łyżki oliwy z oliwek 1/2 średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor rzymski świeże zioła według uznania dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka wody, szczypta soli i pieprzu Ser i batata kroję w plastry, czerwoną paprykę w paski. Patelnię grillową rozgrzewam z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej
Mango Papajaugotowanej kaszy jaglanej, - 100 g rodzynek, - sok z 1 cytryny, - 1 puszka mleka kokosowego, - 10 łyżek wiórków kokosowych, - 1 łyżka esencji waniliowej, - ew. łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy, - słód do posłodzenia masy, - pół tabliczki gorzkiej czekolady, - 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Kaszę jaglaną zmielić razem z rodzynkami, esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, gęstą częścią mleka kokosowego oraz sokiem z cytryny(...)Najlepiej żeby masa była gładka, wtedy ciasto nie będzie miało grudek. Spróbować masy, gdy jest za mało słodka dodać słodu, melasy lub syropu z agawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Masę wylać do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo spiekało, trzeba
Co na wege obiad?minut. Iiiiiiiiiiiiiii to właśnie diabeł mnie pokusił :) Po upieczeniu biszkopt był idealny. Jednakże wpadłam na iście głupi pomysł by nadać mu smaku i nasączyć go sokiem ze świeżo wyciśniętych pomarańczy..... Żeby było śmieszniej zamarzyłam o biszkopcie z galaretką (kwiczę ze śmiechu). Gdy ta już ostygła i zaczęła tężeć wylałam ją na biszkopt a ten? wchłonął całą galaretkę
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 świeża pierś z kurczaka sok z 1 pomarańczy 3 ząbki czosnku sól, pieprz estragon, lubczyk klarowane masło Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na dowolne kawałki, przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać. Usmażyć go na maśle do uzyskania ładnego brązowego koloru. Ziemniaki
Gaździnka warzyłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę TUTAJ ) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 0,5 szklanki oleju 2 jajka 40g gorzkiej czekolady Polewa: 50g margaryny 3 łyżeczki pudru 3 łyżeczki ciemnego kakao 3 łyżeczki mleka Dodatkowo: Frużelina lub dżem
Wrzosowa Polanapodwieczorek. Kulki z ciasta układałam w tortownicy ⌀28cm: Ciasto: 600g mąki 200ml mleka 100g masła 3 łyżki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 20g drożdży skórka otarta z pomarańczy i cytryny Do posmarowania: 2 łyżki masła 2 łyżki śmietanki Posypka: 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy (lub papier
Wrzosowa Polanałyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego 2 szklanki wody 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka 2 białka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 50g masła 1/3 szklanki kaszy manny 2 jabłka ok 2 szklanek wiśni z kompotu lub nalewki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać(...)dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka z wodą i odstawiłam na godzinę. Do maku zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodając zmielony mak, stopione masło i kaszę manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy
https:KKuchniaMniamprzy szklaneczce takiej sangrii ;-). SANGRIA CYTRUSOWA. Składniki: 750 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego 100 ml golden rumu 250 ml soku pomarańczowego 1 pomarańcza 1 cytryna 1 limonka 1 grejpfrut 4 łyżki cukru brązowego Sposób przyrządzania: Owoce dobrze wyszorować i sparzyć gorącą wodą(...)Pomarańczę i grejpfruta pokroić w krążki i przekroić na 4 części. Cytrynę i limonkę pokroić w plasterki oraz na połówki. W dużej szklanej misce owoce zasypać cukrem brązowym i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie zalać białym wytrawnym winem, rumem i sokiem pomarańczowym. Całość schłodzić w lodówce. Podawać z lodem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychmaku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych pół szkl. skórki kandyzowanej pomarańczy lub rodzynek wcześniej namoczonych 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów Na krem kawowy: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kubki smakucynamonem do smaku. Pod koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy. Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy
Malinowe Pocałunkigrubej tarce (u mnie 90% kakao) 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2-3/4 szklanki mleka kokosowego 1 jajko z wolnego wybiegu 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki skórki z cytryny lukier: 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki ksylitolu 3 łyżki cytryny do posypania: skórka z cytryny (może być też kandyzowana) Sposób przygotowania: Rodzynki namaczamy
Fill The Bowlananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony z buraczkami i serem z odrobiną wódki Sushi Deserowe: Carpaccio z pomarańczy Stir fry z ananasa Smacznego
Codzienne Gotowaniesię doczekać przetestowania jej w mojej kuchni. * czekolada mleczna z nadzieniem migdałowym i pomarańczowym Michał nie znosi migdałów, więc podejrzewam, że ta będzie cała moja :) Jestem ciekawa tej pomarańczy brazylijskiej. * czekolada mleczna z nadzieniem orzechowo-mlecznym i karmelowym Co do tej czekolady, liczę że nie będzie za słodka. Chociaż to połączenie brzmi jak miks nutelli z karmelem, mniam
W poszukiwaniu inspiracjizagrożenia nie wyrobienia się ;) faszerowana kaczka 2 kg kaczka, sól, pieprz, kolendra farsz: 20 dkg wędzonego boczku, 20 dkg bułki pszennej, 1 duża cebula, skórka otarta z pomarańczy, 50 g orzechów włoskich, 1 łyżeczka suszonej szałwii, 1 jajko, 1 łyżka oleju Wyluzuj kaczkę, jeśli tego jeszcze nigdy nie robiłeś, to na blogu znajdziesz szczegółowy opis. Tuszkę natrzyj dokładnie przyprawami(...)dodaj do niego cebulę i smaż razem, aż cebula będzie szklista. Odstaw do ostudzenia. Bułkę pokrój bardzo drobno. W dużej misce wymieszaj bułkę z przesmażonym boczkiem, otartą skórką z pomarańczy, posiekanymi orzechami, szałwią i jajkiem. Dobrze wyrób farsz i włóż go do tuszki. Jeśli coś zostanie, uformuj kulki, które możesz upiec dokładając je 30 minut przed końcem pieczenia kaczki. Samą
Eksperyment sobotnipłynnego miodu 1 łyżka masła pół laski wanilii 1/2 łyżeczki przyprawy rumowo -waniliowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 żółtka jajek klasy M 9 łyżek mrożonych jagód 3 plasterki świeżej pomarańczy Przygotowanie: Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii. Wyciągamy nasionka (końcem ostrego noża). Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy 350 ml mleka, dodajemy miód, ziarenka i laskę wanilii oraz przyprawę. Całość gotujemy.Wyławiamy(...)ciągle mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty do zgęstnienia. Na dno 3 pucharków wykładamy mrożone jagody (nie rozmrażamy ich). Na wierzch nakładamy nasz domowy budyń. Wierzch każdego pucharka zdobimy plastrem pomarańczy. Deser odkładamy, aż do przestudzenia (w tym czasie jagody pod wpływem gorącego budyniu się rozmrożą i puszczą wspaniały sok). Podajemy. Smacznego www.mojpieknystol.pl
Słodkie okruszki