Masa serowa: 250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę
Smakowy Rajtwarogu (najlepiej presidenta) 1 szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy, 4 jajka, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej) 2-3 łyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu), * można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych :), układamy je bezpośrednio na cieście. Do naczynia pojemności
Smakowy Rajcałoroczne zapasy. Składniki: 10 sztuk zielonych orzechów włoskich (czerwcowych lub lipcowych) 5 sztuk goździków 3 sztuki anyżu (lub 1 łyżeczka sypkich ziarenek) 1/3 laski cynamonu 20g kandyzowanej skórki z pomarańczy 2/3 laski wanilii 35g suszonych śliwek 1 plaster cytryny (grubości około 3mm) 2 cukierki miętowe (landrynki) 3 ziarenka pieprzu 300g brązowego cukru 1 litr wódki czystej Zielone orzechy włoskie
Smakowy Rajcukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 duży cukier waniliowy 125g margaryny (1/2 kostki) Bakalie (ilość wg uznania) np. rodzynki, skórka z pomarańczy etc. + 1 łyżka mąki Masa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa (nitk i czekoladowe): 40g czekolady gorzkiej
Smakowy Rajdużych jajek 25 dag cukru pudru ½ szklanki śmietany 250g miodu (może być sztuczny) ½ kg mąki 1 ½ łyżeczki sody Ok. 40g przyprawy do piernika Bakalie np. rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, etc. Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był płynny i niezbyt ciepły. Margarynę dobrze ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie stopniowo dodajemy śmietanę i przestudzony
Smakowy Rajwędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę i posól. Odstaw w misce na około godzinke, może być więcej. W tym czsie kapusta zmięknie i puści soki. Po tym czasie(...)odciśnij ją bardzo dobrze. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach. Jabłko zetrzyj na troszkę większych. Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime. Dodaj marchewkę, jabłko. Wymieszaj. Przygotuj majonez. Zmiksuj kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku. Popieprz. Zalej kapsutę, wymieszaj. Wstaw do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się. Najlepsza na drugi dzień, nawet na trzeci ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniCienkie, delikatne naleśniki, nadziewane serową masą z dodatkiem migdałów i soku z pomarańczy. Powiem szczerze, nie mam ręki do cienkich naleśników. Wszystkie dotychczasowe podejścia kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty
pink envelopeoryginalnej wersji są z żurawiną, ale im bardziej patrzyłam na ten przepis, tym mocniej zapalała mi się lampeczka "jagoda kamczacka". I tak powstała kombinacja północ-południe- pomarańcze i jagoda z Kamczatki. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z JAGOD Ą KAMCZACKĄ 150ml soku pomarańczowego 50ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 260g mąki 130g cukru 1 1/2 łyżeczki proszku
les mirabelleschoróbska nam nie straszne. A co więcej, cera nam się rozpromieni. Sprawdziłam na sobie. Spróbujcie tak przez miesiąc zajadać się papryką i podziwiajcie efekty . Oprócz papryki warto zajadać brokuły, pomarańcze i kiwi. I naszą niedocenianą kiszoną kapustę. *Wszystkie użyte w artykule fotki warzyw i owoców są do pobrania za free w popularnych serwisach z fotografiami komercyjnymi. Używamy ich legalnie
CoolinarniePLDuża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny pić więcej niż 3 filiżanki kawy czy herbaty dziennie. Zawarte w nich związki utrudniają przyswajanie żelaza. Dobrym pomysłem
Qlinarnie i QlinarnieTaki deser to niezwykła atrakcja dla dzieci, który dostarcza naszym milusińskim dużo zabawy przy jego jedzeniu. 1 galaretka Blue Coracao 1,5 szklanki wody o smaku pomarańczy np. Żywiec Zdrój (niegazowanej) 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki wiórek kokosowych owoce do zrobienia rybek: winogrono, arbuz, gruszka z syropu, melon .... i co tylko zechcemy roślinność do akwarium to: melisa, mięta
Jadło i czytadłopośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek to 30 minut na bieżni i że piątek będziemy musieli zacząć od treningu na siłowni. Jemy
GRUBY WAŁEKowoców układanych warstwowo, który jest istną BOMBĄ WITAMINOWĄ ! :) Zapewniam, że zamiast wyrzutów sumienia będziemy naładowani energią i endorfinami !! :) A więc działamy ! Składniki (dla 2 osób ) : -2 pomarańcze -2 banany - 2 jabłka - mały pojemniczek truskawek - 2 kiwi - grejfrut (opcjonalnie) Przygotowanie: W blenderze miksujemy poszczególne kolory owoców (np. banan + jabłko) Po zmiksowaniu wszystkich owoców przystępujemy
Zdrowo kolorowo lifestylowoKolorowy i dodający energii owocowy koktajl. Taki owocowy przysmak można przygotować nie tylko latem gdy są świeże owoce. Można również wykorzystać mrożonki. 1 kg truskawek (mrożonych) 1 pomarańcza 1 banan 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru Truskawki delikatnie rozmrażamy i blendujemy. Powstaje nam masa taka jak do sorbetu. Banana i pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i osobno blendujemy
VioletoweKucharzenieMałe okrąglutkie a jakie smaczne. Nie mogłam się od nich oderwać. Ciasteczka przełożyłam pastą pomarańczową z cynamonem. Wyobraźcie sobie ich smak- mak, kokos, pomarańcze i cynamon… Bo kto nie lubi pochrupać sobie ciasteczek? 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 10 g cukru waniliowego 180 g margaryny 40 g maku
VioletoweKucharzenie