Zima nie odpuszcza. Amelia też nie daje się tak łatwo przegonić z kuchni;) Dziś propozycja jeszcze zimowego, aromatycznego napoju. Zapraszamy do obejrzenia filmiku: Składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 litr soku jabłkowego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się). Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym serkiem homogenizowanym i owocami lub domowym dżemem (np. z jeżynowym lub z cukinii i pomarańczy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i zostawić na noc. Następnego dnia: cebulę pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaborówek 1/2 serka camembert Winogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser, podwieczorek lub kolację
Monia miesza i gotujeSmakowite połączenie, tylko same soczyste owocki i jogurt. Proste a jakie pyszne. składniki: 1 puszka ananasa 1 puszka brzoskwiń 3 szt kiwi 2-3 banany 1 pomarańcza gęsty jogurt naturalny i odrobina startej gorzkiej czekolady Ananasa i brzoskwinie osączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Banany obrać i pokroić w grube plasterki. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę
Monia miesza i gotujemuszę wyjść na mróz. A przechodząc do przepisu to wspomnę, że przygotowując jogurtowca tym razem skorzystałam z przepisu Kasi z bloga Gotuj z Cukiereczkiem . Jednak zamiast soku z pomarańczy dałam sok z cytryny, ponieważ innego nie miałam, a poza tym wielokrotnie łączyłam cytrynę i maliny, więc wiem, że to połączenie świetnie się sprawdza. Składniki: Pół standardowego pojemnika malin
Fabryka pomysłówużyliśmy świeżego), 1 papryczka chili, szczypior z jednej dymki, sól, Marynata łososia: sok z połowy cytryny, świeżo tarty czerwony pieprz, łyżka oliwy z oliwek. Dresing: sok z połowy pomarańczy, łyżeczka miodu, sól, pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Łososia solimy i marynujemy przez godzinę przed upieczeniem, a następnie pieczemy 20 minut w temp. 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4
Delicious Titbitsdresingu. 8. Byliśmy żartobliwi ( Śniadanie misiów ), romantyczni ( Truskawki na patyku ) i sentymentalni ( Pyry z gzikiem ) . 9. Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami , Krem cytrynowy z nutą pomarańczy) , z pasją tworzyliśmy nowe potrawy ( Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym ) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę ( Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym ) :) 10. Najczęściej
Delicious Titbitsbohaterem w tym deserze jest niewątpliwie nasz faworyt krem limonkowy (Lime curd) , na którzy przepis pojawił się na początku kwietnia , ale można też użyć kremu cytrynowego, np.: z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) czy każdego innego albo po prostu bitej śmietany, ale to już nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy okazji przypominamy
Delicious Titbitsdzieciom:) Biszkopt rzucany: 6 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1 pomarańczy + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu
Delicious Titbitsbazylii cytrynowej. składniki: 300 g arbuza bez skóry 300 g truskawek kilka listków bazylii cytrynowej 3 łyżki sosu balsamicznego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku jabłkowego lub z pomarańczy Arbuza pokroić w kostkę, można wypestkować, mój miał małe i jasne pestki więc nie było potrzeby. Truskawki pokroić w ćwiartki. Bazylię cytrynową drobno posiekać. Pokrojone owoce ułożyć w pucharkach
Monia miesza i gotujecukier do smaku. W wysokich kieliszkach, lub pucharkach układamy warstwowo smoothie z melona, jogurt grecki i koktajl truskawkowy. Można podawać z sosem czekoladowym ( przepis znajdziecie TUTAJ ), ciastkami zbożowymi, cząstkami pomarańczy. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościniezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo smakują rewelacyjnie. W moim domu okazały się wielkim hitem i częstą, słodką przekąską. Zmieniam tylko dodatki! Wersja z wiórkami i pomarańczą to moja ulubiona - spróbujcie sami! (około 30-35 sztuk) 150g gorzkiej czekolady 80g czekoladowych płatków śniadaniowych (u mnie Mlekołaki - Choco Muszelki z Lubelli ) Dodatkowo: 3 łyżki wiórek kokosowych (u mnie Helio
Di gotujecera Fiony. Shrek'owi czaru nie ujmując ;) Nie wspomnę już o MOCY, jakiej nabędziecie, wypijając tenże koktajl. Koktajl Shreka z serii Fit - Finesse www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: banan kiwi gruszka pomarańcza jarmuż Wszystkie owoce obrać, warzywo umyć. Wrzucić do naczynia. Zmiksować blenderem. Można dolać wody, jeśli za gęste. Smacznego! :) www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com Wykonanie i zdjęcia: Aga/ Tekst
Kuchnia smakówjednej cytryny sok z jednej cytryny Ser miksujemy z jajkami oraz cukrem na gładką masę (około 10 minut miksowania). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, pomelo, skórkę z pomarańczy, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy przez 3 minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto sernikowe i energicznie uderzamy blaszką o deskę kuchenną - ciasto sernikowe ładnie się ułoży
Gotowanie i blogowanie