie skondensowanego mleka z dodatkiem cukru waniliowego, wycięte w zabawne duszki, żeby wbić się w Halloweenowy klimat. Zamiast cukru waniliowego takie żelki można aromatyzować cynamonem, kardamonem, anyżem, skórką z pomarańczy, przyprawą do piernika czy wiórkami kokosowymi Można również zdobić (dla dzieci będzie to zapewne niezła frajda) kolorowym lukrem, jadalnymi ozdobami, czekoladą... Ja postawiłam na prostotę :) Jeżeli więc nie macie
Kraina Miodem Płynącawszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się, tworząc tym samym chrupką skorupkę na powierzchni. Miodu pitnego użyłbym także do smażonego łososia - połączyłbym odrobinę miodu
Right Behind The Kitchenarabica to jest doskonale wypalona i niezwykle delikatna w smaku. Dla osób preferujących inny napój niż kawa, kawiarnia przygotowała w swej ofercie romaite herbaty, świeży sok z pomarańczy czy po prostu wodę mineralną. A czym byłaby kawiarnia bez czegoś do jedzenia. W Hecy można spróbować croissanty, muffiny, tarty i przeróżne ciasta, ciasteczka (w tym moje ulubione ciastko czekoladowe
Right Behind The KitchenKontynuuję Halloweenowe szaleństwa, mam nadzieję, że jeszcze Was nie zanudziłam. Dzisiaj będzie szybko i nieskomplikowanie. Cytrusowe miseczki możecie zrobić z grejpfruta lub pomarańczy, a także z cytryny. Ja jak widzicie użyłam grejpfrutów sweetie. Żeby przygotować miseczkę trzeba odciąć wierzch, wyjąć miąższ (w moim grejpfrucie udało mi się wyjąć go w całości, także Wam też powinno się udać:)), dokładnie umyć
Czerwona PorzeczkaSkładniki: ( na 2 duże blachy ciasteczek) 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 300 g mąki 100 g zmielonych migdałów 0.5 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml soku z pomarańczy Przygotowanie: 1.Miękkie masło ubić z cukrem pudrem. 2.Dodać resztę składników i wyrobić na gładką masę. 3.Wstawić do lodówki na 20 min. 4. Ze schłodzonej
KreatywnePiny