pomarańcze - 5663 przepisów (strona:246/378)

Roladki z ciasta filo z żurawiną i twarożkiem 142

opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy) łyżeczka startej skórki z pomarańczy 5-6 łyżek mrożonej żurawiny 2 łyżki mleka 50 g gorzkiej kuwertury Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem. Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni

Mienta blog
ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM 124

uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała żurawiną. Dodatek pomarańczy i jej soku też dał smaczka.. Palce lizać! Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród: Zasady są bardzo proste. Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień

Z Majeczką w kuchni
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 264

masła 400 g cukru 3 jajka 125 g mleka 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze 150 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek) 400-500 g powideł do przełożenia piernika polewa  garść kruszonych orzechów laskowych do posypania Przygotowanie piernika: Do garnka

Grahamka, weka i kajzerka
Chałka nadziewana 118

łyżeczki soli  4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g)  1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych  skórka otarta z 1  pomarańczy i sok z niej wyciśnięty  Nadzienie z twarogu:  50 dkg twarogu półtłustego lub tłustego   2 żółtka   1/2 - 2/3 szkl.cukru z prawdziwą wanilią

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z jarmużem (Marty Gessler) 180

chyba jeszcze nie jedliście.     Składniki (na 3 - 4 porcje): 150 g liści jarmużu zielonego i fioletowego porwanych na małe kawałki 70 g świeżej żurawiny (użyłam mrożonej) 1 pomarańcza 1 grejpfrut 3 łyżki ziaren granatu (nie dałam) 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżka soku żurawinowego 1 łyżka miodu 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki startego świeżego(...)ocet, miód i sok.  Dolać oliwę i zakręcić słoik.  Dokładnie wymieszać, aż sos ładnie zgęstnieje.  Dodać zmiksowaną żurawinę, sól i pieprz i ponownie wymieszać.  Odstawić. Pomarańczę i grejpfrut  obrać ze skóry i białej skórki.  Wymieszać z jarmużem i polać żurawinowym dressingiem.  Odstawić na minimum kwadrans.  Przed podaniem można posypać ziarnami granatu

Sto kolorów kuchni
Ciasteczka orzechowe 867

łyżki) mąki ziemniaczanej 70g masła 60g cukru pudru 50g orzechów włoskich 1 żółtko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii skórka starta z 1 pomarańczy Wykonanie: - orzechy włoskie bardzo drobno posiekać - do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder - dodać zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe 125

pierwsza.   Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym

Oryginalny smak
Piernik staropolski ETAP II i III 148

pieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta. POWIDŁA ŚLIWKOWE: 1 słoiczek powideł śliwkowych (410g) 150 g suszonych śliwek starta skórka z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 1 łyżka miodu Wszystko łączymy razem w garnku, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu

charlotte gotuje
Kurczę pieczone na piwie 319

małej miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy skórkę otarta z cytryny, rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie

Taste Of My Day
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 354

coraz bliżej święta. W zawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe

Made By Mom And Son
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 209

wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Dodatkowo możemy do niego dodać nieco soku z pomarańczy lub aromatu. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. W naczyniu do fondue roztapiamy mleczną czekoladę dodając odrobinę mleka

Ciastkozercy
Babeczki egzotyczne 175

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek 0,5 mocno dojrzałego banana skórka pomarańczowa granat składniki na krem budyniowy ( zobacz link tutaj ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz

Ciastkozercy
Ciasteczka pomarańczowe 138

Ciasteczka pomarańczowe   Kruche maślane ciasto nadaje się świetnie do wielu przepisów, ja jednak najbardziej lubię je w ciasteczkach, najlepiej z delikatną nutą pomarańczy. Gotowe ciasteczka możecie przechowywać w słoiku czy puszce przez dłuższy czas, dlatego dobrze czasem zrobić sobie zapasy.   1,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku

Ciastkozercy
Krem z serka mascarpone 286

serek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki pomarańczy mogą zatkać otwór i zrujnować dekorację, nie ma to znaczenia jeśli nakładamy kram na tort przy użyciu szpatułki.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy