było zbyt rzadkie). 750 g płynnego miodu, 0,5 kg mąki żytniej, 100-150 g mąki pszennej (mój dodatek), 125 ml przegotowanej wody, 2 jajka, skórka otarta z jednej pomarańczy, łyżeczka zmielonych nasion anyżu, ½ łyżeczki mielonych goździków, ½ łyżeczki mielonego kardamonu, 25 g spirytusu, surowe żółtko, 6 ml sody oczyszczonej, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka do podsypywania podczas wałkowania. Miód(...)zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski wsypać przesianą ogrzaną mąkę żytnią, wlać gorący miód i ucierać. Do dokładnie wyrobionego ciasta dalej wyrabiając dodajemy po jednym jajku. Dokładnie wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt płynne ciasto dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy
królestwo garówmąki 50 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 150 ml ciepłego mleka lub ciemnego piwa, 150 g cukru, 4 jajka , 100 g masła, szczypta soli, skórka otarta z jednej pomarańczy, skórka otarta z jednej cytryny, 100 ml Porto, 200 g bakalii – rodzynki, orzechy, migdały… żółtko, 2 – 3 łyżki cukru perlistego, 200 g owoców kandyzowanych (pomarańcze, morele, wiśnie…) pokrojonych
królestwo garówascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} skórka z 6 pomarańczy, szklanka cukru, szklanka wody, 2 -3 tabliczki czekolady Pomarańcze przed obraniem oczywiście dokładnie umyć. Skórki układać białą częścią (albedo) do góry i ostrym nożem ścinać ją. Kolorową część skórki
królestwo garówłosia wędzonego w plasterkach, 2 pęczki białych szparagów, 6 kumkwatów, sok z 1/2 pomarańczy, bratki jadalne dla koloru, koperek dla koloru i smaku Szparagi obrać. Szparagi najlepiej obierać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę należy odłamać a nie odcinać. Obrane należy wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Szparagi gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko(...)wody, ułożyć na półmisku, zostawić do ostudzenia. Plasterki łososia pokroić w paski, szparagi w kawałki długości około 4 cm, kumkwaty pokroić w plasterki. Ułożyć na półmisku. Skropić sokiem z pomarańczy. Udekorować koperkiem i jadalnymi kwiatami. Bratki jadalne z gospodarstwa Państwa Jabłońskich http://www.rukola.pl/. zastawa
królestwo garówsteki z rekina, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 chilli, 2 łyżki oliwy, 40 ml soku z pomarańczy, masło lub oliwa do smażenia Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Pietruszkę, czosnek i chilli posiekać, włożyć do moździerza, wlać oliwę i sok z pomarańczy dokładnie rozetrzeć. Steki z rekina natrzeć marynatą, przykryć i odstawić
królestwo garówkaczka, sól, gałązki jałowca do wędzenia, 250 ml soku z pomarańczy, 50 ml sosu sojowego Kikkoman, 1 łyżka miodu lipowego, Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – (zawsze go odcinam). Kaczkę przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić skórę. Na dnie dużej patelni z grubym dnem (ja używam(...)stalowego woka) ułożyć gałązki jałowca. Położyć ruszt, na nim kaczkę skórą do góry i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić godzinę. W garnku zagotować sok z pomarańczy z sosem sojowym i miodem. Kaczkę przełożyć do worka do pieczenia, położyć skórą do dołu, polać sosem. Worek zamknąć. Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 2 -2.5 godziny
królestwo garówkaczka 1 trawa cytrynowa, 1 łyżka startego świeżego imbiru, skórka z 1 pomarańczy, 2 ząbki czosnku, 1 chili, 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Do garnka(...)dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz zostawiając dwie łyżki w garnku. Wrzucić trawę cytrynową, chili, czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek
królestwo garówstrony pełnej smacznych inspiracji. Świetne połączenie świeżego imbiru i rabarbaru. Warte przetestowania w krótkim sezonie rabarbarowym- polecam! RABARBAROWE MUFFINY Z IMBIROWĄ KRUSZONKĄ Na muffiny skórka otarta z jednej pomarańczy 300g rabarbaru 250ml mleka 1/2 cytryny 350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 225g brązowego cukru kawałek świeżego imbiru 1 jajko(...)miękkiego masła Piekarnik nagrzewamy do 180*C i układamy papilotki w formie do muffinów- przepis wystarcza na 12 naprawdę dużych babeczek. Drobną tarką ocieramy na talerzyk skórkę z jednej pomarańczy. Oba kawałki imbiru obieramy i drobno siekamy. Rabarbar myjemy- i również drobno kroimy (300g dotyczy masy po odcięciu liści od łodyg). Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Do mleka wyciskamy
