ciasteczka pochodzące z Toskanii (z miasta Prato). Idealnie smakują z kawą. Można je upiec z różnymi dodatkami jednak najpopularniejsze są migdały i skórka z cytrusów czy to cytryn, czy pomarańczy. Co w nich szczególnego? Pieczemy je dwukrotnie, końcowy efekt przypomina znane przez nas sucharki, jednak ich nie uświadczymy z tak pysznymi dodatkami :-) Sama nazwa "biscotti" pochodzi prawdopodobnie
Pora coś zjeśćDzień dobry! Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego. Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło. Placki
Pora coś zjeśćrównież charakterystyczny gorzki aromat, jedząc gulasz czujemy, że jest przygotowany właśnie na piwie. Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt słodyczy, dlatego też dodałam marchewki i dynię oraz skórkę z pomarańczy, całość tworzy bardzo zgraną i smaczną potrawę, polecam wypróbować przepis :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpączki mają piękną jasną obwódkę. Pączki składniki (na 10sztuk): 400g mąki pszennej 30g drożdży świeżych 200ml mleka 3 łyżki cukru 4 żółtka 50g masła 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka spirytusu mąka do podsypania 1-1,5l oleju rzepakowego do smażenia marmolada lub konfitura różana do nadziewania cukier puder do posypania pączków Wykonanie: - składniki na ciasto wyjąć
Smakołyki BerenikiPiegusek z białek Składniki: 6 białek szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier
Smakołyki Berenikikorzystamy. Smak galaretki można wybrać zgodnie z własnym gustem smakowym i smakiem Kubusia. Zanim wylejemy na ciasto galaretkę, możemy ułożyć na nim dowolne owoce, np. banany, maliny czy plasterki pomarańczy. Ciasto ładnie się kroi, warstwy się nie rozpływają. Należy przechowywać je w lodówce, zachowa tam świeżość przez kilka
Smakołyki Berenikimieszanina zaczęła gęstnieć. Następnie zmniejszyłam ogień, gotując do uzyskania odpowiadającej mi konsystencji. 1. Zielone Frugo . kiwi z dodatkiem egzotycznego Lulo, cytryna i zielone jabłko. 2. Pomarańczowe Frugo . słodycz pomarańczy przeplatana nutką Passiflory i cytryny. 3 . Białe Frugo. połączenie banana i kokosa, ananasa z kuszącą domieszką Liczi. 4. Czarne Frugo. czarne winogrona z dodatkiem czerwonej wiśni, czarnej porzeczki
W kuchni Karmel-itkiwiele lepiej. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE /autorski;/ dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina 5-6 świeżych daktyli 1 laska cynamonu 1 gwiadka anyżu sok z 1/2 pomarańczy 2 goździki po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam. Gotowałam, aż wino w połowie się zredukowało. Następnie dodałam
W kuchni Karmel-itkiWarszawa... W każdym razie byli: Ms.&Mrs. Sandman , Pyza , Ola z bloga 2 Smaki , blogerka z Najsmaczniejsze.pl , Madame Edith , Chilli Bite , Kuchenne Czary Mary , Kulinarna Pasja Hani-Kasi , Pomarańcza i Imbir , Biedronka w kuchn i, Królestwo Garów ... itd., w sumie piętnaście osób. Miło znów spotkać znajomych, jak i poznać nowe twarze zza szklanego ekranu. Na początku zapoznali się wszyscy(...)OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą, z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ NA PUREE Z KALAFIORA OŚMIORNICE W SALSIE Z PALONYCH
W kuchni Karmel-itkiszlify. Wyprasowany biały obrus na stole, pod nim pachnące sianko. Opłatki kupione, wszystko przygotowane. Choinka piękna, elegancka, stoi w centralnym miejscu. Pyszni się swoim wyglądem, odziana w aromatyczne plastry pomarańczy, chrupiące pierniczki, brzęczące dzwoneczki i pachnące laski cynamonu na wstążeczce. Jednak czasem o czymś się zapomni. Na przykład o piernikach. I co wtedy? EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. / źródło: magazyn
W kuchni Karmel-itki250g mąki 135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masła szklanka cukru 1 jajko 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1,5 szklanki soku pomarańczowego (z 8-10 pomarańczy) 2 opakowania budyniu waniliowego (w proszku)* 200 ml kremówki 3 jajka 1 żółtko szklanka cukru Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtka i jednego jajka szybko zagniatam
W kuchni Karmel-itkimusu na pomarańczowym puree z kruszonką . Gdy zatopiłam widelczyk w kremowej konsystencji musu wiedziałam, że będzie wspaniały. I nie pomyliłam się. Delikatny, nie za słodki, świetnie łączący się z pomarańczami. Aż chciało się wołać "więcej!", "więcej!". Wieczór zdecydowanie udany. Oprócz obezwładniającego jedzenia, pełne zaangażowania i pasji rozmowy, poczynając od kulinariów, przez fotografię, kończąc na muzyce. Pierwszorzędna atmosfera, jaka wytworzyła
W kuchni Karmel-itkizupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedziela Czas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie, aby jak najprędzej znaleźć się w domu.. Niestety trzeba wrócić do normalności i codzienności
W kuchni Karmel-itkizjedzeniu dowiedział się, że zjadł szpinak - śmiechu było co nie miara. Składniki: 2 garście świeżego szpinaku 1 garść rukoli 1/4 kostki sera feta 1 awokado 1 pomarańcza lub grejpfrut 1 garstka łuskanego słonecznika 9 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego pieprz sól (ja użyłam czarną sól z Cypru w płatkach) Wykonanie: Oczyszczony wcześniej szpinak i rukolę(...)układamy na dnie miski lub talerza. Na nim pokrojone wzdłuż awokado, pokrojoną w plastry pomarańczę, pokruszoną w palcach fetę. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy z octem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę. SMACZNEGO :) OPCJONALNIE: 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami
Blondynka Gotujemiękkiej margaryny Kasia 150 g drobnego cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy 3 łyżki bułki tartej (z małą górką) 500 g agrestu 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: M argarynę utrzeć z cukrem do białości. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku
Blondynka Gotuje