danie ale też idealna do obiadu lub jako dodatek do dań z grilla. Składniki: kilka liści sałaty lodowej 1/2 czerwonej papryki kiść czerwonych winogron (najlepiej bezpestkowych) 1 niewielka pomarańcza 1/2 opakowania sera feta łyżka orzeszków arachidowych (można pominąć) na sos: sok z połowy cytryny 4-5 łyżek oleju lub oliwy (użyłam oleju z awokado) 2 łyżeczki musztardy(...)odrobina cukru sól pieprz Sałatę porwać na kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Winogrona pokroić na połówki, wyjąć pestki jeśli takie są. Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę, paprykę również pokroić. Orzeszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na półmisku. Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku. Polać sałatkę przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybko ale idealne do popołudniowej herbatki. Składniki: 230 g mąki 150 g masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki startych migdałów 2-3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać resztę składników, zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie szybko rozwałkować na podsypanym mąką blacie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleka pełnego w proszku 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka margaryny lub masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie) Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę. Galaretkę żółtą rozpuścić w szklance
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 100 g galaretki pomarańczowej dodatkowo: 1/2 pomarańczy banan kilka małych truskawek kilka plastrów ananasa z puszki syrop z ananasa z puszki łyżka wiórek kokosowych galaretka o tropikalnym smaku (użyłam Klejnot Hawajów- mango i marakuja) Miękkie masło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasę makową: puszka masy makowej 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek kilka kropel aromatu rumowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej puszka brzoskwiń skórka z cytryny i pomarańczy na kruszonkę: 1 żółtko 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do przesianej mąki. Dodać sól oraz żółtka i zacząć wyrabiać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapołączyć składniki ; jeśli mikser się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko drewnianą łychą . Kandyzowaną skórkę pomarańczową przygotowuję zwykle własnoręcznie - z cukru, soku oraz zdartej ze świeżych pomarańczy skórki pomarańczowej - i przechowuję w lodówce zawekowaną w słoiczki właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec
Grunt to przepis!dodatkiem suszonego oregano, czosnku, dobrej jakości oliwy z oliwek, dodałam moje ulubione ostatnio nasionka chia , które wykorzystałam już w dwóch przepisach: Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Powstała genialna pasta do chleba. Sprawdzi się świetnie z pieczywem z patelni, czyli z chlebkami flatbread, przepis znajdziecie tutaj
Moja smaczna kuchniadanie u Renaty i zakochałam się a najważniejsze że poczułam ten smak i zapach i zapragnęłam zaraz zrobić. Zrobiłam, zajadałam ze smakiem i polecam bardzo gorąco. Smak czekolady z pomarańczą i kremową ricottą to jest najlepszy pomysł na świecie. Spróbujcie koniecznie. Czekoladowe pappardelle z pomarańczą i ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieForemkę do zapiekania wysmarować olejem/masłem/olejem kokosowym. Przelać ciasto i piec w mikrofali 2-3 minuty. Do podania polecam serek kremowy wymieszany z 1 łyżeczką soku z pomarańczy. Smacznego
Chocolate Muffin BlogWykrawam filety, a resztę tuszki dzielę na porcję, które zachowuję na późniejszy czas. Przepis jest bardzo prosty: - 2 filety z kaczki - sól, pieprz do oprószenia mięsa - sok z połowy pomarańczy Filety nacinamy od strony skóry. Oprószamy solą i pieprzem zarówno od strony skóry jak i mięsa. Dodatkowo skrapiamy sokiem pomarańczowym od strony mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę w zimne
kawawszklanceCoś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane
kawawszklancekorzeń pietruszki 1 dojrzałe mango sok z 1/3 cytryny pół pęczka natki pietruszki szklanka przegotowanej wody łyżka miodu z manuka ( opcjonalnie) 2 plasterki pomarańczy do dekoracji Sposób przygotowania: Jak ktoś posiada sokowirówkę, to wszystkie składniki wkładamy i miksujemy. Jak ktoś nie ma maszynki do wyciskania soków powinien postępować wg kolejności : obraną pietruszkę
pieprzny smaczekdziećmi, jest naprawdę dziecinnie proste, bo cały bajer polega na tym, że za miarkę służy opakowanie po jogurcie. To ciasto można dowolnie bajerować dodając rodzynki, wiórki kokosowe, wanilię, skórkę pomarańczy, cytryny a nawet mak. Jest miękkie, wilgotne, pół słodkie. Podstawią jest miarka, w przypadku jogurtu kupionego to pojemnik po jogurcie a domowej roboty wybierzcie kubek/szklankę dowolnej wielkości
greenscarfŚwietna galaretka, ta palona nuta.. no i świetnie przygotowana ryba. Ośmiornica - kasza kuskus/granita z pomarańczowego pomidora/ puder z czarnej oliwki. Ciepła, miękka, delikatna ośmiornica, kuskus w soku z pomarańczy, puder z suszonej czarnej oliwki i granita z pomarańczowego pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba sama zrobię. Proste pomysły, ale trzeba na nie wpaść, mieć dobry produkt
królestwo garówniezrównany smak i miąższ jej jest zdecydowanie bardziej treściwy. Jeżeli szukacie dyni na placuszki czy zupę wybierzcie dynię odmiany Hokkaido. Dynia ta charakteryzuje się dość mocno żywym kolorem pomarańczy jest stosunkowo nie duża, a ciężka. To dlatego, że jej miąższ jest bardzo zwarty, po upieczeniu tworzy formę gęstej pasty, ma w sobie mało wody, a dzięki temu większą ilość
SMYKWKUCHNI