pomarańcze - 5663 przepisów (strona:238/378)

Filo z makiem, bakaliami, orzechami i czekoladą 146

był strzał w dziesiątkę :) Szczególnie smakowały mojemu mężowi. Polecam :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 2 łyżki mela 4 łyżki dobrej jakości masy makowej 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny 2 łyżki kropelek czekoladowych 2 łyżki posiekanych migdałów 50 g gorzkiej kuwertury Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem. Nakładamy jeden na drugi

Mienta blog
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 321

innego wielokrotnie mielonego, niesłodzonego 200 g serka naturalnego, np. Twój Smak 7 jajek 3/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki skórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczy ew. paczka herbatników do podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puder Wykonanie: Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy

Taste Of My Day
Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 160

formie do muffin ciasto. Nadzienie - tu ograniczana nas tylko wyobraźnia. Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy i aromat waniliowy, ale kto zabroni dodać kakao lub czekoladę? Kto zaprotestuje, gdy dodam pokrojone owoce, albo przeciery z nich? Upieczcie ten prosty deser raz, a zaczniecie do niego

W kuchni wieczorem
Crumble 180

aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki: 3 nektarynki obrane, pokrojone na kawałk 2 garście malin 3 garście borówek amerykańskich wybaczcie, że nie podaję gram

W kuchni wieczorem
Ravioli z sosem grzybowym 175

pobłażliwości uśmiecha się patrząc na tego mojego bloga. Na zachwyt Italią i małymi sukcesami kulinarnymi. A w Polsce to co? To dopiero były mammy. Mammy z PRL. Taszczące kubańskie pomarańcze w grudniowy wieczór. Zawsze to wspominam, gdy spadnie grudniowy śnieg. Ten wieczór, zasypane bielą, śpiące ulice, gdy opatulona od stóp do głów musiałam mocno zadzierać głowę, żeby zobaczyć

W kuchni wieczorem
Kogel mogel z piekarnika 174

sprawiło kulinarną przyjemność akurat dzisiejszego dnia. Kogel mogel z piekarnika z owocami Składniki: 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego starta skórka z pomarańczy cukier do posypania wierzchu świeże truskawki Sposób przygotowania: Żółtka ubić mikserem z cukrem aż zmienią kolor na kremowy. Dodać skórkę pomarańczową i śmietanę, ubijać dalej. Wlać do kokilek

W kuchni wieczorem
Tarta amaretto z ananasem 159

czasu schłodzenia. I tak było pysznie :)  Trzeba zjadać szybko, bo z czasem ananas gorzknieje. Składniki: ciasto 300g mąki krupczatki 200g masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka skórki z pomarańczy szczypta soli 1 jajko nadzienie 400g twarożku pół szklanki syropu amaretto 1/2 ananasa 2 kiwi opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto

W kuchni wieczorem
Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 186

pokroić w plasterki. Zagotować go 10 minut w 0,5l wody. Wywar przecedzić i ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać z lodem. Proporcje dowolne, wg uznania. Można dodać pomarańcze, jabłka, sok jabłkowy, malinowy, mięte. Co kto lubi :) Zamiast cydru można użyć też soku jabłkowego (najlepiej takiego świeżo wyciskanego z owoców, mętnego) i dodać 100ml wódki lub nie dodawać alkoholu

W kuchni wieczorem
Babeczki marchewkowe z pomarańczą 160

siebie. Na przykład dziś, oglądając jakieś obrazki, wpadł mi do głowy pomysł na te babeczki. Może nie odkryłam Ameryki, ale uważam, że połączenie białej czekolady z marchewką i pomarańczą jest całkiem nowatorskie. Nie każdemu musi smakować, dlatego dziś proponuję zrobić ten przepis pół na pół. Chociaż osobiście uważam, że te z pomarańczą są dużo lepsze i ciekawsze w smaku

Słodkie Przyjemności
W międzyczasie... 190

się tak cieszyć z powrotu na studia.  Nie miałam jeszcze okazji pochwalić się Wam co ostatnio do mnie przyszło :) Wielka zielona skrzynka wypełniona po brzegi produktami w kolorze pomarańczy! Na pewno każdy z Was miał kiedyś okazję wypróbować produkty marki Uncle Bens, jeżeli nie to polecam :) Najbardziej cieszę się z otrzymanych ryży jaśminowych! Jedliście kiedyś

Słodkie Przyjemności
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 210

imbiru 200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao) 400 ml kremówki 50 g przesianego cukru pudru nasionka z jednej laski wanilii  skórka otarta z jednej pomarańczy - u mnie kandyzowana 2 garście świeżej żurawiny Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 150`C. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier i szczyptę soli. Ubijamy

Słodkie Przyjemności
Sok pomarańczowy z granatem i grejpfrutem 130

oraz substancje mineralne, takie jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod. Zawiera również błonnik, kwasy organiczne oraz białko. Sporo tego, no nie? A jak połączycie to z grejpfrutem i pomarańczą wyjdzie z tego mega zdrowy sok. Ja ostatnio zaczęłam pić go przynajmniej raz dziennie. Polecam! " Składniki na 300 ml soku 1 pomarańcza pół grejpfruta pół dużego granata Sposób przygotowania: Owoce

Słodkie Przyjemności
Herbata Bożonarodzeniowa 118

kardamonem. Polecam!" Składniki na 300 ml : herbata Earl Grey (2 łyżki sypkiej, albo 1 torebka) 3 cienkie plasterki małych jabłek  2 plasterki imbiru 3 ziarna kardamonu 1 plasterek pomarańczy pokrojony na ćwiartki łyżeczka cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 90`C. Parzymy około 3 minut i po tym czasie dorzucamy plasterki imbiru. Po około minucie

Słodkie Przyjemności
Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami 134

połączenie z nalewką wiśniową, polecam, wypróbujcie może Wam również przypadnie do gustu :) Dziś przepis na Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami." Składniki : 100 g czekolady gorzkiej skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g pokrojonych migdałów 40 g zmielonych żurawin  85 g masła 2 jajka 150 g cukru brązowego

Słodkie Przyjemności
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 126

masła 100 g  miodu 200 g brązowego cukru  2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml wody 600 g przesianej mąki 50 g posiekanych migdałów skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki goździków (zmielonych) szczypta imbiru Sposób przygotowania: Masło z miodem i cukrem rozpuszczamy w rondelku. Do wody dodajemy sodę, a następnie

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania