Bardzo lubię zapiekanki, szczególnie jesienią i zimą. Tym razem padło na musakę, którą przygotowałam z mieloną cielęciną. Musaka zawiera sos beszamelowy, który w oryginalnej recepturze zawiera mąkę pszenną, a ja unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej
Cytryna&Co.czasochłonna, jest niezwykle smaczna i pożywna. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do obiadu (np. zastąpić tradycyjne, gotowane ziemniaki). Babkę ziemniaczaną przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, którego zadaniem była zapiekanka ziemniaczana. Zajrzyjcie do Malwiny i Patrycji , aby zobaczyć jaką zapiekankę z ziemniakami one przygotowały ;) Babka ziemniaczana Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
Codzienne GotowanieZapraszam na pyszną zapiekankę makaronową z dodatkami. Zapiekanka jest tania i prosta w przygotowaniu a do tego pięknie wygląda i super smakuje. Polecam Składniki: 2 szkl ugotowanego makaronu (ja miałam krajankę) 100 g chudej kiełbasy 125 g mozzarelli pół żółtej papryki 150 g mrożonego groszku 2 jajka 1/4 szkl mleka 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
słodkie i nie tylko historie kulinarneDzień dobry! Jakie plany na weekend? Jeżeli nie macie to może jednym z planów będzie zrobienie pysznej zapiekanki na obiad? ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁEM, KURCZAKIEM I SEREM FETA. Składniki na 3-4 porcje: 350g makaronu świderki (u mnie bezglutenowy) 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 1/2 kostki sera feta 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku
CzarnawisienkaDziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą. Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej 2 średnie cebule olej do smażenia sól Sos: 1 łyżka klarowanego masła 2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista) ok. 1,5 szklanki wody(...)zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190 o C około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się. Podawać z surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitSchab doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać suszone zioła, paprykę w proszku ostrą i słodką. Obsypać tą mieszanką płaty mięsa. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić
Kuchnia Pokoleńdodatkiem łyżeczki masła, szczypty soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 9. Farsz mięsno warzywny przykrywamy puree ziemniaczanym i pieczemy w 200 stopniach C ok. 25-30 min. 10. Po upieczeniu zapiekankę posypujemy posiekanym koperkiem. Zapiekanka z kurczakiem i warzywami jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka). Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 655 g Energia: 459,0 kcal
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachGOŁĄBKI JEŚĆ NIE TYLKO W ŚWIĘTA! Przepis na zapiekankę a'la gołąbki powstał dla tych, którzy uwielbiają gołąbki, ale na ich zawijanie brak im czasu, chęci lub zdolności. Prostota wykonania tego dania to nie główny jego atut. Podstawową zaletą jest świetny smak, który dorównuje (jak nie przewyższa) tradycyjnej, babcinej, świątecznej wersji gołąbków. Polecam! Składniki na formę o średnicy(...)naczynia ceramicznego. Następną warstwą jest kasza przyprawiona solą i pieprzem. Kolejno, wykładamy drugą część kapusty. Całość polewamy sosem powstałym ze zmieszania przecieru z wodą, oliwą i przyprawami (wymienionymi powyżej). Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuLubicie zapiekanki? Jasne, że tak. Pierwsze co nam się kojarzy z tą nazwą to gruba bagietka z niewielką ilością farszu, zalana ciągnącym się serem. Oczywiście nie jest to jedyna „wersja” zapiekanki. Nasza propozycja jest równie smaczna i popularna. SKŁADNIKI: - 9 średniej wielkości ziemniaków - 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka) - 500g pieczarek - 2 średniej wielkości cebule - 10 cienkich plastrów boczku
Związek na patelniDanie jest nieco pracochłonne, więc polecam je przygotować w weekend. Dawno nie jadłam tak pysznej i sytej zapiekanki, która niemal ma wszystkie smaki! Składniki: Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ketchupu o obniżonej zawartości cukru 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Zapiekanka: 200g mięsa mielonego drobiowego 250g mrożonych warzyw po włosku 50g suchej kaszy jęczmiennej 125g (1 kulka) mozzarelli przyprawy
Truskawkowa Fiestajeden kęs. Te pieczarki zrobiłam w zeszłym roku na Sylwestra i od razu stały się sukcesem. Można je jeść na ciepło i na zimno. Dla smakoszy ziemniaków polecam mini zapiekanki ziemniaczane. Piekę je w muffinkowej formie z resztek ugotowanych ziemniaków. Jest to też danie, które można przygotować wcześniej wstawić na noc do lodówki, a przed przyjęciem tylko zapiec. Porcja wołowiny(...)zimno pociętej w cienkie plastry świetnie pasuje do ziemniaczanych zapiekanek. Poza tym możecie przyrządzić koreczki z sera , nadziewane roladki z ogórka czy zapieczone daktyle . Oczywiście w moim sylwestrowym bufecie znajdzie się i miejsce na deser. Polecam panna cotta z owocami. Panna cotta zawsze się sprawdzi. Jeśli dysponujecie czasem możecie również upiec brownie i pokroić je na małe kawałeczki
codojedzeniaZapiekanka z pieczarkami i żółtym serem to pyszny przysmak z dzieciństwa. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Śmiało zastępuje niezdrowy fast food z przydrożnej budki. A smakuje o niebo lepiej i wiemy, że wszystkie składniki są sprawdzone i świeże. Taka domowa zapiekanka może być podawana na bagietce, bułce lub jeśli ich nie mamy to po prostu na chlebie. Rewelacyjnie smakuje
Krokusowy Domnieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go upiec – dostaniemy pyszne cannelloni z mięsnym farszem. Zapiekanki są powszechnie lubiane i często przygotowywane. Listę najpotrzebniejszych produktów i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 500 g wołowiny 20 dag żółtego sera 250 g makaronu canneloni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rodzajów dań Produkty składające się na ofertę makaronów marki Arrighi.pl umożliwiają przygotowanie praktycznie każdego dania, niezależnie od tego czy będzie to typowa zupa, sałatka, sosy czy zapiekanki. Do każdego z nich można bowiem znaleźć najlepszy makaron, który podkreśli smak potrawy i zarazem wzbogaci jej wygląd. Przykładowo, określany w Polsce mianem kokardek makaron Farfalle(...)nazywany jest przez Włochów motylami i jest to idealny wybór w przypadku takich dań jak sałatki makaronowe, zapiekanki oraz sosy mięsne. Niezależnie jednak od wybranego rodzaju, każdy makaron od włoskiego producenta produkowany jest z takich samych składników, dzięki czemu jest nie tylko pożywny, ale też ma wyjątkowy smak. W przypadku makaronów z klasycznej serii są to zawsze
Słodkie okruszkiMagda Kremowa w środku, chrupiąca z wierzchu i pełna smaku – taka jest właśnie ta zapiekanka. Znajdziemy w niej chrupiące kawałki boczku, intensywny smak dojrzewającej szynki i ciągnący się ser. Jest to sycąca, szybka i prosta w wykonaniu propozycja na obiad – na pewno posmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki(...)wymieszamy, dodajemy wszystkie składniki – podsmażony boczek z cebulą i pieczarkami, makaron, pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką, sos – mieszamy i przekładamy do naczyń do zapiekania. Z wierzchu każdą zapiekankę posypujemy łyżką bułki tartej. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż bułka z wierzchu się zarumieni – około 20-25 minut. Po tym czasie danie jest od razu gotowe
Smaczna Strona