zmienia się na intensywniejszy, otwórz natychmiast szybkowar. Być może jest już bardzo mało płynu i cukier zaczyna się przypalać. Podobną sytuację opisałam szczegółowo w poście Kandyzowane pomarańcze z szybkowaru . Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie lub Naturalne JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki: ok. 700 g śliwek, umyj
Szybko SzybkowarPieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ja posypałam cukrem pudrem;) Wyśmienite!! I ten korzenny zapach roznoszący się po całym domu.. Połączony z zapachem suszonych cytryn i pomarańczy
Lawendowe Niebopamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową. Czytaj więcej
bistro mamawiem, że ten sok wzbudził zachwyt. Sok można pić sam, ale jest bardzo pikantny. Mi najbardziej smakuje w gorącej herbacie z łyżką miodu lub ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. I rzecz jeszcze jedna. Jeśli kupujecie świeży imbir, zwróćcie uwagę na kraj jego pochodzenia. Wbrew pozorom nie powinien pochodzić z Chin. Najlepiej gdy importowany jest z Indii. Wiem
bistro mamapizzę, do kanapki, położę na gorącym omlecie. I często mam dylemat co zrobić z resztą, która zaczyna lekko więdnąć... I tak powstała ta oto kompozycja :) Razem z usychającą pomarańczą i leżakującymi od jesieni orzechami włoskimi. Zamiast żółtego sera starłabym trochę parmezanu, gdybym tylko miała go w lodówce. Niestety, parmezan ma tendencję do szybkiego znikania, w przeciwieństwie do rukoli ;) Czytaj więcej
bistro mamasałatę,nać pietruszki, nawet kawałek brokuła czy seler naciowy.Uwierzcie lub nie, zielone pozostaje niemal niewyczuwalne. Choć może inaczej - wyczuje ten, kto wie. Niedawno zrobiłam napój z natki pietruszki i pomarańczy. Pietruszka przeważała, napój miał kolor intensywnie zielony, jego smak był bardzo orzeźwiający, a pietruszka? Jakby jej nie było. Czytaj więcej
bistro mamaspróbowaniu zrozumiałam :) Nie chcę pisać wprost o kulinarnych orgazmach, bo średnio lubię taką retorykę, ale w tym wypadku tak... rozkosz dla podniebienia jest przeogromna. Połączenie jagód, kardamonu i pomarańczy jest absolutnie genialne! Czytaj więcej
bistro mamabył strzał w dziesiątkę :) Szczególnie smakowały mojemu mężowi. Polecam :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 2 łyżki mela 4 łyżki dobrej jakości masy makowej 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny 2 łyżki kropelek czekoladowych 2 łyżki posiekanych migdałów 50 g gorzkiej kuwertury Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem. Nakładamy jeden na drugi
Mienta bloginnego wielokrotnie mielonego, niesłodzonego 200 g serka naturalnego, np. Twój Smak 7 jajek 3/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki skórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczy ew. paczka herbatników do podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puder Wykonanie: Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy
Taste Of My Dayformie do muffin ciasto. Nadzienie - tu ograniczana nas tylko wyobraźnia. Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy i aromat waniliowy, ale kto zabroni dodać kakao lub czekoladę? Kto zaprotestuje, gdy dodam pokrojone owoce, albo przeciery z nich? Upieczcie ten prosty deser raz, a zaczniecie do niego
W kuchni wieczoremaromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki: 3 nektarynki obrane, pokrojone na kawałk 2 garście malin 3 garście borówek amerykańskich wybaczcie, że nie podaję gram
W kuchni wieczorempobłażliwości uśmiecha się patrząc na tego mojego bloga. Na zachwyt Italią i małymi sukcesami kulinarnymi. A w Polsce to co? To dopiero były mammy. Mammy z PRL. Taszczące kubańskie pomarańcze w grudniowy wieczór. Zawsze to wspominam, gdy spadnie grudniowy śnieg. Ten wieczór, zasypane bielą, śpiące ulice, gdy opatulona od stóp do głów musiałam mocno zadzierać głowę, żeby zobaczyć
W kuchni wieczoremsprawiło kulinarną przyjemność akurat dzisiejszego dnia. Kogel mogel z piekarnika z owocami Składniki: 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego starta skórka z pomarańczy cukier do posypania wierzchu świeże truskawki Sposób przygotowania: Żółtka ubić mikserem z cukrem aż zmienią kolor na kremowy. Dodać skórkę pomarańczową i śmietanę, ubijać dalej. Wlać do kokilek
W kuchni wieczoremczasu schłodzenia. I tak było pysznie :) Trzeba zjadać szybko, bo z czasem ananas gorzknieje. Składniki: ciasto 300g mąki krupczatki 200g masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka skórki z pomarańczy szczypta soli 1 jajko nadzienie 400g twarożku pół szklanki syropu amaretto 1/2 ananasa 2 kiwi opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto
W kuchni wieczorempokroić w plasterki. Zagotować go 10 minut w 0,5l wody. Wywar przecedzić i ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać z lodem. Proporcje dowolne, wg uznania. Można dodać pomarańcze, jabłka, sok jabłkowy, malinowy, mięte. Co kto lubi :) Zamiast cydru można użyć też soku jabłkowego (najlepiej takiego świeżo wyciskanego z owoców, mętnego) i dodać 100ml wódki lub nie dodawać alkoholu
W kuchni wieczorem