pomarańcze - 5663 przepisów (strona:244/378)

Marcepanowe kulki 138

odrobiną masła podprażyć na  rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć i pozbawić orzechy skórki puder cukier przesiać i razem z masą marcepanową,migdałami i sokiem z pomarańczy zagnieść na jednolitą masę ciasto podzielić na 28 kawałeczków.Z każdego kawałka uformować w dłoniach kulkę,palcem pośrodku zrobić wgłębienie.W każdym dołku umieścić orzecha laskowego i zamknąć kulkę białą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki choinki 190

małych cudeniek. ;) Babeczki makowo-marcepanowe (12-15 sztuk) : 150 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki maku skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 200 g marcepanu Masło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Wlej mleko, dodaj skórkę pomarańczową oraz

Food Square
Baklava 354

wody skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie) Słodki syrop, wersja 2: 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie) Dodatkowo: posiekane pistacje do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN CZAS PIECZENIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Orzechy drobno siekamy, mieszamy z cynamonem

My Culinary Art
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 149

można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta i sok z 1 cytryny skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej) kilka listków mięty   Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam

UgotujmyTo.pl
Tarta z rabarbarem i bezą 137

uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki: 700 g rabarbaru 250 g drobnego cukru starta skórka i sok z 3 pomarańczy 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Spód: 200 g mąki pszennej 25 g mielonych migdałów (lub orzechów) 115 g masła 2 łyżeczki cukru

UgotujmyTo.pl
Deser rabarbarowy a la tiramisu 148

malin 500 g serka mascarpone 200 g serka kremowego 250 g serka waniliowego 50 g cukru pudru (przesianego) 80 g drobnego cukru 1 łyżeczka wanilii sok z pomarańczy około 150 ml pistacje lub płtatki migdałowe do dekoracji 1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut

UgotujmyTo.pl
Dyniowa chałka domowa 142

opakowania po 7g drożdży instant) 150 ml letniego mleka 40 g cukru pudru 150 g dyniowego puree 1 jajko 50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła skórka otarta z 1 pomarańczy Kruszonka: https://ugotujmyto.pl/drozdzowka-dyniowa/ Dodatkowo: 3 łyżki mleka 1. Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw robimy zaczyn: Mąkę przesiać do dużej miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże

UgotujmyTo.pl
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 240

można dać mielonej lub całkiem pominąć) SKŁADNIKI NA KREM: 500 g waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto) 100 g miękkiego masła skórka starta z 1 pomarańczy ziarenka z 1 laski wanilii 7 czubatych łyżeczek cukru pudru WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa dyniowa - najlepsza 454

przestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie!  SKŁADNIKI: 1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki) 4 szklanki wody sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 0,5 średniej cebuli 3 łyżki masła 1,5 cm korzenia świeżego imbiru 2 opakowania śmietankowego serka topionego Hochland (po 100g każdy) sól  świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Dynię dokładnie

Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 371

świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu.  Sernik ten powstał trochę przez przypadek, bo do ostatniego  Ciasta Jogurtowego z Żurawiną i Polewą z Białej Czekolady i Pomarańczy  kupiłam za dużo żurawiny, a w lodówce znalazłam napoczęte wiaderko z twarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec sernik:)  Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik

Słodko-Słony Świat Ilony
Cynamonowe serduszka 139

białej czekolady do dekoracji Świąteczne pieczenie czas zacząć!  :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche i z powodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :)   Z mąki, orzechów, cukru pudru

Świat Ciasta
Keks świąteczny 213

kostka margaryny - 1,5 szklanki cukru pudru  - łyżka stołowa proszku do pieczenia  - 6 jajek - 0,5kg bakalii  (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy)  lub kupić gotową mieszankę do keksa Sposób przygotowania: 1. Ucieramy margarynę w dużej misce. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok w misce, a żółtka dodajemy do tłuszczu

Gotuj Z Muzyką
ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 197

dań jakie jadłyśmy i... jednym z najszybszych. Żadne kombinacje typu mleko kokosowe (jak przy podejściu nr 1) nie były konieczne! Wyszło wyśmienicie i... bardzo rozgrzewająco. Ale, że piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej. SKŁADNIKI: - wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki

Wypisz Wymaluj
Obłędne trufle czekoladowe 157

Trufle czekoladowe Potrzebujemy: 200 ml słodkiej śmietanki 36% 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości kakao do obtoczenia Dodatkowo sok i skórka z połowy pomarańczy lub pół łyżeczki chili Czekoladę kroimy na niezbyt duże kawałki. Zalewamy ją śmietanką i umieszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą). Cały czas mieszamy, do momentu

Okolice Palnika