mielone - 47549 przepisów (strona:257/3170)

Środa: Szwedzkie pulpety z pure 113

przepis, że mięsne kulki podają w sosie, a Turcy zjadają saute. Mogłoby się wydawać, że ta cała heca z tureckim pochodzeniem pulpetów to zawracanie głowy, przecież to tylko mielone mięso, utoczone w kulki i usmażone. Takie podejście to jednak mocne uproszczenie tematu. Pulpety szwedzkie nie są specjalne wykwintnym daniem, to nie jest przepis w stylu polędwica Wellingtona(...)zrobiony na zasmażce, dla której bazę stanowi cały smak jaki pozostał na patelni ze smażenia pulpetów. To naprawdę są inne pulpety, które zasługują na uwagę! Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 kromki chleba bez skórki 1/3 łyżki zielonego ziela angielskiego ½ szklanki śmietany 1 mała cebula strata na tarce o drobnych oczkach

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z farszem pieczarkowym 127

niewielką ilością farszu, zalana ciągnącym się serem. Oczywiście nie jest to jedyna „wersja” zapiekanki. Nasza propozycja jest równie smaczna i popularna. SKŁADNIKI: - 9 średniej wielkości ziemniaków - 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka) - 500g pieczarek - 2 średniej wielkości cebule - 10 cienkich plastrów boczku - 10 plastrów sera żółtego - przyprawy (kminek, rozmaryn, ostra papryka, pieprz, sól)   Ziemniaki skrobiemy i gotujemy(...)mogą być nawet delikatnie niedogotowane. Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na maśle, aż do odparowania całej wody. Cebule siekamy i smażymy na oddzielnej patelni na złoty kolor. Mięso mielone smażymy, doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ziemniaki, po ugotowaniu, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy

Związek na patelni
Sałatka Fiesta de la Noche 140

sałatki spędziłam niewiele ponad 30 minut.  A nazwa pochodzi stąd ,że najlepiej smakuje na nocnych grillowych posiadówkach :)  Składniki   ( na 1 duuużą miskę)   : mięso mielone, ok. 350 g + przyprawy: czosnek w proszku, tymianek, pieprz ziołowy, majeranek, sól, pieprz, papryka 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 2 opakowania pomidorków koktajlowych(...)papryka czerwona sos słodkie chili 150 g rukoli Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju, Doprawiamy do smaku. Pestki dyni i słonecznika prażymy na małym ogniu. WYKONANIE: ostudzone mięso mielone + papryka pokrojona w kostkę + sos słodkie chilli do smaku ½ podprażonych pestek dyni i słonecznika   pomidory pokrojone w ćwiartki + sos słodkie chilli+rukola    ½ podprażonych pestek dyni

Domowe ciasta
Domowa vegeta - przyprawa do zup/sosów 120

smak daniom. Składniki: 1 opakowanie suszonej włoszczyzny 3 łyżki suszonej natki pietruszki 3 łyżki suszonego koperku 5 łyżek soli morskiej 1 łyżka pieprzu zielonego mielonego (lub pieprz czarny mielony) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżka kurkumy Suszoną włoszczyznę kupiłam w polskim sklepie upewniając się, że w składzie(...)przyprawy by nie miały w składzie glutaminianu sodu i innych dodatków. Przepis jest prosty włoszczyznę, natkę pietruszki, koperek, sól morską wrzucamy do malaksera lub młynka i mielimy kilkanaście minut. Później dodajemy resztę przypraw mielonych i dokładnie mieszamy.  Dania przyprawione domową vegetą są Mmm Pyszne

Na moim talerzu
Risotto pieczarkowe z polędwiczkami na zielono 148

koperkowymi polędwiczkami, które jest niebanalne, w smaku idealne, które kremowością zaskakuje i dzięki odpowiednim dodatkom świetnie smakuje.  Składniki: marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżka Vegety Natur z koperkiem , ponadto: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg, 500 g białych pieczarek, 3 cebule dymki (ze szczypiorkiem), 4 łyżki oleju rzepakowego(...)kapary, 1 płaska łyżeczka garam masala, ok. 1200 ml bulionu warzywnego (woda +2 kostki  bulionu warzywnego Vegeta Natur) , ok. 25 g sera twardego parmezanu lub grana padano, świeżo mielone chili - mieszanka przypraw.  Przygotowanie: Marynata: Olej mieszamy z pieprzem i  Vegetą Natur z koperkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błon ki. Polędwiczkę nacieramy

Moniki Smakołyki
Musaka 85

łyżka koncentratu pomidorowego, 2 średniej wielkości bakłażany, 1 pęczek pietruszki, 1 puszka pomidorów, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, ¾ szklanki białego wina, 500 g mielonego mięsa, wołowego lub wołowo – wieprzowego, 300 ml mleka, 2 płaskie łyżki mąki, 30 g masła, po pół łyżeczki cynamonu, oregano, chili, cukru, gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku(...)drugą stronę. Następnie trzeba zrobić sos z mięsa i pomidorów. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zieloną pietruszkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mielone mięso i smażyć, aż przestanie być surowe. Dolać wino i mieszając poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wsypać oregano, chili, posiekaną pietruszkę, cukier, sól i pieprz. Całość dusić

