pomarańcze - 5663 przepisów (strona:204/378)

PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 169

szklanki żurawiny (gotowej ze słoiczka) 1 łyżka miodu sok z jednej cytryny lub limonki pół papryczki chili świeże gałązki tymianku 1/4 szklanka ciemnego sosu sojowego sok z jednej małej pomarańczy ( je nie dodałam) Do podania : Makaron Chow Mein z mąki pszennej / kluseczki kładzione / ryż Kaczkę umyłam.Odkroiłam z niej tłuste kawałki. Posmarowałam ją oliwą, solą, majerankiem i startym imbirem

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 162

którą należy zdejmować. Pozostało już tylko nalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam  DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY SOK Z ARONII

potrawyregionalne
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 199

buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte jabłko, sok i skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony anyż, cukier i ocet z czerwonego wina! Niebo! Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana! Zresztą wszystkie dania

Plate of Joy
Tosty francuskie z owocami 133

bułka paryska 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe: banan , pomarańcze, winogrona cukier puder Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć

Gotowanie jest łatwe
Aromatyczny świat herbat. Poznajmy razem nowe smaki. Dalsza współpraca z Teekanne. 120

niebywałych i intrygujących smaków herbatek owocowych: 1. Herbata World of Fruits „Fresh Orange” – orzeźwiającą herbatkę owocową, którą tworzy smak świeżych cytrusów. Dla wielbicieli pomarańczy, takich jak ja. Tą herbatę miałam już przyjemność próbować i szczerze Wam polecam. 2. Herbata World of Fruits „Forest Fruits” to przepyszna kompozycja najlepszych owoców leśnych takich jak jeżyny

Słodkie okruszki
koreczki naleśnikowe z owocami 153

się takie koreczki na jeden kęs. Składniki: na naleśniki: 3/4 szklanki mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżówki z budyniem serowo-czekoladowym 138

nadzienie: 2,5 szklanki mleka 2 torebki budyniu czekoladowego kostka (lub więcej) białego sera 150 g cukru 50 g masła rodzynki dodatkowo: 1 jajko cukier puder skórka kandyzowana z pomarańczy Na podanej ilości mleka ugotować budyń,zdjąć z ognia. Do gorącego dodać ser, rodzynki i margarynę, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepiać boki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koreczki imprezowe 171

jest się poczęstować, zajmują mniej miejsca na stole a przy okazji ładnie wyglądają. Składniki: paczuszka zielonych oliwek nadziewanych papryką czerwona papryka żółta papryka 2 kabanosy mała kostka żółtego sera pomarańcza jabłko Papryki pokroić na niewielkie kawałki, ser w małe kostki, kabanosy na centymetrowe kawałki. Oliwki odsączyć z  zalewy. Wszystkie te składniki nabijać na wykałaczki. Jabłko i pomarańczę umyć, odciąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pączki serowe 119

twarogu półtłustego w kostce 315 g mąki przesianej 4 łyżki cukru 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki spirytusu skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1,5 łyżeczki sody cukier puder do posypania Wszystkie składniki razem zmiksować. Łyżkę natłuścić olejem i  nabierać porcje ciasta. Wrzucać na mocno rozgrzany smalec lub olej, smażyć około 4 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
lodowa sałatka z owocami i fetą 166

danie ale też idealna do obiadu lub jako dodatek do dań z grilla.  Składniki: kilka liści sałaty lodowej 1/2 czerwonej papryki kiść czerwonych winogron (najlepiej bezpestkowych) 1 niewielka pomarańcza 1/2 opakowania sera feta  łyżka orzeszków arachidowych (można pominąć) na sos: sok z połowy cytryny 4-5 łyżek oleju lub oliwy (użyłam oleju z awokado) 2  łyżeczki musztardy(...)odrobina cukru sól pieprz Sałatę porwać na kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Winogrona pokroić na połówki, wyjąć pestki jeśli takie są. Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę, paprykę również pokroić. Orzeszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na półmisku. Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku. Polać sałatkę przed podaniem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka ze skórką kandyzowaną 96

szybko ale idealne do popołudniowej herbatki. Składniki: 230 g mąki 150 g masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki startych migdałów 2-3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać resztę składników, zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie szybko rozwałkować na podsypanym mąką blacie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wafle z mlekiem w proszku i bakaliami 171

mleka pełnego w proszku 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka margaryny lub masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie) Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę. Galaretkę żółtą rozpuścić w szklance

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
hawajka 165

masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 100 g galaretki pomarańczowej dodatkowo: 1/2 pomarańczy banan kilka małych truskawek kilka plastrów ananasa z puszki  syrop z ananasa z puszki łyżka wiórek kokosowych galaretka o tropikalnym smaku (użyłam Klejnot Hawajów- mango i marakuja) Miękkie masło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makowiec z brzoskwiniami (na drożdżowym cieście) 180

masę makową:  puszka masy makowej 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek kilka kropel aromatu rumowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej puszka brzoskwiń skórka z cytryny i pomarańczy na kruszonkę: 1 żółtko 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do przesianej mąki. Dodać sól oraz żółtka i zacząć wyrabiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 153

połączyć składniki ; jeśli mikser się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko drewnianą łychą .   Kandyzowaną skórkę pomarańczową przygotowuję zwykle własnoręcznie - z cukru, soku oraz zdartej ze świeżych pomarańczy skórki pomarańczowej - i przechowuję w lodówce zawekowaną w słoiczki właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec

Grunt to przepis!