Smażona w cukrze przyda się do wielkanocnych wypieków i nie tylko. Jest jeszcze trochę czasu do świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia sobie kilku słoiczków. Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu. Najlepsze do tego są pomarańcze z grubą skórką. Ideałem byłoby gdyby były też z uprawy ekologicznej. Ale i te z supermarketu też mogą
Wiem co jemsię wymoczyć i obgotować. Owoce BIO można bez problemu kupić w Farmach Zdrowia „Organic” np. w Arkadii lub innym centrum handlowym . Mają też sklep internetowy. Kilogram takich ekologicznych pomarańczy kosztuje ok. 12zł, nie jest to zatem jakiś szczególnie duży wydatek, zwłaszcza, że do przygotowania buteleczki o poj. 250ml wystarczą zaledwie dwie pomarańcze, a wystarczy ona na dość długo. Ja przygotowałam
Wiem co jemoleju 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie: Kotanyi) skórka otarta z 1 (sparzonej wcześniej) pomarańczy opcjonalnie: po 25 g obranych migdałów i orzechów laskowych Krem do dekoracji: 200 ml śmietany 30% 150 g serka kremowego śmietankowego zagęstnik do śmietany 4 łyżki cukru pudru zielony barwnik(...)dodać jajka i lekko je ubić. Do jajek z olejem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy, marchew, posiekane orzechy i migdały. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i piec ok. 20 min. w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Inspiracja: Przepis na Piernik z marchwi
Domowa Cookierenka Agimusi być :) Składniki: butelka niedrogiego czerwonego wina (półsłodkiego bądź półwytrawnego) 3 łyżki Porto lub Madery 2 łyżki miodu lub syropu z agawy - do osłodzenia (ja dodałam miód pitny) 2 pomarańcze pół cytryny 3 laski cynamonu 6 goździków 1 gwiazdka anyżu 4 ziarna kardamonu Przygotowanie: Pomarańczę i cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Wrzucić do garnka, dodać przyprawy, zalać winem
Domowa Cookierenka Agiblanszowanych migdałów (lub w łupinkach) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 70 g masła pół szklanki brązowego cukru nierafinowanego 3 małe jajka Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny * do odmierzania składników używamy szklanki o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką i cukrem, dodać zmielony kardamon i jajko. Zagnieść ciasto, uformować kulę(...)momentu, kiedy na górze będą lekko zrumienione). Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilę, aż przestygną, następnie wyjmować z foremek. Lukier: W małej miseczce wymieszać trzepaczką cukier z sokiem z pomarańczy (lub cytryny). Jeśli lukier jest za rzadki - dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty - więcej soku. Polukrować mazariner po ich całkowitym ostygnięciu. Źródło/ Inspiracja: kokblog
Domowa Cookierenka Agikokosowy* krem ryżowy (z ryżu basmati) ze skórką z pomarańczy, pomarańczą i miodem kakaowym ~ *z mąką kokosową Nazwałam te śniadanie kremem, bo ryż mi się rozgotował, nie miksowałam
breakfast of dreamsWięc chyba to o czymś świadczy, tak myślę... Ostatnio często miewam zajawki na azjatycka paszę więc jak użyję to podzielę się z wami wrażeniami. Zielone oliwki ze skórką pomarańczy i cytryny Oooohh... Kocham oliwki, zwłaszcza właśnie zielone! Mógłbym wsadzić głowę do wiadra z oliwkami i tak trzymać i trzymać. Ale takich, nadziewanych skórką z pomarańczy i cytryny, jeszcze nie jadłem
Marder&Marder ManufacturePorządnie rozgrzewa i pozostawia w ustach przyjemny posmak. Jest w niej moc! 2 litry wywaru warzywnego 800 g obranej marchwi 2 średnie cebule 100 g masła skórka z całej pomarańczy 35 g korzenia imbiru sól, pieprz śmietana 18% Wywar warzywny robimy z tego co lubimy, jeśli mamy jakiś swój sprawdzony sposób. Ja po prostu gotuję włoszczyznę przez około 30 minut(...)środka pokrojoną cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez kilka/kilkanaście minut, aż zmięknie. Następnie przerzucamy to do wywaru warzywnego, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, stary imbir i skórkę z pomarańczy. I troszkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 30 minut. Zdejmujemy z gazu i miksujemy blenderem. Podajemy z kleksem śmietany i posypane świeżo
Marder&Marder Manufacturenadzienie: 0,5 kg obranych i wydrążonych jabłek 150 g śmietany 18% 100 g cukru 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki marmolady z pomarańczy Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy(...)najsmaczniejsze danie na naszym blogu. Madzia bardzo dobrze gotuje, ale ta tarta po prostu zmiażdżyła system. I na koniec dodam, że niezwykle ważna w tym przepisie jest marmolada z pomarańczy. Ale musi być cierpka, nie słodka. Ta cierpkość idealnie dopełnia smaku słodkich jabłek. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko
Marder&Marder Manufacturełyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych-gałka,kardamon,cynamon,goździki imbir Krem: 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z pomarańczy 150 g masła Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru pomarańczowy aromat do ciast złoty krokant Sposób przygotowania Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach(...)kratce.Przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Mleko zagotować z cukrem wsypać mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić. Masło utrzeć na puch wlać sok z pomarańczy dodawać po łyżce zimnego budyniu z manny i zrobić krem.Przełożyć ciasto. Lukier: Białko jaja ubić na sztywną pianę wsypać cukier puder oraz dodać kroplę aromatu pomarańczowego,zmiksować gotowym lukrem polać
Wanilia i KardamonPIĄTNICA 200 g suszonych śliwek garść suszonych jabłek 1 laska cynamonu 5 goździków szczypta kwasku cytrynowego 3 łyżki cukru trzcinowego PIĄTNICA 1 łyżka miodu prawdziwego plaster świeżej pomarańczy Sposób przygotowania Mieszankę suszu i resztę pozostałych składników łącznie z pomarańczą, zalewamy zimną wodą u mnie około 2 litry doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut
Wanilia i Kardamonczekoladowe ciacho czekoladowo - pomarańczowe :) Składniki: 200g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 160g margaryny 1,5 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki soku pomarańczowego (wyciśniętego z pomarańczy) otarta skórka z pomarańczy łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 6 łyżek kakao cukier puder (do posypania) Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej i studzimy. Cukier
ChilliJemyużywam jogurtu naturalnego bez cukru, ponieważ owoce mają same w sobie dużo cukru. Tak więc...do dzieła :) Składniki (według mojej wersji): ok 10 truskawek pół banana nieduża soczysta pomarańcza pół jabłka ok 15 winogron (u mnie ciemne) nektarynka mały jogurt naturalny Przygotowanie: Owoce myjemy i suszymy. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na nieduże kawałki. Banana siekamy w plasterki. Winogrona(...)przecinamy na pół, a nektarynki ze skórką drylujemy i kroimy tak jak jabłko. Pomarańczę delikatnie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Kroić jak jabłko i nektarynkę. Truskawki przedzielamy na pół. Owoce układamy warstwami i każdorazowo zalewamy jogurtem. Smacznego
ChilliJemyWłoski drink na bazie aperolu o przyjemnym delikatnym smaku pomarańczy i odrobiny grapefruita. Koniecznie podawany z lodem. Polecam zwłaszcza, że piękna wiosna zagląda od dziś do naszych okien :) Składniki: 2 części Aperolu 3 części wina białego Prosecco 1 część wody gazowanej plasterek pomarańczy kostki lodu Przygotowanie: W podanych proporcjach napełnić kieliszek lub szklankę alkoholem oraz wodą gazowaną, zalewając kostki lodu
ChilliJemymusiałam ostatecznie biec do sklepu dokupić) 2 gorzkie czekolady (200g) 1/3 szklanki mleka (w oryginale 1/4) 16 g cukru waniliowego ( w oryginale 0/5 szklanki zwykłego) skórka otarta z połowy pomarańczy Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ten sam manewr zastosować do umytej skórki pomarańczy (zostawić łyżeczkę skórki, a resztę dodać do jabłek). Jabłka połączyć
ChilliJemy