pomarańcze - 5663 przepisów (strona:234/378)

Kwadratowe mini pączki 207

Młyn Kopytowa 80 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 17 g drożdży świeżych 180 ml mleka 50 g smalcu 1 małe jajko szczypta soli 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy olej rzepakowy do smażenia Rapso cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, jajko i cukier. Mleko podgrzać. W połowie mleka

Ala piecze i gotuje
Biszkopt przekładany pomarańczami i bananami w galaretce 152

Składniki: 1 biszkopt  3 banany 2 pomarańcze 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować 1 galaretkę wg przepisu na opakowaniu. 2. Biszkopt przeciąć na pół. Dolną część z powrotem przełożyć do tortownicy, ułożyć pokrojone (i ewentualnie skropione cytryną) w plasterki banany. Zalać tężejącą galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu. Włożyć do lodówki. 3. Rozpuścić drugą galaretkę. Gdy już będzie(...)tężeć wylać na biszkopt wyłożony pokrojonymi w plastry pomarańczami. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretek

A Ty Smakuj Mnie
Lekka sałatka z granatem 228

kwas elagowy przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia, gdyż wzmacnia ściany komórek, dzięki czemu zapobiega utracie przez nie wody.  Składniki: (4 porcje)  - mix sałat - 1 opakowanie  - pomarańcz - 2 sztuki  - granat - 1 sztuka  - orzechy włoskie - 10 sztuk  - otręby pszenne - 1 łyżka  - miód 1 łyżka  - cytryna - 1 sztuka  Sposób przygotowania:   Sałatę dokładnie(...)umyć, wyłożyć na talerz, pomarańcze umyć, obrać, podzielić na małe części. Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie, posypać ziarenkami granatu oraz otrębami. Miód wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie polać sałatkę.  Smacznego

Fit-amina
Owocowa sałatka z pistacjami 103

Składniki: 4 jabłka 1 ananas  2 pomarańcze kilka pistacji pół melona 250 g mrożonych owoców ( maliny, porzeczki ) Przygotowanie: Owoce umyć obrać i pokroić na dowolnie dużą kostkę. Pomarańcze obieram nożem ( jest szybciej ). Mrożone owoce wymieszać w dużej misce ze świeżymi polać zmiksowanym melonem. Można dodać cukru według smaku lub miód. Posypać posiekanymi pistacjami i......................... Smacznego

Gaździnka warzy
Wołowina z pomarańczą 94

Składniki: 500 g wołowiny 2 ząbki czosnku marchewka pół pomarańczy 1 l bulionu wołowego sól, pieprz, czerwona papryka, oregano 20 g suszonych grzybów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule Przygotowanie: Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze(...)zalać bulionem wołowym dodać wcześniej namoczone grzyby ( podgotowane ) gotować 30 - 40 min ( do miękkości ). Z szybkowara przelać mięso na patelnię ( tą na której smażyliśmy mięso - nie mytą ) dodać pokrojoną pomarańczę ( bez białych błonek ). Gotować jeszcze troszkę , niech się s maki zmieszają .  W razie potrzeby doprawić i zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki. Podawać z ryżem lub ziemniakami wymieszanymi z drobno

Gaździnka warzy
Koktajl warzywno - owocowy 117

Składniki: 900g marchewki 520g buraków 2 średnie pomarańcze 2 jabłka Przygotowanie: Marchewki i buraki umyć, osuszyć , obrać i pokroić na mniejsze kawałk i. Wło żyć do sokowirówki i wycisnąć sok.  Z pomarańczy i jabłek obrać skórkę , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera , w lać 3 chochelki soku warzywnego i zmiksować. Wszystko raz em wymieszać. Podawać ze świeżym

Gaździnka warzy
Deser pomarańczowo - ananasowy 126

Składniki: 2 pomarańcze 4 plasterki ananasa z puszki 2 jabłka 100ml maślanki 50ml soku z ananasa Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć. Obrać z e skórk i , usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze obrać noż e m, razem z białą skórką , pokroić na mniejsze kawałki .  Wszystkie składniki razem zmiksować, podawać lekko schłodzone.. ... Smacznego

Gaździnka warzy
Kurczak w pomarańczowym sosie 133

Składniki: 300g gulaszowego z kurczaka 200g zielonej fasolki 3 ząbki czosnku sól, pieprz, szczypta imbiru kilka gałązek tymianku cebula 50ml półsłodkiego białego wina sok z połowy słodkiej pomarańczy kilka czarnych oliwek czerwona papryka łyżka oleju  pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Fasolkę włożyć do osolonego wrzątku na 4 min. Wyjąć i przelać zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka(...)dodać pokrojoną w słupki paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać fasolkę i pokrojone na pół oliwki.  Wszystko wymieszać, polać sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę. Ja podałam z kaszą jęczmienną........ Smacznego

