pomarańcze - 5663 przepisów (strona:249/378)

Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami 124

zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy. Smacznego

Apetyczna babeczka
Łom, Blok Czekoladowy 187

masła 30-35 dag cukru kryształu  5 łyżek kakao 3/4 szklanki mleka lub wody    Można dodać orzechy laskowe w całości, oraz zetrzeć świeżą skórkę z pomarańczy.   Roztapiamy masło z cukrem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. w tym czasie w malakserze lub tłuczkiem mielimy 35 dag herbatników. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleka

Apetyczna babeczka
Cytrusowa babka 133

Składniki: 1 margaryna, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 pomarańcza, 1/2 cytryny, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. Przygotowanie:   Ścieramy na tarce skórkę z cytryny i pomarańcza. Następnie wyciskamy z owoców sok, użyłam do tego wyciskarki z cytrusów.  Miękką margarynę Kasię ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka. Następnie dodajemy połowę wymieszanej mąki z proszkiem

Aga w kuchni
Cytrusowy sok 86

połówki cytrusa leci nam do szklanki  pyszny soczek, bez pestek i dużych kawałek miąższu. Z dwóch małych pomarańczy wyszła mi szklanka pysznego, zdrowego pomarańczowego soczku

Aga w kuchni
Mięsa 190

Drobiowe roladki z pokrzywą Drobiowe roladki z papryką na dyniowych kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem

Aga w kuchni
Sałatka z roszponką i cytrusami 129

Składniki: 2 garście roszponki, 1 plasterek pomarańczy, 1 plasterek grapefruita, 1 plasterek ananasa, kilka malin. sos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pieprz, sól. Przygotowanie:      Roszponkę układamy na talerzu. Plasterki cytrusów kroimy na 8 kawałków i odcinamy skórki. Układamy kawałki pokrojonego plasterka ananasa oraz maliny. Przygotowujemy sos z soku z cytryny, oliwy

Aga w kuchni
Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem 342

porcje: Mix sałat z pestkami dyni 10 szt. polędwiczek z piersi z kurczaka 10 plasterków surowej wędzonej ogonówki pieprz do smaku pomidorki koktajlowe dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki musztardy zielonej Maille (szczypiorek, pietruszka, bazylia) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka soku z limonki PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki z piersi kurczaka oprószamy pieprzem (nie solimy) i zawijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki w kokosowej obręczy 141

ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, posypa ć wiórkami czekoladowymi, skórką kandyzowanej pomarańczy. .. Można roztopi ć czekolad ę obotoczy ć ni ą pączka i do czekolady “przykeli ć ” kokos- to dla wymagających ł asuchow! Smacznego!!! Podawać z gorącą herbatką

Z Kuchni Do Kuchni
Kilka słów o wygranej Pszczółce 114

Pszczółki” jest symbolem najwyższej jakości produktów. Kolejne cukierki, które były w paczce to Smietankowe Love. Cukierki nadziewane o smaku śmietankowym z dodatkiem 4 owocowych smaków : truskawki, ananasa, banana i pomarańczy.    Chrupiący karmelek, który skrywa delikatne owocowe wnetrze. Każde inne...każde do spróbowania... A oto cudowne toczą się przed Wami , kulki wspaniałe! Choco Nuts „ Pszczółka” produkuje nie tylko

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 299

wg.uznania i upodobań. Dlatego Pani Ginie nigdy ta sałatka nie leżała . Niejednokrotnie jej ciabatta z sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało to być pożywne, dobre i kaloryczne a zarazem lekkie i chrupiące. I w sam raz na tropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze ma siłę

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik wiedeński 142

serowa - 1 kg sera białego - 2 i 1/3 szklanki cukru pudru - 150 g masła - 150 g margaryny - 50 g kaszy manny - 50 g rodzynków - 10 jajek - skórka z jednej pomarańczy - sok z połówki cytryny polewa czekoladowa - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane 139

łyżki śmietany 260 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia starta skórka z 1 dużej cytryny 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej  lub starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura cytrynowa z cynamonem 165

pełni ! Pora więc zamknąć trochę cytrynowych i pomarańczowych aromatów do słoika. Pisałam już o pomarańczowych przetworach, czyli o  kandyzowanych skórkach pomarańczowych , kandyzowanych plasterkach pomarańczy  i o  mielonej skórce pomarańczowej . Teraz przyszła pora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam, że warto

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa szarlotka z bezą 149

górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami. Dodałam odrobinę  mielonej skórki pomarańczowej  i  kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Proporcje na formę 30 x 24 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak słodko-kwaśny 375

czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Mięso kroimy w kostki

Kulinarne przygody Gatity