piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy(...)ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość
sama złodyczpierwszą gwiazdę czeka Uszka dziś się przysłuchują Jak kolędę podśpiewują Barszczyk pięknie jest czerwony Zaś jak zwykle zawstydzony Zdrowych Ciepłych i Pogodnych Życzę wszystkim Świąt Radosnych, Pachnących choinką, pomarańczami. Niech wasz świat na te kilka dni zwolni tępo i zagości w was spokój. Basia w kuchni
Basia w kuchniodrobinę mniej niż 1 łyżka) 50 g suszonych daktyli 50 g kandyzowanych ananasów 50 g kandyzowanej papai 50 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy Rodzynki zalać rumem i moczyć przez przynajmniej 3-5 godzin. Rodzynki Thompson Jumbo są dość duże, więc powinny być wcześniej pokrojone przynajmniej na połowę. Mąkę i proszek do pieczenia
Delicious Titbitsmelon 3 banany puszka mandarynek 2 garści winogrona 1 kiwi listki świeżej mięty składniki na sorbet: sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżanka sok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 szt starta skórka cytryny szczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier w wodzie. Gotować
Bon Appetit Małgorzatypieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ciastem. Dodajemy 2/3 wiśni i skórki pomarańczy. Mieszamy. Wkładamy ciasto do keksówki i w ciasto wkładamy resztę wiśni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30-40 minut. (na mojej
Bon Appetit Małgorzatyszklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać
Bon Appetit Małgorzatydołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 180-190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami. Lukier: sok z grejpfruta mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa. pączki się pieką
Bon Appetit Małgorzatyzupę robiłam we wrześniu i zapomniałam pochwalić się przepisem :) Jest to mój drugi sposób na wyrazisty smak zupy dyniowej. Pierwszy: to zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni. Składniki: 1 mała dynia hokkaido
Bon Appetit Małgorzatydodałam z całej limonki ponieważ nie lubię zbyt słodkich deserów). Wszystko mieszamy i schładzamy w zamrażalniku na około 2 h. Podajemy z plasterkami owocu kaki, marakui albo pomarańczy i listkami mięty. Jeśli deser jest zbyt zmrożony, wystarczy, że po wyciągnięciu z zamrażalki odczekamy z 15 minut :) deser chałwowy z limonką
Bon Appetit Małgorzatydrożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze
Kuchnia domowa Aniupalne dni :) Składniki: 1 litr wrzącej wody 4-5 saszetek czarnej herbaty 2 łyżki miodu kostki lodu dodatkowo: plasterki cytryny lub pomarańczy, świeża mięta Sposób wykonania: 1. Herbatę zaparzyć i przestudzić. Posłodzić miodem. 2. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i dowolne dodatki. Smacznego
Kuchnia domowa Animasy makowej: - 100 g rodzynek sparzonych lub namoczonych w rumie - 100 g sparzonych orzechów włoskich - 150 g cukru - 3 łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka masła Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta. Ciasto: - 2.5 szklanki mąki
Pasje Jolkismaku ewentualnie sok z cytryny do smaku Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą - ok. 2 l. Odstawić na 3–4 godziny. Wyszorowaną i sparzoną skórkę z pomarańczy dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić również korę cynamonu oraz goździki. Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić cukrem lub miodem (miód dodać
Czerwień i błękitsuszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka garść orzechów włoskich WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewymigdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich 100 g posiekanych suszonych moreli 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych czereśni Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie
Czerwień i błękit