pomarańcze - 5663 przepisów (strona:215/378)

Wiosenny napój wspomagający oczyszczanie organizmu. 120

organizmu z toksyn: 30 gałązek pokrzyw (najlepsze są młode pokrzywy jeszcze przed kwitnieniem, zbieramy jedynie górną część o długości do 20 cm, najlepiej oczywiście z dala od zanieczyszczeń) 1 pomarańcza 1 duży grejpfrut 2 cytryny miód lub słodzik do smaku 3 l wody      Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy w sporym garnku. Pomarańczę, grejpfruta

Rozpustne gotowanie
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 155

wakacji, więc z tej okazji zapraszam wszystkich na włoską riwierę i na pyszne, słodkie bułeczki nadziane waniliowym, aksamitnym kremem z dodatkiem sezonowych owoców. Puszyste, drożdżowe bułeczki z delikatna nutą pomarańczy, wypełnione kremowym nadzieniem z owocami, które idealnie przełamują słodycz, nadając całości subtelnego, wyjątkowego smaku. Niesamowite!!! Polecam! Składniki na maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami

Rozpustne gotowanie
Kruche poduszeczki z makiem. 134

łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka  ekstraktu z wanilii  (lub cukru waniliowego , ale wtedy zmniejszamy ilość miodu) 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego (ja preferuję arakowy ;) cukier puder do posypania      Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem

Rozpustne gotowanie
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 149

cukru 5 łyżek miodu 150 g rodzynek (u mnie sułtanki i koryntki) 50-75 g posiekanych orzechów i migdałów 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub otarta skórka z 1 pomarańczy) aromat arakowy lub migdałowy 3 białka      Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, gładki płyn wlewamy

Rozpustne gotowanie
Tarta z dyni z żurawiną. 110

miodu (u mnie  miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków skórka otarta z jednej pomarańczy (ekologicznej) lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy

Rozpustne gotowanie
Wieniec drożdżowy z makiem. 232

wymieszać i gotowe :)). Do zmielonego maku dodajemy masło, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy, aż się masło rozpuści i wchłonie. Następnie dodajemy miód lub cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Jajko roztrzepujemy mątewką i połowę dodajemy do masy makowej, a pozostałą część zostawiamy do wysmarowania uformowanego ciasta.      Drożdże

Rozpustne gotowanie
Drożdżówka z truskawkami i jagodami. 116

mleka 140 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 2 duże jajka 1 łyżka drobnej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 pomarańczy, lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 125 roztopionego, letniego masła 300 g truskawek 200 g jagód KRUSZONKA 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 50 g roztopionego masła      Drożdże

Rozpustne gotowanie
Sniezne kule 87

Pralinki są efektowne i wbrew pozorom szybko można je zrobić. SKŁADNIKI : -2 białe czekolady -wiórki kokosowe -płatki migdałowe - skórka otarta z pomarańczy - szklanka śmietanki kremówki Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania stałej konsystencji. Następnie przelewamy czekoladę do 3 kubeczków . Do każdego z kubków wrzucamy inne dodatki do pierwszego wiórki, do  drugiego posiekane płatki migdałowe

dlaSmaQ
Lawendowa jaglanella z kaszy jaglanej z jaglaną czekoladą i jagodami 224

nerkowca, 10 świeżych daktyli bez pestek (do posłodzenia), 2-4 łyżki korabu lub ciemnego kakao, 200-400 g jagód, 5 kwiatów lawendy, 1 gałązka mięty, skórka otarta z połowy pomarańczy, szczypta chilli, szczypta soli. Do przybrania: kwiaty lawendy i listki mięty. Przygotowanie: Orzechy i daktyle namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odsączyć(...)orzechy.  Do kremu dodać jagody, wymieszać łyżką, rozlać do pucharków i schłodzić w lodówce. Z pozostałych składników przygotować jaglaną czekoladę: zmiksować mleko, kaszę, daktyle, korab i skórką z pomarańczy z dodatkiem chilli i soli. Czekoladę rozlać na masę z jagodami, schłodzić lub od razu podać. Przed podaniem przybrać miętą i kwiatami lawendy

SzczyptaSmaQ
Koktajl z ananasem i natką pietruszki - przepis 169

łatwe, szybkie i przyjemne, a świeżych owoców mamy obecnie na rynku dostatek. Koktajl z ananasem i natką pietruszki     Składniki: 4 plasterki ananasa z puszki lub świeżego 2 pomarańcze lub szklanka soku pomarańczowego 1 jabłko szklanka soku jabłkowego 4-5 gałązek natki pietruszki Koktajl z ananasem i natką pietruszki Wykonanie: Przygotowujemy 3-4 plasterki ananasa Wyciskamy sok z pomarańczy

Pyza i Surówka
Drożdżówki z makiem 169

suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam je we wrzątku) 50 g orzechy laskowe 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów  2 białka do maku    Składniki na drożdżówki : 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka

Różowa kuchnia
Lody smażone w naleśnikach 151

Naleśniki z wierzchu wychodzą złociste i chrupiące a lody w środku nadal są zamrożone :) 1 szklanka mąki pszennej 0/5 szklanki wody gazowanej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki wody różanej duże jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżeczki konfitury różanej łyżka wiórków koksowych lody śmietankowe lub inne dowolne 2 łyżki masła klarowanego truskawki cukier różany

Mienta blog
Grillowany łosoś z salsą z mango, pomidorów i ogórka 161

filety z łososia sól, pieprz sok i skórka starta z limonki rukola do podania Salsa: 1 długi ogórek 1 owoc mango 2 pomidory malinowe pól szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku sól

Czerwień i błękit
Makowiec 141

jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany masa makowa: 1 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego Blaszka 35x22 Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak aksamitny 183

bulionu z kurczaka szklanka sosu sojowego jasnego szklanka sosu sojowego ciemnego szklanka wina ryżowego 1/4 szklanki brązowego cukru pęczek szczypiorku z dymkami kawałek świeżego imbiru cienko obrana skórka z pomarańczy łyżka soli 2 goździki 2 gwiazdki anyżu papryczka chilli (suszona) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (ziarnistego) Przygotowanie   Kurczaka dokładnie umyłem od środka i na zewnątrz , delikatnie osuszyłem papierowym ręcznikiem

R'n'G Kitchen