filmik dla wszystkich zainteresowanych A poniżej przepis na dyniowo-pierniczkową latte idealną na święta Składniki : 500 g puree z upieczonej dyni (można użyć mrożonej) 1/2 pomarańcza mleko 200 ml przyprawy korzenne (może być przyprawa do piernika) 100 ml espresso miód do smaku Przygotowanie : Zagotować mleko z przyprawą korzenną można dodatkowo dodać laskę cynamonu, goździki(...)zblendować dynię razem z pomarańczą i mlekiem (dla pożądanej konsystencji najlepiej, żeby była trochę gęsta jednak na tyle by można było ją swobodnie wypić :) na spód szklanki wlewamy warstwę dyniową, następnie spieniamy mleko (można to zrobić trzepaczką, mikserem, można użyć french pressu lub spieniacza do mleka) wlewamy je delikatnie na warstwę dyniową, następnie przygotowujemy espresso i wlewamy je delikatnie
zdrowa vege kuchniatych szablonów. Na początek upiekłam pierniki, ale takie, które nie rosną, bo łatwiej dekorować i łatwiej nałożyć masę cukrową. Tu świetnie sprawdziły się Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy . Potem przygotowałam Lukier Królewski (Royal Icing) , który podzieliłam na dwie części, jedną zabarwiłam na zielono, a drugą pozostawiłam białą. Masa Plastyczna, tą akurat kupiłam, bo tak naprawdę
Blondynka Gotujemlekiem kokosowym. Wstaw do piekarnika na 12-15 minut, wyjmij i pozostaw do przestudzenia zanim nałożysz lukier. Aby przygotować lukier, do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z pomarańczy i dokładnie zamieszaj. Za pomocą pędzelka smaruj wierzch pierniczków przygotowanym lukrem, a na środku każdego umieść blanszowany migdał. Poczekaj, aż pierniczki wyschną, a następnie przechowuj je w szczelnym pojemniku
Roślinna - blog wegańskimuszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy
Karo in the Kitchensuszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki
maniapieczeniaściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami
Smakołyki Berenikiwytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki podsuszonego piernika z bakaliami 100 g sera camembert garść suszonych jabłek 1 plaster suszonej pomarańczy 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka rozdrobnionych orzechów włoskich 3-4 kostki mlecznej czekolady Sposób wykonania: Suszone jabłka i plaster pomarańczy zalewamy zimną wodą tak aby zostały przykryte, gotujemy
Wanilia i Kardamonłyżeczki przyprawy do piernika Dr Oetker , 200 ml miodu (u mnie z cynamonem), 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 85 g masła, 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy, lukier. Przygotowanie: Masło i miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia). Pamiętajcie, że miodu ma być 200 ml, a nie gram :) Pozostałe(...)składniki mieszamy w misce: mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, migdały i skórkę pomarańczy. Zalewamy letnim miodem, mieszamy łyżką i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto będzie trochę klejące, ale takie ma być- nie podsypujcie mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy
Aga w kuchniżółtka zużyjemy do kremu) krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 60 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny (u mnie pół na pół z cytryny i pomarańczy) 80 g cukru cukier wanilinowy lub otarta laska wanilii (pominęłam) 4 żółtka 175 g bardzo miękkiego masła Dokładnie ubijamy białka mikserem. Nadal miksując dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec
Dzieje kuchennej WiewióryNastępnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam. Ciasto kruche wyciągam z lodówki, dzielę na dwie nierówne części
Mango Papajadwoje lub przyjęcie w gronie najbliższych. Na taką specjalną okazję naprawdę warto zrobić i każdemu polecam :) Składniki: 200g filetu łososia 2 mini sałaty włoskie 1 zielony grejfrut 1/2 pomarańczy pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka) garść żurawiny suszonej 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz Sos: 1 cytryna 1 łyżeczka ostrej(...)naczyniu, w którym podamy sałatkę. Następnie rozkładamy kawałki zielonego grejfruta (ja część ząbków obrałam ze skórki, a wszystkie przecięłam na pół, aby pozbyć się pestek) i ząbki z połowy pomarańczy. Kolejna warstwa to łosoś - dzielimy go na mniejsze kawałeczki i układamy w naczyniu, po czym posypujemy ugotowanym makaronem gwiazdki. Teraz całość obficie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Opłukaną i osuszoną kolendrę
Kolorowy Przepisowniksiebie nie pachniała niczym, to w końcu tworzywo. Żeby się zabezpieczyć przed ewentualnymi kocimi zapędami do rozbierania drzewka szybciej, niż było ubierane, spryskałam ją dodatkowo olejkiem z grapefruita i pomarańczy (dokładnie takim jakiego używa się do kominka do aromaterapii). Póki co działa, bombki wiszą, choinka stoi. Prawdą jest, że koty nie lubią cytrusów. Z kablami od światełek poradziłam sobie
Karo in the Kitchenprzepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku a przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Jeśli chcecie upiec całą tuszkę to polecam kaczkę z pomarańczami i imbirem - jest wspaniała! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 100 g masła 1 szklanka cukru skórka otarta z pomarańczy 20 pierniczków nadziewanych w czekoladzie na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki drobnego kokosu Przygotować ciasto piernikowe: Jajka utrzeć(...)wylać do niej ciasto piernikowe. Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto piernikowe. Ułożyć pierniczki i zalać drugą połową masy serowej. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatego lukru zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić
Kuchnia w szuwarach