rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany - choć następnym razem zmniejszyłabym nieco ilość cukru, bo wyszedł jednak dość słodki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebezwzględnie, kiedy tylko brakuje mi czegoś słodkiego, sięgam po sprawdzone przepisy na te właśnie ciasteczka. Eksperymentuję ze składnikami - za każdym razem dodaję inne orzechy, skórkę z cytryny lub pomarańczy, kakao, czekoladę, przeróżne suszone owoce. Tym razem udało mi się zakupić coś bardzo nietypowego - przynajmniej dla mnie. Z suszonymi jagodami bowiem spotkałam się tylko raz, parę lat temu, kiedy robiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodpowiada, polecam dodać zamiast mięty drobno posiekaną papryczkę chilli lub ostrą paprykę w proszku, które nadadzą ciasteczkom przyjemnego kopa . Możecie dać cynamon, kardamon lub skórkę otartą z pomarańczy. Albo po prostu zróbcie mega kakaowe ciasteczka, o cudownie głębokim smaku i intensywnym kolorze. Ale zróbcie je koniecznie, bo są wyjątkowo pyszne! Kakaowe ciasteczka ze świeżą miętą Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZacznijmy od jeżynowego curdu, czyli czegoś tak pysznego, że grzechem byłoby nie spróbować. Curd to rodzaj owocowego budyniu, tradycyjnie przygotowywany jest z cytryn. Na początek szalałam z innymi cytrusami - pomarańczami czy limonkami; później zaczęłam eksperymentować z innymi soczystymi owocami. Był curd z rabarbaru i żurawiny, a teraz na warsztat wzięłam jeżyny. Z pewnością ten curd ma najpiękniejszy kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawa z cynamonem, kardamonem i chili. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2 Składniki: 6 łyżeczek kawy mielonej, 2 filiżanki wody, 2 filiżanki mleka, Skórka otarta z połowy pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczka płatków chili, Syrop agawy do smaku. Przygotowanie: Mleko zagotować z przyprawami, przelać przez sitko, dodać zaparzoną kawę, dosłodzić agawą
SzczyptaSmaQBożego Narodzenia , czas domowych posiłków czas zwolnienia tępa, czas rodzinny. W dobie gdzie wszystko jest dostępne nie cieszą nas tak rzeczy jak sprzed laty. Wyczekiwanie na szynkę aż dojrzeję, pomarańcze ach... Pamiętam jako dziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową
Basia w kuchnimąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru farsz 250 g maku 1,5 szklanki cukru 3 jajka 80 g kandyzowanej skórki pomarańczy cukier wanilinowy płatki migdałów dodatkowo cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże z cukrem i 2 łyżeczkami ciepłego mleka zostawić dostawić w miseczce na 15 minut, aż zaczną pracować. Na stolnicy
Niezły Młynekmasła, 150 ml ciepłego mleka, szczypta soli, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru brązowego, 450 – 500 g mąki pszennej typ 500, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki żurawiny, 2 łyżki kandyzowanych kostek papai, 3 suszone figi, 1 jajko, cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta. Przygotowanie: Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami
Moniki Smakołykimąki orkiszowej typ 2000 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu 3 łyżki stewii 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną
Mango Papajarazu coś się zmienia. Niby to jeden kilometr, a jednak powietrze już wydaje się bardziej ciepłe . Im bliżej Morza Czarnego nad którym leży Adżaria , tym więcej na drzewach kaki, pomarańczy, mandarynek i innych egzotycznych owoców. Krajobraz się nie zmienia – dalej są góry, rzeczki, podobne domki – tylko palm w ogródkach jakoś więcej. Gdy zatrzymujemy się na postój
Poezja smakukorzenne 245g mąki pszennej 115g śmietany 18% 110g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej masa budyniowa 450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej 1,5 łyżki (18g) mąki ziemniaczanej 2 żółtka
Smakołyki Berenikiopakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy) łyżeczka startej skórki z pomarańczy 5-6 łyżek mrożonej żurawiny 2 łyżki mleka 50 g gorzkiej kuwertury Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem. Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni
Mienta bloguwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała żurawiną. Dodatek pomarańczy i jej soku też dał smaczka.. Palce lizać! Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród: Zasady są bardzo proste. Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień
Z Majeczką w kuchnimasła 400 g cukru 3 jajka 125 g mleka 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze 150 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek) 400-500 g powideł do przełożenia piernika polewa garść kruszonych orzechów laskowych do posypania Przygotowanie piernika: Do garnka
Grahamka, weka i kajzerkałyżeczki soli 4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g) 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych skórka otarta z 1 pomarańczy i sok z niej wyciśnięty Nadzienie z twarogu: 50 dkg twarogu półtłustego lub tłustego 2 żółtka 1/2 - 2/3 szkl.cukru z prawdziwą wanilią
Moje domowe kucharzenie