można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta i sok z 1 cytryny skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej) kilka listków mięty Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam
UgotujmyTo.pluwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki: 700 g rabarbaru 250 g drobnego cukru starta skórka i sok z 3 pomarańczy 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Spód: 200 g mąki pszennej 25 g mielonych migdałów (lub orzechów) 115 g masła 2 łyżeczki cukru
UgotujmyTo.plmalin 500 g serka mascarpone 200 g serka kremowego 250 g serka waniliowego 50 g cukru pudru (przesianego) 80 g drobnego cukru 1 łyżeczka wanilii sok z pomarańczy około 150 ml pistacje lub płtatki migdałowe do dekoracji 1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut
UgotujmyTo.plopakowania po 7g drożdży instant) 150 ml letniego mleka 40 g cukru pudru 150 g dyniowego puree 1 jajko 50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła skórka otarta z 1 pomarańczy Kruszonka: https://ugotujmyto.pl/drozdzowka-dyniowa/ Dodatkowo: 3 łyżki mleka 1. Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw robimy zaczyn: Mąkę przesiać do dużej miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże
UgotujmyTo.plmożna dać mielonej lub całkiem pominąć) SKŁADNIKI NA KREM: 500 g waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto) 100 g miękkiego masła skórka starta z 1 pomarańczy ziarenka z 1 laski wanilii 7 czubatych łyżeczek cukru pudru WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową
Słodko-Słony Świat Ilonyprzestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: 1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki) 4 szklanki wody sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 0,5 średniej cebuli 3 łyżki masła 1,5 cm korzenia świeżego imbiru 2 opakowania śmietankowego serka topionego Hochland (po 100g każdy) sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Dynię dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilonyświeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał trochę przez przypadek, bo do ostatniego Ciasta Jogurtowego z Żurawiną i Polewą z Białej Czekolady i Pomarańczy kupiłam za dużo żurawiny, a w lodówce znalazłam napoczęte wiaderko z twarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec sernik:) Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik
Słodko-Słony Świat Ilonybiałej czekolady do dekoracji Świąteczne pieczenie czas zacząć! :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche i z powodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :) Z mąki, orzechów, cukru pudru
Świat Ciastakostka margaryny - 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek - 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lub kupić gotową mieszankę do keksa Sposób przygotowania: 1. Ucieramy margarynę w dużej misce. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok w misce, a żółtka dodajemy do tłuszczu
Gotuj Z Muzykądań jakie jadłyśmy i... jednym z najszybszych. Żadne kombinacje typu mleko kokosowe (jak przy podejściu nr 1) nie były konieczne! Wyszło wyśmienicie i... bardzo rozgrzewająco. Ale, że piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej. SKŁADNIKI: - wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki
Wypisz WymalujTrufle czekoladowe Potrzebujemy: 200 ml słodkiej śmietanki 36% 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości kakao do obtoczenia Dodatkowo sok i skórka z połowy pomarańczy lub pół łyżeczki chili Czekoladę kroimy na niezbyt duże kawałki. Zalewamy ją śmietanką i umieszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą). Cały czas mieszamy, do momentu
Okolice Palnikablaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max. 40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Ja moje przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczy, można także posypać makiem. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki ciepłej wody Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Gdy lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody
kulinarnyswiatdomiMuffinki warte przygotowania szczególnie w jesiennej aurze, gdzie królują odcienie soczystej żółci oraz pomarańczy. Muffinki o oryginalnym, smacznym smaku, dzięki ciekawemu połączeniu banana z orzechami włoskimi. ...i ten aromatyczny zapach bananów wydobywający się z piekarnika... Mmmm... Muffinki Bananowo-Orzechowe - Składniki: (ok. 15 muffinków) 3 dojrzałe banany 2 jajka 250 g mąki 85 g masła 150 g brązowego cukru
Słodka Stronazawekowałam. Jeśli mamy kwaskowate nadzienie, wtedy możemy lekko posypać nasz omlet cukrem pudrem. Dwa, tak przygotowane omlety w zupełności zaspokajają mój głód :) Jako deser proponuję cząstki pomarańczy i kawałki kiwi przyozdobione łyżką konfitury o dowolnym smaku. Do takiego śniadania idealnie pasuje owocowa herbata, której nie słodzę ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna