Piegusek z białek Składniki: 6 białek szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier
Smakołyki Berenikikorzystamy. Smak galaretki można wybrać zgodnie z własnym gustem smakowym i smakiem Kubusia. Zanim wylejemy na ciasto galaretkę, możemy ułożyć na nim dowolne owoce, np. banany, maliny czy plasterki pomarańczy. Ciasto ładnie się kroi, warstwy się nie rozpływają. Należy przechowywać je w lodówce, zachowa tam świeżość przez kilka
Smakołyki Berenikimieszanina zaczęła gęstnieć. Następnie zmniejszyłam ogień, gotując do uzyskania odpowiadającej mi konsystencji. 1. Zielone Frugo . kiwi z dodatkiem egzotycznego Lulo, cytryna i zielone jabłko. 2. Pomarańczowe Frugo . słodycz pomarańczy przeplatana nutką Passiflory i cytryny. 3 . Białe Frugo. połączenie banana i kokosa, ananasa z kuszącą domieszką Liczi. 4. Czarne Frugo. czarne winogrona z dodatkiem czerwonej wiśni, czarnej porzeczki
W kuchni Karmel-itkiwiele lepiej. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE /autorski;/ dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina 5-6 świeżych daktyli 1 laska cynamonu 1 gwiadka anyżu sok z 1/2 pomarańczy 2 goździki po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam. Gotowałam, aż wino w połowie się zredukowało. Następnie dodałam
W kuchni Karmel-itkiWarszawa... W każdym razie byli: Ms.&Mrs. Sandman , Pyza , Ola z bloga 2 Smaki , blogerka z Najsmaczniejsze.pl , Madame Edith , Chilli Bite , Kuchenne Czary Mary , Kulinarna Pasja Hani-Kasi , Pomarańcza i Imbir , Biedronka w kuchn i, Królestwo Garów ... itd., w sumie piętnaście osób. Miło znów spotkać znajomych, jak i poznać nowe twarze zza szklanego ekranu. Na początku zapoznali się wszyscy(...)OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą, z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ NA PUREE Z KALAFIORA OŚMIORNICE W SALSIE Z PALONYCH
W kuchni Karmel-itkiszlify. Wyprasowany biały obrus na stole, pod nim pachnące sianko. Opłatki kupione, wszystko przygotowane. Choinka piękna, elegancka, stoi w centralnym miejscu. Pyszni się swoim wyglądem, odziana w aromatyczne plastry pomarańczy, chrupiące pierniczki, brzęczące dzwoneczki i pachnące laski cynamonu na wstążeczce. Jednak czasem o czymś się zapomni. Na przykład o piernikach. I co wtedy? EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. / źródło: magazyn
W kuchni Karmel-itki250g mąki 135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masła szklanka cukru 1 jajko 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1,5 szklanki soku pomarańczowego (z 8-10 pomarańczy) 2 opakowania budyniu waniliowego (w proszku)* 200 ml kremówki 3 jajka 1 żółtko szklanka cukru Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtka i jednego jajka szybko zagniatam
W kuchni Karmel-itkimusu na pomarańczowym puree z kruszonką . Gdy zatopiłam widelczyk w kremowej konsystencji musu wiedziałam, że będzie wspaniały. I nie pomyliłam się. Delikatny, nie za słodki, świetnie łączący się z pomarańczami. Aż chciało się wołać "więcej!", "więcej!". Wieczór zdecydowanie udany. Oprócz obezwładniającego jedzenia, pełne zaangażowania i pasji rozmowy, poczynając od kulinariów, przez fotografię, kończąc na muzyce. Pierwszorzędna atmosfera, jaka wytworzyła
W kuchni Karmel-itkizupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedziela Czas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie, aby jak najprędzej znaleźć się w domu.. Niestety trzeba wrócić do normalności i codzienności
W kuchni Karmel-itkizjedzeniu dowiedział się, że zjadł szpinak - śmiechu było co nie miara. Składniki: 2 garście świeżego szpinaku 1 garść rukoli 1/4 kostki sera feta 1 awokado 1 pomarańcza lub grejpfrut 1 garstka łuskanego słonecznika 9 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego pieprz sól (ja użyłam czarną sól z Cypru w płatkach) Wykonanie: Oczyszczony wcześniej szpinak i rukolę(...)układamy na dnie miski lub talerza. Na nim pokrojone wzdłuż awokado, pokrojoną w plastry pomarańczę, pokruszoną w palcach fetę. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy z octem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę. SMACZNEGO :) OPCJONALNIE: 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami
Blondynka Gotujemiękkiej margaryny Kasia 150 g drobnego cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy 3 łyżki bułki tartej (z małą górką) 500 g agrestu 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: M argarynę utrzeć z cukrem do białości. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku
Blondynka Gotujeoknem szaro,ponuro i zimno, a ja otulona otulona kocykiem popijam sobie taką herbatkę. Pięknie pachnie, super smakuje i przy okazji picia można zjadać pływające kawałki pomarańczy. Humor od razu się poprawia! Mało tego do tej herbaty przekonał się mój syn, więc razem ja popijamy w jesienne wieczory. Składniki na dwa kubki: 500 ml wrzącej wody czarna herbata
Blondynka Gotujesobie jakość i w tym przypadku jestem zadowolona. Ps. Bardzo żałuję, że nie mogę Wam przesłać zapachu tej herbaty :( Pachnie cudnie! Skład: zielona herbata Gunpowder suszone jagody Goji skórka pomarańczy liście aloesu kawałki korzenia żeń-szeń Jak parzyć: Liście zaparzamy trzykrotnie zagotowaną wodą o temperaturze ok. 70-80 stopni (czyli woda 3 - 5 minut od momentu zagotowania się wody
Blondynka Gotujemleka, coś świeżego na poranek, południe, upały, na dobry nastrój. Jak dla mnie wyszedł piękny limonkowy kolor. LOVE IT! Miłego Dnia Kochani :) Składniki na 1 szklankę: 1 pomarańcza - koniecznie pozbawiona błonek!!! 5 kostek lodu 1 garstka liści szpinaku świeżego ( u mnie tego z balkonu:)) 1 garstka liści świeżej mięty pomarańczowej (jest delikatniejsza od pieprzowej 1/2 łyżeczki spiruliny sproszkowanej Skworcu(...)Wykonanie: Prościej się już nie da! Miętę i szpinak myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym. Pomarańcza obieramy ze skórki, usuwamy błonki. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka blendera i miksujemy wszystko dokładnie. Na koniec partiami dodajemy sproszkowaną spirulinę i ponownie blendujemy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujespotkaniom ze znajomymi więc i żadne ciasto do kawy nie było potrzebne.... Ale rolada z kremem chodziła za mną od dawna. Chodziła aż wychodziła a ponieważ mamy sezon na pomarańcze to wykorzystałam właśnie te pachnące i pyszne owoce. Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba i chociaż lista opis przygotowania jest długi to zapewniam, że całość wcale nie jest
Smaczna Pyza