les mirabellesjeszcze kilku innych ;) jest to kolejne niewiarygodne wydanie, do którego z pewnością jeszcze nie raz wrócę. Sprawdźcie sami: Składniki (dla 2-3 osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki(...)godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem z cząstek pomarańczy. Przekładamy do foliowego rękawa i oprószamy jeszcze pieprzem i majerankiem. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy w temperaturze 190/180 stopni przez ok 1 godzinę. Przed samym podaniem dopiekamy w piekarniku przez ok 10 minut bez rękawa i przykrycia, używając grzałki opiekającej. Skórka naszego kurczaka pięknie się zrumieni i będzie
Kuchnia po mojemupochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Aztekowie nazywali go masłem puszczy lub owocem maślanym, ze względu na zawartość tłuszczu. Posiada wiele wartości odżywczych. Składniki: 1 awokado 2 banany 1 pomarańcza 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu lub według własnego smaku 3 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie: Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki. Włożyć do blendera(...)dodać banany obrane ze skórki, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę. Wymieszać z miodem i jogurtem. Smacznego
O kuchni z uczuciemprzekąszanych w biegu zaserwowałam koktajl. Do niego trochę ziaren babki płesznik. Składniki (na dwie porcje): kiwi 2 małe jabłka 3 łyżki jogurtu łyżeczka nasion babki płesznik banan sok z pomarańczy Owoce obrać ze skórek. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi zmiksować z jabłkami i jogurtem. Dodać nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżką. Przełożyć masę do szklanek(...)masę można ewentualnie (jeśli używamy winnych lub mało słodkich jabłek, albo jeśli po prostu lubimy słodko) dosłodzić np. syropem klonowym lub miodem. Zmiksować banana z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przełożyć masę do szklanek na wierzch poprzedniej. Koktajle odstawić na ok. kwadrans, by nasiona napęczniały. Przed podaniem udekorować listkiem kolendry. Pamiętajcie, że po spożyciu nasion babki płesznik należy pić więcej płynów
Weekendy w domu i ogrodzieKandyzowane plastry pomarańczy i cytryn są bardzo łatwe w wykonaniu, smaczne i świetnie się prezentują jako dekoracje ciast lub deserów. Plastry owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji. Ale nawet jeśli kilka plastrów nam się rozpadnie to można odkroić skórkę i użyć ją do dekoracji ciast. Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna 1,5 szklanki
Mama Gotujeczekolady 250 g serka mascarpone Gruszki w czerwonym winie: 3 gruszki 1,5 szklanki czerwonego wina 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 6 goździków skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: 1. Przygotować spód z kruchego ciasta: Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać kakao, cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masła wyciągnięte z lodówki 15 - 20 minut wcześniej(...)wypełnić nadzieniem owocowym, Wstawić do lodówki aż owoce stężeją. 4. Przygotować gruszki: Gruszki obrać zostawiając ogonki. Do niewielkiego garnka wlać wino, dodać cukier, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Do wina włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około
Mama Gotujeteż upiec całą dynię do momentu aż będzie miękka, a następnie zmiksować ją blenderem z resztą składników. Składniki: 500 g musu z dyni 1 szklanka mleka ½ szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska pieprz 3 łyżki masła garść świeżych liści szałwii Wykonanie: Do garnka włożyć mus z dyni, mleko, sok z pomarańczy i bulion
Mama Gotujewarto poświęcić czas by przygotować takie ciasto. Składniki: Ciasto: 150 g miękkiego masła 100 g cukru brązowego 100 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 1 pomarańczy 100 g orzechów laskowych 1 łyżka kakao 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Mus czekoladowy: 140 g czekolady 54% lub 70 g czekolady mlecznej(...)przez 8 – 10 minut, do momentu uzyskania puszystej masy. Dodać jajko i żółtko i miksować do momentu aż masa wchłonie jajka, a następnie dodać orzechy i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Osobno wymieszać mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sól i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte masło ze suchymi składnikami, następnie szybko zagnieść
Mama Gotuje