opakowanie 4 kostki czekolady gorzkiej 70% ( podaję cztery ale jest to ta duża kostka, płaska, w mniejszych to jakiej 8 kosteczek) 1 łyżka wiórków kokosowych skórka z pomarańczy ewentualnie miód Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj ser i resztę składników. Wymieszaj składniki na jednolita masę. Fajne jest to, że czekolada szybko zastyga i tworzy
AZgotuj!Kilka miesięcy temu kupiłam formę na magdalenki. Jakoś nie było sposobności, żeby je zrobić, ale kupiłam wodę z kwiatu pomarańczy, wiec znalazł się powód. Woda nie przemawia do mnie. Zbyt sztuczny zapach. Marcel Proust w powieści: "W stronę Swanna. W poszukiwaniu straconego czasu" tak opisuje wspomnienie wywołane smakiem magdalenki zamoczonej w herbacie: "... matka widząc, że mi jest
AZgotuj!lekko olejem. 2 piersi z kaczki / opakowanie naturalnego tofu 2 cm siekanego drobno świeżego imbiru opakowanie szpinaku baby dymka świeża kolendra ( dużo) sos: z z limonki i połówki pomarańczy 2 łyżki sosu rybnego ( ja dałam mniej bo nie przepadam za nim) papryczka chilli pokrojona w kawałeczki kilka kropel ciemnego oleju z sezamu. Kaczę umyłam i posoliłam. Od strony
AZgotuj!Marcin zorganizował małe laboratorium i zaczęła się zabawa. Zaparzana kawa bulgotała, para buchała a na górę szybował jej najlepszy wywar. To pierwszy koktajl. Kawa, skórki pomarańczy, lawenda. W kolejnej odsłonie w menzurce pojawił się suchy lód. I zaczęła się reakcja. Dodatkiem do kawy był Calvados ( na marginesie: przypomniał mi się Łuk Triumfalny Remarque
AZgotuj!mieszając dodawaj śmietanki tyle aby zrobił się krem, który potem włożysz w rękaw cukierniczy. U mnie wyszło ok 50% opakowania. Napełnij rękaw i dekoruj tartę. Wierzch udekorowałam wstążeczkami z pomarańczy
AZgotuj!odcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy. 2 jabłka 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina 2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) olej do smażenia puder do posypania Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko
AZgotuj!przygotować bo znakomicie pasują na śniadanie, do jogurtu, owoców - ale one bronią sie same. Są pyszne same w sobie. Przygotowałam letnią sałatkę owocową: borówki amerykańskie morele sok z pomarańczy kilka listków mięty Gryczanki o smaku miodowym Miewam problemy ze spadkiem cukru. Zawsze noszę przy sobie coś "małego" do zjedzenia. Najczęściej są to sezamki. Szukałam czegoś
AZgotuj!banannowy < klik >, który cieszy się dużym powodzeniem i jest najczęściej oglądam postem na moim blogu. Tamten był na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem malin i soku z pomarańczy. Ten ma mniej składników, ale jest równie pyszny. Polecam! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki mrożonych/świeżych jagód 2 banany ok. 400 g kefiru 2 łyżki cukru
Moja Galeria SmakuMakaron w sosie pietruszkowym. Obiad w 10 minut. Szybko, tanio i smacznie! Natka pietruszki jest bardzo zdrowa, zawiera 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Ponadto ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok. Składniki na 2 porcje: z przepisu Olga Smile
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 150 g truskawek 1 banan 1 pomarańcza 1 jogurt naturalny (około 150-180g) kilka listków mięty Truskawki odszypułkować. Pomarańczę obrać ze skórki, pozbawić białych skórek. Banana obrać, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Smacznego
Moja Galeria Smakuwiem jaka u Was dzisiaj podoba, ale we Wrocławiu pochmurno i pada deszcz :( Trzeba zatem dodać sobie trochę koloru ;) ten pomarańcz chyba nie tylko mnie dobrze nastraja? ;) Składniki na 2 porcje: 300 ml wody kokosowej 5-6 sztuk moreli 1/2 mango szczypta cynamonu Mango i morele pozbawić pestek. Dodatkowo mango obrać ze skórki. Wraz z pozostałymi składnikami umieścić
Moja Galeria Smakuszklanka mleka 2 jajka + 1 białko masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią dodatkowo: kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być
Kuchcik gotujeteż oderwać przed mrożeniem. Porcja: 300 ml Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 600 ml wody, 300 g jarzębiny, 250-350 g brązowego cukru diamant, skórka obrana z jednej pomarańczy, 2 gałązki rozmarynu. Przygotowanie: Owoce zmrozić na dwa dni. Rozmrożone włożyć do rondla razem z pozostałymi składnikami, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i podgrzewać (bez gotowania, bez przykrycia) przez
SzczyptaSmaQpoppingu z amarantusa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 25 g Newelli naturalnej łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy łyżeczka nasion chia łyżka jagód goji na krem: 150 g daktyli(bez pestek) 75 g Newelli naturalnej + ok. 25 g na dekorację Jajka ubić ze stewią na wysokich obrotach
FitKot