Całość podlana jest sosem pomidorowym. Na naszym blogu znajdziecie dwa super przepisy: na klasycznego bakłażana pod parmezanem, którego uwielbiał Frank Sinatra oraz przepis na mniej kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać(...)drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem. Filet z indyka doskonale sprawdza się w tej roli, gdyż zapieczony w sosie marinara nabiera aromatu
Niedzielny kucharzCzas : 30-40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Lasagna na skróty W Niedzielnym Kucharzu bardzo lubimy lasagnię, ale zawsze przeraża nas ogrom pracy jakiego wymaga ta zapiekanka, szczególnie nie lubimy obgotowywania płatów makaronowych. Znaleźliśmy drogę na skróty do wyśmienitej, szybkiej lasagni, która wymaga minimum pracy. Jest to danie trochę na skróty, bo podstawę stanowią gotowe pierożki ravioli(...)sprawdzając skład, żeby uniknąć całej tej chemii. Na szczęście w świeżym ravioli nie ma jej prawie wcale. Użycie ravioli zamiast płatów makaronu ułatwia pracę, a dodatkowo faszerowane pierożki nadają zapiekance wspaniałego smaku. Dzięki temu wystarczy dodać do lasagni zwykły sos marinara, mozzarellę , żeby uzyskać wspaniałe danie. Gorąco polecamy! Sprawdźcie też inne nasze proste przepisy z ravioli: Zupa tortellini z pulpecikami
Niedzielny kucharzdań na trzy dni – wychodząc od niedzielnego obiadu (czyli zaplanuj menu na niedzielę, poniedziałek i wtorek). Twój mini plan może wyglądać na przykład tak: Niedziela – Rosół Poniedziałek – Zapiekanka pasterska Wtorek – spaghetti z sosem mięsno-warzywnym (bolonese) W tym przypadku Twój patent będzie polegał na tym, że do dań na poniedziałek i wtorek wykorzystasz warzywa, które ugotują się w rosole(...)Wystarczy je posiekać i dodać do podsmażonego mięsa mielonego z koncentratem lub sosem pomidorowym. Do zapiekanki potrzebne będzie jeszcze pure z ziemniaków i pietruszki, do spaghetti – oczywiście makaron. Jeśli zrobisz więcej sosu – to te dania starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek
Niedzielny kucharzDosypujemy do mieszanki koperek, przyprawy i mieszamy całość. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki. Po drugie: jest zdrowy. Czosnek to naturalny antybiotyk, poprawia odporność, ma mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów i olejków eterycznych
Proste-przepisy.plPyszna zapiekanka z makaronem spaghetti, pomidorkami koktajlowymi, serem żółtym i pleśniowym. Składniki Makaron spaghetti 250g Jajka 3 Śmietana kremówka 200ml Ser żółty 150g Ser pleśniowy 100g Pomidorki koktajlowe kilka Bazylia kilka l The post Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZapiekanka z cukinii i mozzarelli – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Cukinia to jedno z tańszych warzyw, na które mamy teraz sezon. Dzięki niej możemy wyczarować pyszny i tani obiad. Gorąco zachęcamy do wykonania naszego spr The post Zapiekanka z cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na Parmigiana di melanzane , czyli zapiekankę z bakłażanów rodem z Włoch, a dokładniej z mojej ukochanej Sycylii. Parmigiana to nic innego, jak podpieczone lub podsmażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i Parmezanem. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem mięsa. Dziś jednak chciałabym zaprezentować(...)minut, a po upieczeniu pozostawiamy ją poza piekarnikiem na 10 minut, by łatwiej było ją kroić. Podajemy ze świeżą bazylią. Smacznego! Artykuł Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongCudownie pyszna i bardzo sezonowa zapiekanka z cukinii . Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ nie trzeba podsmażać osobno żadnych składników. Wszystko łączysz razem w jednej misce a potem pieczesz w foremce. - warzywna zapiekanka z serem - bez podsmażania osobno składników - szybka, pyszna i bardzo prosta do zrobienia