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
,,Oszukane przepiórcze udka” 125

mięsa mielonego z indyka 2 cebule Ulubione przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, Paluszki, Olej do smażenia, 2-3 jajka, Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania przepisu: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulę i czosnek a następnie przyprawiamy. Do miski wsypujemy

Podróż w kulinaria
Pulpeciki rybne w rosole 154

średnie pietruszki kawałek selera połówka cebuli kawałek pora kawałek białej kapusty liść kapusty włoskiej kilka gałązek świeżej natki pietruszki 2 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od przygotowania warzyw na bulion – marchewkę, pietruszki i selera obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Pora(...)ości. Następnie, mielimy ją na małych oczkach w maszynce do mięsa – jak nie mamy, możemy użyć robota kuchennego i rozdrobnić. Do maszynki wkładamy także cebulę, mielimy. Aby oczyścić maszynkę ze wszystkich mielonych w niej rzeczy, wkładamy do niej kawałek bułki i mielimy do chwili gdy z sitka zacznie wychodzić bułka, wtedy zatrzymujemy.   Do ryby dodajemy jajko, bułkę

Smaczna Strona
Tort naleśnikowy z mięsnym ragù i pieczarkami (Torta di crepes con ragù di carne e funghi champignon) 119

consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :)   SKŁADNIKI Mięsne ragù 500 g passaty pomidorowej 450 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wołowego 300 g mięsa mielonego wieprzowego 10 suszonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 2 szalotki oliwa z oliwek s ó l, pieprz Naleśniki 500 ml mleka(...)suszone pomidory kroimy na cienkie plasterki. Szalotki oraz czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy szalotk ę oraz czosnek.  Po  ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor.  Na koniec dodajemy pieczarki, passatę pomidorow ą, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, suszone pomidory oraz  1 łyżeczkę ziół

La grande e la piccola cuoca
Klops wołowy pieczony 158

świąteczne potrawy, słodkie wypieki, rozgrzewające kawy, marynaty do mięs i wiele wiele innych. Mam nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć  Składniki : ok 1 kg mielonego mięsa z wołowiny duża garść suszonych grzybów 2-3 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dodatkowo: forma np. keksówka(...)kilka chwil, aby nabrał rumianego koloru. Grzyby przed gotowaniem moczymy 2 godziny w letniej wodzie. Wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości około 20 minut. Studzimy i siekamy drobniej. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę oraz czosnek, ugotowane grzyby. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem ziołowym, oraz solą. Mieszamy, możemy użyć łyżki ale najlepiej zrobić

Życie zaczyna się w kuchni
Klops wołowy z oscypkiem i jalapeño, w sosie BBQ 143

zbyt drobno – zbyt grube mielenie sprawi że klops będzie się kruszył, a zbyt drobno zmielona wołowina doprowadzi do tego, że klops może przeschnąć i być zbyt twardy. Przy mieleniu sitko 3-4mm powinno w zupełności wystarczyć.   Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego płatki owsiane i pokruszone krakersy (jeśli chcecie żeby klops był bezglutenowy, użyjcie tylko certyfikowanych płatków(...)sprawdzi się w takiej formie na kanapkach i desce wędlin . Tak samo dobrze sprawdza się jako burger – np. w połączeniu, które pokażę Wam przy okazji następnego przepisu. SKŁADNIKI 1kg mielonej wołowiny (mieszanka udziec, łata, łopatka, antrykot – stosunek mięsa do tłuszczu 80:20) 30g płatków owsianych błyskawicznych 30g pokruszonych solonych krakersów 2 serki zakopiańskie (oscypki), o wadze ok. 70g albo

Karo in the Kitchen
Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 125

bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj dwie szklanki wody. Wsyp do niej(...)minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wysyp na nie drobno posiekaną cebulę. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Krok 4 Dodaj do cebuli mielone mięso. Smaż na dość intensywnym ogniu rozdrabniając mięso szpatułką na drobne kawałki. Smaż 5-6 minut aż mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków. Krok 5 Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Domowy Pasztet Wieprzowy 144

duże cebule przyprawy: ok. 5 liści laurowych ok. 8 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu (ok. 12) 2,5-3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej    Domowy Pasztet Wieprzowy - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule(...)pozostawiamy na namoczenie w nim bułek). Wątróbkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Mięso, słoninę, wątróbkę, warzywa oraz odsączone z nadmiaru wywaru bułki mielimy w maszynce do mięsa (najlepiej minimum 3-krotnie). Następnie dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem i wszystko bardzo dokładnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Białka spieniamy

Słodka Strona