Gaździnka warzy
Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu 127

pietruszce pół małego selera 50 ml jasnego piwa np. Lech 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta lub dwie lubczyku szczypta kardamonu i imbiru sok z jednej pomarańczy sok z połowy cytryny ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ok 2 łyżki octu ryżowego sól, pieprz odrobina cynamonu pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, selera umyć, obrać i włożyć(...)mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, cynamonem i lubczykiem,. Na patelnię wlać łyżkę oleju i porządnie ją rozgrzać . Podsmażyć mięso na złoty kolor, na końcu wlać sok z pomarańczy. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać piwo i trzymać, często mieszając, na średnim ogniu 2-3 min. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym (małymi kroczkami - do smaku) i sokiem

Gaździnka warzy
Ryba w pomarańczowej marynacie 147

Składniki: 1-2 filety białej ryby  ząbek czosnku sól, pieprz szczypta chilli, imbiru kilka kropel sosu sojowego ziarenka sezamu świeży sok z pomarańczy łyżka masła Przygotowanie: Filety oprószyć  solą, pieprzem,odrobinką sosu sojowego i chilli. Na patelni roztopić masło i smażyć rybę ok 1-2 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Przełożyć rybę na drugą stronę(...)dodać sok z pomarańczy i trzymać na ogniu ok 2-4 min.  Kiedy sos się lekko zredukuje, ryba będzie gotowa. Posypać sezamem i natką pietruszki...... Smacznego Inspiracją do mojego obiadu była Kwestia Smaku

Gaździnka warzy
PĄCZKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM 226

łyżki masła roztopionego  50 g świeżych drożdży  1 łyżka spirytusu  1 słoiczek dżemu pomarańczowego  ok. 1 cm korzenia imbiru  smażona skórka z pomarańczy  olej do smażenia  Sposób przyrządzenia:  Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min do momentu aż drożdże się spienią(...)delikatnie rozwałkować na placek i za pomocą szklanki wycinać krążki, które należy przykryć ponownie ściereczką i odczekać pół godziny do wyrośnięcia.  Dżem przełożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy oraz starty na tarce imbir. Dokładnie wymieszać.  Wyrośnięte krążki spłaszczyć dłonią i na każdy kłaść łyżeczkę dżemu, zlepić brzegi i zrobić kulkę.  Pączki smażyć w głębokim tłuszczu. Kiedy

pieprzny smaczek
Paradoks czyli odchudzona oponka. 187

ciasta dodałam ziarenka z jednej laski wanilii. Możecie dodać pół łyżeczki pasty waniliowej lub pominąć ją całkowicie. Rozwałkowałam, wykroiłam i do pieca. Część II – oponki z marchewką, szafranem i pomarańczą. Marchewkę zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku do miękkości. Zmiksowałam ją razem z namoczonym szafranem (kilka nitek w dwóch łyżkach ciepłej wody), skórką obraną z jednej pomarańczy i liofilizowaną

ladykitchen
Najlepsze Klasyczne Domowe Pączki 168

drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody konfitura z róży (ewentualnie marmolada różana) kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie)  olej do smażenia Najlepsze Domowe Pączki - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów(...)jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Pączki maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na tackę.  Od razu posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.      Moje posty

Słodka Strona
Herbata mrożona 114

Składniki: 1 kubek ulubionej herbaty 2 łyżeczki cukru 3-4 kostki lodu 2 plastry cytryny lub pomarańczy Sposób przygotowania:  1. Herbatę zaparzyć, posłodzić i odstawić do ostygnięcia. 2. Ostygniętą herbatę wstawić do lodówki na ok. 30 min. 3. Do schłodzonej herbaty dodać kostki lodu i przekrojone na pół plastry cytryny lub pomarańczy

A Ty Smakuj Mnie
Kremowa zupa z marchewki i indyka (bez glutenu, bez laktozy) 123

zimę. Można ją doprawić ciut ostrzejszymi przyprawami - chili i curry, wtedy będzie rogrzewać na dłużej! potrzebujemy:  - 5 marchewek - kawałek imbiru - 1 cebulę - 1 mleko kokosowe - 2 małe pomarańcze - ok 200g mięsa z indyka/kurczaka - sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz. Na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki i pomarańcze. Dodać do reszty warzyw

Szybko Tanio Smacznie