AniaGotuje.plSzybki makaron z boczkiem to danie, które jesteśmy w stanie przygotować dosłownie w 15 minut. Więc idealnie sprawdzi się zawsze, kiedy nie mamy czasu na zbyt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś ... po przeglądzie mojej lodówki powstała zapiekanka z tortellini :-) Uwielbiam wszelkie dania makaronowe... tym razem makaron z wkładką czyli z nadzieniem mięsnym a do tego aromatyczny sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią. Całość zapieczona z żółtym serem... pychota! Składniki na 2 porcje: 400 g tortellini z mięsem puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) 1 średnia cebula 2 ząbki(...)razu do naczyń. Nałóż tortellini, zalej pomidorami z cebulą i czosnkiem - wstaw na 5 min do piekarnika. Teraz połóż ser i zostaw jeszcze na ok. 5-7 min. Wyjmij zapiekankę, połóż pokrojone oliwki i przekrojone pomidorki. Udekoruj świeżo mielonym kolorowym pieprzem i bazylią
Alutka-GotujeKolejna szybka propozycja na obiad, czyli zapiekanka, tym razem w wersji a'la gyros z makaronem. Smaczna, łatwa do zrobienia, może niezbyt dietetyczna, ale na pewno znajdzie swoich zwolenników ;) Składniki na ok. 3-4 porcje: 200 g makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste) ok. 550 g piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 duża cebula 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona(...)półplasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę, gdy odparują wodę ułożyć je na w naczyniu żaroodpornym. Posmarować resztą sosu. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć zapiekankę, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i ponownie zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Simply Foodkońcu produkt niezwykle wszechstronny, który z łatwością dopasowuje się do każdych okoliczności – idealnie pasuje do porannych kanapek, świetnie radzi sobie podczas obiadu, np. pokrywając wierzch ulubionej zapiekanki, a i podczas kolacji nie ma mu równych – tutaj wpada do sałatki, czy też pokrywa wierzch chrupiących zapiekanek. Panie i Panowie, czy wyobrażacie sobie życie bez sera żółtego? Słyszę głosy, że zdecydowanie
365 dni dookoła kuchniZielony koktajl z dominującą nutą banana Zielony koktajl z jarmużem i tropikalnym akcentem Pasta jajeczna z awokado NA OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą Wiosenna sałatka z fetą Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem(...)zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa Makaron w sosie brzoskwiniowym Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą Klopsy z kalafiora podawane z ziemniakami i sałatą Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej
Passions hobbies lifeCzas : 30-40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Lasagna na skróty W Niedzielnym Kucharzu bardzo lubimy lasagnię, ale zawsze przeraża nas ogrom pracy jakiego wymaga ta zapiekanka, szczególnie nie lubimy obgotowywania płatów makaronowych. Znaleźliśmy drogę na skróty do wyśmienitej, szybkiej lasagni, która wymaga minimum pracy. Jest to danie trochę na skróty, bo podstawę stanowią gotowe pierożki ravioli(...)sprawdzając skład, żeby uniknąć całej tej chemii. Na szczęście w świeżym ravioli nie ma jej prawie wcale. Użycie ravioli zamiast płatów makaronu ułatwia pracę, a dodatkowo faszerowane pierożki nadają zapiekance wspaniałego smaku. Dzięki temu wystarczy dodać do lasagni zwykły sos marinara, mozzarellę , żeby uzyskać wspaniałe danie. Gorąco polecamy! Sprawdźcie też inne nasze proste przepisy z ravioli: Zupa tortellini z pulpecikami
Niedzielny kucharzCałość podlana jest sosem pomidorowym. Na naszym blogu znajdziecie dwa super przepisy: na klasycznego bakłażana pod parmezanem, którego uwielbiał Frank Sinatra oraz przepis na mniej kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać(...)drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem. Filet z indyka doskonale sprawdza się w tej roli, gdyż zapieczony w sosie marinara nabiera aromatu
Niedzielny kucharz